Erzincan Kemah Kalesi

Erzincan şehir merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Kemah ilçesinde bulunan Kemah Kalesi, Erzincan gezilecek yerler listesinde önemli bir yer tutmaktadır. Kemah ilçesinin her yerinden görülebilen Kemah Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılmıştır.

80 metre yüksekliğindeki bir tepeye yapılan ve yaklaşık 8 bin metrekarelik bir alana yayılan kale, ilçenin tarihi gibi köklü bir geçmişe sahiptir. Asur ve Hitit kaynaklarından edilen bilgilere göre, Kemah’taki yerleşim yerlerinin tarihi M.Ö. 2.000’li yıllara kadar gitmektedir. Tarih kaynaklarında ilk olarak Kumaha adıyla geçen ilçedeki en önemli tarihi eser ise Kemah Kalesi’dir.

Kalenin çeşitli yerlerinde yapılan kazı çalışmalarıyla bölge hakkında birçok bilgi elde edilmiştir. Bu bilgiler içerisinde kalenin kuzeybatı kısmında yer alan hamam kalıntılarında yapılan kazılarda ortaya çıkartılan el yazması, taş baskı ve matbu eserlerdir.

Erzincan Kemah Kalesi ve Tarih Kaynakları

İlçeye hakim bir tepe üzerinde bulunan Kemah Kalesi, inşa edildiği dönemde savunma ve sığınma olarak oldukça stratejik bir konumda yer almaktaydı. Doç. Dr. Âdem BAŞIBÜYÜK’ün “Doğal Süreçlerin Ortaya Çıkardığı Tarihin Önemli Bir Stratejik Noktası: KEMAH (Erzincan) Kalesi”  isimli araştırmasında kaleden şu şekilde bahsedilmektedir: “Korunaklı ve sağlam bir yapıya sahip olan kale hakkında Osmanlı devri için en gerçekçi bilgileri Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bulabilmekteyiz. Söz konusu eserde kalenin Erzurum civarında benzeri olmadığı ve üç sağlam kapısı ile üzerinde ağır topların bulunduğu belirtilmektedir. Ayrıca kale üzerinde 600 kadar toprak damlı ev, üç cami, sekiz mescit ile beş buğday ambarının bulunduğuna işaret edilmektedir.”

Erzincan Kemah Kalesi
Erzincan Kemah Kalesi

Araştırmalarla birlikte ünlü seyyah Evliya Çelebi de Erzincan Kemah Kalesi’nden söz edenler arasındadır. Evliya Çelebi, kale ile ilgili şunları yazmıştır: “1520 ve 1530 tarihli tahrir defterlerinde, kalenin dışında dört mahallenin bulunduğu ve bu mahallelerin 239 haneden meydana geldiği kaydedilmiştir. Bu mahalleler, Cami mahallesi, Ahi Ferec mahallesi, Rumbacı mahallesi ve Orta mahalle olup’ konumları ile ilgili bir kayda rastlanmamıştır.’ Yine 1516’da şehirde Müslüman ve Hıristiyan toplam 2591 kişi yaşamakta olup, nüfus 1530’da 3697’ye yükselmiş, ancak 1591 de 2556’ya kadar gerilemiştir. 1520 yılında Kemah kaza merkezinde bulunan 1146 kadar asker nüfus yerleşmenin gelişmesinde askeri önemini göstermektedir.”

Erzincan Kemah Kalesi’ne Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kale, Erzincan il merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Kemah ilçesindedir. Erzincan-Kemah karayolu ile ulaşılan Kemah ilçesine gitmek için Erzincan’dan ve Kemah’tan karşılıklı olarak kalkan ilçe minibüslerini kullanabilirsiniz. Haftanın her günü hem Erzincan’dan hem de Kemah’tan minibüs seferleri bulunmaktadır. Kalenin tam konumu için Google Maps‘e bakabilirsiniz. Şehirdeki bir başka turistik nokta için Erzincan Kızlar Kalesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir