Tokat Ballıca Mağarası

Tokat Ballıca Mağarası, şehirde gezilecek yerler sırasında üst sıralarda yer alan ve ülke çapında bilinen yerlerden bir tanesidir. Ballıca Mağarası’nın şuan için ziyarete açık olan 8 salonu bulunmaktadır. Henüz ziyarete açılmamış olan bölümleri ise keşfedilmemiş yerler olarak gizemini korumaktadır.

Mağaranın ziyarete açılan 8 salonu, yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda ve 100 metre yüksekliğindedir. Doğal bir müzeyi andıran Tokat Ballıca Mağarası’nın yaklaşık 3.4 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir.

Tokat Ballıca Mağarası

Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Ballıca Köyü’nde bulunan mağaranın deniz seviyesinden yüksekliği 1.085 metredir. 1987 senesinde araştırma ve haritalandırma çalışmaları yapılan Tokat Ballıca Mağarası’nda 1995 yılında yürüyüş yolları ve ışıklandırma sistemleri eklenmiştir. Ortalama sıcaklığı 17-18 derece olan mağara içerisinde bulunan nem oranı ise %54’tür. Ballıca Mağarası’nın bol oksijenli havası nefes almayı kolaylaştırmaktadır ve astım hastalarına iyi geldiği söylenmektedir.

Tokat Ballıca Mağarası
Tokat Ballıca Mağarası


Havuzlu Salon: Ballıca Mağarası girişinin hemen arından karşımıza gelen salon, Havuzlu Salon olarak adlandırılmaktadır. Salon içerisinde 20 °C sıcaklık ve düşük nem oranı bulunmaktadır. Bu durum, damlataşları oluşturan kalsit kristalleri arasındaki bağı zayıflatmış ve bunları pul pul kabarmış bir görünüme dönüştürmüştür. Havuzlu Salon içerisinde harç malzemesi ise oluşturulmuş olan dikdörtgen şeklinde bir yapı yer almaktadır. Bu durum mağaranın geçmiş dönemlerde kullanıldığına işaret etmektedir.

Büyük Damlataşlar Salonu: Ballıca Mağarası’nın girişinde yer alan Havuzlu Salon’dan sütun ve sarkıtlardan oluşan dar bir geçitten geçilerek çıkılır. İkinci kısımda mağaranın en geniş alanı olan Büyük Damlataşlar Salonu bizleri karşılar. Bu salonda yüksek nem oranı vardır ve açık havaya oranla 4 kat daha fazla oksijen içeren bir ortamdır. Oldukça büyük sarkıt ve dikitlerin bulunduğu bu salondan kuzey ve kuzeydoğu yönüne ilerleyen yürüme yolu ile Çamurlu Salon, Fosil Salon ve Yarasalar Salonu’na ulaşılmaktadır.

Çamurlu Salon: Yatay bir geçit yardımıyla Tokat Ballıca Mağarası’nda bulunan Çamurlu Salon’a ulaşılmaktadır. Bu salon içerisinde sarkıtlar, dikitler ve küçük havuzlar bulunmaktadır.

Fosil Salon: Ballıca Mağarası’nın en üst kısmında bulunan salon, Fosil Salon olarak adlandırılmaktadır. Bu salonda sıcaklık, 24°C’ye kadar ulaşmaktadır. Mağaranın en yaşlı salonlarından biri olan Fosil Salon içerisinde mutlak nem % 40’tır.

Yarasalı Salon: Ballıca Mağarası içerisinde cüce yarasa türü yaşamaktadır. Bu yarasalar, ip kullanmadan inmenin mümkün olmadığı, Yarasalı Salon içerisinde bulunmaktadır. Mağaranın en geç salonlarından biri olan Yarasalı Salon içerisinde gelişmekte olan sarkıtlar, mağara gülleri, mağara iğneleri ve damlataş havuzu bulunmaktadır.

Çöküntü Salon: Mağara içerisinde bir diğer bölüm de Çökün Salon’dur. Çöküntü Salon, adını salonun tabanında bulunan iri bloklardan almaktadır. Bloklar arasında derin kuyular bulunmaktadır.

Sütunlar Salonu: Ballıca Mağarası’nda en büyük sütun, 18 metre boyunca ve 8 metre çapındadır. Mağaranın en büyük sütunu, Sütunlar Salonu olarak adlandırılan kısımda yer almaktadır. Bu salona ulaşmak için Çöküntü Salon’dan sonra karşımıza çıkan köprü geçilmelidir. Salonun tavan yüksekliği yaklaşık 15 metredir. Bu kısımdan sonra yürüme yolu ikiye ayrılmaktadır. Kuzey yönünü takip ederek Mantarlı Salon’a, güney yönünü takip ederek ise Yeni Salon’a ulaşılmaktadır.

Mantarlı Salon: Mantarlı Salon içerisinde iri soğan sarkıtları ve mantar şeklinde gelişmiş olan dikitler yer almaktadır. Etkileyici bir görüntü yaratan bu mantar dikitleri nedeniyle, salona Mantarlı Salon denilmiştir.

Yeni Salon: Ballıca Mağarası içinde bulunan en geç salon, Yeni Salon olarak adlandırılan yerdir. Salonda büyük sarkıtlar, dikitler ve havuzların yanı sıra, yaprak, perde ve pırasa şekillerinde farklı oluşumlar yer almaktadır. Salonun sonuna doğru ise derinliği 65 metre olan bir göl bulunmaktadır.

Tokat Ballıca Mağarası
Tokat Ballıca Mağarası

Ballıca Mağarası’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Ballıca Mağarası, Tokat ilinin 26 kilometre kadar güneybatısında bulunan Pazar ilçesinin Ballıca Köyü’ndedir. Pazar ilçesine vardıktan sonra 8 kilometre kadar giderek Ballıca Mağarası’na varabilirsiniz. Tabelaları takip ederek ulaşabileceğiniz bu yol üzerinde, Selçuklu Dönemi’ne ait olan bir köprünün yanından geçiyorsunuz.

Özel araç ile Tokat Ballıca Mağarası’na gitmeyeceksiniz, öncelikle Tokat şehir merkezinden Pazar ilçesine giden minibüsleri kullanmanız gerekiyor. Pazar ilçesine vardığınız zaman ise ortalama 100-150 TL’ye taksi tutarak mağaraya gidebilirsiniz. Şehirdeki bir başka turistik nokta için Tokat Yağıbasan Medresesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir