Lefkoşa Selimiye Camii (St. Sophia Katedrali)

Kuzey Kıbrıs’ta gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan Lefkoşa Selimiye Camii, Lefkoşa gezilecek yerler listesinin de başında yer almaktadır. Önceki adı St. Sophia Katedrali (Azize Sofya Katedrali) olan tarihi yapı, Lüzinyanların adayı ele geçirmesinin ardından Lefkoşa’nın merkezine bir Latin katedrali inşa ettirmek istemesi sonucunda yapılmıştır.

Lefkoşa Selimiye Camii

Mimari tarz olarak Paris’teki Notre Dame Katedreli’nin bir benzeri olan yapı, bu açıdan Gotik mimari özellikleri taşımaktadır. 1326 yılında ibadete açılan katedralin bir başka önemli özelliği, Lüzinyan krallarının Kıbrıs kralı tacını bu katedralde yapılan törenle giymeleridir. Osmalı İmparatorluğu’nun 1571 yılında Kıbrıs’ı fethetmesiyle birlikte, St. Sophia Katedrali’ni camiye çevrilmiştir. Bir süre Lefkoşa Büyük Camii adıyla anılan yapı, 1954 yılında Kıbrıs’ı fetheden Padişah 2.Sultan Selim’in adını almış ve Lefkoşa Selimiye Camii olarak anılmaya başlanmıştır.

Lefkoşa Selimiye Camii
Lefkoşa Selimiye Camii

Ayasofya Kilisesi olarak inşa edilen yapı, katedral olarak uzun yıllar kullanıldıktan sonra Osmanlıların bölgede egemenliğini kurmasıyla beraber cami olarak düzenlenmiştir. St. Sophia Katedrali, camiye çevrildikten sonra yapıya iki minare, bir minber ve bir mihrap ilave edilmiştir. Üç koridor ve altı yan bölümden oluşan caminin içi bir hayli geniştir. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Selimiye Camii, Lefkoşa’da görülmesi gereken önemli yerlerdendir.

St. Sofya Katedrali, günümüze gelene kadar birçok kez tahribata uğramıştır. 1373 yılında Cenevizliler, 1426 yılında ise Memlüklerin adaya yaptığı saldırılar sonucunda yağmalanın yapı, yaşanan birkaç deprem ile de hasar görmüştür. 1491 yılında yaşanan depremde yıkılan katedralin doğu kısmı, Venedikliler tarafından onarılmıştır. Bu onarım çalışmaları sırasında katedralin ilk yapıldığı dönemden kalan, eski bir Lüzinyan kralının mezarı ortaya çıkmıştır. Bozulmamış halde bulunan kral cesedinin başında altın taç, altın eşyalar ve belgeler ortaya çıkmıştır.

Lefkoşa St. Sophia Katedrali
Lefkoşa St. Sophia Katedrali

Selimiye Camii Nerede? Nasıl Gidilir?

St. Sophia Katedrali veya Selimiye Camii, Lefkoşa şehir merkezindeki Surlariçi bölgesindedir. Selimiye Sokak’ta yer alan yapı, Kıbrıs Rum sınırına yakın bir konumdadır ve Lefkoşa’nın en turistik bölgesi olan Arasta’nın 3-4 sokak yanında yer almaktadır.

Girne, Lefkoşa ve Güzelyurt gibi Kıbrıs ilçelerinden kalkan Akva ve Çimen dolmuşları, yolcularını son durak olarak Lefkoşa Girne Kapısı’nda bırakmaktadır. Girne Kapısı’nın Selimiye Cami’ne uzaklığı 800-900 metre kadardır.

Günümüzde ibadete açık olan Selimiye Camii, ibadethane kurallarına uygun olarak günün her saatinde ücretsiz şekilde ziyaret edilebilmektedir. Caminin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik noktayla ilgili bilgi almak için Lefkoşa Girne Kapısı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir