Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi

Kıbrıs’ın kuzeybatısında yer alan Güzelyurt ilçesinde gezilecek yerlerden biri olan Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi, Kuzey Kıbrıs’taki ilk arkeoloji müzesi olma özelliği taşımaktadır. Güzelyurt ilçe merkezinde, St. Mamas Kilisesi‘nin hemen yanında yer alan iki katlı müze, dondurulmuş hayvanlardan oluşan sergi ve arkeolojik eserlerin sergilendiği salonlar ile 2 kısımdan oluşmaktadır.

Müzenin bulunduğu bina, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar Metropolit binası olarak kullanılmaktaydı. Metropolit, Hıristiyanlıkta bir bölgedeki tüm kiliselerden sorumlu piskopos veya başpiskopos anlamına gelmektedir. 1979 yılına kadar yenilenen bina, Arkeoloji ve Doğa Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır.

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi’nin hemen yanında bulunan Aziz Mamas Kilisesi de görülmeye değer bir yerdir. Ayrıca Güzelyurt’tan Lefke tarafına doğru giderken sırasıyla Soli Antik Kenti ve Vuni Sarayı önemli tarihi yerler olarak karşınıza çıkmaktadır. Soli ve Vuni’de çıkartılan eserler, Arkeoloji ve Doğa Müzesi’nde sergilenmektedir.

Güzelyurt Doğa Müzesi

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi’nin giriş katında, idari oda ve Doğa Müzesi kısmı bulunmaktadır. Müzenin doğa koleksiyonunda kurutulmuş hayvanlar sergilenmektedir. Kuş türleri, balık türleri, sürüngen türleri, tilki ve kaplumbağa gibi Kıbrıs çevresinde yaşayan hayvan türleri burada Türkçe, İngilizce ve Latince isimleriyle birlikte sergilenmektedir. Müzenin doğa koleksiyonu, 2017 yılında yenilenerek ziyarete açılmıştır.

Doğa Müzesi’nin yenilenmesi; Turizm ve Çevre Bakanlığına bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Taşkent Doğa Parkı işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Müze kolleksiyonunda bulunan tüm kurutulmuş hayvanların bakımı, Tahnit sanatı uzmanı Mehmet Paralik tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kıbrıs Güzelyurt Doğa Müzesi
Kıbrıs Güzelyurt Doğa Müzesi

Güzelyurt Arkeoloji Müzesi

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi’nin üst katında, Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği salonlar bulunmaktadır. Güzelyurt bölgesinde iki önemli tarihi alan; Soli Antik Kenti ve Vouni Sarayı, müzede sergilenen birçok eserin bulunduğu yerlerdir. Yine Kıbrıs’ın farklı yerlerinde bulunan tarihi eserler, kronolojik sırayla Neolitik Çağ’dan Orta Çağ’a kadar uzanan bir tarihi göstermektedir.

Tumba Tu Skuru buluntuları ve Artemis Heykeli, müzenin en dikkat çekici eserlerindendir. 68 santimetre boyundaki Artemis Heykeli, Efes Antik Kenti‘nde bulunan Artemis Heykelleri ile büyük benzerlik göstermektedir. Artemis Heykeli, beraberinde iki adet geyik heykelciği ile beraber 1980 yılında Salamis’te şans eseri bir turist tarafından denizden çıkartılmıştır. Heykellerin tarihi, M.S. 2.yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Kıbrıs Güzelyurt Arkeoloji Müzesi
Kıbrıs Güzelyurt Arkeoloji Müzesi

Güzelyurt Taş Eserler Müzesi

Müze binasının arka kısmında yer alan bahçe, Taş Eserler Müzesi olarak kullanılmaktadır. Yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan çeşitli sütunlar ve mezar taşları, bu bölümde sergilenmektedir.

Yine Soli Antik Kenti ve Vuni Sarayı’nda çıkartılan birçok taş eser, müzenin bahçe kısmında sergilenmektedir. Müze binasının arkasını dolanan bu yolun kenarına dizilmiş sütunlar, sütun parçaları, mezar taşları ve diğer büyük taş eserler görülebilmektedir.

Kıbrıs Güzelyurt Taş Eserler Müzesi
Kıbrıs Güzelyurt Taş Eserler Müzesi

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi Ziyaret Saatleri

Kuzey Kıbrıs Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü tarafından Kuzey Kıbrıs’taki diğer turistik yerlerde olduğu gibi Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi’nin de yaz ve kış dönemlerinde farklı ziyaret saatleri bulunmaktadır. Haftanın yedi günü açık olan müze, kış döneminde 08:00 – 15:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Yaz döneminde ise ziyaret saatleri 08:00 – 18:00 olmaktadır.

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi’nin giriş ücreti, öğrenci ve askerler için 5 TL iken, tam bilet alanlar için 7 TL’dir. Müzenin girişinde satın alınan bilet ile hem Arkeoloji ve Doğa Müzesi’ni hem de hemen yanında bulunan Aziz Mamas Kilisesi veya diğer adıyla İkon Müzesi’ni ziyaret edebiliyorsunuz.

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi Nerede?

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi, Güzelyurt ilçe merkezinde bulunmaktadır. Güzelyurt Terminali’ne 1 kilometre uzaklıkta bulunan müzeyi gösteren çok sayıda tabela bulunmaktadır. Güzelyurt ve Kıbrıs’taki diğer gezilecek yerler hakkında bilgi almak için Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Müzenin tam konumu için Google Maps linkine tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir