Divriği Ulu Camii, Sivas

Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alan tarihi Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Sivas’ta gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne 1985 yılında alınmıştır ve Türkiye’deki Dünya Mirasları listesinin bir parçası olmuştur.

Divriği ilçesinde bulunan Ulu Cami’nin inşasına 1228 yılında başlanmış ve 1229 tarihinde tamamlanmıştır. Cami inşaatı, Mengücekli beyi olan Ahmed Şah tarafından yaptırılmıştır. Darüşşifa, yani hastane bölümü ise Ahmed Şah’ın eşi ve Erzincan beyi Fahreddin Behramşah’ın kızı olan Turan Melek tarafından aynı tarihte yaptırılmıştır. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa’nın mimarı, Ahlatlı Muğis’in oğlu Hürrem Şah’tır.

Ulu Cami’nin Darüşşifa’sı caminin güney duvarına dayanmaktadır. Orta kısmı ışıklık kubbesi ile örtülen Darüşşifa, giriş kısmıyla birlikte dört adet eyvandan oluşmaktadır. Darüşşifanın kuzeydoğu tarafında ise türbe bulunmaktadır.

Divriği Ulu Cami’nin Darüşşifası


Divriği Ulu Cami’de bulunan darüşşifa kısmı, genel bir hastane şeklinde planlanmıştır. Şifahanenin iç tarafı ruh ve sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktaydı. Sağlı sollu hasta odaları, küçük eyvanlar ve giriş kapısının karşı kısmında büyük bir eyvan bulunmaktadır.

Darüşşifanın ilgi çekici kısımlarından biri de orta kısımda yer alan havuzdur. Bu havuzdan taşan sular, havuzun etrafında planlanan kanallardan havuzun etrafını dolaşmakta ve daire çizerek tahliye edilmektedir. Havuzda akan su ve bu suyun tahliyesi esnasında çıkarmış olduğu sesler, ruh ve sinir hastalıkları tedavisinde kullanılmaktaydı.

Divriği Ulu Camii İnsan Gölgesi

Sivas Ulu Camii İnsan Gölgesi

Sivas’ta bulunan Divriği Ulu Cami’nin giriş kapısında bir insan silüeti bulunmaktadır. Caminin giriş kapısına ikindi güneşinin düştüğü sırada oluşan bu gölgede, ayakta durmuş şekilde yandan bir erkek belirmektedir. Bu olay yıllarca fark edilmemiştir. 2005 yılında bir turistin çektiği fotoğraf ile fark edilen Ulu Cami’deki insan gölgesi, görenleri şaşırtmaktadır. Bu gölgelerin Kur’an okuyan ve namaz kılan bir adama işaret ettiği düşünülmektedir.

Evliya Çelebi bu eser için şöyle demiştir: “Üstad, mermer bu camiye öyle emek sarf edip, kapı ve duvarları öyle nakış bukalemun eylemiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır.”

Divriği Ulu Cami’ye Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Divriği Ulu Camii, Sivas’ın Divriği ilçesinde 185 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Sivas’a havayolu ile demiryolu ile veya araba ile ulaşım sağlamak mümkündür.

Sivas’tan Divriği ilçesine giden iki adet minibüs firması bulunmaktadır. Divriği Özlem Tur (0 346 418 20 84) ve Divriği Birlik Tur (0 346 418 33 00) ortalama her saatte Sivas-Divriği arasında sefer yapmaktadır.

Raybüs kullanarak 2 saat 16 dakika gibi bir sürede Sivas’ta Divriği ilçesine ulaşabilirsiniz. Raybüs sefer saatleri Divriği’den 06:00 ve 14:45’te, Sivas’tan ise 08:45 ve 17:50’dedir. Ayrıca 1937 yılından itibaren hizmet vermeye başlayan demiryolu ile de Divriği ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Divriği ilçesine özel araç ile ulaşım sağlamak için Kangal yada Zara yollarını kullanabilirsiniz. Ayrıca bazı otobüs firmalarının Ankara ve İstanbul’dan Sivas Divriği ilçesine seferleri bulunmaktadır. Divriği Nazar Tur (0 346 418 27 27) – Sivas Tur (0 346 418 24 27)

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir