Alman Çeşmesi İstanbul

İstanbul’da gezilecek yerler denildiği zaman akla ilk gelen Tarihi Yarımada’da yer alan Alman Çeşmesi, Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na hediye edilmiştir. Yapımı Almanya’da gerçekleştirilen çeşme, 1901 yılında İstanbul’a getirilerek Sultanahmet Meydanı’ndaki yerine yerleştirilmiştir.

Osmanlı döneminde özellikle 17.yüzyıldan sonra ortaya çıkan meydan çeşmeleri, halkın yararlanması için yapılmaktaydı. Alman Çeşmesi, Almanya İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yaşanan politik yakınlaşmanın hediyesidir.

Alman Çeşmesi Ne Amaçla Yapılmıştır?

Alman İmparatoru II. Wilhelm, İstanbul’a farklı dönemlerde ziyaretler gerçekleştirmiştir. Bu ziyaretlerin ilkinde Osmanlı Ordusu’na Alman tüfeklerinin satılması ve bunların kullanılması konusunda anlaşmaya varmıştır. II. Wilhelm’in bir sonraki ziyaretinde ise İstanbul ile Bağdat arasında yapılması planlanan demiryolu hattının Alman firmalar tarafından inşa edilmesi konusunda anlaşılmıştır.

Alman İmparatorluğu’nun Osmanlı ile yaptığı bu ticari anlaşmaların karşılığında görünürde iyi niyet göstergesi olarak bu çeşme hediye edilmiştir. Almanya tarafından teşekkür anlamına gelen Alman Çeşmesi, yeni anlaşmalara zemin hazırlamak olarak yorumlanmaktadır.

İstanbul Alman Çeşmesi
İstanbul Alman Çeşmesi

Alman Çeşmesi Tarihçesi

Yapımına 1899 yılında başlanan çeşme, bir yılda tamamlanmıştır. 1901 yılında Almanya’dan İstanbul’a getirilen çeşme, Bizans döneminde hipodrom olan eski Atmeydanı’na yerleştirilmiştir.

Tüm masrafları Alman İmparatorluğu tarafından karşılanan çeşmenin 2. Abdülhamid’in 25. cülus yıldönümünde (tahta çıkış yıldönümü) yani 1 Eylül 1900 tarihinde açılması kararlaştırılmış fakat yetişmemesi nedeniyle 27 Ocak 1901 tarihinde açılmıştır. Alman Çeşmesi’nin açılış tarihi, aynı zamanda İmparator Wilhelm’in doğum gününe denk gelmiştir.

Alman Cesmesi Istanbul Tarihcesi

Alman Çeşmesi Mimarisi

Avrupa meydan çeşmelerine göre farklı bir tasarıma ve görünüme sahip olan Alman Çeşmesi, yüksek bir zemin üzerinde sekizgen şekilde inşa edilmiştir. Çeşitli süslemelerle gösterişli hale getirilen kemerler, sütunları birbirine bağlamaktadır. Sekizgen tabanlı kubbenin dört bölümünde Sultan II. Abdülhamit’in tuğrası bulunurken diğer dört bölümünde ise II. Wilhelm’in isminin baş harfi olan “W” harfi ve II rakamı bulunmaktadır.

Alman Cesmesi Kubbesi

Alman Çeşmesi’nin Osmanlıca ve Almanca olmak üzere iki ayrı kitabesi bulunmaktadır. Kubbeyi taşıyan kemerlerin iç tarafında sekiz beyitlik Osmanlıca kitabe yer alırken, çeşme içindeki su haznesinin ortasındaki tunç levha üzerinde kabartma harflerle yazılmış Almanca kitabe bulunur.

Almanca kitabede “Almanya Kayseri II. Wilhelm, 1898 senesi sonbaharında Osmanlı padişahı haşmetli II. Abdülhamid’i ziyaretinin bir şükran hatırası olarak bu çeşmeyi inşa ettirdi.” yazmaktadır. Çeşmedeki Osmanlıca kitabe ise Ahmet Muhtar Paşa beyiti sülüs yazıyla İzzet Efendi tarafından yazılmıştır:

Hazreti Abdülhamid Hanın muhibbi halisi Ziveri eklili haşmet, kayser alitebir Ya’ni alman imparatoru, hükümdarı güzi Hazreti Wilhelmi Sani, kamuranı nizigar Padişahı ali Osmani ziyaret kasdidüb Mahdemiyle eyledi İstanbulu pirayedar Bu mülakatı muhabbet perveri tezkar içün Eyledi bu çeşmesarı saha piray-i karar Sübesü cari olan abı safa teşkil eder Abi safii müsafata misali abdar Vakfa giri hayret eyler çeşmi ehli dikkati Tarzi inşasındaki hissi bedii zernigar Rükni ak’vai hayatoldukça abi canfeza Payidar olsun bu te’sisi muhabbet üstüyar Bi bedel tarihi caridir lisanı luleden Oldu bu çeşme mülakate ne dicu yadigar (1316)

Alman Çeşmesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Alman Çeşmesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde şehrin en turistik yeri olan Sultanahmet’te yer almaktadır. Terminalden veya havaalanından Eminönü’ne ulaşıp; buradan taksi veya tramvay ile kısa sürede meydana ulaşılabilir. Bağcılar – Kabataş Tramvay hattını kullanarak Sultanahmet durağında indikten sonra 5 dakikalık bir yürüyüş ile çeşmeye ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından ise Üsküdar veya Kadıköy’den Eminönü’ne giden vapurları kullanabilirsiniz. Çeşmenin haritadaki tam konumu için Google Maps‘e bakabilirsiniz.

Çeşmenin etrafı, onlarca tarihi yapı ile doludur. Sultan Ahmet Camii, Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı bölgede yer alan ve İstanbul Gezilecek Yerler listesinde en popüler olan noktalardır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir