Örme Dikilitaş İstanbul

İstanbul’un tarihi semti Sultanahmet’te bulunan Örme Dikilitaş (Örme Obeliski), Konstantin Dikilitaşı olarak da bilinmektedir. Sultanahmet Meydanı’nın güney yönünde yer alan Örme Dikilitaş, VII. Konstantinos tarafından yaptırılmıştır.

Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen 32 metrelik yapı, 10.yüzyılda VII. Konstantinos tarafından tamir edilmiştir. Bu restorasyon sebebiyle taş, VII. Konstantinos ismiyle anılmaya başlamıştır. Geçmiş dönemden gelen söylentilere göre eskiden taş, VII. Konstantinos’un dedesi I. Basileios’un zaferlerini resmeden yaldızlı tunç plakalarla kaplıydı, ayrıca dikilitaşın üstünde bir küre bulunmaktaydı. Ancak söylentilere göre Dördüncü Haçlı Seferi sırasında yaldızlı tunç plakalar haçlılar tarafından çalınmıştır ve eritilmiştir. Anıtın üzerinde çivi izleri halen görülebilmektedir. Bununla birlikte bir diğer ayrıntı ise taşın üzerindeki makara ipleridir. Bu ipler, burada yapılan müsabakalar izlenirken seyircileri Güneş ışınlarından koruyan tente ve çadırları bağlayan iplere aittir.

Dikilitaş ile ilgili farklı görüşler dile getirilmektedir: “Örme sütunun yüzeyine çakıldıkları anlaşılan kabartmalı tunç levhaların bu onarım sırasında konulduğu tahmin edilir. Gerçek kaynağa dayanmayan bir söylentiye göre bu levhalar VII. Contantinus’un dedesi Makedonyalılar sülalesi kurucusu I. Basileios’un (867-886) başarılı iş ve savaşlarını tasvir eden kabartmalar vardı. Yüzeyleri kabartmalı olsun veya olmasın altın kaplamalı bu levhalar, bilinmeyen bir dönemde sökülmüştür. Yine bir söylenti levhaların şehrin IV. Haçlı seferlerini düzenleyen batılı şövalyeler tarafından 1204-1261 arasındaki işgalleri sırasında söküldüklerini iddia eder; ancak hiç bir kaynak bu iddiayı kanıtlamaz”.

Örme Dikilitaş Tarihi
Örme Dikilitaş Tarihi

Osmanlı döneminde Pierre Gilles örme sütunun detaylı bir tasvirini yapmıştır. Ayrıca Beyan-ı Menazil-i Sefer-i İrakeyn-i Sultan Süleyman, Hünername ve Surname isimli minyatürlü yazmalarda da bu sütun görülmektedir.

Sultanahmet Camisi’nin yapımından sonra yükselen toprak sevi yerinden ötürü bu dikilitaşın üç basamaklı, mermer kaidesi toprak altında kalmış ve 1856’da Charles Newton tarafından çevresi kazılarak parmaklıkla çevrilmiştir. Bu arada da düşen taşların yerleri yenileri ile doldurulmuştur.

İstanbul Örme Dikilitaş
İstanbul Örme Dikilitaş

Sultanahmet Meydanı’nı Eserleri

Günümüzde Sultanahmet Meydanı olarak adlandırılan, Roma döneminde hipodrom olarak kullanılan bölgede 3 adet yapı bulunmaktadır. Dikilitaş, Yılanlı Sütun ve Örme Sütun günümüze kadar gelebilen tarihi yapılardır. Oysa bölgede süs olarak getirtilen çok daha fazla eserin bulunduğu söylenmektedir. Bu eserlerin büyük bir kısmı Haçlı Seferleri esnasında tahrip edilmiş, yakılmış veya çalınmıştır.

Örme Sütun Nerede? Nasıl Gidilir?

Örme Sütun, şehrin en turistik yerlerinden olan Sultanahmet’te yer almaktadır. Terminalden veya havaalanından Eminönü’ne ulaşıp; buradan taksi veya tramvay ile kısa sürede meydana ulaşılabilir. Bağcılar – Kabataş Tramvay hattını kullanarak Sultanahmet durağında indikten sonra 5 dakikalık bir yürüyüş ile çeşmeye ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından ise Üsküdar veya Kadıköy’den Eminönü’ne giden vapurları kullanabilirsiniz. Sütunun tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Örme Dikilitaş’ın etrafı, onlarca tarihi yapı ile doludur. Sultan Ahmet Camii, Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı bölgede yer alan ve İstanbul Gezilecek Yerler listesinde en popüler olan noktalardır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum