Düzce Konuralp Müzesi

Düzce gezilecek yerler listesindeki yerlerden biri olan Düzce Konuralp Müzesi, Düzce şehir merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Konuralp beldesindedir.

Düzce müzelerinden biri olan Konuralp Müzesi, Konuralp beldesindeki arkeolojik eserlerin sergilenmesi amacıyla kurulmuştur. Beldede bulunan Prusias Ad Hypium isimli Roma kentinden çıkartılan eserler, 1994 yılında hizmete giren bu müzede sergilenmeye başlanmıştır.

Düzce Konuralp Müzesi

Düzce Konuralp Müzesi içerisinde toplam 6081 tane eser bulunmaktadır. Bu eserlerin 1788 tanesi arkeoloji, 456 tanesi etnografi ve 3837 tanesi sikke kategorisindedir. Müzedeki eserler; 3 teşhir salonunda sergilenmektedir. Bununla birlikte müze bünyesinde 1 laboratuvar, 2 depo, 1 konferans salonu, idari kısım ve hizmet odası yer almaktadır.

Tyche Heykeli

Düzce Konuralp Müzesi’nin en dikkat çekici eserlerinin başında, Tyche Heykeli gelmektedir. 1931 yılında Konuralp beldesindeki kazı çalışmalarında bulunarak İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülen ve oradan sergilenen Tyche Heykeli’nin bir kopyası yapılarak Konuralp Müzesi’nin Arkeolojik Eserler Salonu’nda sergilenmeye başlanmıştır.

Orijinali M.Ö. 4.yüzyıla ait olan heykelin M.S. 2.yüzyılda, Roma Dönemi’nde bir kopya olarak yeniden yapılmıştır. Zengin süslemeleriyle dikkat çeken eserde Tanrıça Tykhe görünmektedir. Zeytin yapraklarından oluşan bir taç takan Tykhe’nin sol kolunda çeşitli meyvelerin bulunduğu bereket boynuzu ve zenginlik simgesi olan Plutos adındaki çocuğu bulunmaktadır.

Tyche Heykeli
Tyche Heykeli

Orpheus Mozaiği

Tyche Heykeli ile birlikte müzenin bir başka kıymetli eseri de Orpheus Mozaiği’dir. Konuralp beldesindeki Prusias ad Hypium isimli antik kentte yapılan kazılarda 1998 yılında çıkartılan mozaik, Roma Dönemi’ne ait bir taban mozaiğidir.

2012 yılında incelenmesi tamamlanan Orpheus Mozaiği, Konuralp Müzesi’nin Taş Eserleri Salonu’nda sergilenmeye başlamıştır. Bu mozaik ile birlikte aynı kazıda çıkartılan, Yunan Mitolojisi’nden Akilleus ve annesi Thetis’in sahnelendiği diğer mozaik de aynı salonda sergilenmektedir.

Orpheus Mozaiği
Orpheus Mozaiği

Konuralp Müzesi Bahçesi

Müzenin teşhir salonlarında olduğu kadar bahçe kısmında da görülmeye değer çok sayıda eser bulunmaktadır. Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkartılan büyük mimari parçalar, sütunlar, lahitler, mezar taşları ve yazıtlar gibi birçok eser müzenin bahçe kısmında sergilenmektedir.

Konuralp Müzesi’nin bahçesindeki en dikkat çekici eserlerden biri, M.S. 2.yüzyıla ait olan Gorgo isimli mitolojik yaratığın figürüdür.

Düzce Konuralp Müzesi Bahçesi
Düzce Konuralp Müzesi Bahçesi

Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Şehirdeki turistik noktaları öğrenmek için Düzce Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir