Kuzey Kıbrıs Soli Antik Kenti

Lefke’deki Kuzey Kıbrıs Soli Antik Kenti, Kıbrıs’ta kurulan önemli tarihi Şehir krallıklarından biridir. Tarihi, M.Ö. 11.yüzyıla kadar uzanan Soli şehrinin stratejik konumu, verimli toprakları, bakır madenleri ve limanı nedeniyle bu kentin önemini arttırmıştır. En parlak yıllarını Roma döneminde yaşayan Soli kentinde, birçok uygarlığın izine rastlanmıştır.

Kuzey Kıbrıs Soli Antik Kenti

Soli şehrinin ismi, tarihte ilk kez Asur kaynaklarında haraç alınan bir kent olarak Si-il-lu adıyla geçmektedir. Günümüzde kullanılan Soli ismi isminin ise ünlü Yunan filozof Solon’dan geldiği söylenmektedir. M.Ö. 600 yıllarında Aepea Kralı Philikypros, ülkenin başkentini daha uygun bir yere taşımak istemiştir. Solon, başkentin kurulması için verimli toprakları, sulak alanları ve limanı nedeniyle kentin bugünkü konumunu tavsiye etmiştir. Kral, bu bölgeyi beğenince başkenti buraya taşımış ve Solon’un ismine atıfta bulunarak Soli adını vermiştir.

Soli Antik Kenti’nde çıkartılan arkeolojik eserlerin büyük bir kısmı, Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi‘nde sergilenmektedir.

Soli Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları, ilk olarak 1927-30 yılları arasında İsveç Kazı Heyeti tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha sonra 1960’lı yıllarda Kanadalı arkeologlar da kazı çalışmaları yapmıştır. Yapılan çalışmalarda Helenistik döneme ait altın ve gümüş takılar, mermerden yapılmış Aphrodite Heykeli, Amazonlarla yapılan savaşı gösteren bir kabartma, Soli Bazilikası, Soli Agora (Pazar Yeri), Soli Roma Tiyatrosu ve mezarlar ortaya çıkartılmıştır. Günümüzde Soli Antik Kenti’nde gezilecek yerler Soli Bazilikası, Soli Antik Tiyatrosu ve Agora olarak 3 ana bölümden oluşmaktadır.

Kuzey Kıbrıs Soli Antik Kenti
Kuzey Kıbrıs Soli Antik Kenti

Soli Bazilikası

Soli Bazilikası, Kıbrıs’taki ilk kiliselerden biri olarak bilinmektedir. Birden çok yapım evresi geçiren ve farklı uygarlıklar tarafından tekrar inşa edilen Soli Bazilikası’nın ilk hali, beş nefli bir bazilikadır. İlk olarak M.S. 4.yüzyılda inşa edildiği düşünülen Bazilika, M.S. 6.yüzyılda üç nefli ve üç apsisli bir bazilikaya dönüştürülmüştür. Kilisenin büyük sütun kaideleri ve gövdelerinin parçaları, günümüzde Bazilika içerisinde sergilenmektedir.

Günümüzdeki üzeri kapatılan Soli Bazilikası, zemindeki mozaik süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Aynı zamanda Soli Antik Kenti’nin de simgelerinden olan Kuğu Mozaiği, Bazilika’da görülebilmektedir. Bunun haricinde geometrik desenler, kuş ve boğa gibi hayvan figürlerinin mozaikleri bulunmaktadır. Soli Bazilikası’nın bir bölümündeki süslemelerin içerisinde ”Ey İsa, bu mozaiği yaptıranları koru” şeklinde bir yazıt bulunmaktadır. Soli Bazilikası, M.S. 7.yüzyıldaki Arap akınları sırasında yıkılmıştır.

Soli Bazilikası
Soli Bazilikası

Soli Tiyatrosu

İlk olarak Yunan Tiyatrosu şeklinde inşa edilen Soli Antik Kenti’ndeki tiyatro yapısı, zamanla harap olmuş ve yerine Roma Tiyatrosu inşa edilmiştir. Kentin denize bakan yamacına inşa edilen Soli Roma Tiyatrosu, M.S. 3.yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Seyircilerin oturma yerleri, tepenin denize bakan yamacındaki kayaların oyulmasıyla yapılmıştır.

Soli Tiyatrosu’ndaki sağlam taşların ve mermerlerin birçoğu, 19.yüzyılda Port Said Rıhtımı’nın inşasında kullanıldığı için orijinal halini kaybetmiştir. Asıl kapasitesi 4.000 seyirci olan Soli Roma Tiyatrosu, yarı yüksekliğine kadar restore edilmiştir.

Soli Tiyatrosu
Soli Tiyatrosu

Soli Agorası

Soli Antik Kenti’ndeki pazar yeri (Agora), kentin girişinde hemen sağ tarafta yer almaktadır. Yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan sütunlu ve mermerli yollar, pazar yerine ulaşmaktadır. Pazar yerindeki dükkanların bulunduğu kısımları da görmek mümkündür.

Kuzey Kıbrıs Soli Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kuzey Kıbrıs Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü tarafından işletilen Kuzey Kıbrıs Soli Antik Kenti’nin giriş ücreti; öğrenciler için 10 TL ve tam bilet almak isteyenler için 15 TL’dir. Kuzey Kıbrıs’taki birçok müze ve tarihi yerde bu fiyatlar geçerlidir.

Kuzey Kıbrıs Soli Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Lefke ilçesinde yer alan Soli Antik Kenti’nin ziyaret saatleri, yaz ve kış döneminde farklılık göstermektedir. Haftanın her günü ziyarete açık olan Soli’nin kış dönemindeki ziyaret saati 08:00 – 15:30 arasındadır. Yaz döneminde ise ziyaretçi giriş saatleri 08:00 – 18:00 olarak değişmektedir.

Kuzey Kıbrıs Soli Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Soli Antik Kenti, Lefke Belediyesi sınırları içerisindeki Yedidalga beldesinde yer almaktadır. Gemikonağı ve Yedidalga beldeleri arasındaki sahil yolundan 200 metre kadar içeride bulunan Soli Antik Kenti’ne ana yolda bulunan tabeladan saparak ulaşabilirsiniz. Yedidalga’dan sonra sahil yolunu takip ederek Bademliköy tarafına doğru gittiğinizde, yol üzerindeki bir tepenin üzerinde bulunan Vuni Sarayı‘nı da ziyaret edebilirsiniz. Adada gezilecek diğer turistik yerleri Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Soli Antik Kenti Telefon Numarası: 0392 727 80 35

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir