Cizre Abdaliye Medresesi

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Cizre Abdaliye Medresesii, Mir Abdal Camii olarak da adlandırılmaktadır. Sur duvarları üzerine, Cizre Beyi Emir Abdullah İbn Abdullah İbn Seyfeddin Boti tarafından yaptırılan medresenin yapılış tarihi, 1437 yılıdır.

İlk yapıldığı dönemde büyük mescit ile birlikte dershaneler, öğrenci yemekhanesi ve öğretmen-öğrenci yurtları barındıran Abdaliye Medresesi, günümüze gelene kadar birçok değişiklik geçirmişti. Esas mescit yeri, günümüzde yıkılmak üzeredir. 2017 yılında Cizre Belediyesi tarafından hem Mir Abdaliye Medresesi hem de Mem-u Zin Türbesi’nde restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Kareye yakın, dikdörtgen bir plana sahip olan Mir Abdal Camii, siyah bazalt taş kullanılarak inşa edilmiştir. Kubbe ile örtülü caminin hemen yanında Memuu Zin’in türbesi yer almaktadır. Caminin onarılması sırasında moloz taşlar da kullanılmıştır.

Mem u Zin Türbesi

Abdaliye Medresesi’nin idare odalarının altında yer alan bodrumdaki türbe, Mem u Zin’e aittir. Türbe içerisinde Zin, Bekir ve Mem’e ait 3 ayrı mezar bulunmaktadır. Mezar taşlarının birinin üzerinde “ölümü 854’te Allah onu ve tüm Müslümanlara rahmet etsin” ibaresi yer almaktadır.Mem u Zin, içinde ilahi aşk olan bir öyküdür. Bu aşk olayı Cizre Beyi Emir Zeynuddin döneminde Hicri 854 (1450-1451) yılında meydana gelmiştir.

Cizre Abdaliye Medresesi
Cizre Abdaliye Medresesi

Cizre Abdaliye Medresesi Nerede?

Cizre’nin güneyindeki Dağkapı Mahallesi’nde yer alan Abdaliye Medresesi, Şırnak il merkezine 47 kilometre uzaklıktadır. Medrese, Dağkapı Mahallesi ile mezarlık arasında kalmaktadır. Medresenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Şırnak Cizre Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir