Ankara Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi (100+ Yer)

Başkent Ankara gezilecek yerler bakımından İç Anadolu’nun en zengin şehirlerinden biridir. Birçok kişi, Ankara’nın saklı güzelliklerden haberdar olmadığı gibi, Ankara’yla ilgili sık sık ”gezilecek hiçbir yer yok” cümlesi söylenmektedir.

İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en kalabalık şehri olan Ankara’da çok sayıda müze, tabiat parkı, şehir parkı, alışveriş merkezi ve doğal güzellik bulunmaktadır. Ankara’daki tarihi turistik yerlerin birçoğu Ulus semtinde toplanmıştır. Sadece bu bölgede Ankara’da 1 günde gezilecek yerler listesini tamamlayamayacak kadar turistik nokta bulunmaktadır. Bölgedeki turistik noktalar hakkında detaylı bilgi almak için Ankara Ulus Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Özellikle cuma ve cumartesi günleri hareketli bir gece hayatına sahip olan Ankara’daki eğlence mekanları ağırlıklı olarak; Gaziosmanpaşa, Tunalı, Bahçelievler, Kızılay ve Çayyolu gibi semtlerdedir. Hem öğrenciye uygun mekanlar hem de lüks mekanlar bulmak mümkündür.

Ankara Gezilecek Yerler
Ankara Gezilecek Yerler

Ankara’nın çevre illerinden olan Konya ve Eskişehir, günübirlik ziyaretler için oldukça uygundur. Hem hızlı trenle ulaşım kolaylığı hem de bu şehirlerdeki gezilecek yerlerin fazlalığı, bu noktaları cazip hale getirmektedir.

Çevre illerden günübirlik ziyaretler yoğun olduğu gibi daha uzak illerden de hem iş hem de gezi maksatlı ziyaretler olmaktadır. Uzak illerden veya yurt dışından seyahatlerde Ankara Esenboğa Havalimanı sıklıkla kullanılmakta burada da Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama iyi bir alternatif olmaktadır.

Ankara’da şehir içi ulaşım oldukça rahat bir şekilde sağlanmaktadır. Metro, otobüs, dolmuş ve taksi seçeneklerinin arasında en fazla tercih edilen, metrodur. Şehirde 4 ayrı metro hattı bulunmakta ve bu hatlar birbirlerine bağlı olarak çalışmaktadır. Ankara Metro Haritası başlıklı yazımızdan ulaşım konusunda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Yazı İçeriği

Ankara Gezilecek Yerler Rotası

Ankara gezilecek yerler listesinde tarihi yapılar ve müzeler ön plana çıkmaktadır. Ankara gezilecek yerler denildiği zaman akla ilk olarak Anıtkabir gelir. Tarihi Ulus semtinde başta eski meclis binaları olmak üzere Roma’dan Cumhuriyet dönemine kadar onlarca tarihi yapı bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesinin tamamını görmek için en az 3-4 gün ayırmanız gerekmektedir. Alt kısımdaki Ankara Gezilecek Yerler Rotası başlıklı haritadan Müzeler, Tarihi Yerler, Parklar, Camiler ve Türbeler olmak üzere 4 ana başlıkta topladığımız gezi noktalarını görüntüleyebilirsiniz.

Ankara’daki Müzeler

Ankara gezilecek yerler listesi hazırlanırken, önemli yer tutan kategorilerin başında müzeler gelmektedir. Sadece Ulus semtinde 10’dan fazla müze bulunmaktadır. Bu bölgedeki müzelerin birbirine çok uzak olmaması, gezi rehberi hazırlamayı kolaylaştırmaktadır. Ankara’da yapılacaklar listesinde, oldukça önemli özel müzeler ve devlet müzeleri bulunmaktadır. Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ gibi üniversitelerin içerisinde de çeşitli müzeler bulunmaktadır. Ankara şehir merkezindeki gezilecek müzelerin sayısı, 50’den fazladır. Alt kısımdaki listeden Ankara müzeleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Etnografya Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesinde yer alan eski müzelerden biri olan Etnografya Müzesi, 1930 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Selçuklu döneminden günümüze kadar uzanan Türk sanatının örneklerinin sergilendiği müzenin koleksiyonunda: Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden toplanan giysiler, eşyalar, ayakkabılar, yaylar, oklar, tabancalar, kılıçlar, yazı levhaları ve çini örnekleri bulunmaktadır.

Etnografya Müzesi’nin bir başka özelliği ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 1953 yılında Anıtkabir’e defnedilmesinden önce burada muhafaza edilmesidir. Atatürk’ün naaşının korunduğu kısım, günümüzde sembolik bir kabir şeklinde korunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki müzeye giriş ücreti 40 TL’dir ve Müze Kart ile ücretsiz giriş yapılabilmektedir.

Etnografya Müzesi
Etnografya Müzesi

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü

Ankara gezilecek yerler listesindeki Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi, Atatürk’ün doğumunun 100.yılı nedeniyle 24 Kasım 1981 tarihinde ziyarete açılmıştır. Kaybolmaya yüz tutmuş etnografik eserleri korumak, yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde kurulan müzedeki eserlerin büyük bir bölümü, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine aittir. Müzede, Mustafa Kemal Atatürk’e ait fotoğraflar ve müze anı defterinin yer aldığı Şeref Köşesi de bulunmaktadır.

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü

Resim Heykel Müzesi

Sanat müzesi ve kültür merkezi olarak kullanılan Resim Heykel Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesindeki önemli müzelerden biridir. I. Ulusal Mimarlık Akımının en güzel örneklerinden kabul edilen müze binası, 1927 yılında Türk Ocakları Merkez Binası olarak inşa edilmiştir. Resim Heykel Müzesi, 6 Nisan 1980 tarihinde hizmete girmiştir.

Müzede Osman Hamdi Bey’den Abdülmecid Efendi’ye, Şeker Ahmet Paşa’dan Fikret Mualla’ya, Şevket Dağ’dan Şefik Bursalı, İbrahim Çallı, Abidin Dino’ya çok sayıda sanatçının orijinal eserleri sergilenmektedir. Müze Kart ile ücretsiz bir şekilde giriş yapılabilen müzenin kartsız giriş ücreti, 40 TL’dir.

Resim ve Heykel Müzesi
Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi

Kısaca AVEM olarak adlandırılan Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, Ankar gezilecek yerler listesinde yer alan bir başka noktadır. 7 Mayıs 2007 yılında açılan müze, 1927 yılında inşa edilen tarihi binada yer almaktadır.

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’nin koleksiyonunda Türkiye’nin farklı bölgelerden toplanan halı ve kilim örnekleri, şamdanlar, pasa keseleri, Kur’anlar, saatler, hat levhaları, el yazması eserler, çiniler ve maden işlemesi eserler bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki müze, Pazartesi günleri haricinde 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
Ankara Vakıf Eserleri Müzesi

PTT Pul Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki PTT Pul Müzesi, Ulus müzeleri arasında yer almaktadır. Modern müzecilik anlayışıyla tasarlanan müzede dünya pulları, Osmanlı Devleti pulları, Anadolu hükümeti pulları ve Türkiye Cumhuriyeti pulları gibi farklı temalar altında pullar sergilenmektedir. Pul sergisi ağırlıklı müzede Geçmişten Günümüze Posta, İstiklal Harbinde PTT ve Nostaljik PTT gibi alanlar da bulunmaktadır. Resmi ve dini bayramlar haricinde haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen PTT Pul Müzesi’ne girişler ücretsizdir.

PTT Pul Müzesi
PTT Pul Müzesi

Ziraat Bankası Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki Ziraat Bankası Müzesi, Türkiye’nin ilk bankacılık müzesi olarak öne çıkmaktadır. 1929 senesinde İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından tasarlanan Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası’nın zemin katında yer alan müze, 1981 yılında ziyarete açılmıştır. 2017 yılında müzede restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiş ve bodrum katın da dahil edilmesiyle genişletilerek tekrar ziyarete açılmıştır. Ziraat Bankası’nın birikimini ve deneyimini geleceğe aktarmak amacıyla kurulan müzede Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal, eğitsel değişimi gösterilmektedir. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Ziraat Bankası Müzesi, Pazartesi günleri ve resmi tatiller haricinde 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Ziraat Bankası Müzesi
Ziraat Bankası Müzesi

Kurtuluş Savaşı Müzesi (1. TBMM Binası)

TBMM’nin 1920-24 yılları arasında faaliyetlerini gerçekleştirdiği 1. TBMM Binası, günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Ankara’nın tarih turizm açısında en değerli bölgesi olan Ulus Meydanı’nda yer alan 1. TBMM Binası, 23 Nisan 1981 tarihinde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak açılmıştır.

Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde fotoğraf, tablo, hatıra eşyaları ve bazı objeler sergilenmektedir. Aslına uygun olarak restore edilip korunan binada tarihe ışık tutan birçok detay yer almaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki yapıyla ilgili detaylı bilgi 1. TBMM – Kurtuluş Savaşı Müzesi Gezi Rehberi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

1 TBMM Kurtulus Savasi Muzesi
Kurtuluş Savaşı Müzesi (1. TBMM Binası)

Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM Binası)

Ankara gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardan biri olan Cumhuriyet Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci meclis binasıdır. İlk meclis binasının hemen yanında bulunan 2. TBMM Binası, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin doğuşu ve çok partili sisteme geçiş gibi önemli olayların yaşandığı bir noktadır.

1923 yılında Cumhuriyet Halk Partisi binası olarak Mimar Vedat Tek tarafından inşa edilen müze binası, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nı yansıtmaktadır. Tarihi müze binası içerisinde fotoğraflar, cumhurbaşkanlarına ait özel eşyalar, mecliste alınan karar ve kanunlar sergileniyor. Giriş ücretinin 30 TL olduğu Cumhuriyet Müzesi’ne Müze Kart ile giriş yapılabiliyor.

Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM Binası)
Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM Binası)

İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, bankanın Ankara Ulus’taki tarihi binasının müzeye dönüştürülmesiyle gezilecek yerler listesine girmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve oldukça köklü bir tarihe sahip olan İş Bankası, milli iktisat tarihi açısından büyük önem taşıyan birikimini, İş Bankası Müzesi’nde sergilemektedir.

Ankara’nın Ulus semtinde yer alan İş Bankası Müzesi; 1.TBMM Müzesi, 2. TBMM Müzesi ve Ulus Atatürk Anıtı gibi Ankara gezilecek yerler listesindeki birçok lokasyonun hemen yanındadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki müze hakkında detaylı bilgi almak için sitemizdeki İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

is bankasi muzesi ulus
İktisadi Bağımsızlık Müzesi Binası

ASBÜ Hazine Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki müzelerden olan ASBÜ Hazine Müzesi, Ekim 2021’de ziyarete açılmıştır. Erken Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yapılardan olan ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin rektörlüğüne de ev sahipliği yapan tarihi binanın içinde yer alan Hazine Müzesi’nde Geç Osmanlı Dönemi ve Erken Cumhuriyeti Dönemi iktisadi belgeleriyle birlikte, uluslararası hükümetlerle şirketlerin ticari ilişkilerine dair belgeler sergilenmektedir. ASBÜ Hazine Müzesi; Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri 10:00 – 16:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

ASBÜ Hazine Müzesi
ASBÜ Hazine Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu’da elde edilen arkeolojik eserlerin sergilendiği Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın en önemli müzelerinden bir tanesidir. Tarihi bir yapı içerisinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın en çok ziyaret edilen yerlerindendir.

Avrupa Müze Forumu tarafından 1997 yılında ”Avrupa’da Yılın Müzesi” seçilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu Tarihi bakımından en geniş kapsamlı müzedir. Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han isimli iki tarihi yapı içerisinde yer alan Ankara gezilecek yerler listesindeki müzeyle ilgili detaylı bilgi almak için Anadolu Medeniyetleri Müzesi Gezi Rehberi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Muzesi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Savaş Pusatları Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi, Ulus semtinde birçok müzenin ortasında yer almaktadır. 15 Haziran 2019 tarihinde ziyarete açılan müze, Türk devletlerinin kullandığı savaş silahlarını tanıtarak kültürel mirası gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Çağdaş müzecilik anlayışıyla kurulan müzede ok, yay, kılıç, miğfer, hançer, kalkan gibi 950’den fazla eser sergileniyor. Müzede sergilenen orijinal eserlerin haricinde taklit eserlerde ziyaretçilerin dokunmalarına izin veriliyor. Ok atış talimi de yapılabilen Savaş Pusatları Müzesi, Pazartesi günleri haricinde 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi
Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi

Kelime Müzesi

Alanında Türkiye’de ilk olarak Kelime Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesindeki yeni müzelerden biridir. Yazar Şermin Yaşar tarafından açılan müze; Türkçe kelimelerin, atasözlerinin ve deyimlerin anlamlarını çocuklara ve gençlere aktarmak amacıyla kurulmuştur. Kelime köklerinden cümlelere, atasözlerinden deyimlere kadar kelimenin günlük hayatta nerelerde kullandığını yaratıcı şekilde aktaran Kelime Müzesi, 26 Eylül Türk Dil Bayramı’nda ziyarete açılmıştır.

Kelime Müzesi
Kelime Müzesi

Türk-Rus Dostluk Evi Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki Türk-Rus Dostluk Evi Müzesi, Ekim 2021’de ziyarete açılmıştır. Ankara Kalesi surları içerisinde yer alan müze, Türkiye ve Rusya arasındaki ortak tarihi ve kültürel miras sergilenmektedir. Müzenin Gelibolu köşesinde 1921 yılında Türkiye’ye ziyaret etmeye gelen dönemin Rus görevlilerinin kaydettiği fotoğraflar bulunmaktadır. Türkçe ve Rusça metinler eşliğinde sergilenen eserler, Türk-Rus Dostluk Evi Müzesi’nde ziyaretçilerini beklemektedir. Dostluk Evi’nde zaman zaman sergiler, konferanslar ve söyleşiler düzenlenmektedir.

Türk-Rus Dostluk Evi Müzesi
Türk-Rus Dostluk Evi Müzesi

Çengelhan Rahmi M.Koç Müzesi

Ankara Kalesi’nin hemen alt tarafında, tarihi bir bölgede yer alan Rahmi M.Koç Müzesi, ”Ankara’da kurulan ilk sanayi müzesi” olma özelliğine sahiptir. 2003-2005 yılları arasında aslına uygun olarak restore edilen Çengelhan, müzeye çevrilmiştir. Müze içerisinde iletişim, oyuncak, tıp, havacılık, demiryolu, karayolu ve denizcilik gibi farklı kategoriler altında 3.000’den fazla materyal sergilenmektedir.

32 odası bulunan müze, sergilenen eşyalar kadar tarihi binasıyla da ziyaretçileri etkilemektedir. Özel müze statüsündeki Rahmi M.Koç Müzesi’nin etrafında Ankara Kalesi, Erimtan Müzesi, Samanpazarı gibi birçok gezilecek nokta bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki müzeyle ilgili detaylı bilgi almak için Çengelhan Rahmi M.Koç Müzesi Gezi Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cengelhan Rahmi M Koc Muzesi
Çengelhan Rahmi M.Koç Müzesi

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Yüksel Erimtan’ın biriktirdiği koleksiyonlardan oluşan ve onun adını alan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara Kalesi’nin giriş kapısına oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Konum itibariyle Çengelhan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne oldukça yakın olan Erimtan Müzesi, 2015 yılında açılmıştır.

Üç tarihi Ankara evinin yaklaşık 12 milyon TL bütçe ile yeniden yapılmasıyla oluşturulan müze binası, göz alıcı bir görüntüye sahiptir. Yaklaşık 2.000 eserin yer aldığı müzede Kültepe tabletleri, Urartu kemerleri, Roma camları, Bizans damga mühürleri, Roma ve Helenistik döneme ait sikkelerin yanında çeşitli dönemlere ait canlandırmalar bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki müzeyle ilgili detaylı bilgi almak için Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Gezi Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Erimtan Arkeoloji Sanat Muzesi
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesinin önemli noktalarından biri olan Ulucanlar Cezaevi Müzesi, 1925 – 2006 yılları arasında Ankara’nın Altındağ ilçesinde faaliyet göstermiş tarihi bir cezaevidir. Türk edebi ve siyasi hayatının önemli isimlerinin tutuklu kaldığı Ulucanlar, günümüzde kültür sanat ve müze binası olarak hizmet vermektedir.

Cüneyt Arcayürek, Mahmut Alınak, Fakir Baykurt, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Bülent Ecevit, Yılmaz Güney, Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal, Yavuz Öbekci, Selim Sadak, Sırrı Sakık, Kemal Tahir, Metin Toker, Muhsin Yazıcıoğlu ve Leyla Zana gibi çok sayıda ünlü tutuklu ve mahkûm kaldığı Ulucanlar Cezaevi’nde ilki 1926 yılında İskilipli Atıf Hoca ve Ali Rıza Hoca olmak üzere çok sayıda idam da gerçekleşmiştir.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Hacı Bayram Veli Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki Hacı Bayram Veli Müzesi, Altındağ Belediyesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi işbirliği ile yapılmıştır. Anadolu erenlerinin en ünlülerinden olan ve Ankara’da yaşayan Hacı Bayram Veli adını taşıyan müze, eski bir Ankara konağının restore edilmesiyle oluşturulmuş. Hacı Bayram Veli’ye ait eşyaların sergilendiği müzede yün hırka, murakka hırka, keçe külah, taç ve sancak gibi eşyalarla birlikte Hacı Bayram Veli üzerine yazılan şiirler sergileniyor.

Hacı Bayram Veli Müzesi
Hacı Bayram Veli Müzesi

Şair ve Yazarlar Evi Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki Şair ve Yazarlar Evi Müzesi, Altındağ ilçesinin Hamamönü semtinde yer almaktadır. Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu, Aladdin Özdenören, Nuri Pakdil, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören ve Mehmet Akif İnan gibi isimlerin özel odalarının yer aldığı müzede bu edebiyatçılar haricinde 26 şair ve yazarın bölümleri bulunmaktadır. Müzede bölümleri bulunan şair ve yazarların birçoğu Ankara’da yaşamış veya hayatlarının belirli bir döneminde Ankara’da bulunmuş kişiler.

Şair ve Yazarlar Evi Müzesi
Şair ve Yazarlar Evi Müzesi

Satranç Müzesi

2015 yılında açılan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, modern iç tasarımı ve alanında ”dünyanın en büyük koleksiyonu” ile Ankara’daki özel müzeler arasında çok önemli bir yere sahiptir. 975 yılında satranç takımları koleksiyonu yapmaya başlayan Akın Gökyay, 31 Ocak 2012 tarihinde 412 satranç takımına ulaşmış ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmıştır. Bu koleksiyon, Türkiye’deki tescilli ilk ve tek satranç koleksiyonu olma özelliğine de sahiptir.

Farklı ülkelerden, farklı kategorilerde pek çok satranç takımının bulunduğu müze, görülmeye değer yerlerden biridir. Harry Potter, Star Wars, Asteriks ve Şirinler gibi popüler karakterlerin oluşturduğu satranç setleri, tarihi ve politik olayları yansıtan satranç setleri, coğrafya ve kültürel etkileri gösteren setler gibi parçaların bulunduğu müzede toplamda 540’tan fazla satranç takımı bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesinin farklı noktalarından olan yapıyla ilgili detaylı bilgi almak için Ankara Satranç Müzesi Gezi Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Satranc Muzesi
Satranç Müzesi

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Ankara Satranç Müzesi’ne yakın bir konumda yer alan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Ankaralılar tarafından az bilinen bir yer olmasına rağmen gidenlerin memnun kaldığı bir müzedir.

Prof. M. Öcal OĞUZ tarafından kurulan müze, iki kattan oluşuyor. Karagöz-Hacivat oyunu ile başlayan müze turu, rehberler aracılığı ile yapılıyor ve sözlü kültür gelenekleriyle ilgili bilgiler veriler. Müze, etkileyici sunumunun yanında etkinlikleriyle de adından söz ettiriyor. Hıdırellez ve Ramazan Ayı gibi kültürümüzde önemli yeri olan dönemlerde pek çok etkinlik düzenleniyor. Ankara gezilecek yerler listesindeki müzeyle ilgili detaylı bilgi almak için Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Somut Olmayan Kulturel Miras Muzesi Ankara
Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Ankara gezilecek yerler listesindeki Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Altındağ ilçesindeki Hamamönü semtinde yer almaktadır. Şair Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı yılları sırasında Ankara’da ikamet ettiği ve İstiklal Marşı başta olmak üzere birçok eserini kaleme döktüğü ev, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Önceden Taceddin Dergahı olarak kullanılan yapı, savaş yıllarında Taceddin Şeyhi tarafından Mehmet Akif’e tahsis edilmiştir. Müze içerisinde Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tesbih ve tüfek gibi eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca merhum siyasetçi Muhsin Yazıcıoğlu’nun mezarı, müzenin bahçesinde bulunmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Hacettepe Sanat Müzesi

Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı Hacettepe Sanat Müzesi, 4 Ekim 2005 tarihinde ziyarete açılmıştır. Burhan Doğançay, Şeref Akdik, Hikmet Onat, Fikret Otyam ve Hayati Misman gibi birçok usta sanatçının çalışmasını bünyesinde barındıran Hacettepe Sanat Müzesi, 2015 yılında bakıma alınmış ve 17 Ekim 2017 tarihinde tekrar ziyarete açılmıştır. Ankara gezilecek yerler listesindeki müzede resim, fotoğraf, heykel, seramik ve videolardan oluşan 500’den fazla eser bulunmaktadır.

Hacettepe Sanat Müzesi
Hacettepe Sanat Müzesi

Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi

Ankara’nın turistik noktalarından Hamamönü’nde Mehmet Akif Ersoy ile ilgili gezebileceğiniz bir diğer nokta, Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi’dir. Hamamönü’nün giriş kısmında yer alan müze, eski Ankara evlerinin mimarisini yaşatan iki katlı bir binadadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi, 12 Mart 2011 tarihinde hizmete açılmıştır. Öğrencilerin yoğun olduğu bir bölgede, kütüphane olarak hizmet veren binada Mehmet Akif Ersoy’a ait fotoğraf ve objelerin sergilendiği bir bölüm bulunmaktadır. Türkiye’nin ilk edebiyat müze kütüphanesi olma özelliği taşıyan Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde 7.000’e yakın kitap bulunmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi
Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi

Haritacılık Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki askeri müzelerden biri olan Haritacılık Müzesi, Millî Savunma Bakanlığı’na bağlı Harita Genel Müdürlüğü’nün merkez kışlasında bulunmaktadır. Harita Teknik Yüksekokulu bünyesinde 2 Mayıs 1971 tarihinde ziyarete açılan müze, bugünkü hizmet verdiği binaya 1994 yılında taşınmıştır. Haritacılık Müzesi’nde 5 ayrı bölümde 500’den fazla alet, malzeme ve harita sergilenmektedir.

Haritacılık Müzesi
Haritacılık Müzesi

75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki az bilinen müzelerden biri olan 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1988 yılında ziyarete açılmıştır. Eğitim müzesi alanında Türkiye’nin ilk müzesi olan 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi, Atatürk Lisesi’nin yanındaki geniş bir bir bahçenin içerisindeki tek katlı müstakil bir binada hizmet vermektedir. Müzede eğitim ve öğretime yönelik materyaller sergilenmektedir.

75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi
75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi, Kurtuluş Savaşı döneminde şehirde bulunan birkaç devlet binasından biri olan Direksiyon Binası’nda hizmet vermektedir. TCDD Ankara Gar Kompleksi içerisinde yer alan bina, 27 Aralık 1919 tarihinde Başkomutanlık Karargâhı ve konutu olarak Atatürk’ün emrine tahsis edilmiştir. Müzede demiryollarıyla ilgili çeşitli belgeler, ray örnekleri, mühür, diploma, kimlik kartları ve biletler gibi eserler sergilenmektedir.

Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi
Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

Türk Hava Kurumu Müzesi

Ankara Spor Salonu’nun (Ankara Arena) arka tarafında bulunan Türk Hava Kurumu Müzesi, 19 Mayıs 2002 tarihinde ziyarete açılmıştır. Ankara gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan Türk Hava Kurumu Müzesi içerisinde orijinal uçuklar, tarihi belgeler ve çeşitli eserler sergilenmektedir. Müzenin dikkat çekici yapılarından biri de Tarihi Paraşüt Kulesi’dir. 1937 yılında eğitim amaçlı inşa edilen paraşüt kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Anıt Eser olarak tescillenmiştir.

Türk Hava Kurumu Müzesi
Türk Hava Kurumu Müzesi

MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na bağlıdır. Yenimahalle ilçesinin Emniyet Mahallesi’ndeki müze, 22 Mayıs 2013 tarihinde ziyarete açılmıştır. Binden fazla eserin sergilendiği MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi’nde belgeler, silahlar, askeri araç ve gereçler yer almaktadır. Müzenin bir bölümünde ülke sanaysinin gelişimine katkıda bulunan kişilerin eşyaları ve portreleri bulunmaktadır.

MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olan Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesindeki noktalardan biridir. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi adıyla 20 Nisan 1990 tarihinde Prof. Dr. Bekir Onur tarafından ziyarete açılan müze, Türkiye’deki hızlı değişim süreci içerisinde kaybolma tehdidi altındaki oyuncakları korumayı hedeflemektedir. Farklı başlıklar altında oyuncak koleksiyonlarının sergilendiği müze, üniversitenin Cebeci Kampüsü’nden Beşevler Kampüsü’ne taşınmıştır. Müze, Ankara’da çocuklar için gezilecek yerler listesinin başında gelmektedir.

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Atatürk Eğitim Müzesi

1981 yılında ziyarete açılan Atatürk Eğitim Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesindeki müzelerden biridir. Yenimahalle ilçesindeki Atatürk Eğitim Müzesi’nde Türk eğitim tarihiyle ilgili belge ve eşyalar sergilenmektedir. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşıyan bir arşive ev sahipliği müze bünyesinde bir de kütüphane bulunmaktadır.

Atatürk Eğitim Müzesi
Atatürk Eğitim Müzesi

Devlet Mezarlığı Müzesi

Ankara’da bulunan Devlet Mezarlığı, 1988 yılında anıt-park niteliğinde niteliğinde hizmete açılmış bir mezarlıktır. Atatürk Orman Çiftliği arazi içerisindeki mezarlık, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Devlet Mezarlığı’nda Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren gibi cumhurbaşkanları; Deniz Baykal, Kemal Güven, İsmet Sezgin gibi TBMM başkanları; Bülent Ecevit ve Yıldırım Akbulut gibi başbakanların mezarları bulunmaktadır. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında görev alan Fevzi Çakmak, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Özalp ve Kazım Karabekir gibi komutanların mezarları da buradadır.

Ankara gezilecek yerler listesindeki Devlet Mezarlığı Müzesi, mezarlıkta defnedilen Cumhurbaşkanları ve Kurtuluş Savaşı Komutanları’na ait eşyaların sergilendiği alandır. Giriş ve alt kat olmak üzere iki kattan oluşan müze, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Devlet Mezarlığı Müzesi
Devlet Mezarlığı Müzesi

Atatürk Evi Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki yerlerden biri olan Atatürk Evi Müzesi, Atatürk Orman Çiftliği’nde yer almaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100.yıl dönümünde Ankara Ticaret Odası tarafından yaptırılan ev, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin bir kopyasıdır. 10 Kasım 1981 tarihinde ziyarete açılan Atatürk Evi Müzesi, Selanik’teki evin bire bir ölçülerindedir. Atatürk odası ve Müze odası gibi bölümlerin bulunduğu Atatürk Evi’nde Mustafa Kemal Atatürk’e ait şahsi eşyalar sergilenmektedir. Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü tarafından yönetilen müzeye girişler ücretsizdir.

Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Evi Müzesi

15 Temmuz Demokrasi Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesinde 15 Temmuz temalı iki farklı müze bulunmaktadır. Bu müzelerden biri Yenimahalle ilçesinde diğeri ise Kahramankazan’da yer almaktadır. Yenimahalle’deki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi, 65 bin metrekareden oluşmaktadır. Müze içerisinde Türkiye ve Dünyada Darbeler, Bir Mermi Tehdidi, Karanlığa Atılmak, En Uzun Gece, İz Bırakanlar, Sela, Şehitlere Saygı ve Demokrasi Nöbetleri temalı sekiz ayrı salon bulunmaktadır. Dijital teknolojiyle desteklenen müze, 15 Temmuz günü ve gecesinde yaşananları ziyaretçilere aktarmaktadır.

15 Temmuz Demokrasi Müzesi
15 Temmuz Demokrasi Müzesi

Ziraat Fakültesi Müzesi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi, 2007 yılında ziyarete açılmıştır. Ankara gezilecek yerler listesindeki üniversite müzelerinden biri olan Ziraat Fakültesi Müzesi, 2 kattan oluşmaktadır. Yüksek Ziraat Enstitüsü’nden günümüze kadar uzanan süreçte Türkiye’de tarım eğitimi ve gelişimini konu edinen müzede çeşitli ders araç ve gereçleri, ipek böceği örnekleri, çeşitli tarım araç gereçleri sergilenmektedir. Müzedeki eserler, fakültede öğretim üyeliği yapmış eski akademisyenler ve toplumun çeşitli kesimlerinden toplanan eşyalardan oluşmaktadır.

Ziraat Fakültesi Müzesi
Ziraat Fakültesi Müzesi

Veteriner Anatomi Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki Veteriner Anatomi Müzesi, 2013 yılında ziyarete açılmıştır. 4 sergi salonu ve üretim atölyesinden oluşan müzede 400’den fazla materyal sergilenmektedir. Kemik, eklem ve kas örnekleri, sindirim, solunum, boşaltım, üreme ve sinir sistemine ait preparatların sergilendiği müzenin en eski parçası, 1933 yılına aittir. Müzedeki dikkat çekici materyallerden biri, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Truman’ın Türkiye cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye hediye ettiği, sonrasında üniversiteye bağışlanan hindi iskeletidir.

Veteriner Anatomi Müzesi
Veteriner Anatomi Müzesi

Telekomünikasyon Müzesi

Türk Telekom Genel Müdürlüğü bahçesinde yer alan Telekomünikasyon Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesindeki noktalardan biridir. İletişim alanında uygulamalı öğrenmenin sağlandığı müzenin hedef kitlesi, eğitim kurumlarıdır. İki sergi bir de uygulama salonu olmak üzere toplam 3 bölümden oluşan Telekomünikasyon Müzesi’nde 400’den fazla materyal sergilenmektedir. Türkiye’de 1972 yılında hizmete sunulan ilk ankesörlü telefondan, mors cihazı, tuşlu telefonlar, telefon kartları, telgraflar gibi birçok eser bulunmaktadır.

Telekomünikasyon Müzesi
Telekomünikasyon Müzesi

Meteoroloji Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesinin pek bilinmeyen turistik noktalarından olan Meteoroloji Müzesi, meteoroloji teşkilatının kuruluşundan günümüze kadar meteoroloji alanında Türkiye’de yaşanan gelişmelerin izlenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kurulmuştur. İki bölümden oluşan müzenin birinci bölümünde yazılı ve görsel tarihi belgeler, ikinci bölümünde ise meteorolojik alet ve cihazlar sergilenmektedir.

Meteoroloji Müzesi
Meteoroloji Müzesi

Cin Ali Müzesi

Çankaya ilçesinde yer alan Cin Ali Müzesi, Cin Ali Eğitim Vakfı tarafından oluşturulmuş bir müzedir. Ankara gezilecek yerler listesindeki Cin Ali Müzesi, 2019 yılında ziyarete açılmıştır. Yazar Rasim Kaygusuz’un çocuklara okumayı kolayca öğretmek ve sevdirmek amacıyla hazırladığı hikaye kitaplarının çizgi karakteri olan Cin Ali, Selçuk Seğmen tarafından çizilmiştir. İlk defa 1968 yılında yayınlanmaya başlayan Cin Ali Hikayeleri, kısa sürede popüler hale gelmiştir.

Cin Ali Müzesi
Cin Ali Müzesi

Polis Müzesi

1911 yılında İstanbul Polis Mektebi bünyesinde bir polis müzesi hazırlanması planlanmış, fakat savaş koşulları nedeniyle çalışmalara ara verilmiştir. 1. Dünya Savaşı döneminde başlayan bu çalışmalar, ancak 2020 yılında tamamlanabilmiştir. 9 Nisan 2021 tarihinde ziyarete açılan Polis Müzesi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Dikmen binasında yer almaktadır. Ankara gezilecek yerler listesinin önemli noktalarından olan Polis Müzesi’nde Sultan Abdülmecid döneminden günümüze kadar Emniyet Teşkilatı’nın geçirdiği safhalar, karşılaştığı olaylar, kullanılan araç ve gereçler sergilenmektedir.

Polis Müzesi
Polis Müzesi

Şefik Bursalı Müzesi

Ressam Şefik Bursalı’nın Ayrancı semtinde yaşadığı ev, vefatının ardından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Ressama ait yaklaşık 70 tablo ve birçok fotoğrafın sergilendiği Şefik Bursalı Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Müzesi bünyesinde açılmıştır. Müzenin en dikkat çekici eserlerinin başında ressamın hayatını kaybettiği için tamamlayamadığı, eksik kalmış bir resim gelmektedir.

Şefik Bursalı Müzesi
Şefik Bursalı Müzesi

Mustafa Ayaz Müzesi

2007 yılında tamamlanan Mustafa Ayaz Müzesi, 2009 yılında vakıf olarak hayata geçmiştir. Müze, Mustafa Ayaz’ın, kendi imkanlarıyla Ankara’ya kazandırdığı, sanatsal birikimlerinin eseridir. 7 kattan oluşan müzenin 1, 2, ve 3’üncü katlarında sanatçının değişik dönemlerine ait eserleri sergilenmektedir. Giriş katında ”Mustafa Ayaz Sanat Galeri” yer alırken, galerinin yanı sıra hediyelik eşya dükkanı, kütüphane ve kafe yer almaktadır.

Mustafa Ayaz Müzesi
Mustafa Ayaz Müzesi

Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek hukuk müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Avukatlar Haftası’nda, 5 Nisan 2012 tarihinde ziyarete açılan müzede, hukukçu giysileri, hukuksal belgeler, kullanılan eşyalar, diplomalar, hukuk kitapları, fotoğraflar ve heykeller bulunmaktadır. Müzede, 400’ün üzerinde eser yer almaktadır. Müze, hafta sonu ve resmi tatillerde kapalıdır. Hafta içi 09:00 – 18:00 saatleri arasında, ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi
Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi

Sebahattin Yıldız Müzesi

2010 yılında ziyarete açılan Sebahattin Yıldız Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesindeki noktalardan biridir. Sebahattin Yıldız Müzesi, Türkiye’de ve dünyada kültürel mirasın ve sanatın korunması, araştırılması, sergilenmesi ve yayımlanması amacıyla kurulmuştur. Sebahattin Yıldız’ın aile yadigarlarıyla uzun yıllar boyunca topladığı kültür varlıklarına, son yıllarda eklenen arkeolojik ve etnografik eserlerle müze koleksiyonu zenginleşmiştir.

Sebahattin Yıldız Müzesi
Sebahattin Yıldız Müzesi

MTA Tabiat Tarihi Müzesi

Türkiye’nin ilk tabiat tarihi müzesi olan MTA Tabiat Tarihi Müzesi, 7 Şubat 1968 yılında ziyarete açılmıştır. Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi olarak da bilinen müze, doğanın milyonlarca yıllık tarihine ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin ve Dünya’nın çeşitli yerlerinden derlenen fosil, mineral, kayaç ve maden örneklerinin yanı sıra doldurulmuş hayvanlar ve kemikler sergilenmektedir. MTA Genel Müdürlüğü binasında yer alan Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesinin önemli noktalarındadır.

MTA Tabiat Tarihi Müzesi
MTA Tabiat Tarihi Müzesi

ODTÜ Arkeoloji Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesinde yer alan müzelerin bazıları, Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsünde yer almaktadır. Bu müzelerden biri olan ODTÜ Arkeoloji Müzesi, 1969 yılında kurulmuştur. Koçumbeli yerleşim yerinden çıkarılan ve 5000 yıl öncesine tarihlenen arkeolojik eserlere ev sahipliği yapan müzede, ODTÜ arazisindeki Yalıncak sit alanı ve Frig nekrolopü tümülüsünde bulunan eserler sergilenmektedir.

ODTÜ Arkeoloji Müzesi
ODTÜ Arkeoloji Müzesi

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi

2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde kurulan ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi, Anadolu’da gelişen teknolojinin tarihini belgelemek ve günümüz teknolojisini sergilemek amacıyla kurulmuştur. Geçmişten günümüze bilim ve teknolojinin gelişimini gözler önüne seren ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi, kampüsün turistik noktalarından biridir.

ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi

Biyosfer Müze

Hacettepe Üniversitesi Biyoçeşitlilik Müzesi (BİYOSFER), 22 Mayıs 2023 tarihinde Hacettepe Üniversitesi’nin Beytepe Yerleşkesi’nde ziyarete açılmıştır. Biyoçeşitliliğin önemi ve korunması için kamuoyu farkındalığı oluşturmak amacıyla kurulan müze, Salı-Cuma günleri 10:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Jeoloji, biyoloji ve antropoloji dallarından oluşan müze koleksiyonu, 6500 metrekarelik alanda 3 katlı binada sergilenmektedir.

Biyosfer Müze Ankara
Biyosfer Müze Ankara

Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi, Beytepe Kampüsü’ndeki Ankara Devlet Konservatuvarı binasında yer almaktadır. Bir seramik ve biyografi müzesi olan Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi’nde, Hamiye Çolakoğlu tarafından yapılmış seramik eserlerin yanında sanatçının özel hayatına dair belgeler ve kişisel eşyalar da sergilenmektedir.

Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi
Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi

Altınköşk Müzesi

Ankara Bilkent’te yer alan Altın Köşk Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesinde yer alan gözde bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Mimarisi oldukça heybetli görünen bu yapı, sanılanın aksine Osmanlı döneminde inşa edilmemiş. Amerika’da yaşayan Ali Rıza Bozkurt tarafından 1996 yılında yaptırılan yapı, Osmanlı mimarisini ve dekorasyonunu oldukça iyi yansıtıyor.

Altın Köşk, müze özelliğinden çok düğün fotoğraflarıyla ön plana çıkmaktadır. Köşkün hem bahçesi hem de iç kısmı evlenecek çiftlerin düğün fotoğraflarına ev sahipliği yapmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki müze hakkında detaylı bilgi almak için sitemizdeki Altın Köşk Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

altin kosk muzesi bilkent
Altın Köşk Müzesi

Jandarma Müzesi

Jandarma Müzesi, Jandarma teşkilatının tarihini ve günümüzdeki seviyesini her yönüyle tanıtmak ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulmuştur. 21 Kasım 2005 yılında ziyarete açılan Jandarma Müzesi’nin giriş katında, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sergi salonu, birinci katında ise Cumhuriyet Dönemi sergi salonu bulunmaktadır. Jandarma Müzesi’nde silahlar, kıyafetler, fotoğraflar ve bilgi panoları sergilenmektedir.

Jandarma Müzesi
Jandarma Müzesi

TED Ankara Koleji Okul Müzesi

TED Ankara Koleji Vakfı Okulları’nın kurulduğu, 1931 yılından günümüze kadar uzanan tarihsel birikimini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulan TED Ankara Koleji Okul Müzesi, 21 Mayıs 2008 tarihinde ziyarete açılmıştır. Türk Eğitim Derneği’nin, İncek Kampüsü’ndeki idari binanın zemin katında yer alan müze, hafta sonu ve resmi tatiller haricinde 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

TED Ankara Koleji Okul Müzesi
TED Ankara Koleji Okul Müzesi

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Ankara gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, eski radyo malzemelerinin sergilendiği bir müze olarak 1981 yılında kurulmuştur. 1994 yılında Ankara ve İstanbul’daki stüdyolardan getirilen malzemelerin eklenmesiyle, TRT Müzesi adını alan müze, 10 Aralık 2012 tarihinden itibaren TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi olmuştur. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi’nde Atatürk Özel Sergisi, Radyo Sergi Salonu, Radyo-Drama Sergi Salonu ve Televizyon Sergi Salonu şeklinde farklı alanlar bulunmaktadır.

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Prof. Dr. Ülker Muncuk Müzesi

Ülker Muncuk öncülüğünde, Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu bünyesinde kurulan Prof. Dr. Ülker Muncuk Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesindeki noktalardan biridir. 1974 kurulan müze, 2 Temmuz 1982 tarihinde özel müze statüsü kazanarak Etnografya Müzesi’ne bağlanmıştır. 2006 yılında Gazi Üniversitesi Senatosu’nun kararıyla Prof. Dr. Ülker Muncuk Müzesi olarak isimlendirilen müzede bine yakın sanat eseri, yöresel kıyafetler, işlemeler, takılar, dokumalar ve oyalar sergilenmektedir. Hacı Bayram Evli Üniversitesi’nin kurulmasının ardından müze, buraya devredilmiştir. Müze, günümüzde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin Gölbaşı Kampüsü’nde Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Prof. Dr. Ülker Muncuk Müzesi
Prof. Dr. Ülker Muncuk Müzesi

Müze Evliyagil

Ajanstürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Evliyagil’in özgün baskı dizileri ve dev ölçekli heykellerinin yer aldığı Müze Evliyagil, yüzlerce esere ev sahipliği yapıyor. Belirli aralıklarla ve farklı odaklar etrafında düzenlenen sergilerle ziyaretçilerini ağırlayan Müze Evliyagil, 750 metrekarelik bir sergi alanı, heykel bahçesi, film salonu ve kütüphane bölümlerinden oluşuyor.

Müze Evliyagil
Müze Evliyagil

Türk Tarih Müzesi ve Parkı

Etimesgut Belediyesi tarafından oluşturulan Türk Tarih Müzesi ve Parkı, 200’den fazla heykel, 7 kompozisyon, 4 dev panoramik resim ve 8 Türk yazıtına ev sahipliği yapmaktadır. 29 Ağustos 2021 tarihinde açılan Türk Tarih Müzesi ve Parkı, yaklaşık 60 bin metrekarelik bir alanda Ergenekon’dan Cumhuriyet’in ilanına kadar geçen süreçte, Türk dünyasında önemli işler başarmış olan tarihi kişiliklerin heykellerini barındırmaktadır.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı
Türk Tarih Müzesi ve Parkı

Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi

Ankara’da gezilecek müzelerden biri olan Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi, tahılla ilgili eşyaların bir müze ortamında muhafaza ederek gelecek kuşaklara bilgi aktarımı yapılması amacıyla kurulmuştur. Türkiye’nin farklı yörelerinden toplanan eşyalar, 2009 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi’nde sergilenmeye başlamıştır. TMO’ya bağlı olan müzenin denetimleri, Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. Müzede Türkiye’de tarım faaliyetleri anlatan araç-gereçlerle birlikte tarihi fotoğraflar sergilenmektedir.

Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi
Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi

Hava Kuvvetleri Müzesi

Ankara Havacılık Müzesi olarak da adlandırılan Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde kurulmuştur. Etimesgut ilçesi sınırlarında yer alan müze, 18 Eylül 1998 tarihinde Atatürk’ün manevi kızı ve ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in katılımıyla açılmıştır. Müzenin açık alanında çeşitli hava araçları sergilenirken, kapalı alanda çeşitli araçların modelleri, belgeler, üniformalar, flamalar ve nişanlar bulunmaktadır.

Hava Kuvvetleri Müzesi
Hava Kuvvetleri Müzesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Müzesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Müzesi, Ankara gezilecek yerler listesinin en az bilinen noktalarındandır. Yenimahalle ilçesindeki İşçi Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü binasında yer alan müzede, iş sağlığı ve güvenliği konularındaki çalışmalar sergilenmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Müzesi
İş Sağlığı ve Güvenliği Müzesi

Altınköy Açık Hava Müzesi

Ankara’nın sıradışı müzelerinden olan Altınköy Açık Hava Müzesi, 1930-40 ve 50’li yılların Anadolu’daki köy hayatını ziyaretçilerine yaşatmaya amaçlamaktadır. Ankara’da şehrin stresin uzaklaşmak isteyenler en yakın rotalardan biri olan Altınköy, Altındağ Belediyesi tarafından 2013 yılında hayata geçirilmiş bir projedir.

Köyün camisi, çamaşırhanesi, okulu, bakkalı,  köy evleri, yel ve su değirmeni, asma köprüsü, köy kahvesi gibi yapıların yanı sıra açık hava müzesi olduğu için koyunlar, kuzular, inekler, öküzler, atlar, eşekler, köpekler, kediler, kuşlar, geyikler, ceylanlar, arılar, horozlar, tavuklar da bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki müzeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Altınköy Açık Hava Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Altinkoy Acik Hava Muzesi
Altınköy Açık Hava Müzesi

Ankara’daki Tarihi Yerler

Ankara gezilecek yerler listesindeki turistik tarihi yerlerin hemen hemen hepsi Ulus semtinde toplanmıştır. Tarihi Eski Taş Çağı’na uzanan şehrin yerleşim merkezi, Ulus ve civarı olmuştur. Ankara, tarih boyunca Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti kontrolünde kalmıştır.

Tektosagların ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olan Ankara şehri ve Frigyalıların başkenti Gordion, il sınırları içinde yer alır. Yıldırım Bayezid’in Timurlenk’e yenik düştüğü Ankara Muharebesi Çubuk yakınlarında ve Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olan Sakarya Muharebesi Polatlı yakınlarında yapılmıştır.

Anıtkabir

Anıtkabir, Ankara gezilecek yerler listesinde en özel yere sahiptir. Sadece Ankara’da değil, Türkiye’de de görülmesi gereken yerler listesinde yer alan Anıtkabir, her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlamaktadır.

Ankara şehir merkezinde, Anıttepe semtinde yer alan Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının yer aldığı ana bina (mozole) dışında özel müzeler bulunmaktadır. Müzeler içerisinde Kurtuluş Savaşı ve Atatürk ile ilgili özel koleksiyonlar sergilenmektedir. Anıtkabir, yılın her günü açık olmakla birlikte ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Anıtkabir Gezi Rehberi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Anıtkabir
Anıtkabir

Ulus Atatürk Heykeli

Zafer Anıtı olarak bilinen Ulus Atatürk Heykeli, 24 Kasım 1927 tarihinde açılmıştır. Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından tasarlanan heykel, Cumhuriyet’in simgelerinden biri haline gelmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Türk ordusu ve Türk kadısının anısına inşa edilen Zafer Anıtı, Atatürk’ün vefatının ardından Ankara’da resmi tören düzenlenen noktalardan biri olmuştur. Ulus Zafer Anıtı’nın çevresinde, çok sayıda gezilecek turistik nokta bulunmaktadır.

Ulus Atatürk Heykeli
Ulus Atatürk Heykeli

Ankara Palas

Eski adı Ankara Vakıf Oteli olan Ankara Palas, Türkiye’nin ilk yıllarında Ankara’daki milletvekilleri için sosyal tesis ve resmi konuklar için konuk evi olarak inşa edilmiştir. Türk siyasi hayatında birçok önemli olaya tanıklık eden yapı, günümüzde hala Devlet Konukevi olarak kullanılmaktadır. 1924-1927 yılları arasında inşa edilen Ankara Palas, Atatürk devrimleriyle Türk toplum hayatına getirilen bazı yeniliklerin ilk defa başlatıldığı yerdir. Cumhuriyetin ilk yıllarında düzenlenen ”Cumhuriyet Baloları” etkinlikleri de Ankara Palas’ta gerçekleşmiştir. İran Şehinşahı Rıza, Afgan Kralı Emanullah Han, Irak Kralı Emir Faysal, Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos ve ABD Başkanı Dwight Eisenhower, Ankara Palas’ta ağırlanmış olan bazı önemli konuklardır.

Ankara Palas
Ankara Palas

Julianus Sütunu

Halk arasında Belkız Minaresi olarak da bilinen Julianus Sütunu, Ulus semtindeki bir dikilitaştır. Son pagan Roma İmparatoru Julianus, Perslerle savaştığı sırasında yolu Ankara’dan geçeceği için, kentte onu onurlandırmak için bu sütun dikilmiştir. İlk olarak İş Bankası binasıyla Taşhan arasındaki bölgeye inşa edilen anıt, zemin bozukluğundan dolayı günümüzdeki yeri olan Ankara Valiliği önündeki Hükümet Meydanı’na taşınmıştır. Yığma taş kullanılarak inşa edilen anıt, yaklaşık 15 metre yüksekliğe sahiptir.

Julianus Sütunu
Julianus Sütunu

Roma Hamamı

Ankara gezilecek yerler listesindeki tarihi noktalardan biri olan Roma Hamamı, Altındağ ilçesindeki Çankırı Caddesi üzerinde yer almaktadır. 3. yüzyılda Roma İmparatoru Caracalla tarafından, Sağlık Tanrısı Asklepios adına yaptırılan Roma Hamamı, taş ve tuğladan yapılmıştır. Bölgede uzun yıllar boyunca kazı çalışmaları yapılmış ve bu bölgenin bir höyük olduğu tespit edilmiştir. En üstte Roma Çağı ve kısmen Bizans – Selçuklu katları yer alırken, onların altında Frig Devri yerleşim yerinin kalıntıları bulunmuştur. Müzekart ile ziyaret edilebilen Roma Hamamı, Ulus Meydanı’na 500 metre mesafededir.

Roma Hamamı
Roma Hamamı

Augustus Tapınağı

Ankara gezilecek yerler listesindeki Roma dönemi yapılarından biri olan Augustus Tapınağı, Hacı Bayram Veli Camii’nin hemen bitişiğinde yer almaktadır. M.Ö. 25-20 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen yapı, ilk olarak Frig tanrılarından Kibele ve Men’e adanmış fakat zaman içerisinde ağır hasarlar alarak yıkılmıştır. Bu yıkıntıların üzerine inşa edilen Augustus Tapınağı, son Galat hükümdarı Amintas’un kızı Pilamenes tarafından, Roma İmparatoru Augustus adına bir bağlılık göstergesi olarak yaptırılmıştır.

Augustus Tapınağı
Augustus Tapınağı

Antik Roma Tiyatrosu

Altındağ ilçesindeki Ulus semtinde bulunan Antik Roma Tiyatrosu’nun yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, M.S. 2.yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. 1982 yılında bölgede yapılan bir inşaatın temel kazısı sırasında keşfedilen arkeolojik veriler sonucunda Anadolu Medeniyetleri Müzesi öncülüğünde yapılan 1982-1986 yılları arasında çalışmalarla yapı ortaya çıkarılmıştır. 25 Şubat 1992 tarihinde arkeolojik sit alanı olarak tescillenen Roma Tiyatrosu, yakın zamanda tekrar restorasyon çalışmasından geçmiştir.

Antik Roma Tiyatrosu
Antik Roma Tiyatrosu

Suluhan

Hanlar, Ankara gezilecek yerler listesindeki tarihi yapılar arasında önemli yer tutmaktadır. Ulus semtindeki Suluhan’ın, 2.Bayezid devri emirlerinden olan Hasan Paşa tarafından, 1508-1511 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir. Hasanpaşa Hanı olarak da bilinen yapı, Osmanlı döneminde kahve ve iplik ticaretinin yapıldığı bir noktaydı. 1929 yılında bölgede çıkan yangın tahrip olan Suluhan, 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun bir şekilde restorasyon geçerek, günümüzdeki halini almıştır.

Suluhan
Suluhan

Ankara Kalesi

Ankara gezilecek yerler listesinde önemli bir noktada bulunan Ankara Kalesi, şehir turizminin gözde yerlerindendir. Kalenin hemen alt kısmında yer alan tarihi Samanpazarı bölgesi, bölgenin turizmini canlı tutmaktadır. Güzel bir Ankara manzarası da sunan kale, her yıl yüzlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Yapı ile ilgili detaylı bilgi almak için Ankara Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Gerek kaleler ve tarihi yapılar gerekse müzeler ve çarşıları ile Ankara’yı daha rahat bir şekilde keşfetmek için araç kiralama yapabilirsiniz.

Ankara Kalesi
Ankara Kalesi

Pilavoğlu Hanı

Ankara tarihi hanlar listesinde yer alan Pilavoğlu Hanı, Ankara Kalesi’ne çıkan yokuşta yer almaktadır. 16-17.yüzyıllar arasında inşa edildiği düşünülen Pilavoğlu Hanı, açıldığı dönemde Ankara’nın önemli ticaret noktalarından biriydi. Geçmişte farklı işlevlerle kullanılan yapı, Cumhuriyet’in ilk yıllarında çevredeki diğer hanlar gibi cezaevi olarak kullanılmıştır. Han, günümüzde kafelerin, el işi sanat atölyelerinin ve hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu bir çok amaçlı merkezdir.

Pilavoğlu Hanı
Pilavoğlu Hanı

Karacabey Hamamı

Altındağ ilçesindeki Karacabey Hamamı, 1427 yılında Karacabey Camii ve Külliyesi’nin bir parçası olarak kurulmuştur. Yapımı, 1440 yılında tamamlanan Karacabey Hamamı, 1988 yılında restore edilmiştir. Bölgedeki Hamamönü semtinin adı, bu hamamdan gelmektedir. Günümüzde hala işletilmekte olan hamam, hem erkekler hem de kadınlar için hizmet vermektedir.

Karacabey Hamamı
Karacabey Hamamı

Hitit Güneşi Heykeli

Ankara’nın simgelerinden olan Hitit Güneşi (Hitit Güneş Kursu) Anıtı, 1978 senesinde Heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapılmıştır. Günümüzde Sıhhiye’de yer alan anıt, Alacahöyük’teki kazılarda bulunan bir Hatti eserinin kopyasıdır. Anıt, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Sigorta işbirliğiyle 2022 yılında restore edilmiştir.

Hitit Güneşi Heykeli
Hitit Güneşi Heykeli

Akköprü

Ankara gezilecek yerler listesinin pek bilinmeyen yapılarından olan Akköprü, Yenimahalle ilçesinde yer alan tarihi bir köprüdür. Altından Ankara Çayı’nın geçtiği köprü, 1222 yılında dönemin Ankara Valisi Kızıl Bey tarafından yaptırılmıştır. Çeşitli dönemlerde tadilattan geçen köprü, günümüzde sadece yayaların kullanımına açıktır. Köprü, AnkaMall Alışveriş Merkezi’nin karşısında yer almaktadır.

Akköprü
Akköprü

Pembe Köşk

Ankara’nın en eski evlerinden biri olan Pembe Köşk, günümüzde Ankara gezilecek yerler listesinin önemli noktalarındandır. 10 Eylül 1923 tarihinde İsmet İnönü tarafından satın alınmıştır. İsmet İnönü, 1973 yılına kadar bu evde yaşamıştır. Birçok ilke sahne olan Pembe Köşk’te Atatürk başkanlığında toplantılar, Ankara’nın ilk balosu, ilk konserler, ilk sergiler düzenlenmiştir. Günümüzde İnönü Vakfı tarafından Müze-Ev’e dönüştürülen Pembe Köşk’te İnönü ailesine ait eşyalar sergilenmektedir. Pembe Köşk, her yıl milli bayramlarda kısa süreliğine ziyarete açılmaktadır.

Pembe Köşk
Pembe Köşk

Atakule

Ankara gezilecek yerler listesindeki Atakule, şehrin simgelerinden biridir. Çankaya semtindeki Atakule, Cinnah Caddesi ile Çankaya Caddesi’nin kesiştiği noktada yer almaktadır. Şehir merkezine hakim bir manzaraya sahip olan Atakule, 13 Ekim 1989 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılmıştır. Atakule, Türkiye’nin ikinci ve Ankara’nın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşımaktadır. Atakule’nin altındaki çarşı kısmı, yıkılarak yeniden inşa edilmiş ve 29 Ekim 2018 tarihinde tekrar açılmıştır.

Atakule
Atakule

Ankara’daki Parklar

Ankara’daki tabiat alanların genellikle şehir merkezinin dışında bulunmaktadır. Ankara şehir merkezine en yakın tabiat alanlarının başında Eymir Gölü ve Mogan Gölü gelmektedir. Bununla birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere belediyeler tarafından oluşturulan çok sayıda park bulunmaktadır. Gençlik Parkı, Altınpark, Botanik Park ve Ahlatlıbel Parkı gibi parklar, Ankara’nın önemli şehir parklarından bazılarıdır.

Gençlik Parkı

Ankara’nın simgelerinden biri haline gelen Gençlik Parkı, her ne kadar eski ihtişamlı günlerinden uzak olsa da hala önemini korumaktadır. 1943 yılında ziyarete açılan park, uzun yıllar boyunca Ankara’nın en gözde yerlerinden biri olmuştur. Gençlik Parkı’nda halen yeşil alanlar, yapay gölet ve lunapark gibi olanaklar bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi almak için Ankara Gençlik Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Genclik Parki
Gençlik Parkı

Başkent Millet Bahçesi

Başkent Millet Bahçesi, Ankara gezilecek yerler listesinde yer alan parklardan biridir. Altındağ ilçesindeki Millet Bahçesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü Binası ile 19 Mayıs Stadyumu arasındaki 601 bin metrekarelik alana kurulmuştur. Metro ile Akköprü veya AKM duraklarından ulaşım sağlanabilen Başkent Millet Bahçesi’nde koşu ve bisiklet yolu, kaykay pisti, kafeler, oturma alanları, zip coaster, buz pisti, nostaljik tramvay ve konferans salonu bulunmaktadır.

Başkent Millet Bahçesi
Başkent Millet Bahçesi

Kuğulu Park

Şehir dışından gelenler için hayal kırıklığı yaratan Kuğulu Park, Ankara’nın meşhur noktalarından bir tanesidir. Küçük bir alan içerisinde bulunan ve çeşitli kazalara – kuğulara ev sahipliği yapan park, çoğu Ankaralı için özel bir yere sahiptir.

Ankara’nın romantik destinasyonlarından biri olarak tanımlayabileceğimiz parkta Ankaralıların birçoğu sevgilileriyle el ele gezmiştir. Tunalı Caddesi’nde bir yürüyüşün sonunda varılan park, Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından sit alanı olarak belirlenmiştir. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Kuğulu Park başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Kugulu Park
Kuğulu Park

Ankara’daki Camiler ve Türbeler

Ankara gezilecek yerler listesinde camii arayan ziyaretçilerimiz, hem son dönemlerde yapılan modern camileri hem de genellik Ulus bölgesinde toplanan tarihi camileri görebilirler.

Millet Camii ve Ahmet Hamdi Akseki Camii gibi son dönemde ses getiren yüksek kapasiteli ve teknoloji odaklı camiler, Ankara’nın ilgi çeken camileridir. Bununla birlikte şehrin simgelerinden olan Kocatepe Camii, Kızılay’a yakınlığı nedeniyle ilgi görmektedir. Ankara’nın tarihi camilerinin hemen hemen hepsi Altındağ ilçesindedir. Tarih boyunca yerli halkın bu bölgede yaşaması, yapılaşmanın da buralarda olmasına neden olmuştur.

Ahmet Hamdi Akseki Camii

Ahmet Hamdi Akseki Camii, henüz 2012 yılında açılmıştır ve tarihi camiler kategorisinde yer almamaktadır. Bu caminin özelliği, teknolojik açıdan en gelişmiş camilerden bir tanesi olmasıdır. Ahmet Hamdi Akseki Cami’nin içerisinde yer alan süslemeler, Anadolu Selçuklu mimarisi tarzındadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki camiyle ilgili detaylı bilgi almak için Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camii
Ahmet Hamdi Akseki Camii

Kocatepe Camii

Ankara yakın tarihinde yapılan camilerden biri olan Kocatepe Camii, 1987 yılında açılmıştır. Başkent Ankara’nın sembollerinden biri olan Kocatepe, yaklaşık 20 yıllık bir inşaat sürecinin ardından tamamlanmıştır. İnşaatın bu kadar uzun sürmesinin nedeni ise temel atıldıktan sonra yapılan proje değişikliğidir. Ankara gezilecek yerler listesindeki camiyle ilgili detaylı bilgi almak için Ankara Kocatepe Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Kocatepe Camii
Kocatepe Camii

Hacı Bayram Veli Camii

Ankara’nın tarihi ibadethanelerinden olan Hacı Bayram Veli Camii, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla turizmde ön plana çıkmıştır. Altındağ ilçesinde bulunan Hacı Bayram Camii, Mimar Mehmet Bey tarafından 1427 yılında inşa edilmiştir. Günümüze kadar pek çok onarımdan geçmiş olan bu tarihi camii, şimdiki görüntüsüyle 17. ve 18. yüzyılda yapılan camilerin mimari yapısını anımsatmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki camiyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Hacı Bayram Veli Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Haci Bayram Veli Camii
Hacı Bayram Veli Camii

Diğer Camiler

Karacabey Camii

Adres: Hacettepe, Mehmet Akif Ersoy Sokak No:37 Altındağ, Ankara

Ahi Elvan Camii

Adres: Necatibey Mahallesi Altındağ, Ankara

Zincirli Camii

Adres: Anafartalar Caddesi Altındağ, Ankara

Direkli Camii

Adres: Kale Mahallesi Altındağ, Ankara

Hacettepe Camii

Adres: Hacettepe Sarıkadın Sokak No:47 Altındağ, Ankara

Çiçekçioğlu Camii

Adres: Göztepe Sokağı, Alpaslan Mahallesi, Altındağ, Ankara

Tacettin Camii

Adres: Hacettepe, Mehmet Akif Ersoy Sokak No:5 Altındağ, Ankara

Sultan Alaaddin Camii

Adres: Kale Mahallesi Alitaş Sokak Altındağ, Ankara

Cenabı Ahmet Paşa Camii

Adres: Sakarya Mahallesi Ulucanlar Caddesi No:56 Altındağ, Ankara

Ankara’daki Doğal Güzellikler

Ankara’daki doğal güzellikler, genellikle ilçelerde toplanmıştır. Şehir merkezindeki doğa alanlarının başında, parklar gelmektedir. Seğmenler Parkı, 50.Yıl Parkı, Altınpark, Göksu Parkı gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin denetiminde olan birçok şehir parkı, Ankaralıların başlıca kaçış noktalarındandır.

Ankara’nın doğal güzellikleri denildiği zaman akla ilk olarak Tuz Gölü, Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı, Elmadağ Kayak Merkezi ve Nallıhan Kuş Cenneti gelmektedir. Bununla beraber yine çevre ilçelerde çeşitli mesire alanları, tabiat parkları, göletler ve ufak alanlar bulunmaktadır.

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan Soğuksu Milli Parkı, Ankara şehir merkezine yakınlığı sebebiyle bölgede trekking, piknik, doğa fotoğrafçılığı ve kampçılık gibi aktiviteler için tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.

1959 yılında Milli Park statüsüne kavuşan Kızılcahamam Soğuksu, Ankara şehir merkezine 80 kilometre mesafedir. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kizilcahamam Soguksu Milli Parki
Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı

Nallıhan Kuş Cenneti

Tarihi İpek Yolu üzerinde ve Sakarya Nehri havzasında bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, 1994 yılında koruma altına alınan bir bölgedir.

425 hektarlık bir alana sahip olan Nallıhan Davutoğlan Kuş Cenneti, 179’dan fazla kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Nallıhan Kuş Cenneti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Nallihan Kus Cenneti
Nallıhan Kuş Cenneti

Beynam Atatürk Ormanları

Ankara şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Beynam Ormanı, Bala ilçesi sınırları içerisindedir. Beynam Mahallesi’nde bulunan Beynam Ormanları, 1966 yılında korunmaya alınmıştır. ”Kalıntı orman” statüsü ile Bakanlar Kurulu tarafından muhafaza edilmesi kararlaştırılmış ve 1978 yılında ”Doğal Sit Alanı” olarak belirlenmiştir.

Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Beynam Atatürk Ormanları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Beynam Ataturk Ormanlari
Beynam Atatürk Ormanları

Kurtboğazı Barajı Mesire Alanı

Ankara’daki piknik alanlarından biri olan Kurtboğazı Barajı Mesire Alanı, şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Kurtboğazı Çayı üzerinde yer alan Kurtboğazı Barajı, Ankara’nın içme suyunu karşılayan yerlerden bir tanesidir. 1963-67 yılları arasında inşa edilen barajın oluşturduğu göl, günümüzde Ankaralıların tercih ettiği piknik alanlarından biri haline gelmiştir. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Kurtboğazı Barajı Mesire Alanı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kurtbogazi Baraji Piknik Alani Ankara
Kurtboğazı Barajı Mesire Alanı

Elmadağ Kayak Merkezi

Ankara’da kış turizmi için tercih edilebilecek en yakın kayak merkezi, 17 kilometre uzaklıkta yer alan Elmadağ’da bulunmaktadır. Elmadağ’ın kuzey yamacında bulunan kayak merkezi, kış döneminde Ankara’ya yakın konumu sebebiyle popüler bir hale gelmektedir.

Elmadağ’da kayak sezonu ne zaman başlar diye soracak olursanız, genellikle Ocak-Mart ayları arasındaki dönemde kayak yapılabilmektedir. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Elmadağ Kayak Merkezi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Elamdag Kayak Merkezi
Elmadağ Kayak Merkezi

Ankara’daki Tabiat Parkları

Ankara gezilecek yerler listesinde yer alan tabiat parkları, ilçelerde toplanmaktadır. Ankara şehir merkezinde doğal güzellik kategorisinde öne çıkan bir yer olmamakla birlikte Beypazarı ve Kızılcahamam ilçeleri bu konuda oldukça gelişmiştir.

Ankara’da en fazla tabiat parkı bulunan ilçe, 3 adet ile Beypazarı’dır. Beypazarı’nı takip eden iller ise Kızılcahamam (2), Çamlıdere (2), Çubuk (1) ve Güdül (1) olarak sıralanmaktadır. Ankara Tabiat Parkları başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çamkoru Tabiat Parkı (Çamlıdere)

Ankara’ya 110 kilometre, Çamlıdere ilçesine 15 kilometre ve Kızılcahamam ilçesine 38 kilometre uzaklıkta bulunan Çamkoru Tabiat Parkı, 215 hektar genişliğinde bir alana yayılmıştır.

Ankara’nın en önemli kamp alanlarından olan Çamkoru’nun büyük bir bölümü sarıçam ve karaçam ağaç türleriyle kaplıdır. Eski Ankara-Bolu karayolu üzerinde bulunan Çamkoru Tabiat Parkı, karayolunu ikiye bölmektedir ve iki yanda da sık ağaçlar barındırmaktadır. Bölgede dinlenme alanları, piknik alanları, kamp alanı ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Çamlıdere Çamkoru Tabiat Parkı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Camkoru Tabiat Parki Ankara
Çamkoru Tabiat Parkı

Şahinler Tabiat Parkı (Kızılcahamam)

Kızılcahamam ilçesini geçtikten sonra Ankara-Bolu sınırına çok yakın bir yerde yer alan Şahinler Tabiat Parkı’nın şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 120 kilometredir. Ankara-İstanbul karayolu üzerinde yer alan Şahinler Tabiat Parkı, 2009 yılında kurulmuştur.

Bölgede kasaba, göl ve zengin orman örtüsü bulunmaktadır. Şahinler Tabiat Parkı yakınlarında Meşeler Yaylası ve Gebeler Yaylası gibi yayla alanları ve köyleri yer almaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Kızılcahamam Şahinler Tabiat Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

SahinlerTabiat Parki Kizilcahamam Ankara
Şahinler Tabiat Parkı

Aluçdağı Tabiat Parkı (Çamlıdere)

Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde bulunan Aluçdağı Tabiat Parkı, 90 hektardan oluşan bir alanı kaplamaktadır. Ankara’da trekking ve doğa gezisi yapmak için ideal yerlerden biri olan Aluçdağı Tabiat Parkı, şehir merkezine yaklaşık 105 kilometre uzaklıktadır.

Mülkiyeti devlet ormanı olan Camlıdere Aluçdağı Tabiat Parkı içerisinde 1 adet giriş kontrol binası, 3 adet tuvalet, 3 adet çeşme, 1 adet su deposu, 1500 metre tel çit ve hizmet binası yer almaktadır. Eylül 2005 tarihinde imzalanan anlaşma ile bölgenin işletmesi, 29 yıllığına Çamlıdere Belediyesine verilmiştir. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Çamlıdere Aluçdağı Tabiat Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Alucdagi Milli Parki Ankara
Aluçdağı Tabiat Parkı

Kartaltepe Tabiat Parkı (Kızılcahamam)

Mülkiyeti devlet ormanı statüsünde olan Kızılcahamam Kartaltepe Tabiat Parkı, 93 hektar genişliğinde bir alanı kaplamaktadır.

2011 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilen Kartaltepe içerisinde herhangi bir tesis ya da işletme bulunmamaktadır. Park içerisinde 2 adet küçük gölet bulunmaktadır. Bu göletlerde olta balıkçılığı yapmak mümkündür. Ankara’daki amatör olta balıkçılığı yapılabilen yerlerden biri olan Kartaltepe Tabiat Parkı’nın saha işletmeciliği, 2010 yılında yapılan ihale ile kiralanmıştır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Kızılcahamam Kartaltepe Tabiat Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kartaltepe Tabiat Parki Kizilcahamam Ankara
Kartaltepe Tabiat Parkı

Karagöl Tabiat Parkı (Çubuk)

2011 yılında Tabiat Parkı statüsü alan Çubuk Karagöl, Ankara şehir merkezine yaklaşık 75 kilometre uzaklıktadır. Ankara gezilecek yerler listesinin doğa güzelliklerinden olan Karagöl’de piknik, doğa fotoğrafçılığı ve trekking gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

Her iki tarafı da yamaçlarla ve çam ağaçları ile kaplı olan Karagöl, ziyaretçilerine her mevsim farklı renklerle ayrı güzellikler sunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Çubuk Karagöl Tabiat Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cubuk Karagol Tabiat Parki
Karagöl Tabiat Parkı

Sorgun Tabiat Parkı (Güdül)

50 hektarlık bir alana sahip olan Sorgun Tabiat Parkı, 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. İşletmesi Sorgun Belediyesi tarafından kiralanan Sorgun Tabiat Parkı’nda tuvalet ve kır gazinosu bulunmaktadır. Bölgenin mülkiyeti, Orman arazisidir.

Uzun yapraklı dalları sayesinde sepet örmeye elverişli ”sepetçi söğüdü” anlamına gelen Sorgun, Ankara’dan uzaklaşarak kendini Karadeniz’de hissetmek isteyenler için güzel bir rota. Ankara şehir merkezine yaklaşık 110 kilometre mesafede bulunan Sorgun Tabiat Parkı, hem motosiklet ile hem de araba ile gidilebilecek bir güzergaha sahip. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Güdül Sorgun Tabiat Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sorgun Tabiat Parki Ankara
Sorgun Tabiat Parkı

Eğriova Tabiat Parkı (Beypazarı)

İzcilik faaliyetleri, doğa sporları, trekking, doğa fotoğrafçılığı ve piknik için uygun olan Eğriova, ziyaretçileri göl ve orman manzarası sunmaktadır. Bölgede yer alan göl, orman yangınlarında kullanılmak üzere bir bent aracılığı ile oluşturulmuştur.

Göletin güneydoğu tarafında yer alan Eğriova Yaylası, Eğriova Yayla evlerini içerisinde barındırmaktadır. 29 yıllığına özel bir işletme tarafından kiralanan bu bölgedeki evler, aktif durumda değildir. Bölge, izcilik faaliyetleri için kiralanmıştır. Göletin etrafında Bataklık Yaylası ve Yeni Yaylası gibi farklı yaylalar da bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Beypazarı Eğriova Tabiat Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Egriova Tabiat Parki Beypazari
Eğriova Tabiat Parkı

Tekkedağı Tabiat Parkı (Beypazarı)

Doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılığının yanında piknik için tercih edilen Beypazarı Tekke Dağı Orman İçi Dinlenme Tesisi, Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlıdır. Bölgede her yıl geleneksel olarak düzenlenen ”Piknik ve Güveç” günü, bir hayli ilgi görmektedir.

2011 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilen Beypazar Tekke Dağı, 100 hektarlık bir alana yayılmıştır. Tabiat Parkı içerisinde bekçi kulübesi, tuvalet, yağmurluk ve otopark gibi tesisler bulunmaktadır. Mülkiyeti Orman arazisi olan Tekke Dağı Tabiat Parkı’nın saha işletmeciliği, ihale ile kiralanmıştır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgiye Ankara Beypazarı Tekke Dağı Tabiat Parkı başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.

Beypazari Tekke Dagi Milli Parki
Tekkedağı Tabiat Parkı

Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı (Beypazarı)

Ankara’nın 9’uncu, Türkiye’nin ise 205’inci Tabiat Parkı olan Beypazarı Kelebekler Vadisi, içerisinde barındırdığı zengin ekosistem ile öne çıkmaktadır.

177 hektarlık bir alanı kaplayan Beypazarı Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, bilimsel açıdan örnek teşkil edebilecek alanlara sahiptir. Beypazarı ilçesinin coğrafi yapısı ve ekolojik koşullarının gözlenebildiği alanda Avrupa’da rastlanan dört akbaba türü (doğa çöpçüsü) yaşamaktadır. Bölgede ayrıca karaleylek ve bıyıklı doğan gibi nadir kuş türleri de bulunmaktadır. Fakat bölgenin asıl zenginliği, adından da anlaşılabileceği gibi kelebek türleri üzerinedir. Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı içerisinde çok çeşitli kelebek türü barınmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Beypazarı Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Beypazari Kelebekler Vadisi Tabiat Parki
Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı

Ankara’daki Göller

Ankara gezilecek yerler listesinde yer alan göllerden iki tanesi, şehir merkezinde bulunmaktadır. Birbirine yakın konumlardaki Eymir ve Mogan, özellikle yaz döneminde Ankaralıların akınına uğramaktadır. Bu iki gölle birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Mavi Göl de şehir merkezindeki alternatiflerden bir tanesidir.

Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesine sınırı bulunan Tuz Gölü, sadece şehrin değil ülkenin de önemli kaynaklarından bir tanesidir. Ayrıca Çamkoru Tabiat Parkı, Şahinler Tabiat Parkı, Karagöl Tabiat Parkı, Sorgun Tabiat Parkı ve Eğriova Tabiat Parkı gibi bölgelerde de büyük-küçük göller bulunmaktadır. Gençlik Parkı, Göksu Parkı ve Ankapark gibi gezi noktaları ise yapay göletlerle öne çıkmaktadır.

Eymir Gölü

ODTÜ arazisi içerisinde bulunan ve bu üniversitenin çabalarıyla yeşil bir alana sahip olan Eymir Gölü, şehir merkezine yakın konumu ile yaz-kış yüzlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Başta bisiklet sürmek ve göl kenarındaki restoranlarda yemek yiyip bir şeyler içmek için tercih edilen Eymir Gölü, 13 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna sahiptir. Ankara gezilecek yerler listesindeki gölle ilgili detaylı bilgi için Ankara Eymir Gölü başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Eymir Golu
Eymir Gölü

Tuz Gölü

Ankara, Konya ve Aksaray şehirlerinin kesiştiği yerde bulunan Tuz Gölü, İç Anadolu’da gezilecek yerlerden bir tanesidir. Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ı bu gölden karşılanırken, bölgenin turizm değeri de her geçen gün artmaktadır.

Yüz ölçümü bakımından Türkiye’deki en büyük ikinci göl olma özelliğine sahip Tuz Gölü, zaman içerisinde giderek küçülmüştür. Küresel İklim Değişikliği nedeniyle küçülen göl, ülkenin en az yağış düşen alanlarından birindedir. Gölün ortalama su seviyesi 40 santimetre civarındayken yağışın arttığı dönemlerde ortalama 110 santimetreye ulaşmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki gölle ilgili detaylı bilgi almak için sitemizdeki Tuz Gölü yazısını okuyabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler: Tuz Gölü
Ankara Gezilecek Yerler: Tuz Gölü

Kesikköprü Baraj Gölü

Ankara’nın Bala ilçesi sınırlarında yer alan Kesikköprü Baraj Gölü, Kızılırmak Nehri üzerine kurulmuştur. Ankara-Kırşehir sınırındaki göl, şehrin önemli içme suyu kaynaklarından biridir.

Ankara’nın turizmde geride kalan ve pek kimse tarafından bilinmeyen Kesikköprü Baraj Gölü’nün etrafında birkaç balık lokantası ve çardaklar bulunmaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 111 kilometre olan Kesikköprü’ye Ankara-Bala yolu üzerinden ulaşım sağlamak mümkündür. Ankara gezilecek yerler listesindeki gölle ilgili detaylı bilgi için Kesikköprü Baraj Gölü başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler: Kesikköprü Baraj Gölü
Ankara Gezilecek Yerler: Kesikköprü Baraj Gölü

Diğer Göller

Mavi Göl

Adres: Mamak/Ankara

Mogan Gölü

Adres: Gölbaşı/Ankara

Ankara’nın Semtleri

Ankara’da bulunan onlarca üniversite, okul döneminde gece hayatının canlı kalmasını sağlamaktadır. Ankara’da eğlence merkezlerinin yoğun olarak toplandığı Tunalı, Bahçelievler, Kızılay ve Çayyolu gibi bölgeler, gezilecek yerler listesinde eğlence arayanlar için birebirdir.

Ankara gezilecek yerler listesindeki birçok nokta, Ulus semtinde yer almaktadır. Bu bakımdan Ulus, Kale ve Hamamönü gibi yerler turistik noktalarıyla öne çıkmaktadır.

Ankara Hamamönü Gezilecek Yerler

Altındağ ilçesinin tarihi bir semti olan Hamamönü, yapılan restorasyon çalışmalarıyla oldukça canlı bir yer haline gelmiştir. Eski evler restore edilmesiyle beraber Hamamönü’ne çok sayıda kafe ve restoran açılmıştır.

Hamamönü’nde hizmet veren pek çok kafe ve restoran bulunmaktadır. Bölge, daha çok sabah kahvaltıları için tercih edilmektedir. Özellikle hafta sonunda Hamamönü’nün dar sokaklarına atılan masalarda kahvaltı tabağı ilgi görmektedir. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Hamamönü Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler: Hamamönü
Ankara Gezilecek Yerler: Hamamönü

Ankara Kızılay Gezilecek Yerler

Başkent Ankara’nın göbeğinde yer alan Kızılay Meydanı ve çevresi, Ankara’nın en kalabalık bölgelerinden biridir. Ankara gezilecek yerlerden biri olan Kızılay, hem şehrin merkezi olması hem de ulaşım rahat bir şekilde sağlanması nedeniyle bir hayli kalabalık olmaktadır.

Ankara’nın Kızılay’ı, genellikle kafeleri, restoranları, mağazaları ve barları ile bilinen bir yerdir. Kızılay Meydanı’nın adı, meydanın bir köşesine 1929 senesinde yaptırılan Kızılay Genel Merkez binasından almaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Kızılay Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler: Kızılay
Ankara Gezilecek Yerler: Kızılay

Ankara Tunalı Gezilecek Yerler

Tunalı Hilmi, Ankara’nın canlı eğlence lokasyonlarından biridir.
Meşhur Kuğulu Park’tan başlayan Tunalı Hilmi Caddesi; restoranları, kafeleri ve mağazalarıyla birlikte 1,5 kilometre boyunca uzanmaktadır.

Kuğulu Park’tan başlayan Tunalı Hilmi Caddesi’nin başında Kuğulu Park Restaurant, Kıtır, Ceviz, Mado ve biraz ilerisinde Starbucks gibi caddede uzun süredir yer alan mekanlar bulunmaktadır. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Tunalı Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler: Tunalı
Ankara Gezilecek Yerler: Tunalı

Ankara Cebeci Gezilecek Yerler

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Cebeci semti, şehrin eski yerleşim bölgelerinden biridir. Cebeci gezilecek yerler listesi çok geniş olmasa da şehrin birkaç önemli noktasını içermektedir.

Cebeci, tarihte Osmanlı ordusuna silahların temin edilmesi, korunması ve savaş zamanında cepheye götürülmesi ile görevli olan Kapıkulu ocağıydı. Ocağın mensupları ise Cebeciler olarak adlandırılıyordu. Ayrıca semtte bulunan Dikimevi, askerlerin giyeceklerini üretmek için inşa edilmişti. Ankara gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Cebeci Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler: Cebeci
Ankara Gezilecek Yerler: Cebeci

Ankara’nın İlçeleri

Başkent Ankara’nın ilçeleri gezilecek yerler konusunda en az şehir merkezi kadar iddialıdır. Hatta Kızılcahamam ve Beypazarı ilçeleri Ankara turizminde en gözde yerlerdir. Ankara’da toplam 25 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelerin 10 tanesi merkez ilçedir.

Ankara’da bulunan ilçeler şunlardır: Akyurt · Altındağ · Ayaş · Bala · Çankaya · Çubuk · Elmadağ · Etimesgut · Gölbaşı · Kalecik · Kazan · Keçiören · Mamak · Sincan · Yenimahalle – Beypazarı · Çamlıdere · Evren · Güdül · Haymana · Kızılcahamam · Nallıhan · Polatlı ·  Pursaklar  · Şereflikoçhisar.

Akyurt Gezilecek Yerler

Ankara’ya 33 kilometre uzaklıkta olan Akyurt ilçesi, gezilecek yerler konusunda pek fazla öne çıkmasa da görülmeye değer birkaç yeri bulunmaktadır.

Geniş ve düz bir arazi üzerine kurulan Akyurt ilçesinin en büyük avantajı, Ankara Esenboğa Havaalanı’na yakın bir konumda bulunmasıdır. İlçenin havaalanına yakın olması, bölgede 300’den fazla sanayi kuruluşunun kurulmasını sağlamıştır. Ankara gezilecek yerler listesindeki ilçeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Akyurt Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Akyurt Gezilecek Yerler
Akyurt Gezilecek Yerler

Beypazarı Gezilecek Yerler

Ankara’nın Beypazarı ilçesinin en büyük gelir kaynaklarından biri, turizmdir. Tarihi dokusuyla, doğal güzellikleriyle ve yöresel yemekleri ile ün kazanan Beypazarı’nda gezilecek yerlerin sayısı, oldukça fazladır.

Ankara’ya 98 kilometre, İstanbul’a 320 kilometre uzaklıkta bulunan Beypazarı, özellikle Ankara’ya yakın olması ve ulaşımın kolaylığı nedeniyle hafta sonlarında şehirden kaçış adreslerinden bir tanesidir. Ankara gezilecek yerler listesindeki ilçeyle ilgili detaylı bilgi almak için Beypazarı Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Beypazarı Gezilecek Yerler
Beypazarı Gezilecek Yerler

Nallıhan Gezilecek Yerler

Ankara’nın Beypazarı ilçesini geçtikten sonra ulaşılan Nallıhan, Ankara şehir merkezine 160 kilometre uzaklıktadır. İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan, hem doğa hem de tarih turizmi için görülmeye değer turistik yerlere sahiptir.

Nallıhan Kuş Cenneti, ilçenin en önemli turizm merkezidir. Bununla beraber birçok tarihi ve doğal güzelliği barındıran ilçe, hemen yanında yer alan Beypazarı ilçesinin turizmdeki büyük atılımı sonucunda biraz gölgede kalmıştır. Ankara gezilecek yerler listesindeki ilçeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Nallıhan Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Nallihan Gezilecek Yerler
Nallıhan Gezilecek Yerler

Elmadağ Gezilecek Yerler

Elmadağ, Ankara şehir merkezine 41 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlçenin adı, bölgede bulunan Elmadağ’dan gelmektedir. Dağın kuzeydoğu tarafına kurulan ilçe, oldukça köklü bir tarihe sahiptir.

Elmadağ gezilecek yerler listesi, oldukça kısıtlıdır. İlçenin turizme yönelik pek bir faliyeti bulunmamaktadır. Ankara Elmadağ denildiği zaman akla ilk gelen turistik yer, Elmadağ Kayak Merkezi’dir. Ankara gezilecek yerler listesindeki ilçeyle ilgili detaylı bilgi için Ankara Elmadağ Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara Elmadag Kayak Merkezi
Elmadağ Gezilecek Yerler

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 yorum