Lefkoşa Fuzuli Sokağı Çeşmesi

Osmanlı döneminde Kıbrıs’ta yapılan eserler arasında, Fuzuli Sokağı Çeşmesi gibi çeşmeler geniş yer tutmaktadır. Lefkoşa, Kıbrıs’taki Osmanlı çeşmelerinin büyük bir kısmını barındırmaktadır. Bu çeşmelerden birisi, bugün Fuzuli Sokağı Çeşmesi olarak anılan ama asıl adı Pabuçcuzade Hüseyin Efendi Mehmet Ağa Çeşmesi olan yapıdır.

Lefkoşa Fuzuli Sokağı Çeşmesi

Lefkoşa Surlariçi bölgesinde, Ay Luka Mahallesi’nde Fuzuli Sokak’ta yer alan sokak çeşmesi, 3 numaradaki evin su deposundan evin dışına su vermektedir. Pabuçcuzade Hüseyin Efendi Mehmet Ağa Vakfı’na ait olan çeşme, Pabuççu Hüseyin Efendi’nin vasiyeti üzerine mahalle halkının hayrına yapılan çeşme, 1933 yılında yaptırılmıştır.

1933 yılında yapıldıktan sonra bazı değişikliklerle son şeklini 24 Temmuz 1934 tarihinde alan çeşme, mahalle halkının yararlanması için açılmıştır. Çeşmenin adı, yerel halk arasında vakfa uygun olarak “Papuçcuzade Hüseyin Efendi Mehmet Ağa Vakıf Çeşmesi” şeklinde bilinmektedir. Günümüzdeki turizm tabelasında bu isim Fuzuli Sokağı Çeşmesi olarak geçmektedir. Çeşmenin sivri kemerli nişi içerisindeki yazıtta 8 Kasım 1933 ve 25 Kasım 1933 (Hicri 1352) tarihleri yazmaktadır. Tarihi çeşme, Lefkoşa’da hem miladi hem de hicri tarihi yazılı olan tek sokak çeşmesi özelliği taşımaktadır.

Lefkoşa Fuzuli Sokağı Çeşmesi
Lefkoşa Fuzuli Sokağı Çeşmesi

Lefkoşa’nın birçok yerinde yer alan turizm tabelalarında Fuzuli Sokağı Çeşmesi ile yapının ismi geçmekte ve turistlere yapının yeri gösterilmektedir. Buna rağmen Tandi’nin Hamamı gibi bu tarihi yapı da günümüzde oldukça bakımsız durumdadır. Restorasyonu yapılmayan çeşmenin musluğu da bulunmamaktadır.

Lefkoşa Gönüllüleri İnisiyatifi, Lefkoşa ilçesinde yaptığı çalışmalarla bölgedeki tarihi Osmanlı çeşmelerinin bakımsızlığını dile getirmiştir. Pabuçcuzade Hüseyin Efendi Mehmet Ağa Çeşmesi’nin çeşmesiyle birlikte şehirde yer alan diğer 11 tarihi çeşmenin de restorasyonunun yapılması gerektiğine dikkat çeken Lefkoşa Gönüllüleri İnisiyatifi, bu çeşmenin adının da aslına uygun olması gerektiğini belirtmiştir. Sokağın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir