Kıbrıs Gemikonağı Gezilecek Yerler

Lefke Gemikonağı gezilecek yerler listesi, bölgenin küçük bir yer olması bakımından oldukça azdır. Kıbrıs’ın kuzeybatısında yer alan Gemikonağı, Lefke ilçesi sınırları içerisindedir. Yeşilyurt ve Yedidalga beldelerinin arasında bulunan Gemikonağı, aynı zamanda Güzelyurt-Lefke yolu üzerindedir. Lefke’nin sakin yerlerinden biri olan bölge, öğrencilerin de yoğun olarak geldiği yerlerden biridir.

Gemikonağı’nda bulunan Lefke Avrupa Üniversitesi, bölgedeki öğrenci sayısının yoğunluğunu arttırmaktadır. Deniz kenarında yer alan Gemikonağı, gezilecek yerler konusunda çok fazla yere sahip olmasa da küçük bir beldeye göre çok sayıda mekana ev sahipliği yapmaktadır.

Gemikonağı Gezilecek Yerler
Gemikonağı Gezilecek Yerler

Gemikonağı Gezilecek Yerler

Bölgenin nüfusu, 2011 yılı istatistiklerine göre 2.000 kişi civarındadır. Gemikonağı’nın öne çıkan yanlarından biri, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit olan Pilot Yüzbaşı Cengiz  Topel’in uçağının bu bölgede vurulmasıdır. Güzelyurt’tan Lefke’ye doğru gelirken Gemikonağı’ndan önceki belde olan Yeşilyurt’ta gezilecek yerleri okumak için Yeşilyurt Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Gemikonağı Mekanları

Gemikonagi Mekanlar

Gemikonağı, Lefke Avrupa Üniversitesi’ne oldukça yakın bir konumda ve deniz kenarında yer aldığı için gençlere yönelik birçok kafe-bar bulunmaktadır. Gemikonağı girişinde bulunan Pier Port Restorant’tan başlayarak Gemikonağı çıkışındaki Merhaba Balık Evi’ne kadar yaklaşık 10 adet içkili mekan hizmet vermektedir.

Gemikonağı’nda yer alan Mardo Cafe, Türkiye’deki Mado’dur. Alkolsüz mekan olarak tercih edilebilecek mekanların başında, Gemikonağı Mardo gelmektedir. Alkollü olarak ise hem deniz tarafında hem de yolun diğer tarafında birçok küçük mekan bulunmaktadır. Eterno Pub, Liman Cafe, Cadde Cafe, Mel&Mer ve Friends bu mekanlardan bazılarıdır.

Cengiz Topel Anıtı

Lefke Cengiz Topel Aniti

Gemikonağı’na gelmeden hemen önce sahil yolunun deniz tarafında bulunan Cengiz Topel Anıtı, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit olan Yüzbaşı Cengiz Topel için inşa edilmiştir. Harekat sırasında Pilot Yüzbaşı Topel’in uçağının vurulmasının ardından paraşütle atladığı yer olan bu bölge, onun anısını yaşatmak için düzenlenmiştir.

Kıbrıs Cengiz Topel Anıtı içerisinde Cengiz Topel’in paraşütle atlayışının resmedildiği bir kabartma, Türk Hava Kuvvetleri kabartması ve Kıbrıs tarihi ile ilgili çeşitli bilgiler yer almaktadır. Ayrıca Topel’in vurulan uçağının parçaları da yine bu alanda sergilenmektedir. Anıt ile ilgili daha fazla bilgi almak için Kıbrıs Cengiz Topel Anıtı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

CMC Limanı

Yedidalga Kirmizi Liman

Açılımı Cyprus Mediterrenean Coast olan CMC Limanı, Kıbrıs’ın Eyfel Kulesi veya renginden dolayı Kırmızı Liman olarak da bilinmektedir. Gemikonağı’nın çıkışında yer alan bu eski liman, Yedidalga beldesi ile Gemikonağı arasındadır.

955 yılında Yunanlı iş adamı Mangli tarafından satın alınan bölgede liman işletmeciliği ve madencilik faaliyetleri başlar. Band kayış sistemi ile kullanılan liman, 1980’li yılların ortasına kadar etkinliğini sürdürmüştür. Krom, bakır ve portakal ihracatı için kullanılan liman, günümüzde atıl durumdadır. Liman ile ilgili gelecekte ne olacağı tartışmaları sürerken, günümüzde özellikle fotoğrafçılar tarafından ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir