Tanzanya Safari Rehberi

Afrika’nın en büyük ve en iyi korunan milli parklarından bazılarının varlığı sayesinde Tanzanya safari rehberi büyük bir şöhrete sahip. Bununla birlikte şaşkınlık yaratacak derecede büyük bir yer olmasından dolayı buradaki yolculuk üzerinde düşünülmesi gereken kararlar almayı gerektirir. İşte size Tanzanya’da bir gezi planlamak için ihtiyacınız olan her şey:

Tanzanya’da Safari Hangi Bölgede Yapılır?

İlk olarak karara varılması gereken konu safarinin nerede yapılacağıdır. Tanzanya’nın Kuzey ve Güney Çemberleri ve Batı Tanzanya denilen iki ana Tanzanya safari rehberi bölgesi vardır. Her bir bölge arasında yolculuk yapmak çetin bir mücadele niteliğinde olduğundan sadece bir tanesini seçmenizi tavsiye ederiz.

Serengeti ve Ngorongoro Krateri’ni kapsayan Tanzanya’nın Kuzey Çemberi kesinlikle liste başında gelmekte. Burası hem en bereketli vahşi tabiatı (nam-ı diğer “av”) hem de seri toplulukları bulabileceğiniz yerdir. Serengeti’nin hangi köşesine yolculuk ederseniz edin; hali hazırda muhteşem Büyük Göç’e rastlayacaksınız ve genellikle 4×4 araçlar da tampon tapona olacaktır. Tanzanya safari rehberinin en önemli bölgelerinden Serengeti’nin tam konumuna Google Maps‘ten ulaşabilirsiniz.

Tanzanya’da Safari Hangi Bölgede Yapılır?
Tanzanya’da Safari Hangi Bölgede Yapılır?

Ekstra huzur ve özgünlük için biraz da hayvan gözetlemeyi seçiyorsanız güneye gitmelisiniz. Buradaki Selous ve Ruaha olarak bilinen muazzam yabani ana parklar, ağaçların tıkadığı suyollarının kavrulmuş ovalara yol verdiği, çok amaçlı geniş sahalardır. Aslanları ve leoparları görmek için daha fazla çaba sarf etmelisiniz; ancak sabır her zaman ödüllendirilir ve diğer insanları gözetlemek, yakından inceleyebilmek ise ayrıca eşine az rastlanır bir tecrübedir.

Durgun-hareketsiz vahşi batı, temkinli bir mesafeyle harmanlamış, eşit derecede iyi bir oyun sunar; Katavi gibi paklar, sadece uzun vadeli Tanzanya müptelalarının, gözlerden uzak yeni bir zorluk aradıkları doğal koruma alanlarıdır.

Tanzanya Safari Rehberi: Parklar

Tanzanya Safari Rehberi: Parklar
Tanzanya Safari Rehberi: Parklar

Ruaha, Afrika rezervinin en büyük fil ve zürafa nüfusuna sahip olmasından dolayı “Zürafa Parkı” adını almıştır. Ayrıca dünya aslan nüfusunun %10’unu barındırmaktadır.

Selous, türüne az rastlanır vahşi köpekleri görmek için Tanzanya’nın en iyisi olmanın yanında -Ngorongoro Krateri ile birlikte- gergedanları gözetlemek için de ülkedeki tek yerdir. Nesli tükenmekte olan çita sevenleri tercihen Ocak ayı yavrulama sezonunda Serengiti’nin Ndutu Safari Locası’na veya Namiri Ovaları’na yönlendirilmektedir.

Çoğu parkta yürüyüş safarileri de mevcuttur ancak Tanzanya’nın en iyi rehberlerinden bazılarıyla bu safarilerin tadını çıkarmak için mutlaka Selous’taki Beho Beho kampını denemelisiniz.

Tanzanya’da Safari Nasıl Yapılır? 

Tanzanya’da Safari Nasıl Yapılır? 
Tanzanya’da Safari Nasıl Yapılır?

Pilotun yanında oturabileceğiniz 2-18 koltuklu hafif Cessna uçakları Tanzanya’nın kampları arasındaki standart ulaşım aracıdır. Aslında uzak güney ve batı bölgeleri ziyaretçileri için A noktasından B noktasına ulaşmanın tek yolu bu uçaklardır. Gergin yolcuların beklentisi külüstür bir kabus olabilir; bunun dışında büyülü bir deneyim olacaktır.

Kuzey Çemberi’ni karayolu ile tamamlamak mümkündür ancak Tanzanya’nın büyüklüğü sayesinde bu yolculuk yorucu bir sürece dönüşebilir. Ayrıca bu süreçte turistik olmayan kasabalarda ve köylerde durma ve yerel yaşamı görüp deneyimleme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Seyahatinizin bütünlüğü için bir rehberinizin olması tavsiye edilmekte. Birçok parkta (Serengiti de dahil olmak üzere) yasa gereği bir rehberle seyahat etmeniz gerekmektedir ve bu da kısmen de olsa park giriş ücretlerini karşılama konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına geliyor. Bununla birlikte evrensel üstün görüş kabiliyetleri ve yerel kavrayışları sayesinde hayvan sürülerini kolayca görebileceksiniz. Ayrıca çoğu rehber sıcak kanlıdır; işini bir angarya olarak görmekten ziyade zevk alarak yapar ve ekibinin memnuniyetini ön planda tutar.

Tanzanya’da Safari Ne Kadar Sürer?

Tanzanya’da Safari Ne Kadar Sürer?
Tanzanya’da Safari Ne Kadar Sürer?

Kuzey Çemberi’nde her bir parkta 2-3 gece geçirmek günlük av turlarını, sıklıkla yapılan Maasai Köyü ziyaretlerini ve yürüyüş safarilerini kapsayan bütün deneyimlerin ve eğlencenin tadını çıkarmanıza yetecektir. Güneyde ise birkaç gün daha ayırma doğru dalış deneyimleri açısından tavsiye edilmektedir.

Yağışın kaprisine bağlı olmasına rağmen yüz binlerce Afrika antilopunun ve muazzam zebra ve ceylan sürülerinin hiç bitmeyen bu geçit töreni genellikle Serengiti’nin belli alanlarında yılın belli zamanlarında izlenebilir.

Tanzanya’da Safariye Ne Zaman Gidilmeli?

Tanzanya’da Safariye Ne Zaman Gidilmeli?
Tanzanya’da Safariye Ne Zaman Gidilmeli?

Eylül ve Ekim aylarında ürkek büyükbaşlar Mara Nehri’nden riskli geçişlerine kalkışırlar ve bu zaman dilimi ayrıca aslan, leopar, çita, timsah ve sırtlanlara rastlamak için de idealdir. Bu merasim Serengiti’nin en uzak kuzey bölgelerinde gerçekleşir. Eğer Lamai Kama’ya giderseniz bu özel gösterime şahit olabilirsiniz.

Haziran ayının sonundan Ekim ayına kadar olan süre zarfında Tanzanya’nın kurak mevsimi yaşanmakta, dolayısıyla bu aralıkta daha iyi bir görüş netliği ve hayvanların daha çok görülmesi şansı doğmaktadır. Bu süre aynı zamanda Zanzibar ve Mafya Takımadaları için de mükemmel zamandır. İki kısa yağmur mevsimi bu aylarda bölünür ve turizm için daha müsait olur. Bunların dışında Tanzanya safari rehberi için Şubat-Mart ayları ise dalgıçlara daha iyi bir görüş netliği sunduğundan tercih edilebilmektedir.

Tanzanya’da Safari Sonrası Ne Yapılır?

Tanzanya’da Safari Sonrası Ne Yapılır?
Tanzanya’da Safari Sonrası Ne Yapılır?

Çoğu ziyaretçi Tanzanya safari rehberi sonrası denize gitmeyi tercih eder. Başlıca cazibe merkezi olan Zanzibar bir Hint Okyanusu adasıdır ve güzel adını beyaz kum plajlarının bolluğundan ve bereketli mercan resiflerinden alır. Burada konaklama imkanları milyarderlerin kaçış noktası olan otellerden uygun fiyatlı cazip pansiyonlara geniş bir yelpazede dağılım gösterir.

Zanzibar’ın hemen güneyinde bulunan ve benzer şekilde huzurlu ve sessiz olan Mafya Takımadaları özellikle dalış için iyi bir tercihtir. Diğer seçenekler arasında daha uzak bir ada olan Pemba ve son zamanlarda tercih edilmeye başlanan birinci sınıf villa ve sahil locasıyla anakara bulunmaktadır.

Tatil Ana sayfasından diğer gezilecek yerlere ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir