Lefkoşa Tandi’nin Hamamı

Lefkoşa Surlariçi’nde yer alan Lefkoşa Tandi’nin Hamamı, şehrin her yerindeki turist tabelalarında yer almasına rağmen şehrin en bakımsız turistik yeri konumundadır.

Lefkoşa Tandi’nin Hamamı

Tandi’nin Hamamı isimli yapının bakımsızlığına dair hem Kıbrıs medyasında hem de halk arasında dile getirilen bir sorun olmasına rağmen 2018 yılı itibariyle bu soruna çözüm bulunamamıştır. Tarihi Tandi’nin Hamamı, günümüzde harabe durumdadır ve yapının içerisi dökülmektedir.

Lefkoşa’nın Kafesli Mahallesi’ndeki Atilla Sokağı’nda yer alan Tandi’nin Müzesi, kesme taş kullanılarak yapılan ve Klasik Osmanlı hamam mimarisi özelliklerini gösteren bir yapıdır. 1900’lü yılların başında, Gosti Giryagu Tandi tarafından Rum ustalara yaptırılan yapı, Tandi’nin Hamamı adıyla anılmaktadır.

Lefkoşa Tandi'nin Hamamı
Lefkoşa Tandi’nin Hamamı

İlk yapıldığı dönemde çevresindeki mahalleye aile hamamı hizmet veren hamam, 1953 yılına gelindiğinde sadece kadınlar hamamı olmuştur. 1963 yılında ise bölgedeki toplumların çatışmalarıyla beraber işlevini kaybeden yapı, o tarihten sonra kullanılmamıştır.

Günümüzdeki Lefkoşa’da gezilecek yerler listesinde yer alarak şehirdeki tüm turizm tabelalarında gösterilen Tandi’nin Hamamı, bu tabelalar yardımıyla buraya gelen ziyaretçileri hayal kırıklığına uğratmaktadır. Yapının bulunduğu sokağın konumu için Google Maps‘e göz atabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka tarihi yapı için Lefkoşa Fuzuli Çeşmesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum