Bayburt Kop Şehitliği

Bayburt Kop Şehitliği, şehirdeki önemli turistik noktalardan biridir.

Osmanlı’nın Birinci Dünya Savaşı’nda Şark Cephesi’nde mücadele eden 3. Ordusunun Bayburt’tan savaşı yönlendiren Mareşal Fevzi Çakmak’ın anlattıklarına bakılacak olursa savaşın yönünün belirlenmesinde önemi oldukça büyüktür. Trabzon’u almak adına son engel olarak gördüğü Bayburt’u kuşatan Rus askerleri beklemedikleri bir savunma biriminin karşı taarruzunda savaş hamlelerine maruz kalmıştır.

Bayburt Kop Şehitliği

5. Kolordu Komutanı Mareşal Fevzi Çakmak  ve 5. Ordu Komutanı Vehip Paşa’nın bu eşi benzeri olmayan savunmaya sarf ettiği  “Muvaffak olmuş 2. Plevne Savunması” sözleri tarihe altın harflerle adını yazdırmıştır. Milis Kuvveti dışında resmi olarak şehit sayımız 9700 askerken,  gazi sayımızsa 15000 yaralı olarak tarihe geçmiştir.

1916 yılında Çoruh Nehri’nin yanında, havzada Rus askerlerine karşı savaşan, mücadele eden ve şehadet şerbetini yudumlayan tüm şehitlerimizin anılarını yaşatmak adına yapılan Kop Şehitliği, 1963 yılında Ağustos ayının 15’inde 13 metre yüksekliğindeki anıt inşa edilmiştir. 2 ayrı kısımdan oluşan Kop Şehitliği’nin alt kısmı sarı, beyaz ve siyah renkli taşlar ile küp tarzında tasarlanmıştır.

Bayburt Kop Şehitliği
Bayburt Kop Şehitliği

Bayburt-Erzurum karayolunda tahmini 40. Kilometrede bulunan Bayburt Kop Şehitliği, şehir halkı ve şehri ziyaret eden turistler tarafından en başta ziyaret edilen yer olarak da göze çarpmaktadır. Bayburt Kop Şehitliği, Maden Beldesi Kop mevkiinde yer almaktadır ve rahatça ulaşım sağlanabilir bir konuma sahiptir. Şehirdeki bir başka turistik nokta için Bayburt Baksı Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir