İznik Kırgızlar Türbesi

Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan İznik Kırgızlar Türbesi, ilçenin turistik noktalarından biri olarak göze çarpmaktadır. İnanç ve kültür turizmi açısından Kırgızlar Türbesi, İznik gezilecek yerler listesindedir.

İznik Kırgızlar Türbesi

Kırgızlar Türbesi, 11.yüzyılın sonunda İznik kentinin fethedilmesi ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin merkezinin kurulmasına katkı sağlayan Kırgızlara hürmet amacıyla Sultan Orhan Gazi tarafından yaptırılmıştır. Türbenin bahçesinde ellerini kavuşturmuş şekilde oturan Kırgız savaşçı heykeli bulunmaktadır.

İçerisinde 7 büyük, bir tane de çocuk lahdi bulunan türbe, kuzey-güney doğrultusundadır. Eş boyutlu türbe, kare plana sahip iki mekandan oluşmaktadır. Bu iki mekan, birbirlerine ortak duvarın arasında yer alan kapı ile bağlanmaktadır.

İznik Kırgızlar Türbesi
İznik Kırgızlar Türbesi

Kırgızlar Türbesi’nin güney kısmı, kubbe ile örtülmüştür. Bu kısımdaki bazı bölmelerin yapımı sırasında Bizans döneminden kalma parçaların kullanıldığı tespit edilmiştir. Kalem işi süslemeleriyle de dikkat çeken türbe, birkaç defa onarım görmüştür.

Bursa’nın İznik ilçesinde bulunan Kırgızlar Türbesi’ne gitmek için Yenişehir Yolu kullanılabilir. Yol üzerinden Sanayi Caddesi girişine gelmeden hemen önce türbeye ulaşılmaktadır. Türbenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka türbe için İznik Sarı Saltuk Türbesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir