Siirt Ulu Camii

Siirt gezilecek yerlerden biri olan Siirt Ulu Camii, kitabesinde yer alan bilgilere göre 1129 senesinde Selçuklu Sultanı Mugiziddün Mahmut tarafından yaptırılmıştır.

Büyük Selçuklular döneminde yapılan camiye, Cizre Valisi Atabey El Mücahit İshak tarafından da bazı eklenmeler yapılmıştır. Tarih içerisinde yapılan eklemelerle cami dikkat çekici bir görüntü almıştır. Siirt Ulu Camii, son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1965 senesinde restore edilmiştir.

Siirt Ulu Camii

Siirt Ulu Cami’nin mimarisndeki en dikkat çekici yapı ise minaresidir. Selçuklu döneminin en eski minarelerinden birine sahip olan Siirt Ulu Cami’nin minaresi, firuze renkli çinileri ve çiçek bezemeleriyle öne çıkmaktadır.

Siirt Ulu Camii
Siirt Ulu Camii

Dikdörtgen bir plana sahip olan Siirt Ulu Cami’nin ön tarafından bitişik kemerlerle bağlanmış üç kubbe bulunmaktadır. Yapının en dikkat çekici yeri olan minare kısmı, önceleri caminin kuzeydoğu köşesine bitişik olmasına rağmen zamanla kayma yaşanmıştır. Bu kayma sonucunda 1975 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarında minare sökülmüş ve aslına uygun şekilde tekrar dikilmiştir. Şehirdeki bir başka turistik nokta için Siirt Veysel Karani Türbesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Siirt’teki Ulu Camii’nin tam konumu için Google Maps linkine bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir