Erzurum 23 Temmuz Kongre Müzesi

Erzurum’da gezilecek yerlerden biri olan 23 Temmuz Kongre Müzesi, Erzurum müzeler listesindeki önemli yerlerden biridir.

19.yüzyılda inşa edilen tarihi bina, Erzurum şehir merkezindeki Kongre Meydanı’nda bulunmaktadır. 23 Temmuz Kongresi Salonu’nun bulunduğu bina; Fen Lisesi olarak hizmet verirken, 1998 yılından itibaren Güzel Sanatlar Lisesi olmuştur.

Erzurum 23 Temmuz Kongre Müzesi

Erzurum 23 Temmuz Kongresi, o dönemde İdadi Mektebi olarak kullanılan tarihi binanın birinci katında yer alan salonda yapışmıştır. Atatürk başkanlığında gerçekleştirilen Erzurum Kongresi, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı toplantı olarak bilinmektedir. Bu toplantıyla birlikte, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giden yolun temelleri atılmıştır.

Erzurum 23 Temmuz Kongre Müzesi
Erzurum 23 Temmuz Kongre Müzesi

1925 yılında yaşanan yangında, binanın ahşap kısımları yanmıştır. Daha sonra onarılan bina, Erzurum Yapı Sanat Mektebi olmuştur. Birinci katta bulunan salon ve bu salona açılan 2 oda ise Erzurum Kongre Müzesi olarak düzenlenmiştir.

Erzurum 23 Temmuz Kongre Müzesi’nde kongreye katılan üyelerin fotoğrafları, biyografileri, o dönemde salonda bulunan eşyalar ve kongre belgeleri sergilenmektedir. Haftanın 7 günü de açık olan müzenin ziyaret saatleri ise 08:00-18:00 olarak belirlenmiştir. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka tarihi yapı hakkında bilgi almak için Erzurum Kalesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir