Balıkesir Manyas Kuş Cenneti

Marmara Bölgesi’nin Balıkesir ilinin sınırları içinde bulunan Balıkesir Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Türkiye’de görülmeye değer güzellikler arasında yer almaktadır.

Manyas Kuş Cenneti, 1959 yılında milli park ilan edilmiştir. 17.058 hektar yüz ölçümüne sahip olan Manyas Kuş Cenneti, orman statüsünde olmadığından önce Bakanlar Kurlu kararı ile orman statüsüne alınmıştır. Sonrasında ise milli park statüsüne kavuşmuştur.

Balıkesir Manyas Kuş Cenneti

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, sadece Türkiye adına değil uluslararası düzeyde de önem taşımaktadır. Milli parkın başarıyla korunması sonucunda 1976 yılında Avrupa Konseyi tarafından çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verilmekte olan ”Avrupa Diploması”nın en üst kategorisi olan A Sınıfı Diplomasıyla ödüllendirilmiştir.

Anadolu’dan Avrupa’ya göç eden kuş türlerinin göç rotası üzerinde bulunan milli park; pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan onlarca türlere ev sahipliği yapmaktadır. Manyas’ta binlerce kuş, ağaçların ve sazların üzerine yuva yapmaktadır ve büyük kuluçka kolonileri oluşturmaktadır. Manyas Kuş Cenneti, ülkemizde en küçük milli park olmasına rağmen; en çok ziyaret edilen milli parklardan birisidir.

Avrupa Konseyi’nin önerisi neticesinde kuşlara zarar vermeden su kuşu yuvalama alanlarının izlenmesine olanak tanıyan kamera sistemleri kurulmuştur. Yine bu doğrultuda kuş gözlem kulesi yenilenmiştir ve parkın eğitimsel işlevi arttırılmıştır.

Balıkesir Manyas Kuş Cenneti
Balıkesir Manyas Kuş Cenneti

Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde Kuş Cenneti ile ilgili şu cümlelere yer vermektedir: “İlyas Pınar’ından çıkar ve Türkmenler buna Manyas derler, o kadar derin değil, suyu hayat vericidir. Bu göl kaz, ördek, kuğu, bozbakkal, yeşilbaş, saka ve diğer kuşlarla dolu olur. Her gece kuğu, kaz sesinden kanat şakırtısından Manyas Sahrası titrer”.

Tanıtım binasında, parkta bulunan kuşları tanıtan bölümler ve LCD ekranından milli parkın çeşitli noktaların canlı görüntüleri izlenebilmektedir. 2001 yılında yeniden yapılmış olan kuş gözetleme kulesi dünyadaki benzerleri arasında en büyük olanıdır. Yüksekliği 17,5 mt olup platformu 40 kişi alabilen kulede ziyaretçilere dürbün verilmektedir.

Kuş Gölünün güneydoğusunda bulunan Ergili Köyü sınırları içindeki Daskyleon kazı alanı, arkeolojik açıdan ziyaretçi çekmektedir. Balıkesir’de gezilecek yerlerden birini Ayvalık Gezilecek Yerler başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Balikesir Manyas Kus Cenneti 1
Manyas Kuş Cenneti

Balıkesir Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı Ziyaret Saatleri ve Ziyaret Günleri

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, 08.00 – 17:00 saatleri arasında haftanın her günü ziyaretçilere açıktır. Kuş türlerini en yoğun olduğu zaman Nisan, Mayıs ve Haziran aylarıdır. Bu nedenle bu dönemlerde ziyaretçi sayısı artmaktadır.

Balıkesir Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı Giriş Ücreti Ne Kadar?

2022 yılı itibariyle Manyas Kuş Cenneti’ne giriş ücretleri şu şekildedir:

Şahıs Ücreti: 7 TL
Şahıs Ücreti-İndirimli: 3.5 TL

Bölgenin güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri hakkında bilgi almak için kuscenneti.tabiat.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Balıkesir Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı Nasıl Gidilir?

Kuş Cenneti, Balıkesir ilinde yer almaktadır. Manyas, Gönen ve Bandırma arasında yer alan Kuş Gölü, Bandırma ilçesine bağlıdır. Kuş Cenneti Milli Parkı, Kuş Gölü’nün kuzeydoğu kıyılarına düşmektedir. Bandırma-Balıkesir karayolunun 15.kilometresinden güneye sapan 3 kilometrelik bir yol ile Kuş Cenneti’ne ulaşım sağlanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir