Kuzey Kıbrıs Girne Kalesi

Girne şehir merkezinde gezilecek yerlerin başında gelen Girne Kalesi, Girne Antik Limanı ile iç içedir. 7.yüzyılda Bizanslılar tarafından Arap-İslam akınlarına karşı kenti müdafa etmek için yapılan Girne Kalesi, tarih kaynaklarında ilk kez 1191 yılında 3.Haçlı Seferi sırasında Arslan Yürekli Richard’ın Kıbrıs’ı ele geçirmesinde bahsedilmektedir.

Girne Kalesi ve çevresinde yapılan çalışmalar, kalenin tarihinin  Helenistik döneme kadar uzandığını göstermektedir. Kalenin ilk yapılışının Bizanslılar döneminde olduğu belirlenmiştir. Arslan Yürekli Richard’ın Kıbrıs’ı ele geçirmesiyle beraber adaya öne Templar Şövalyeleri, ardından ise Lüzinyanlar yerleşmiştir.

Girne Kalesi Tarihi

İlk yapıldığı tarihten itibaren günümüze gelene kadar çeşitli değişiklikler geçiren Girne Kalesi, dikdörtgen planda inşa edilmiştir. Yapıldığında günümüze göre daha küçük boyutta olan kale, Lüzinyan Kralı John d’ İbelin döneminde (1208-1211) ciddi şekilde geliştirilmiştir. Bu devirde Girne Kalesi’ne yeni bir giriş kapısıyla birlikte; yeni kuleler, ok mazgalları, muhafız odaları ve zindanlar eklenmiştir.

Ceneviz saldırıları karşısında büyük hasarlar alan Girne Kalesi, 1489 yılında Venedikliler tarafından kullanılırken savunma planlarında iyileştirmeler yapılmıştır. Venedik döneminde kalenin dış duvarları güçlendirilmiş ve top atışlarına karşı dayanıklı hale getirilmiştir. Kale, her yeni eklemede daha da büyütülmüş ve ilk yapıldığında kale dışında kalan  St.George Kilisesi gibi bazı yapılar, kalenin içinde kalmıştır.

1570 yılına gelindiğinde Osmanlı İmparatorluğu tarafından savaş yapılmadan alınan kaleye bu dönemde de çeşitli eklemeler yapılmıştır. Kıbrıs’ın İngiliz sömürgesinde olduğu dönemde, Osmanlılar tarafından yapılan kalede restorasyonlar ortadan kaldırılmıştır. İngiliz sömürgesi döneminde polis okulu ve hapishane olarak kullanılan Girne Kalesi, 1960 yılından itibaren turizme açılmış ve bir yandan da Rum Milli Muhafız Ordusu tarafından askeri amaçlarla kullanılmıştır. Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nün denetimine geçen kalede modern müzecilik anlayışına uygun olarak restorasyonlar gerçekleştirilmiştir.

Girne Kalesi Tarihi
Girne Kalesi Tarihi

Girne Kalesi Gezilecek Yerler

Çağdaş müzecilik anlayışı ile restore edilen Girne  Kalesi, günümüzde Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler listesinin başında yer almaktadır. Girne Kalesi gezisi sırasında kale içinde bulunan Batık Gemi Müzesi başta olmak üzere birçok müzeyi de gezmiş oluyorsunuz. Kalenin içerisindeki zindanlara ve savunma kulelerine yerleştirilen heykeller ise tarihin izlerini daha rahat görmenizi sağlıyor. Manzarası ile göz kamaştıran kaleye girdikten sonra kalenin çeşitli yerlerinde yer alan zindanları, müzeleri ve savunma kulelerini gezmeniz için ortalama 1-2 saat kadar ayırmanız gerekiyor.

Girne Kalesi Gezilecek Yerler
Girne Kalesi Gezilecek Yerler

St. George Kilisesi

Kaleye girdikten sonra karşınıza çıkan ilk yapı olan St. George Kilisesi, ilk yapıldığı dönemde kale surlarının dışında kalmasına rağmen kalenin genişletilmesiyle birlikte günümüzde kale içine taşınmıştır. 12.yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen St. George Kilisesi, Venedik döneminde kalenin içine alınmıştır.

St. George Kilisesi’nin kubbesini kalenin dış surlarından görmek mümkündür. Kaleye girdikten sonra karşınıza çıkan tabelayı takip uzun bir koridoru geçtikten sonra kiliseye ulaşmak mümkündür. Kilise içerisinde fresk bulunmamaktadır. Kilisenin dış duvarlarındaki bazı kabartmalar dikkat çekicidir.

St. George Kilisesi
St. George Kilisesi

Kale Tanıtım Odası

Kalenin avlusuna çıkmadan önce karşımıza çıkan odalardan biri, Kale Tanıtım Odası olarak kullanılmaktadır. Girne Kalesi Tanıtım Odası içerisinde kalenin planlarıyla birlikte eski dönemlere ait resimleri yer almaktadır. Kale ve etrafının eski dönemlerde nasıl olduğunun tasfir edildiği resimler dışında kaleyle ilgili çeşitli kabartmalar da bu odada ziyaretçilere gösterilmektedir.

Kale Tanıtım Odası
Kale Tanıtım Odası

Sadık Paşa’nın Mezarı

Girne Kalesi’nin avlusuna gelmeden hemen önce, bir mezar bulunuyor. İç merdivenlerin olduğu yol ile avlunun kesişimindeki köşedeki taş lahit, Osmanlı denizcisi Cezayirli Sadık Paşa’ya aittir. Hakkında fazla bir açıklama bulunmayan mezar taşının, Osmanlı’nın Kıbrıs’ı fethi sırasında şehit düşen Sadık Paşa’ya ait olması dışında ilave bir bilgi bulunmamaktadır. Mezar taşı, kalede Osmanlı dönemine ait nadir parçalardan biridir.

Sadık Paşa'nın Mezarı
Sadık Paşa’nın Mezarı

Zindanlar

Girne Kalesi zindanları, kale gezisindeki dikkat çekici yerlerden biridir. Kalenin avlusuna girdikten sonra hemen sağ tarafta yer alan iki oda, Girne Kalesi zindanlarıdır. Lüzinyan döneminde inşa edilen bu zindanlara, 1367-68 yılları arasında yaşanan gerçek olaylardan esinlenilerek canlandırmalar yerleştirilmiştir.

Lüzinyan döneminde kalede yapılan işkencelerle ilgili bilgi veren tabelalar ve işkence canlandırmaları bulunmaktadır. Ayrıca iki farklı odada yer alan derin kuyulara atılan bir kadın bir de erkek tutsaklar bulunmaktadır. Bu tutsakların, açlık ve çeşitli işkencelerle ölümü bekledikleri canlandırılmıştır. Kaledeki işkencelerin büyük bir kısmı Lüzinyan Kralı I. Peter döneminde yaşanmıştır.

Zindanlar
Zindanlar

Vrysi Yerleşim Yeri Canlandırması

Kalenin avlusuna girdikten sonra karşı tarafta Doğu Binaları yer almaktadır. Bu doğu binaları içerisinde Girne çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan buluntuların sergilendiği çeşitli köy müzeleri bulunmaktadır.

Girne şehrinin yaklaşık 10 kilometre kadar doğusunda yer alan Vrysi Neolitik köy yerleşim yerinde yapılan kazı çalışmalarında çıkartılan buluntular, kalenin bir odasında sergilenmektedir. Vrysi’de çıkartılan eserlerle birlikte köy hayatının günlük yaşantısına dair canlandırmalar da yine Vrysi Yerleşim Yeri Müzesi’nde sergilenmektedir.

Vrysi Yerleşim Yeri Canlandırması
Vrysi Yerleşim Yeri Canlandırması

Kırnı Mezarları

Erken ve Orta Tunç dönemlerine ait Kırnı Köyü’nde yapılan kazı çalışmalarında çıkartılan buluntular, Kalenin Kırnı Mezarları bölümünde sergilenmektedir. Mezar şeklinde düzenlenen odada iskelet kalıntıları ve iskeletlerle birlikte gömülen bazı eşyalar bulunmaktadır.

Kırnı Mezarları
Kırnı Mezarları

Akdeniz Mezarı Kazısı

Vrysi Yerleşim Yeri ve Kırnı Mezarı’nın olduğu bölümde yer alan Akdeniz Mezar Kazısı bölümünde, Helenistik dönemden başlayarak Erken Bizans Dönemi’ne kadar kullanılan mezarın bir maketi sergilenmektedir. Bu büyük makette hem yer üstü hem de yer altı sergilenmektedir.

Akdeniz Mezarı Kazısı
Akdeniz Mezarı Kazısı

Batık Gemi Müzesi

Kalenin en dikkat çekici yerlerinden biri, Batık Gemi Müzesi’dir. Kalenin giriş avlusunun hemen karşısındaki yerleşim yeri müzelerinin bulunduğu binada bulunan Batık Gemi Müzesi’nde M.Ö. 300 yıllarında batmış olduğu tespit edilen gemi batığı ve gemi batığının buluntuları sergilenmektedir.

2 kattan oluşan Girne Batık Gemi Müzesi’nin ilk katında batık gemiden çıkartılan küpler ve diğer buluntuların sergilendiği cam galeriler bulunmaktadır. Müzenin asma katında ise batık geminin bulunması ve çıkartılmasına dair yapılan çalışmanın fotoğrafları sergilenmektedir. Yine geminin rotası da bu bölümde sergilenmektedir. Batık Gemi  Müzesi’nin ikinci katına çıkarak, batık gemiden kalan gövde parçasını görmek mümkündür. Cam bir bölme ile korunan gemi kalıntısının çürümemesi için ısı ayarı sürekli korunmaktadır.

Batık Gemi Müzesi
Batık Gemi Müzesi

Lüzinyan Kulesi

Girne Kalesi’nin dört bir yanında yer alan kulelerden biri olan Luzinyan Kulesi, Erken Bizans Dönemi’nden kalan kalıntıların üzerine 1208-1211 yılları arasında inşa edilmiştir. Kıbrıs Kralı John d’İbelin tarafından inşa ettirilen kulede, çeşitli canlandırmalar sergilenmektedir.

Kalede hüküm süren Bizans, İngiliz, Lüzinyan, Venedik ve Osmanlı askerlerine ait canlandırmalar ve flamalar bulunmaktadır. 2 farklı kısımda bulunan canlandırmaların birinde, üniformalı askerler; diğerinde ise silahlı askerler sergilenmektedir.

Lüzinyan Kulesi
Lüzinyan Kulesi

Venedik Kulesi

Girne Kalesi’nin arka tarafında yer alan Venedik Kulesi, Venedik döneminin mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Kalenin Venedik hakimiyetinde olduğu dönemde inşa edilen kulede top atışı yapmaya hazırlanan Venedik askerlerini temsil eden canlandırmalar bulunmaktadır. Venedik Kulesi, kalenin en büyük savunma yapısı olarak dikkat çekmektedir.

Venedik Kulesi
Venedik Kulesi

Girne Kalesi Manzarası

Girne Kalesi’ne girip holden ilerledikten hemen sonra avluya girmeden önce Girne Manzarası yazılı bir tabela bulunmaktadır. Bu tabelayı takip ederek kaleden Antik Liman ve sahil manzarasını seyredebilirsiniz. Yine bu kısmı kullanarak kalenin surlarına çıkabilir ve kale etrafında dolaşabilirsiniz.

Girne Kalesi Manzarası
Girne Kalesi Manzarası

Girne Kalesi Ziyaret Saatleri

Girne Kalesi’nin kış döneminde (Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart) ziyaret saatleri 08:00 – 15:30 olarak belirlenmiştir. Nisan ve Ekim ayları arasındaki yaz döneminde ise 08:00’de başlayan Girne Kalesi ziyaretleri, 19:00’a sürmektedir. Kale içerisindeki müzelerde de aynı ziyaret saatleri geçerlidir.

Girne Kalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Girne Kalesi’ne giriş için 3 farklı fiyat tarifesi bulunmaktadır. Buna göre yabancı ziyaretçilerden 15 TL alınmaktadır. Türkler için tam bilet ücreti 10 TL, öğrenci ve askerler için kaleye girmenin ücreti 7 TL olarak belirlenmiştir.

Girne Kalesi’ne Nasıl Gidilir? Nerede?

Kale, Girne şehir merkezindeki sahilde Antik Liman ile iç içe yer almaktadır. Şehir meydanından 5-10 dakikalık bir yürüyüş ile kaleye ulaşmak mümkündür. Girne’ye Lefkoşa, Güzelyurt ve Gazimağusa’dan kalkan Çimen veya Akva firmalarına ait dolmuşlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Girne Kalesi’nin girişi, limanın hemen sonunda yer alan merdivenlerdedir. Bu merdivenlerden çıktıktan sonra bilet gişesinden biletinizi alıp, köprüyü geçerek kaleyi gezmeye başlayabilirsiniz. Kalenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum