Rize Pazar Gezilecek Yerler

Rize şehir merkezinin 38 kilometre uzağında bulunan Rize Pazar gezilecek yerler listesiyle şehrin büyülü çay kokusu birleşince çok güzel zamanlar geçirilmekte ve anılar biriktirilmektedir.

M.Ö. 64 senesinde, Roma Konsulü Pompeius, “Athena” adıyla bu ilçeyi kurmuştur. Athena Latince’de güzellik, akıl, hikmet anlamlarına gelmektedir.

Pazar, bölgedeki en eski yerleşim yeridir. İnsanların zamanında kendi imkanlarıyla ürettiği evler, barınaklar hala kendini barındırmaktayken, kentsel dönüşün yolunda da ciddi adımlar atan Rize Pazar, sahil yolundaki apartmanlaşma ve siteleşmeyle birlikte son zamanlarda farklı bir çehreye bürünmüştür.

Çay, hayvancılık, mandalina, kivi üretimi yapılan ilçede, en yaygın olarak çay üretilmekte ve Çaykur’a ait 3, özel sektöre ait 4 adet çay fabrikası da günümüzde halihazırda hizmet vermektedir.

Rize Pazar Gezilecek Yerler
Rize Pazar Gezilecek Yerler

Rize Pazar Gezilecek Yerler

Rize Pazar gezilecek yerler listesindeki turistik noktalar, şehir merkezinden daha çok yaylalarda ve köylerde toplanmıştır. Köprüler, yaylalar ve tarihi kaleler Rize Pazar gezilecek yerler listesinde önemli yer tutmaktadır. Rize gezilecek yerler sayfamıza da göz atarak il merkezindeki turistik noktaları görüntüleyebilirsiniz.

Kadınlar Pazarı

Rize Pazar Kadinlar Pazari

İlçenin doğusundaki Atina deresine paralel konumda hizmet veren meyve sebze pazarının girişinde bulunmaktadır.  Kadınların el emeğiyle hazırladıkları süt, peynir, tereyağı, bal gibi hayvansal ürünlerin, sebzenin, meyvenin, fidenin satıldığı bu pazara, bölgenin bol yağış almasından dolayı üstü kapalı bir alan belediye tarafından tahsis edilmiştir. Hiçbir katkı maddesi konulmadan üretilen gıdaların satıldığı Kadınlar Pazarı günümüzde hala hizmet vermektedir.

Kız Kalesi

Rize Pazar Kiz Kalesi

Kayalık küçük bir yarımada üstünde var olan Kız Kalesi, yapım aşamasında yazlık faaliyeti göstermesi amacıyla yapılmıştır.

Harika bir mimari yapısı ve 7 x 7 m ölçüsünde duvarları olan Kız Kalesi, Rize Pazar’da gezilecek yer arıyorsanız ilk sırada adını yazabileceğiniz, dört duvar arasından sadece tek duvarı yıkılmadan kalan bir mimari eserdir.

Hangi mimar tarafından inşa edildiği hala bilinmezken 13.-14. Yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.  Bir Rodos şövalyesinin, prenses adına yazlık olarak kullanması amaçlı mimarileştirdiği söylenmektedir. Limanda gözetleme kulesi olmamasından dolayı sonradan gözetleme kulesi olarak faaliyet gösteren Kız Kalesi, Osmanlı döneminde kale olarak hizmet vermiştir.

Ciha Kalesi

Rize Pazar Ciha Kalesi

Rize Pazar ilçesinde gezilecek yerlere bakıldığında, tarihçesi önemli Ciha Kalesi’nin gezilip görülmesi önem teşkil etmektedir. Eski ipek yolu üstünde bulunan Ciha Kalesi, sahil yolundan 7 km içeride kalmaktadır. 13.-14. Yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen ve  kimin mimarileştirdiği hakkında bilgisi olunmayan Ciha Kalesi, muhtemelen Trabzon Pontus İmparatorluğu döneminde yapılmıştır.

Yuvarlak şekilde yapılmıştır ve harikulade bir mimari şekli yoktur. 2 kulesi bulunmaktadır ve orta kısmında daire kale vardır.

Yücehisar Camisi

Rize Pazar YC3BCcehisar Camii

Rize Pazar’da gezilecek yerler göz önüne alındığında Yücehisar köy merkezinde bulunan Yücehisar Camisi kesinlikle gözlemlenmeyi hak etmektedir. Ayşe Hanım’ın 1799 senesinde, Osmanlı döneminde İslam dininin yaygınlaşması ve dini bilgilerin öğrenilmesi adına kurulan öğretim kurumu olan medresenin yanına yaptırılmıştır.

Kalecik Kalesi

Kalecik deresinin denize döküldüğü yerde bulunan Kalecik (Sivrikale) Kalesi Pazar’ın 5 km batısında yüksek bir burun üstünde yer almaktadır. 13.-14. Yüzyıllarda kimin yaptırdığı hakkında bilgi bulunmayan Kalecik Kalesi’nin, Trabzon Pontus İmparatorluğu döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Kesme ve moloz taşların işçiliğiyle yapılan bu kalenin orta kısmında yüksek bir gözetleme kulesi mevcuttur. Sahil karayolunun yapılmasıyla birlikte Kalecik Kalesinin bir bölümü hasar görmüştür.

Naci Atabey Parkı

Rize Pazar Naci Atabey Parki

İlçe merkezinin girişinde bulunan Naci Atabey Parkı, sahil karayolu yapılmasının ardından o dönemin ilçe belediye başkanı tarafından halkın kullanması amacıyla halka arz edilmiştir. Çocuk oyun parkı olarak çocukların kullanabileceği tüm oyunları barındıran parkta, çocuğunu getiren ailelerin çocuklarını rahatça gözlemleyebileceği ve oturabileceği banklar bulunmaktadır. Ayrıca halkın spor yapması amacıyla bazı malzemeler de sonradan eklenerek halka sunulmuştur.

Pazar Meydan Parkı

Rize Pazar Meydan Parki

İlçenin merkezi olarak kabul edilen Pazar Meydan Parkı, 2012 yılında dönemin ilçe belediye başkanı tarafından “Belediye Kent Meydanı Çevre Düzenleme Yapısal Projesi” kapsamında yenilenerek halkın huzuruna sunulmuştur. Yapılan restorasyonla birlikte akşam saatlerinde ışıklandırmanın da devreye girmesinin ardından ilçeye hoş bir hava katılarak güzel bir görüntü oluşmaktadır. Rize Pazar’da gezilecek yerlerin başında yer alan ve ilçenin en kalabalık alanı olan Pazar Meydanı, aile ile gelinip gezilebilecek, içinde bulunan çay bahçelerinde veya ışıklandırmalı banklarda oturulabilecek, dinlenilebilecek bir alan olarak göze çarpmaktadır.

Akbucak Köprüsü

20. Yüzyılda yapımı tamamlanan 2.30 metre genişliğinde, 7-8 metre yüksekliğinde, 12-13 metre uzunluğundadır.  Akbucak Köyü’nde inşa edilmiştir. Köprü ayakları, deredeki kayalıklara dayanmıştır.

Derinsu Köprüsü

Rize Pazar Akbucak Derinsu Kopru

20.yüzyılda yapımı tamamlanan 8.50 metre uzunluğunda 2.30 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde bulunan Derinsu Köprüsü ismini bulunduğu Derinsu Köyü’nden almıştır. Pazar-Hemşin yolunda Erenler yolu üzerinde ayrıldıktan 13 km sonra Derinsu Deresi üzerindedir ve mevcut yol üzerine değil de patika yola bağlantısı olan Derinsu Köprüsü vadi alanındadır.

Koca Köprü (Dörtgözlü Köprü)

19.yüzyılda inşa edilen ve Pazar ilçe köylerinin en uzun köprüsü olarak bilinen Koca Körü 68.8 metre uzunluğunda 3.05 metre genişliğinde bir köprüdür. Pazar-Hemşin yolundadır ve Kocaköprü-Elmalık köyleri arasındaki bağlantının kurulmasını sağlayan Kocaköprü, Pazar’dan 3 km mesafede Hotri mevkiindedir. Köprü ayakları selyan adı verilen su akışını durduran bir malzeme bulunmaktadır.

Ortayol Köyü Köprüsü

Rize Pazar Kocakopru Ortayol Kopru

19.yüzyılda inşası tamamlanan ve 16 metre uzunluğunda 2.40 metre genişliğinde ve 10 metre yüksekliğinde ölçülere sahip olan Ortayol Köprüsü, Uğrak Köyü yolunun 3. Kilometresinde bulunmaktadır. Üstü taş döşemeli bir köprüdür.

Suçatı Köprüsü 1

28.6 metre uzunluğunda, 2.30 metre genişliğinde ve 9 metre yüksekliğinde bulunan Suçatı Köprüsü 1, 18. Yüzyılda Hemşin Deresi üstüne inşa edilmiştir.

Suçatı Köprüsü 2

Rize Pazar Sucati1 Sucati2 Kopru

15 metre uzunlukta 2.30 metre genişlikte ve 3.30 metre yükseklikte ölçüleri bulunan ve 19.yüzyılda inşası tamamlanan bu moloz taştan yapılmış köprü, Suçatı Köprüsü 1’in yaklaşık 400 metre uzağında yer almaktadır.

Papaviti Köprüsü (Tütüncüler Köyü Köprüsü)

19. Yüzyılda inşa edilen, 15 metre uzunluğunda, 2.30 metre genişliğinde ve 3.30 metre yüksekliğinde bulunan Papaviti Köprüsü Tütüncüler deresi üzerindedir. Bu köprüye 15 metre uzaklıkta, bu köprüden daha önce inşası tamamlanmış olan bir değirmen mevcuttur. Köy köprüsü olmasına rağmen korkulukları bulunmaktadır.

Uğrak Köyü Taş Köprüsü

30 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde ve 15 metre yükseklikte 19.yüzyılda inşası tamamlanmış olan Uğrak Köyü Taş Köprüsü adından da anlaşılabileceği gibi Uğrak Köyünde yer almakta ve taş malzemeden oluşmaktadır.

Yücehisar Köyü Köprüsü

Rize Pazar Ugrak Yucehisar Kopru

23.5 metre uzunluğunda, 3 metre genişlikte ve 7 metre yükseklikte bulunan Yücehisar Köyü Köprüsü Boğaziçi-Uğrak köylerinin yol ayrımında, 18.yüzyılda inşa edilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir