Ankara Altın Köşk Müzesi

Ankara Bilkent’te yer alan Altın Köşk Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesinde yer alan gözde bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Mimarisi oldukça heybetli görünen bu yapı, sanılanın aksine Osmanlı döneminde inşa edilmemiş. Amerika’da yaşayan Ali Rıza Bozkurt tarafından 1996 yılında yaptırılan yapı, Osmanlı mimarisini ve dekorasyonunu oldukça iyi yansıtıyor.

Altın Köşk Müzesi Tarihçesi

Altın Köşk Müzesi’ni görenlerin ilk aklına gelen sorulardan biri, bu köşkün niçin yaptırılmış olabileceği. Altın Köşk’ün yapılış amacı, Ali Rıza Bozkurt’un annesinin adına kurduğu vakfa gelir sağlamasıydı. Annesi Meryem Hanım adına kurduğu Merik Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı’na gelir sağlaması için inşa edilen bina istenilen amaca pek ulaşamamış gibi görünüyor. Köşke “Merik” denmesinin sebebi ise köylerinde annesinin adının bu şekilde söylenmesiymiş.

Dış cephesinin Amerika’dan getirilen ”kızıl ağaç” olarak bilinen nadide bir ağaç türünden yapıldığı söylenen köşkün içerisinde Osmanlı saraylarından birebir kopyalanan eserler yer alıyor. Altın Köşk yapılırken 28 ayrı saray, köşk ve Anadolu Selçuklu dönemine ait eserlerden alınan 1001 detayın kopyası konulmuş. Orijinal eserlere sadık kalarak yerleştirilen eserlerin haricinde köşkte şark köşesi, dinlenme odaları ve son derece göz alıcı banyo-tuvalet kısımları bulunuyor. Köşkte ayrıca Sultan Abdülhamit Han’a ait müzayededen alınmış iki koltuk yer alıyor.

Ankara Altın Köşk Müzesi
Ankara Altın Köşk Müzesi

Altın Köşk ve Düğün Fotoğrafları

Altın Köşk Müzesi, müze özelliğinden çok düğün fotoğraflarıyla ön plana çıkmaktadır. Köşkün hem bahçesi hem de iç kısmı evlenecek çiftlerin düğün fotoğraflarına ev sahipliği yapmaktadır. Köşkte fotoğraf çekimi için 1.000 TL civarında bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Köşk bahçesindeki yeşil alan fotoğraflarının yanı sıra iç kısımdaki göz alıcı avizenin altındaki fotoğraflar, merdivenler ve köşk mimarisi oldukça güzel pozlar sunmaktadır.

Altın Köşk’te çekim yaptırmadan önce mutlaka randevu almanız gerektiğini unutmayın. Özellikle yaz döneminde fotoğraf çektirenlerin sayısı bir hayli fazladır. 0545 737 60 86 numaralı telefondan Altın Köşk Müzesi’nden randevu almanız mümkündür.

Altın Köşk Müzesi
Altın Köşk Gelin & Damat Fotoğrafları, Stüdyo MOD

Merik Konağı, sonraki dönemlerde Anadolu Mimarlık Ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi olarak kapılarını ziyaretçilere açmaya başladı. 20 TL giriş ücretiyle gezilebilen köşk, müze olarak ziyaretçilerine çok fazla bir şey vaat etmiyor. Girişte standart bir ücret alınmazken ”bağış” olarak para alındığı için ücret 15-20 TL arası oluyor genellikle. Müzenin ziyaret saatleri ise 08:00 – 11:00 arasında. Diğer saatlerde düğün fotoğrafçılarından dolayı rahat gezilemiyor. Eserlerin üzerinde ve herhangi bir yerde bilgilendirici yazılar yer almadığı için müze ziyaretçileri buradan pek memnun ayrılmıyor.

2016 yılında satışa çıkarılan köşk için 10 milyon dolar bedel belirlendi. Güneydoğu’dan bazı aşiretler ve Arap şeyhleri köşke talip olsa da köşkün satışı gerçekleşmedi. Hürriyet.com.tr gibi birçok haber sitesinde köşkün satılığa çıkartılması üzerine haberler yapıldı.

YouTube video

Merik Konağı veya halk arasındaki adıyla Altın Köşk, Bilkent’te yer almaktadır. Bilkent 3’e giderken sırasıyla YÖK, ÖSYM ve Bilkent Otel’i geçtikten sonra gelen köşk, İhsan Doğramacı Bulvarı üzerindedir. Aynı zamanda İhsan Doğramacı’nın malikanesine de komşu olan köşke ulaşım için Bilkent dolmuşlarını kullanmak gerekiyor.

Yazı içeriği ve görseller, Tatil Ana sitesi tarafından hazırlanmıştır. Link kullanarak kaynak göstermeden kullanılması yasaktır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir