Artvin Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Artvin’de gezilecek yerler nereler? Artvin gezilecek yerler ile ilgili bilgileri, Artvin Tatil Rehberi konumuzdan okuyabilirsiniz. Bu konuda Artvin’de gezilecek yerleri, kısa bilgilerle beraber listeleyeceğiz. Listedeki Artvin gezi yerleri ile ilgili detaylı bilgi almak için, açıklamanın sonundaki devam kısmına tıklayabilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler

Turizm konusunda hızla gelişen Artvin, özellikle bölgede yer alan yayları ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Yemyeşil doğası, oksijen deposu ormanları ve bu ormanları besleyen dağların arasındaki dereleriyle beraber, Artvin’de bir çok gezilecek doğa yeri bulunmaktadır.

Karagöl Sahara Milli Parkı’nda bulunan Şavşat Karagöl ve Borçka Karagöl, bölgenin ön plana çıkan doğa güzellikleridir. Efeler-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı bölgenin bir başka tabiat güzelliğidir. Artvin’in merkez ilçesi dışında Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Murgul, Şavşat ve Yusufeli olmak üzere 8 ilçe bulunmaktadır. Artvin gezilecek yerler listesi dengeli bir dağılım göstermiş ve ilçelere yayılmıştır.

Artvin Gezilecek Yerler
Artvin Gezilecek Yerler

Atatepe

Artvin gezilecek yerler listesinde şehir merkezindeki duraklardan biri olan Atatepe, 22 metre yüksekliğe ve 50 ton ağırlığa sahip Atatürk heykeline ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük Atatürk heykelinin bulunduğu Atatepe, 19 Mayıs 2012 tarihinde açıldı.

40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak inşa edilen heykelin çevresinde yapılan ulaşım çalışmaları ve sosyal tesislerle birlikte turizmin önemli yerlerinden biri haline geldi.

Atatepe
Atatepe

Hatila Vadisi Milli Parkı

Artvin gezilecek yerler listesinde şehir merkezine yakın konumda yer alan lokasyonlardan biri de Hatila Vadisi Milli Parkı’dır. 16.944 hektarlık bölge, 1994 yılında milli park ilan edilmiştir.

170 metre yükseltiden başlayan Hatila Vadisi Milli Parkı, 3224 metre yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Zengin bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapan Hatila’da 2015 yılında inşa edilen ve 220 metrelik yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası olan bir yapı bulunmaktadır. Artvin seyir terası olarak da adlandırılan bu yapı, turizme kazandırılan önemli bir değerdir.

Hatila Vadisi Milli Parkı
Hatila Vadisi Milli Parkı

Kafkasör Yaylası

Artvin şehir merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafede yer alan Kafkasör Yaylası, özellikle burada düzenlenen Kafkasör Festivali ile meşhurdur. Temmuz ayının ilk haftasında gerçekleştirilen matadorsuz boğa güreşleri, 3 gün sürmektedir. Oldukça ilgi gören güreşler, Türkiye’nin tek boğa güreşi arenasında gerçekleşmektedir. Boğalarıyla ünlü Artvin, bu yönden oldukça fazla turist çekmektedir.

Kafkasör Yaylası’nda gerçekleştirilen festivalde boğa güreşlerinin yanında karakucak güreşleri, yöresel halk oyunları ve şair atışmaları düzenlenmektedir. Kafkasör Yaylası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ”Turizm Merkezi” ilan edilmiştir. Detaylı bilgi için Artvin Kafkasör Yaylası başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kafkasör Yaylası
Kafkasör Yaylası

Atabarı Kayak Merkezi

Genellikle yaz turizminde öne çıkan Artvin gezilecek yerler listesinde kış turizmi için de merkezler bulunmaktadır. Bu merkezlerden en önemlisi Atabarı Kayak Merkezi’dir.

Artvin il merkezine 18 kilometre mesafedeki Atabarı Kayak Merkezi, kış döneminde misafirlerini ağırlamaktadır. Mersivan Dağı’nda yer alan kayak merkezinde telesiyej bulunmaktadır. Ladin, köknar ve çam ağaçları arasında kalan Atabarı Kayak Merkezi’ndeki toplam pist uzunluğu 1.300 metredir.

Atabarı Kayak Merkezi
Atabarı Kayak Merkezi

Dolishane Kilisesi

Artvin il merkezinde tarihi yapılardan olan Dolishane Kilisesi, Hamamlı Köyü’nde yer almaktadır. 5.yüzyılda Bagratlı Kralı Sumbath tarafından yaptırılan Dolishane Kilisesi’nin bir kısmı, 16.yüzyılın sonlarına doğru cami olarak kullanılmıştır. Tarihi manastırın sadece kilise kısmı günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Dolishane Kilisesi
Dolishane Kilisesi

Artvin Kalesi

Anadolu’daki birçok şehir gibi Artvin’in de şehir merkezinde kalesi bulunmaktadır. İl merkezine 2 kilometre mesafedeki Çayağzı Mahallesi’nde bulunan Artvin Kalesi, Bagrat Kralı Büyük Oşet tarafından 937 yılında inşa edilmiştir. Eski adı Livana olan kalenin restorasyonu 2004 yılında yapılmıştır. 2012 yılında ışıklandırılan Artvin Kalesi, askeri bölge içerisinde kaldığından dolayı nizamiyeye bilgi verilip, refakatçi asker eşliğinde ziyaret edilebilmektedir.

Artvin Kalesi
Artvin Kalesi

Artvin Kültür Evi

Artvin şehir merkezinde bulunan Artvin Kültür Evi, 1799 yılında Bicanoğlu Yahya Ağa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı-Türk eseri olan tarihi yapının restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra turizme kazandırılmıştır. Artvin Kültür Evi, günümüzde yöresel yemeklerin sunulduğu bir restoran olarak hizmet vermektedir.

Artvin Kültür Evi
Artvin Kültür Evi

Karçal Dağları

Borçka ve Şavşat ilçelerini birbirinden ayıran Karçal Dağları’nın adı, Gürcüce ”Karçhali”den gelmektedir. Karçhali, ”Çıplak Dağ” ve ”Kayalık Dağ” anlamına gelmektedir. En yüksek noktası 3.428 metre olan Karçal Dağları’nda buzul ve buzul gölleri bulunmaktadır. Beyazsu Yaylası, Gorgit Yaylası, Kaskur Yaylası gibi birçok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapan Karçal, biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye’nin en önemli noktalarındandır.

Karçal Dağları
Karçal Dağları

Porta Manastırı

Artvin il merkezine bağlı Pırnallı Köyü’ndeki Porta Manastırı, Artvin gezilecek yerler listesindeki tarihi alanlardandır. 9.yüzyılda yaptırılan manastır, iki vadinin arasındaki bir sırt üzerindedir. Kilise, şapel, çeşme ve çan kulesinden oluşan manastırın çevresinde Orta Çağ’dan kalma evlerin izleri görülebilmektedir.

Handzta Manastırı, Hantsta Manastırı ve Pırnallı Manastırı olarak da adlandırılan yapı, Gürcü din adamı Grigol Handzteli tarafından yaptırılmıştır.

Porta Manastırı
Porta Manastırı

Sarıbudak Köyü (Melo) Şehitliği

Artvin merkezine 60 kilometre mesafedeki Sarıbudak Köyü (Melo) sınırları içerisinde yer alan şehitlik, tarihi sit alanı olarak tescillenmiştir. 1915 yılının Mart ayında Ruslar tarafından baskına uğrayarak şehit düşen 9 askerimizin mezarları bu şehitlikte bulunmaktadır. 1997 yılında 211.Hudut Alay Komutanlığı tarafından şehitlik haline getirilen yerdeki 9 meçhul askerin mezar taşlarında isimleri yazmamaktadır.

Sarıbudak Köyü (Melo) Şehitliği
Sarıbudak Köyü (Melo) Şehitliği

Ardanuç Gezilecek Yerler

Adı Gürcüce Artanuci’den gelen Ardanuç, Artvin il merkezine 39 kilometre mesafededir. Ortaçağ’da Gürcüler tarafından önemli bir merkez olan ilçe, 16.yüzyılda Osmanlılar tarafından ele geçirilmiştir. İlçenin nüfusu 11.000 civarındadır.

Cehennem Deresi Kanyonu

Artvin’in Ardanuç ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Cehennem Deresi Kanyonu, şehrin öne çıkan doğal güzelliklerinden biridir. 500 metre uzunluğa ve 70 metre genişliğe sahip olan kanyon, 6 metre derinliğindedir. Zorlu bir arazi yapısına sahip olan Cehennem Deresi Kanyonu’na gidiş için dik patikalardan geçmek gerekmektedir.

Cehennem Deresi Kanyonu
Cehennem Deresi Kanyonu

Ferhatlı Kalesi

Artvin’in Ardanuç ilçesinde yer alan Ferhatlı Kalesi, Artvin gezilecek yerler listesindeki tarihi yapılardan biridir. İlçeye 5 kilometre mesafede yer alan Ferhatlı Kalesi’nin Ferhat ile Şirin efsanesine ev sahipliği yaptığı söylenmektedir. Bu efsane, daha çok Amasya gezilecek yerler listesine karşımıza çıkmaktadır.

Ünlü Seyyah Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde bu yapıdan Harbe Kalesi olarak bahsetmiştir. Moloz taş kullanılarak yapılan kale surlarının bir kısmı, günümüzde hala ayaktadır.

Ferhatlı Kalesi
Ferhatlı Kalesi

Bilbilan Yaylası

Artvin Ardanuç’ta yer alan Bilbilan Yaylası, Ardahan sınırına yakın bir konumdadır. Yöre insanının yaylacılık geleneğini sürdürdüğü yerlerden biri olan Bilbilan Yaylası’na Şavşat-Ardahan karayolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Yaylada her Cumartesi günü kurulan pazarda gıda ve ihtiyaç malzemeleri alım-satımı ile canlı hayvan borsası yapılmaktadır.

Bilbilan Yaylası
Bilbilan Yaylası

Gevhernik Kalesi

Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Adakale Köyü’nde bulunan Gevhernik Kalesi’nin 5.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Gürcü Kralları ve Çıldır Atabeylerine başkentlik yapan kalenin adı, cevher anlamına gelen ”Gevheri Nik”ten gelmektedir. Kalenin çevresinde gümüş madenleri bulunmaktadır. 1562 senesinde Sultan Süleyman tarafından onarılan kale, günümüze kadar harap bir şekilde ulaşabilmiştir.

Gevhernik Kalesi
Gevhernik Kalesi

Çuruspil Yaylası

Artvin Ardanuç ilçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Çuruspil Yaylası, Konaklı Köyü sınırları içerisindedir. Dört tarafı ormanlarla çevrili bölge, geniş bir ova şeklindedir. Bölgede her yaz düzenlenen Çuruspil Festivali, yaylanın turizm değerini artırmaktadır.

Çuruspil Yaylası
Çuruspil Yaylası

Arhavi Gezilecek Yerler

Artvin’in denize kıyısı olan iki ilçesinden biri olan Arhavi, engebeli ve dağlık bir arazi yapısına sahiptir. 9.69 kilometrelik sahil şeridine sahip olan ilçenin en büyük akarsuyu ise Kapisre Deresi’dir. 1973 yılından beri düzenlenen Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, ilçenin adını duyurması açısından önemli bir etkinliktir. İlçenin nüfusu 21.000 civarındadır.

Çifte Köprü

Artvin’in Arhavi ilçesinde yer alan Çifte Köprü, adını iki bitişik kemer köprüden almaktadır. Kamilat ve Soğucak nehirlerinin üzerinden yer alan köprülerin 18.yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.

Çifte Köprü, mimarı yapısından ve dar olmasından nedeniyle sadece yayalar tarafından kullanılmaktadır. 2002 yılında restore edilen Çifte Köprü, ilgi çekici bir tasarıma sahiptir.

Çifte Köprü
Çifte Köprü

Mençuna Şelalesi

Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Mençuna Şelalesi, Artvin’de gezilecek onlarca doğa güzelliğinden bir tanesidir. Kamilet Vadisi’nde yer alan Mençuna Şelalesi, çevresindeki bitki örtüsü ile bütünleşerek muhteşem bir doğa ortamı sunmaktadır. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Mençuna Şelalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Mençuna Şelalesi
Mençuna Şelalesi

Yaşam Tarzı Müzesi

Artvin gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan Yaşam Tarzı Müzesi, Arhavi ilçesine bağlı Dikyamaç Köyü’nde bulunmaktadır. ”Dikyamaç Köyü (Kamparna) Yaşam Tarzı Müzesi”, iki sınıftan oluşan bir ilkokul binasının restore edilmesiyle 2012 yılında ziyarete açılmıştır.

Müze içerisinde yöreye ait birçok materyal sergilenmektedir. Müze hakkında detaylı bilgi almak için dikyamacmuzesi.org adresinden resmi müze sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yaşam Tarzı Müzesi
Yaşam Tarzı Müzesi

Ciha Kalesi

Arhavi ilçesindeki tarihi turistik yerlerden olan Ciha Kalesi, Ciha Tepesi olarak da adlandırılmaktadır. Cenevizliler döneminden kaldığı düşünülen kalenin etrafındaki sık ağaçlar, kaleye ulaşımı zorlaştırmaktadır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Ciha Kalesi’nin sadece sur kalıntıları günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Ciha Kalesi
Ciha Kalesi

Rabat Kilisesi

Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Bulanık Köyü’ne 17 kilometre mesafede yer alan Rabat Kilisesi, bölgedeki diğer kiliselere benzer özellikler göstermektedir. Ortaçağ Dönemi’nde Bagratlı Krallığı tarafından yaptırıldığı düşünülen kilise, ilk olarak manastır şeklinde inşa edilmesine rağmen günümüze sadece kilise bölümü ulaşabilmiştir.

Rabat Kilisesi
Rabat Kilisesi

Ulukent Köyü Cami

Artvin Arhavi’deki Ulukent Köyü Cami’nin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 19.yüzyılın başlarında inşa edildiği düşünülmektedir. İlk yapıldığında ahşap minareye sahip olan yapının minaresi yıkılınca yerine taş minare yapılmıştır. Ulukent Köyü Cami, günümüzde ibadete açıktır.

Ulukent Köyü Cami
Ulukent Köyü Cami

Borçka Gezilecek Yerler

Eski adı Porçha olan ve Osmanlı kayıtlarında Borçha olarak geçen Borçka ilçesi, sonradan günümüzdeki adını almıştır. Nigali Vadisi’nde, Çoruh Nehri kıyısında yer alan Borçka ilçesi Karçal Dağları’nın eşsiz güzellikleriyle öne çıkmaktadır. Borçka’nın nüfusu, 22.000 civarındadır.

Borçka Karagöl

Klaskur Yaylası’na yakın bir konumda bulunan tepenin, heyelan ile yıkılmasıyla birlikte Klaskur Deresi’nin akış yolu kapanmıştır ve bu güzel doğa harikası ortaya çıkmıştır. Etrafı dağlarla çevrili durumda olan Borçka Karagöl, yaklaşık olarak 1480 metre yükseklikte bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Borçka Karagöl başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

borcka karagol artvin
Borçka Karagöl

Maral Şelalesi

Artvin Borçka’da yer alan Maral Şelalesi, Karçal Dağları’ndaki Maral Deresi üzerindedir. Yaklaşık 60 metre yükseklikten düşen şelale, ilkbahar mevsiminde karlarında erimesiyle yoğun bir şekilde akmaktadır. Şelalenin döküldüğü yerde 2,5 metre genişlik ve 2,5 metre derinliğinde devkazanı bulunuyor. Artvin Maral Şelalesi, ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor.

Maral Şelalesi
Maral Şelalesi

Yıldız Gölü

Artvin gezilecek yerler listesindeki göllerden biri olan Yıldız Gölü, Borçka ilçesinde yer almaktadır. Karçal Dağları’nın eteklerinde, Beyazsu Yaylası’nda bulunan Yıldız Gölü, ilçe merkezine 50 kilometre mesafededir. Suyunun soğuk olmasıyla meşhur olan Yıldız Gölü, bölgede yürüyüş yapan turistlerin serinlemek için girdiği sulardan biridir. Detaylı bilgi için Artvin Yıldız Gölü başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yıldız Gölü
Yıldız Gölü

Beyazsu Yaylası

Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Beyazsu Yaylası, Yıldız Gölü’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bol ve köpüklü akan kaynak suları, yaylaya ismini vermiştir. Yayla evleriyle dikkat çeken Beyazsu’da TEMA’nın destekleriyle inşa edilen 24 kişi kapasiteli pansiyon bulunmaktadır.

Beyazsu Yaylası
Beyazsu Yaylası

Macahel Vadisi

UNESCO tarafından koruma altına alınan Macahel, Artvin gezilecek yerler listesindeki en önemli yerlerden biridir. Yaşlı ormanları, endemik bitkileri, tarihi camileri, Kafkas Arısı ve el değmemiş yaylalarıyla Macahel sadece Artvin’in değil Türkiye’nin önemli lokasyonları arasındadır.

Borçka ilçesinde bulunan Macahel; Camili, Düzenli, Efeler, Maral ve Uğur köylerine ev sahipliği yapmaktadır. Maçahel Vadisi olarak da adlandırılan bölgenin günümüzdeki adı, Camili’dir. Artvin’in Gürcistan sınırına yakın bir bölgede yer alan Macahel’in köylerinin bir kısmı Gürcistan tarafında kalmaktadır.

Macahel Yaylası
Macahel Yaylası

Otingo Kaplıcası

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Balcı köyünde bulunan Otingo Kaplıcası, ilçe merkezine 13 kilometre mesafededir. Özellikle romatizma ve halsizliğe karşı iyi gelen Otingo Kaplıcası, Otingo Ormanları Ilıcası ve Balcı Otingo Çermiği olarak da bilinmektedir.

Otingo Deresi’nin ortasından çıkan sıcak su ile oluşan kaplıcanın tarihi, oldukça eskilere dayanmaktadır. Kaplıcanın 12.yüzyılda kullanıldığı bilinmektedir.

Otingo Kaplıcası
Otingo Kaplıcası

Muratlı Camii

Borçka’nın Muratlı Köyü’nde yer alan Muratlı Camii, 1846 yılında Ahmet Usta (Aslanoğlu) tarafından inşa edilmiştir. Rus işgali döneminde iç kısmında tahribatlar oluşan caminin ahşap minaresi, 1979 yılında tekrar yapılmıştır. Günümüzde ibadete açık olan cami, geç dönem Osmanlı camileri arasında zengin ağaç oyma süslemeleriyle dikkat çekmektedir.

Muratlı Camii
Muratlı Camii

Demirciler Köprüsü

Artvin Borçka’nın Demirciler Köyü’nde bulunan köprü, Artvin gezilecek yerler listesinde yer almaktadır. Kitabesi bulunmayan yapının Osman Paşa tarafından 13.yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Tek gözlü köprüler kategorisindeki Demirciler Köprüsü, 33 metre uzunluğa ve 2.8 metre ene sahiptir. Yapı, günümüzde işlevsel olarak kullanılmaktadır. Tarihi Demirciler Köprüsü, 2007 ve 2017 yıllarında restorasyondan geçmiştir.

Demirciler Köprüsü
Demirciler Köprüsü

Çavuşlu Köyü Cami

Artvin gezilecek yerler listesindeki tarihi camilerden biri olan Çavuşlu Köyü Camii, Borçka ilçesinin Çavuşlu Köyü’ndedir. 1860 yılında inşa edilen iki katlı ve dikdörtgen planlı caminin neredeyse tamamında ahşap malzemeler kullanılmıştır.

Çavuşlu Köyü Cami
Çavuşlu Köyü Cami

İbrikli Kilisesi

İbrikli veya Ebrika Kilisesi olarak adlandırılan tarihi yapı, Borçka ilçesinde bulunmaktadır. Tam olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmeyen İbrikli Kilisesi’nin Ortaçağ Dönemi’nde Bagratlılar döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kalıntıları ağaçların arasından zor seçilen kilisenin büyük bir kısmı yıkılmış durumdadır.

İbrikli Kilisesi
İbrikli Kilisesi

Borçka Şehitliği

Artvin’de Osmanlı-Rus Savaşı’ndan kalma şehitliklerden biri de Borçka Şehitliği’dir. 1877-1887 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında şehit düşen Yüzbaşı İsmail Bey, Yüzbaşı Ahmet Berk ve Üsteğmen Lütfi Dalkıran adına inşa edilen şehitlikte 14 şehit mezarı bulunmaktadır.

Borçka Şehitliği
Borçka Şehitliği

Hopa Gezilecek Yerler

Artvin’in deniz kenarındaki ilçelerinden olan Hopa, Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı’na 20 kilometre mesafededir. Hopa Limanı, ilçenin kalkınmasındaki önemli etkenlerden biri olurken, Artvin il merkezinden sonra en kalabalık ilçe, Hopa’dır. İlçenin nüfusu 27.000 civarındadır.

Hopa Kültür Evi ve Müzesi

Artvin’in Hopa ilçesinde yer alan Hopa Kültür Evi ve Müzesi, ilçede gezilecek noktalardan biri olarak öne çıkıyor. 3 katlı bir binadan oluşan Hopa Kültür Evi, 20.yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. 2020 yılında ziyarete açılan binada yörede kullanılan eşyalar sergilenmektedir.

Hopa Kültür Evi ve Müzesi
Hopa Kültür Evi ve Müzesi

Kopmuş Plajı

Artvin’de denize girilebilecek az sayıdaki yerden biri olan Kopmuş Plajı, Hopa ilçesinde bulunmaktadır. Sahil genişliği 40 metre, uzunluğu yaklaşık 600 metre olan Kopmuş Plajı, yüksek dağların arasında taşlık bir sahile sahiptir.

Kopmuş Plajı
Kopmuş Plajı

Murgul Gezilecek Yerler

Artvin’in ilçelerinden biri olan Murgul’un adının eski Yunanca’dan geldiği düşünülmektedir. 1987 yılında ilçe statüsü alan Murgul, 6.000 civarındaki nüfusu ile Artvin’in en az nüfusa sahip ilçesidir.

Delikli Kaya Şelalesi

Artvin gezilecek yerler listesinde bir diğer doğa güzelliği, Delikli Kaya Şelalesi’dir. Murgul ilçesine bağlı Başköy’de yer alan Deliklikaya Şelalesi, sarp ormanlık arazide bulunmaktadır ve bir kayanın içinde akan su ile Delikli Kaya adını almıştır.

Yüzük şeklindeki delikli kayanın içinde akan şelale, yaklaşık 7 metrelik yükseklikten dökülmektedir. Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) çabalarıyla turizme kazandırılan bölge, doğa severler ve fotoğrafçılar tarafından ziyaret edilmektedir.

Delikli Kaya Şelalesi
Delikli Kaya Şelalesi

Küre Şehitliği

Artvin gezilecek yerler listesinde yer alan Küre Şehitliği, Murgul ilçesi sınırları içerisindedir. Tarihi sit alanı olarak tescil edilen Küre Şehitliği’nde Birinci Dünya Savaşı sırasında şehit düşen Teğmen Mehmet Rüştü Bey, Er Ali Ustalıoğlu, Er Hasan Vanoğlu ve Muhammet Karalioğlu’nun mezarları bulunmaktadır.

Küre Şehitliği
Küre Şehitliği

Şavşat Gezilecek Yerler

Artvin’in ilçelerinden Şavşat’ın adı, Gürcüce Şavşeti’den gelmektedir. Tarihsel Şavşeti bölgesinin yerleşim yerlerinden biri olan Şavşat, Ortaçağ boyunca önemli merkezlerden biri olmuştur. Artvin il merkezine 71 kilometre mesafedeki ilçe, 2015 yılında Cittaslow kapsamına alınarak Türkiye’nin sakin şehirlerinden biri ilan edilmiştir. Şavşat’ın nüfusu, 17.000 civarındadır.

Karagöl Sahara Milli Parkı

Türkiye’nin milli parklarından biri olan Karagöl Sahara Milli Parkı, 3 bin 251 hektarlık alana yayılmıştır. Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan Karagöl Sahara Milli Parkı, Karagöl ve Sahara Yaylası ile iki ayrı kısımdan oluşmaktadır. Detaylı bilgi için Karagöl Sahara Milli Parkı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

karagol sahara milli parki
Karagöl Sahara Milli Parkı

Sahara Yaylası

Artvin gezilecek yerler listesindeki önemli lokasyonlardan biri olan Karagöl Sahara Milli Parkı içerisinde yer alan Sahara Yaylası, Şavşat ilçesindedir. Şavşat ile Ardahan arasında kalan yayla, geniş otlak alanları ve soğuk suları ile öne çıkmaktadır. Bölgede her yıl Temmuz ayının 4. hafta sonunda Sahara Pancarcı Festivali düzenlenmektedir.

Sahara Yaylası
Sahara Yaylası

Arsiyan Yaylası ve Gölleri

Gürcistan sınırına yakın bir bölgede bulunan Arsiyan Yaylası, muhteşem doğası ile ilgi çekmektedir. Gölleri ve eski yerleşim yerleriyle de bilinen Şavşat ilçesindeki Arsiyan Yaylası, birçok küçük göle sahiptir. Kız Gölü, Boğa Gölü ve Postanın Gölü bölgedeki bilinen bazı göllerdir.

Arsiyan Yaylası ve Gölleri
Arsiyan Yaylası ve Gölleri

Satlel Kalesi

Artvin Şavşat gezilecek yerler listesindeki Satlel Kalesi, ilçenin adıyla Şavşat Kalesi olarak da adlandırılmaktadır. Söğütlü Mahallesi’nde kale, 16.yüzyılda Bagratlı Krallığı tarafından inşa edilmiş ve Osmanlılar döneminde de kullanılmıştır. Günümüzde kalenin sur duvarlarının büyük bir kısmı ayaktadır.

Satlel Kalesi
Satlel Kalesi

Papart Vadisi

Karçal Dağları ve Yalnızçam Dağları arasında bir bölgede yer alan Papart Vadisi, Papart Deresi’nin (Göknar Akarsuyu) aktığı yerdir. Gürcistan sınırına yakın bir konumda yer alan vadi, yaklaşık 70 endemik bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Papart Vadisi
Papart Vadisi

Tibeti Kilisesi

Tbeti Manastrı ve Tibeti Kilisesi olarak adlandırılan Artvin gezilecek yerler listesindeki tarihi yapı, Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Cevizli Köyü’ndeki yapı, Orta Çağ’da inşa edilmiştir.

Haç planlı ve kubbeli bir kilise olan Tibeti’den günümüze ulaşanlar harap haldedir. Bir süre sonra camiye çevrilen yapı, 19.yüzyılın sonlarına kadar kullanılmıştır. 1950’li yıllarda definecilerin hedefi haline gelen yapı büyük zarar görmüştür. Dönemin kaymakamı, kilisenin yıkılması talimatı vererek yapıda dinamitlerle patlamalara yol açmıştır.

Tibeti Kilisesi
Tibeti Kilisesi

Kocabey Kışlası

Artvin gezilecek yerler listesindeki noktalardan biri de Kocabey Kışlası’dır. Şavşat ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Kocabey Köyü’ndeki kışla evleri, kendine özgü ahşap mimarisiyle dikkat çekmektedir. Kamp ve karavan konaklaması için de tercih edilen bölgede her yıl Temmuz ayının 4.haftasında Sahara Pancarcı Festivali düzenlenmektedir.

Kocabey Kışlası
Kocabey Kışlası

Maden Köyü

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Madenköy’ün eski adı, Bazgiret olarak geçmektedir. Maden ve Maden Köy olarak bilinen bu bölge, üç tarafı kaya ve ormanlarla çevrili bir vadi içerisindedir. 1900 metre rakımlı Madenköy’de her yıl Ağustos ayının ikinci hafta sonunda Mariyoba Festivali düzenlenmektedir.

Maden Köyü
Maden Köyü

Yusufeli Gezilecek Yerler

Artvin’in Yusufeli ilçesi, il merkezine 76 kilometre uzaklıktadır. Erzurum-Artvin karayolu ile ulaşımın sağlandığı ilçe, Çoruh Nehri ve Barhal Çayı’nın birleştiği vadide yer almaktadır. Deniz seviyesinden 560 metre yüksekte olan Yusufeli’nin tarihi M.Ö. 3000 yılına Bronz Çağı’na kadar uzanmaktadır. Yusufeli’nin nüfusu 19.000 civarındadır.

Ciro Şelalesi

Ciro Şelalesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde gelen bir ekibin yaptığı çalışma sonucunda ‘’Türkiye’nin en uzun şelalesi’’ ünvanına sahip olmuştur. Artvin Ciro Şelalesi bütün olarak dökülmüyor. Birden fazla basamak halinde 165 metre yükseklikten dökülen Ciro Şelalesi, oldukça güzel bir görüntü sunuyor. Detaylı bilgi için Ciro Şelalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

ciro selalesi artvin
Ciro Şelalesi

Yaylalar Köyü

Artvin’in Yusufeli ilçesindeki Yaylalar Köyü, ilçe merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. Kaçkar Dağı’nın eteklerindeki Yaylalar Köyü, dağa çıkış rotası üzerinde yer alır. Kaçkar Dağı’na çıkacak olan turistler, bu köyde konaklayarak ihtiyaçlarını gidermektedir.

Doğa severlerin ve trekking meraklılarının ilgisini çekecek olan Yaylalar Köyü’nün bir diğer önemli özelliği de organik balıdır. Yaz döneminde bir hayli hareketlenen köyde konaklama ihtiyaçları için pansiyonlar bulunmaktadır.

Yaylalar Köyü
Yaylalar Köyü

Tekkale Manastırı

Artvin gezilecek yerler listesindeki tarihi yerlerden olan Tekkale Manastırı, Yusufeli ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Bölgedeki Ortaçağ dönemini en iyi yansıtan yapılardan olan Tekkale Manastırı, kompleks bir yapıdır. İçerisinde kilise, trapeza ve seminer odasıyla şapel bulunan manastır, tarihi kaynaklarda ”Dört Kilise” olarak geçmektedir. Yapı hakkında detaylı bilgi almak için Artvin Tekkale Manastırı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Tekkale Manastırı
Tekkale Manastırı

Barhal Kilisesi

Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Altıparmak Köyü’nde bulunan Barhal Kilisesi, Artvin gezilecek yerler listesindeki tarihi noktalardan biridir. 9.yüzyılda Kral David Magistros tarafından yaptırılan kilise, 1677 yılında Hacı Şerif Efendi tarafından onarılmış ve camiye çevrilmiştir.

Yusufeli ilçe merkezine 30 kilometre mesafedeki Barhal Kilisesi, yontma taş ve kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir.

Barhal Kilisesi
Barhal Kilisesi

Altıparmak Tabiat Parkı

Artvin gezilecek yerler listesinde doğal alanlardan biri olan Altıparmak Tabiat Parkı, Yusufeli ilçesindedir. İlçe merkezine 24 kilometre mesafedeki tabiat parkı, 2111 hektar alanı kaplamaktadır. Altıparmak Tabiat Parkı’nda buzul gölleri, dereler, tarihi kemer köprüsü ve ekolojik çeşitlilik bulunmaktadır.

Altıparmak Tabiat Parkı
Altıparmak Tabiat Parkı

İşhan Kilisesi

Artvin Yusufeli’nde bulunan İşhan Kilisesi, İşhan Manastırı olarak da bilinmektedir. Bölgedeki Gürcü Ortodoks manastırlarından biri olan yapının inşasına 955 yılında Kral David zamanında başlanmış ve 1027 yılında Bagratlı Kralı Magistros tarafından tamamlanmıştır.

Kanlı Kilise Efsanesi

İşhan Kilisesi, Kanlı Kilise olarak da adlandırılmaktadır. Bunun nedeni ise bir rivayete dayanmaktadır. Uzun süre toprak altında kaldıktan sonra Selçuklu Dönemi’nde onarılan kilisede Selçuklu Kale beylerinden biri olan Elen uğruna çok can verilmiştir. Güzelliği ile dillere destan olan Elen ile evlenmek isteyen gençler, bölgede ok atma yarışması yapmaktadır. Ok atma yarışmasını kaybedenler ise öldürülmektedir. Birçok kişinin bu uğurda can vermesi, yapının Kanlı Kilise olarak anılmasına neden olmuştur.

İşhan Kilisesi
İşhan Kilisesi

Hamzet Kilisesi

Artvin gezilecek yerler listesindeki çok sayıda kiliseden biri olan Hamzet, Yusufeli ilçesinin girişinde Çoruh Nehri’nin güney tarafındaki kayalıkların üzerindedir. Günümüze kadar harap halde ulaşan kilise, dikdörtgen planlıdır ve içten-dıştan beşik tonozla örülüdür.

Hamzet Kilisesi
Hamzet Kilisesi

Esbeki Manastırı

Artvin’in Yusufeli ilçesindeki tarihi yapılardan biri olan Esbeki Manastırı, Darıca Köyü sınırları içerisindedir. Kilise, şapel ve gözetleme kulesinden oluşan manastır kompleksinin etrafı surlarla çevrilmiştir. Bölgedeki kiliseler arasında en fazla tahribat yaşayanlardan olan yapının 9.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Esbeki Manastırı
Esbeki Manastırı

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir