Mardin Dara Harabeleri

Eski Mezapotamya’nın en ünlü yerleşim yeri olan Mardin Dara Harabeleri mağara evlerinden oluşmaktadır. Yaklaşık 10 km civarında bir alana yayılmış olan Dara Harabeleri’nin doğu tarafında bulunan kayadan yapılmış olan mezarlıklar Kuruçay ile sınırlanmaktadır.

Mardin Dara Harabeleri

Şehrin merkezi 4 km surla çevrelenmektedir ve yukarı ve aşağısında 2 kapı bulunmaktadır. İçeride bulunan kale şehrin kuzey kısmında kurulmuştur ve yüksekliği 50 m olan bir tepenin üstüne yapılmıştır. Kalıntılara bakıldığında hala saray ,çarşı, zindan, tophane gözlemlenebilmektedir.

Bölgenin ilgi odağı olan Mardin Dara Antik Kenti, burayı ziyaret edip gezme fırsatı bulan turistlerin bir kez daha geldiği bir turizm bölgesi olarak göze çarpmaktadır.

5. yüzyıla ait olan Mardin Dara Antik Kenti’nde yaşamını sürdürmüş olan Pers ve Babil Krallıkları’nın olduğu ispatlanan birçok kaya mezarı tespit edilmiştir. 1986 senesinden bu yana kazı çalışmalarının sürdürüldüğü bu antik kentte 7 bin senelik tarihe sahip olan mozaiklerin, daha yeni gün yüzüne çıkartılmasının ardından burayı ziyaret eden turistlerin ilgi odağının da bu mozaikler olduğu görülmektedir.

Dara Harabeleri’ne ziyaretler ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.

Mardin Dara Harabeleri
Mardin Dara Harabeleri

Mardin Dara Harabeleri Tarihçesi

M.Ö. 530 ile M.ö. 570 yılları arasında İran hükümdarı Darxis’in emriyle yerleşim yeri olarak dizayn edilen Dara Harabeleri, İran-Roma çatışmasına maruz kalmış ve bir dönem İranlılara aitken bir dönem Romalılara ait bir antik kent olarak yerleşim yeri olmuştur. 12. yüzyılda Emeviler, sonrasında Abbasiler’in yönettiği Mardin Dara Antik Kenti daha sonrasında çeşitli beyliklerin himayesinde kaldıktan sonra 15. yüzyıl ile 16. yüzyıl arasında Osmanlı’nın himayesi altına geçmiştir. Bu antik kent, geçmişten kalan kalıntılara ve buluntulara bakıldığında maddi bakımdan oldukça varlıklı bir kent olarak da göze çarpmaktadır. Mardin Dara Antik Kenti ilk kurulduğu dönemlerde yeraltına yaptırılmış olan yerleşim yeri daha sonrasında zindan olarak değiştirilmiştir. Mardin Dara Harabeleri Zindanı olarak adı geçen bu yeraltında bulunan yer heybetinden ve duruşundan hala birşey kaybetmemiştir.

Dara Harabeleri’nde yapılan araştırmalara göre; Mezopatamya’nın ilk barajı bu bölgede bulunmuştur. Ünlü İpek Yolu’nun şehrin göbeğinden geçtiği bilinen Mardin Dara Antik Kenti, kısa bir zaman piskoposluk merkezi de olarak da hizmet vermiş; ancak durmadan süren akınlar sayesinde bu dönem kısa sürmüştür.

Mardin Dara Harabeleri
Mardin Dara Harabeleri

Mardin Dara Harabeleri’ne Nasıl Gidilir?

Mezopatamya’nın Efesi olarak da bilinen Mardin Dara Antik Kenti, Mardin’in güneydoğusunda, Nüsaybin’e 30 km mesafede, Oğuz Köyü’nde bulunmaktadır. Bölgenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Mardin Deyrulzafaran Manastırı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir