Akdeniz Bölgesi – Tatil Ana https://www.tatilana.com Tatil Rehberi Sun, 06 Mar 2022 12:35:42 +0000 tr hourly 1 https://www.tatilana.com/wp-content/uploads/2020/01/cropped-tatilana-favicon-150x150.png Akdeniz Bölgesi – Tatil Ana https://www.tatilana.com 32 32 Hatay Saint Pierre Kilisesi https://www.tatilana.com/saint-pierre-kilisesi-hatay https://www.tatilana.com/saint-pierre-kilisesi-hatay#comments Tue, 20 Jul 2021 05:37:49 +0000 https://www.tatilana.com/2014/10/saint-pierre-kilisesi-hatay.html Hatay’da gezilecek yerler listesinin üst sıralarında yer alan Saint Pierre Kilisesi, kayalara oyulan bir mağaradır.

Saint Pierre Kilisesi’nin Hıristiyanlar için önemi oldukça büyüktür. Hristiyanlığın yayıcılarından Barnabas, Markus, Luka, Petrus ve diğer önde gelen kişiler, ilk illegal toplantılarını bu mağarada gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca ”İsa’nın Halkı” anlamına gelen Hıristiyan sözcüğü, burada bulunmuştur.

Strauris Dağı’nın batı kısmında yer alan kilise, 13 metre derinliğe, 9,5 metre genişliğe ve 7 metre yüksekliğe sahiptir. Hıristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak Saint Pierre Kilisesi, kimi kaynaklara göre ilk kilisedir.

Hatay Saint Pierre Kilisesi
Hatay Saint Pierre Kilisesi

Hatay Saint Pierre Kilisesi


Kutsal kitap İncil’in Resullerin İşleri kısmında Barnabas’ın Tarsus’a Pavlos’u Antakya’ya getirdiği ve Antakya’da bir yıl kadar birlikte çalışarak Hıristiyanlığı yaydıkları yazmaktadır. Ayrıca bu dine inanan insanlara ”Hıristiyan” isminin verilmesinin de Antakya’da gerçekleştiği bilinmektedir.


Kilisenin ilk dönemlerinden sadece taban mozağinin parçaları ve sunağın sağındaki duvar b boyamalarının izleri günümüze kadar gelebilmiştir. Kilise içerisinde dağa açılan bir tünel bulunmaktadır. Bu tüneli bir zamanlar burada toplanan Hıristiyanların baskınlardan kaçmak için kullandıkları sanılmaktadır. Ayrıca kayaların arasından sızan ve yalakta su, vaftiz için kullanılmıştır. Son dönemlere kadar buraya gelen ziyaretçiler bu suyu şifalı kabul ederek içer ve hastalarına götürürlerdi. Fakat yaşanan depremler sonucunda kayalardan sızan bu suyun seviyesi iyice azalmıştır.

Hatay Saint Pierre Kilisesi
Hatay Saint Pierre Kilisesi

Haçlı seferleri sırasında 1098 yılında Antakya ele geçirildiği zaman, haçlılar kiliseyi birkaç metre daha uzatmış ve iki kemer yardımıyla ön cepheye bağlamışlardır. Bu ön cephe 1863 yılında Papa IX. Pius’un istediği üzerine restore işlerine giren Kapuçin rahipleri tarafından yeniden yapılmıştır. Kilise girişinin solunda duran kalıntılar bir zamanlar ön cephenin önünde bulunan revaktan geriye kalmıştır.

Bahçenin birkaç yüzyıl mezarlık olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kilisenin iç kısmında da özellikle sunağın çevresinde de mezarlar bulunmuştur. Günümüzde bir müze olan kilisede valiliğin izniyle müze müdürlüğü denetiminde ayin yapılabilmektedir.

Hatay Saint Pierre Kilisesi
Hatay Saint Pierre Kilisesi

29 Haziran St. Pierre Günü Kutlamaları

Hıristiyanlar için büyük önem taşıyan Saint Pierre Kilisesi, her yıl tekrarlanan St. Pierre Günü kutlamalarına ev sahipliği yapmaktadır. Hıristiyanların hac yerlerinden biri olan kiliseye, her yıl 29 Haziran gününde dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar gelmektedir.

Hatay Saint Pierre Kilisesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

St. Pierre Kilisesi, Hatay’ın merkez ilçesi olan Antakya sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine 3 kilometre mesafede bulunan Saint Pierre Kilisesi’ne son derece kolay bir ulaşım vardır.

Antakya şehir merkezi Cumhuriyet Meydanı’ndan (Köprübaşı) Atatürk Caddesi yönünde 1,1 km ilerledikten sonra Yavuz Sultan Selim Caddesi yönünde sağa dönülür. Yaklaşık 1 km gidildikten sonra Antakya – Reyhanlı yoluna doğru dönülür. 650 mt sonra Senpiyer Caddesi yönünde sağa dönülür. Bu cadde yönünde 400 metre sonra gidildikten sonra St. Pierre Kilisesi’ne ulaşılmış olunur.

Ayrıca Antakya şehir merkezinden St. Pierre Kilisesi’ne belediyenin halk otobüsleri ile gitmek de mümkündür.

]]>
https://www.tatilana.com/saint-pierre-kilisesi-hatay/feed 1
Burdur Salda Kayak Merkezi https://www.tatilana.com/burdur-salda-kayak-merkezi https://www.tatilana.com/burdur-salda-kayak-merkezi#respond Mon, 19 Jul 2021 17:38:49 +0000 https://www.tatilana.com/2015/12/burdur-salda-kayak-merkezi.html

Özellikle Burdur, Antalya ve Denizli gibi illerden gelen turistlerin ilgi gösterdiği Salda Kayak Merkezi, 2012 yılında hizmete açılmıştır. Salda Gölü manzarasına sahip olan kayak merkezinde, bir yandan kayak yapmanın tadını bir yandan da manzaranın tadını çıkartıyorsunuz. Salda’da kış sezonu ne zaman açılıyor diye soracak olursanız; Aralık ayı gibi açılan kış sezonu Nisan ayı sonlarına kadar devam ediyor. Kayak merkezinin bulunduğu bölgede 50 santimetre ile 100 santimetre arası kar kaplı oluyor. Kar oranı az gibi gözüküyor fakat arazinin sahip olduğu doğal bitki örtüsü ve arazi yapısı sayesinde 30 santimetre kadar karda bile rahatça kayak yapmak mümkün oluyor.

Salda Gölü, Burdu turizmi açısından son derece önemlidir ve Burdur gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Salda Gölü hakkında bilgileri, plajları ve konaklama seçeneklerini daha önce yazmıştım. Şimdi de gölün hemen yukarısında (Tınaztepe) bulunan ve hatta göl manzarasına sahip olan kayak merkezi hakkında bu yazıda bilgi edinebilirsiniz.

Burdur Salda Kayak Merkezi
Burdur Salda Kayak Merkezi

Salda Kayak Merkezi Özellikleri

Kayak merkezinde 8 kilometreden fazla telesiyej hattı bulunmaktadır. Kayak merkezinin sahip olduğu pist sayısı ise 5’tir. Bu 5 adet pistin uzunlukları 1 kilometre ile 1,5 kilometre arasında değişmektedir. 2.000 metrenin üzerinde yüksekliğe sahip olan yamaca kurulan tesiste, iki kişilik askılı T tipi Teleski bulunmaktadır.

1 adet snowtrack ve 2 adet kar motoru bulunan Salda Kayak Merkezi’nde kayak malzemeleri ve kıyafetleri kiralayabileceğiniz bir adet kafeterya bulunmaktadır. Bölgede konaklama yapılacak bir tesis bulunmamaktadır. Bunun için en yakın konaklama seçeneği, Salda Gölü’nün kenarında bulunan oteldir.

Salda Kayak Merkezi Burdur
Salda Kayak Merkezi Burdur

Salda Kayak Merkezine Nasıl Gidilir? Nerede?

Salda Kayak Merkezi, Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırların içerisinde yer almaktadır. Eşeler Yaylası’nda Tınaztepe olarak bilinen mevkide yer alan kayak merkezi, Burdur şehir merkezine 77 kilometre, Yeşilova ilçe merkezine ise 14 kilometre uzaklıktadır. Antalya-Deniz karayoluna yakın bir konumda bulunan kayak merkezinin ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Kayak merkezinin tam konumu için Google Maps‘e göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/burdur-salda-kayak-merkezi/feed 0
Antalya Aspendos Antik Kenti https://www.tatilana.com/aspendos-antalya https://www.tatilana.com/aspendos-antalya#comments Mon, 19 Jul 2021 12:37:12 +0000 https://www.tatilana.com/2015/07/aspendos-antalya.html Antalya’da gezilecek yerlerden biri olan Aspendos, bölgenin önemli turizm değerlerindedir. Serik ilçesi sınırları içerisindeki antik kent, ilçe merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafededir. M.Ö. 10.yüzyılda Akalar tarafından kurulan antik kent, devrin zengin şehirlerinden birisi olmuştur. Kent, önemli bir ticaret yolu üzerinde yer almaktadır ve Köprüçay Irmağı’nın limana bağlandığı noktaya yakın bir konumdadır. Bu durum kentin her çağda gözde şehirler arasında olmasını sağlamıştır.

Yunan efsanesine göre, şehir Truva Savaşı’ndan sonra Pamphylia’ya gelen kahraman Mopsos liderliğindeki Argive kolonicileri tarafından kurulmuştur.

Büyük ve küçük iki tepe üzerine kurulan antik kentteki en dikkat çekici yapı, Amfi Tiyatrosu’dur. Aspendos Tiyatrosu, M.S. 2.yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Tiyatro, antik tiyatrolar arasında günümüze kadar gelebilmiş en sağlam yapı olmuştur. Roma tarihinin önemli yapılarından olan Amfi Tiyatronun mimarlığını Aspendoslu Theodorus’un oğlu Zenon yapmıştır. Tiyatro, şehrin yerli tanrıları ve imparatorluk ailesine sunulmuştur. Giriş kısmında ”Ülkenin tanrılarına ve kraliyet ailesine…” sözleri yazmaktadır.

Yıllar boyunca iyi bir şekilde korunan tiyatro sayesinde, bölgeye her yıl binlerce turist gelmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, 1930 yılında bölgeyi ziyaret etmiştir ve hasarlı kısımlarının onarılmasını talep etmiştir. Tiyatronun oturma kapasitesi, 15 bin kişidir. Konserler ve çeşitli etkinlikler için de hala kullanılan tarihi tiyatro, muhteşem bir akustiğe sahiptir.

aspendos
Aspendos

Aspendos Ziyaret Saatleri ve Ziyaret Günleri

Antik Kent, yılın 365 günü açıktır ve tatil olduğu gün bulunmamaktadır. Haftanın yedi günü ziyaret edilebilen Ören yerinde iki ayrı ziyaret saati uygulanmaktadır. Antik kentin ziyaret saatleri, şu şekildedir:

Nisan-Ekim: 08:00 / 19:00 (Yaz Dönemi)
Kasım-Mart: 08:30 / 17:30 (Kış Dönemi)

Aspendos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Aspendos giriş ücreti, 60 TL olarak belirlenmiştir. Bölgeye giriş için Müzekart kullanılabilmektedir. Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz. Güncel giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Aspendos Antik Tiyatrosu’nun Efsanesi & Hikayesi

Aspendos Tiyatrosu hakkında anlatılan bir efsane bulunmaktadır. Zamanında bölge kralının herkesin evlenmek istediği, dillere destan bir kızı vardır. Kral, talipliler konusunda çok kararsızdır. En sonunda halka açıklama yapar ve “Kim halkımız, kentimiz için en yararlı şeyi yaparsa kızımı ona vereceğim” der. İki ikiz kardeş, bunu duyduktan sonra aynı kızı sevdikleri için iki büyük yapı inşa ederler. Kardeşlerden biri, kente çok uzaklardan ve karmaşık yollardan geçerek su sağlayan su kemerlerini yapar. Diğer ise dünyanın en iyi akustiğine sahip tiyatrosunu yapar. Kral, önce su kemerlerini görüp kızını bu kemerleri yapan kardeşe vermek ister. Fakat kral tiyatroyu gezdiği sırada hem görüntüden hem de akustikten oldukça etkilenir. Bunun üzerine kızını büyük bir kılıçla ikiye böler ve kardeşlere birer parça verir.

Aspendos Antik Kenti
Aspendos Antik Kenti

Aspendos’a Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Antik kent, Antalya ilinin Serik ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezinin doğusunda bulunan bölge, ilçeye 8 kilometre uzaklıktadır. Bölgeye günübirlik turlar düzenlenmektedir. Bölge, Antalya-Alanya karayolunun 44.kilometresinde bulunmaktadır. 44.kilometreden kuzeye dönen yola saparak 2 kilometre gittikten sonra bölgeye ulaşabilirsiniz. Bölge, Antalya’ya 50 kilometre, Alanya’ya 94 kilometre, Side’ye ise 35 kilometre uzaklıktadır. Özellikle yaz döneminde Serik ilçe merkezinden kalkan dolmuşlarla bölgeye kolayca ulaşabilirsiniz.

Telefon Numarası: 0 242 247 76 60

]]>
https://www.tatilana.com/aspendos-antalya/feed 4
Adana Yumurtalık Ayas Belediye Plajı https://www.tatilana.com/yumurtalik-ayas-belediye-plaji-adana https://www.tatilana.com/yumurtalik-ayas-belediye-plaji-adana#respond Mon, 19 Jul 2021 05:37:35 +0000 https://www.tatilana.com/2015/08/yumurtalik-ayas-belediye-plaji-adana.html

Adana’nın denize girilecek yerlerinden olan Yumurtalık Ayas Belediye Plajı, 2015 yılında mavi bayrak ödülü alarak şehrin tek mavi bayraklı plajı olma unvanına sahip oldu. Adana sahil kesiminde bulunan Yumurtalık ilçesi, antik çağa kadar uzanan tarihi, kültürel değerleri, tertemiz ve berrak denizi ile Adana yaz turizminin gözde yerlerinden biri haline gelmiştir.

Antik çağdaki adı ”Aegera” olarak bilinen bu yerleşim yeri, tarih sahnesinde önemli bir liman kenti olarak öne çıkmıştır. 13.yüzyılın ikinci yarısından itibaren deniz ve karayoluyla Hindistan’dan gelen ürünler, Venedik ve Cenova gibi İtalyan kentlerine sevk edilirken bu kent limanı, önemli bir rol oynamıştır.

Eski adı Ayas olan ve halk arasında hala kullanılmaya devam eden ilçenin ismi, Türkçeleştirmek için Yumurtalık olarak değiştirilmiştir. İnternette veya halk arasında Ayas ilçesi, Ayas Halk Plajı, Ayas Sahili gibi isimler duyarsanız şaşırmayın.

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde denize girmeye uygun bir çok yer bulunmaktadır. Yumurtalık Belediyesi Plajı, Ayas Belediye Plajı veya Ayas Plajı olarak bilinen yazımızda bahsettiğimiz bu bölge, ilçe merkezinin doğu tarafında yer almaktadır.

Adana Yumurtalık Ayas Belediye Plajı
Adana Yumurtalık Ayas Belediye Plajı

Yumurtalık Ayas Belediye Plajı Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Yumurtalık ilçesi, Adana şehir merkezine 80 kilometre, Ceyhan’a ise 30 kilometre uzaklıktadır. Adana Otogar’dan ortalama yarım saatte bir kalkan otobüsleri kullanarak Yumurtalık ilçesine ulaşabilirsiniz. Özel araç ile gidecek olanların ise önce Adana-Ceyhan yolundan Ceyhan’a ulaşması oradan da Yumurtalık yoluna devam etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca yaz dönemleri başta olmak üzere Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Adana-Yumurtalık arası işleyen otobüsleri bulunmaktadır. 403 numaralı otobüs, Adana Taşköprü- Ceyhan Yumurtalık arasında işlemektedir. Plajın tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Adana Taşköprü – Ceyhan Yumurtalık Otobüs Saatleri

06:30 / 06:00
14:45 / 12:45
17:30 / 17:15

Adana’da bir başka sahil ilçesindeki turistik noktaları öğrenmek için Karataş Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/yumurtalik-ayas-belediye-plaji-adana/feed 0
Adana Taşköprü https://www.tatilana.com/adana-taskopru https://www.tatilana.com/adana-taskopru#respond Sun, 18 Jul 2021 14:37:18 +0000 https://www.tatilana.com/2014/11/taskopru-adana.html Adana’da gezilecek yerler arasında bulunan Adana Taşköprü, Dünyada halen kullanılan en eski köprü olarak bilinmektedir. Seyhan Nehri üzerinde bulunan Adana’nın tarihi Taköprü’sü, Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlamaktadır.

Adana Taşköprü
Adana Taşköprü

Adana Taşköprü Tarihçesi

Adana’nın simgelerinden biri olan Taşköprü, Roma döneminden kalma bir eserdir. Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırıldığı ve Roma İmparatoru Justinianus döneminde ciddi bir şekilde onarıldığı düşünülmektedir. Taşköprü’nün kimin tarafından yapıldığı ve hangi dönemde inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre köprü, Hitit İmparatoru Hattusili tarafından inşa ettirilmiştir.

Seyhan Nehri üzerinde yer alan Taşköprü’nün asıl halinde 21 gözü bulunmaktadır. Fakat Seyhan Nehri’nin ıslahı sırasında köprünün 7 gözü toprak altında kalmış ve 14 gözü ile hizmet vermeye devam etmiştir. İlk yapıldığından itibaren yarı yarıya genişletilmiş köprünün her iki girişinde şuan yerinde bulunmayan ”Kale Kapısı” olarak adlandırılan iki adet taç kapısı olduğu bilinmektedir. Osmanlı döneminde de birkaç kez onarılan Taşköprü, 310 metre uzunluğunda ve 11.40 metre genişliğindedir.

Taşköprü’nün 2006 yılının başlarında başlayan restorasyon çalışmaları nedeniyle köprü trafiği durdurulmuş ve 2007 yılının başlarında çalışmaların tamamlanmasıyla trafik tekrar açılmıştır. Köprünün tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Adana Merkez Park başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/adana-taskopru/feed 0
Isparta Eğirdir Gölü Gezilecek Yerler https://www.tatilana.com/egirdir-golu-gezilecek-yerler-isparta https://www.tatilana.com/egirdir-golu-gezilecek-yerler-isparta#comments Wed, 14 Jul 2021 23:37:16 +0000 https://www.tatilana.com/2015/08/egirdir-golu-gezilecek-yerler-isparta.html Isparta’da gezilecek yerlerinden biri olan Eğirdir Gölü gezilecek yerler, Göller Bölgesi’nde yer almaktadır. Göller Bölgesi’nin en büyük gölü olan Eğirdir Gölü, 468 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Büyük bir çöküntü alanda bulunan ve tektonik bir göl olan Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en büyük 4.gölü olma unvanını taşımaktadır.

Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 917 metre yüksekte yer alan göl, ortalama 14 metre derinliğe sahiptir. Eğirdir Gölü’nün en derin noktası, 16,5 metre olarak ölçülmüştür. Yaklaşık 50 kilometre uzunluğa ve 3-15 kilometre genişliğe sahip olan Eğirdir Gölü’nün kuzey tarafında Hoyran Boğazı bulunmaktadır. Bu boğaz, gölü daha küçük bir parçaya bölmektedir ve bu küçük parça Hoyran Gölü olarak adlandırılmaktadır. Güney kısmında kalan büyük kısım ise Eğirdir Gölü olarak adlandırılmaktadır.

Balık türü açısından zengin olan Eğirdir Gölü, sulama ve enerji üretimi açısında da değerlidir. Civardaki tarım alanları, gölden elde edilen su yardımıyla sulanmaktadır. Ortalama 25 kilometrelik kanal ile Kovada Gölü’nü besleyen Eğirdir Gölü, Kovada I ve II hidroelektrik santrallerinden elektrik üretilmesini sağlamaktadır. 1994 yılının sonlarına doğru inşa edilen su tesisleri sayesinde Isparta ilinin içme suyunun bir kısmı da Eğirdir Gölü’nden sağlanmaktadır.

Isparta Eğirdir Gölü
Isparta Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü Gezilecek Yerler

Turizm yönünden gelişmiş bir yer olan Eğirdir Gölü, alternatif turizm kategorisinde ön plana çıkmaktadır. Yılın her döneminde ziyaret edilebilen göl, özellikle yaz aylarında gölde yüzme keyfini sunduğu için ayrı bir güzel olmaktadır. Bir denizi andıran sular, yemyeşil bir alan ve konaklama ihtiyaçları için inşa edilen tesisler, burada güzel bir tatil geçirmenizi sağlayacaktır.

Özellikle yerli turistlerin ziyaret ettiği bölgede gezilecek pek çok yer bulunmaktadır. Bir göl gezisinden çok daha fazlasını bulacağınız Eğirdir Gölü üzerinde plajlar, kilise, adalar ve farklı gezilecek yerler yer almaktadır.

Eğirdir Gölü’nde yapabileceğiniz aktivitelerin başında doğa yürüyüşü, balık lokantalarında gölden çıkan balıkların tadına bakmak, doğa fotoğrafçılığı ve tekne ile göl gezintisi geliyor. Alt kısımdaki listeden Eğirdir Gölü gezilecek yerler listesini okuyabilirsiniz.

Isparta Eğirdir Gölü Gezilecek Yerler
Isparta Eğirdir Gölü Gezilecek Yerler

Eğirdir Gölü Yeşil Ada

Eğirdir Gölü üzerinde yer alan iki adadan biri olan Yeşil Ada, bölgenin en popüler turizm merkezidir. Küçük bir adacık olan Yeşil Ada’ya karayolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Bölgede artan turizm değeri, beraberinde balık lokantalarının ve küçük pansiyonların artmasını sağlamıştır.

Yeşil Ada’da gezilecek yerler; Aya Stefanos Kilisesi, Müslahattin Dede Türbesi, Eflatun Dede Türbesi gibi yerlerdir. Yeşil Ada, Eğirdir Gölü gezilecek yerler listesindeki en popüler noktadır.

Eğirdir Gölü Yeşil Ada
Eğirdir Gölü Yeşil Ada

Eğirdir Gölü Aya Stefanos Kilisesi

Eğirdir Gölü üzerindeki Yeşil Ada’da yer alan Aya Stefanos Kilisesi, 19.yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Bu tarihi kilise, 1993 yılında Eğirdir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarıyla düzenlenmiştir.

Eski dönemlerde Hıristiyan hacı adaylarının Kudüs’ü ziyaret etmeden önce, buraya uğrayarak dini ayinler düzenledikleri belirtilmektedir.

Eğirdir Gölü Can Ada

Eğirdir Gölü’nde yer alan Can Ada, 7 dönümlük bir alana sahiptir. 7000 metrekarelik küçük bir alanı kaplayan bu adacık, yerleşim alanı değildir.

Çadır ve karavan kamp alanı ile birlikte piknik alanı olarak da kullanılan bölge, Eğirdir ve Yeşilada arasındadır. Atatürk’ün Eğirdir’i ziyareti sırasında 1 Şubat 1933 tarihli belediye encümeni kararıyla ada kendisine hediye edilmiştir. Atatürk’ün mirasçılarına kalan Can Ada, Eğirdir Belediyesi’ne verilmiştir.

Eğirdir Akpınar Köyü Seyir Terası

Eğirdir Gölü’ne gezmek için geldiğiniz zaman bölgeye hakim bir noktadan bir çok güzelliği görmek için Akpınar Köyü’ndeki Seyir Terası’nı kullanmanız gerekiyor. Bölgeye gelen yerli-yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri Akpınar Köyü Seyir Terası, 26 Haziran 2010 tarihinde hizmete açılmıştır.

Bölgede köy kahvaltısının tadını çıkartmak da mümkündür. Eğirdir Gölü gezilecek yerler listesindeki bazı noktaları bu terastan görebilirsiniz.

Eğirdir Akpınar Köyü Seyir Terası
Eğirdir Akpınar Köyü Seyir Terası

Eğirdir Gölü Altınkum Plajı

Eğirdir Gölü’nün en gözde plajı olan Altınkum, ince kumlu bir yapıya sahiptir. Sığ bir su derinliğine sahip olan Altınkum Plajı, mavi bayrak ile ödüllendirilmiştir.

Şezlong, minder, şemsiye, duş ve giyinme kabinleri gibi hizmetlerin bulunduğu Altınkum Plajı, Eğirdir Gölü’nde suya girmek için en ideal noktadır.

Eğirdir Gölü Bedre Koyu Plajı

Eğirdir Gölü’nün kuzey tarafındaki Barla yolu üzerinde yer alan Bedre Koyu ve plajı, Eğirdir’in en büyük koyudur.

2 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan Bedre Plajı, Eğirdir’in en büyük plajıdır. İnce taneli bir kumsala sahip olan Bedre, Eğirdir Kaymakamlığı tarafından işletilmektedir ve yaz aylarında yoğun ilgi görmektedir.

Eğirdir Kovada Gölü

Eğirdir Gölü’nün devamı sayılan Kovada Gölü, Eğirdir Gölü’nde taşan sularla birlikte oluşmuştur. Eğirdir Gölü’ne yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Kovada Gölü, zengin bir bitki ve hayvan çeşitliliğine sahiptir.

Kovada Gölü ve çevresi, Kovada Gölü Milli Parkı ilan edilmiştir. Detaylı bilgi için Isparta Kovada Gölü başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eğirdir Kovada Gölü
Eğirdir Kovada Gölü

Eğirdir Gölü’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Eğirdir Gölü’ne gitmek için Isparta Otogarı’ndan kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Isparta Petrol Turizm gibi yerel otobüs firmalarını kullanarak yaklaşık 30-40 kilometrelik bir yolculuğun ardından göle ulaşabiliyorsunuz.

Özel araç ile gidecek olanlar ise Isparta’dan itibaren tabelaları takip ederek göle kolayca ulaşabilir. Gölün tam konumunu Google Maps üzerinden öğrenebilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/egirdir-golu-gezilecek-yerler-isparta/feed 6
Antalya Oyuncak Müzesi https://www.tatilana.com/antalya-oyuncak-muzesi https://www.tatilana.com/antalya-oyuncak-muzesi#comments Wed, 14 Jul 2021 08:37:21 +0000 https://www.tatilana.com/2015/01/oyuncak-muzesi-antalya.html Antalya’da gezilecek yerlerden bir tanesi de Antalya Oyuncak Müzesi’dir. 2011 yılında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ziyarete açılan Oyuncak Müzesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıya hazırlanmıştır. Araştırmacı, şair ve yazar Sunay Akın’ın danışmanlığı ile açılan Antalya Oyuncak Müzesi, hem çocuklar hem de yetişkinler için gezilmesi gereken bir yerdir.

Yerli ve yabancı üretim yaklaşık 3 bin adet oyuncağın sergilendiği Oyuncak Müzesi, 1860’lı yıllardan 1980’li yıllara kadar pek çok farklı döneme ait oyuncaklar barındırıyor. Oyuncak tarihine ilişkin pek çok farklı türde eserlerin sergilendiği Antalya Oyunca Müzesi, 8 aylık bir çalışma ile oluşturulmuştur.

Yaklaşık olarak 700 metrekarelik bir alana sahip olan müzenin giriş kısmında kağıttan bir gemi bulunuyor. Bu gemi, aynı zamanda müzenin sembolü olarak da kullanılıyor. Müzenin iç tasarımı ise Sanatçı Ayhan Doğan tarafından yapılmıştır. Açıldığı tarihte ilk iki haftada 10 bin kişi tarafından ziyaret edilen  Oyuncak Müzesi, popülerliğini her geçen dönem daha da arttırıyor.

Oyuncak Müzesi, sergilenen oyuncakların yanı sıra özellikle çocuklara yönelik farklı çalışmalar da gerçekleştirmektedir. Her ay düzenlenen atölye çalışmaları; puzzle, kirigami, origami, tahta oyuncak boyama gibi aktiviteleri kapsamaktadır. Atölye çalışmalarının haricinde sergiler ve seminerler ile birlikte müzenin işlevi artmaktadır. Oyuncak Müzesi’nde bir etüt merkezi ve açık  hava etkinlikleri için 500 kişi kapasiteli bir amfi tiyatro bulunmaktadır.

Oyuncak Müzesi yakınındaki gezilecek yerlerden bir diğerine, Yivli Minare başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Antalya Oyuncak Müzesi
Antalya Oyuncak Müzesi

Antalya Oyuncak Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Antalya Oyuncak Müzesi’ne girişte tam bilet alanların, 20 TL ücret ödemesi gerekmektedir. Öğrenci, öğretmen ve emekli giriş bileti ücreti ise 10 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca 10 kişi üzeri grupları ve ailelere çeşitli indirimler sunulmaktadır.

Antalya Oyuncak Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Antalya Oyuncak Müzesi pazartesi günleri haricinde haftanın 6 günü ziyarete açılmaktadır. Müze ziyaretleri, sabah ve akşam olmak üzere iki ayrı kısımda gerçekleştirilebilmektedir. Buna göre sabah 09:30 ve 12:30 saatlerinde, akşam ise 13:30 ile 18:30 saatlerinde ziyaret gerçekleştirilmektedir.

Antalya Oyuncak Müzesi
Antalya Oyuncak Müzesi

Antalya Oyuncak Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Oyuncak Müzesi, Antalya şehir merkezindeki Muratpaşa ilçesinde yer alan Tarihi Kaleiçi Yat Limanı’nın olduğu bölgeye kurulmuştur. Antalya şehir merkezinin en turistik noktalarından olan Kaleiçi’ne giden bir çok dolmuş bulunmaktadır. Müzeye kolayca ulaşım sağlamak mümkündür. Müzenin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Antalya Oyuncak Müzesi Telefon Numarası: 0 242 248 49 33 / 34

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Antalya Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/antalya-oyuncak-muzesi/feed 1
Kilis Hasanbey Hamamı https://www.tatilana.com/kilis-hasanbey-hamami https://www.tatilana.com/kilis-hasanbey-hamami#comments Sat, 10 Jul 2021 16:37:49 +0000 https://www.tatilana.com/2014/09/hasanbey-hamami-kilis.html Kilis Hasanbey Hamamı, 16.yüzyılda Canboladoğulları’nın kahyası olan Hasan Bey tarafından yapılmıştır. Hamam çevresinde sonradan yapılan düzenlemeler sonucunda, yapı yol kotunun alt tarafında kalmıştır. Bu nedenle yöre halkı buraya ”Çukur Hamam” da demektedir. İnşa kitabesi bulunamadığı için Hasanbey Hamamı’nın yapılış tarihi tam olarak bilinememektedir.

Hamamın giriş kapısı, yapının kuzey yönündedir. Basık kemerli kapıdan içeri girildikten sonra dar ve uzun dikdörtgen biçiminde dizayn edilmiş olan dehlizle soğukluk kısmına geçilmektedir. Mekan büyük sivri kemerlerin üzerinde dört payeye oturan büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Tepe noktasında külahlı bir aydınlık feneri bulunmaktadır.

Kilis Hasanbey Hamamı
Kilis Hasanbey Hamamı

Kuzeydeki giriş kapısından merdivenli bir dehlizle soğukluk bölümüne inilir. Bu mekân büyük sivri kemerler üzerinde dört payeye oturan büyük bir kubbe ile örtülüdür. Tepede külahlı bir aydınlık feneri vardır. Sekilerle çevrili soğukluğun zemini kırmızı, beyaz ve siyah taşlarla döşelidir. Ortada sekizgen fıskiyeli bir şadırvan vardır.

Kilis Hasanbey Hamamı Nerede? Ulaşım

Hasanbey Hamamı, Çaylak Mahallesi’ndeki Hasanbey Hamamı Sokak’ta bulunmaktadır. Şehirdeki bir başka tarihi yapıyla ilgili bilgi almak için Kilis Ravanda Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/kilis-hasanbey-hamami/feed 1
Adana Çoban Dede Türbesi ve Parkı https://www.tatilana.com/coban-dede-turbesi-ve-parki-adana https://www.tatilana.com/coban-dede-turbesi-ve-parki-adana#comments Wed, 07 Jul 2021 15:37:32 +0000 https://www.tatilana.com/2015/08/coban-dede-turbesi-ve-parki-adana.html Çoban Dede Türbesi ve Parkı, Adana’da gezilecek yerlerden bir tanesidir. Halk arasında Çoban Dede Tepesi olarak da adlandırılan bölge, türbe ziyaretinin yanı sıra çok güzel bir Seyhan manzarası görmesine olanak sağlıyor.

Seyhan Nehri’ne hakim bir tepede bulunan Çoban Dede Türbesi’nin etrafı, park alanı olarak düzenlenmiştir. Çoban Dede hakkında halk arasında anlatılan pek çok rivayet bulunmaktadır.

Çoban Dede Kimdir ? Çoban Dede Efsanesi

Çoban Dede’nin adı, çobanlık yapmasından gelmektedir. Niğde’nin Bor ilçesinde yaşamış olduğuna inanılan Çoban Dede’nin 6 kardeşi daha vardır. Pir Kuddusi Hoca tarafından yetiştirilen kardeşlerin adları; Zilli Dede ( Ethem Dede ), Cabbar Dede, Bulut Dede, Ali Dede, Bulamaç Dede ve Tosun Dede’dir.

Çoban Dede ve türbesi hakkında anlatılan en yaygın efsane, şu şekildedir: Zamanında bu tepeden toprak almak amacıyla iş makineleri bölgeye gelmiştir. Bölgeye gelen iş makineleri, bir türlü çalışmamaktadır. Çalışsa bile tepedeki toprağa değdikleri zaman, kepçeleri kırılmaktadır. Bölgede yapılan araştırmalar sonucunda Çoban Dede’nin mezarı bulunmuştur ve çalışmalar durdurulup bölgede türbe inşa edilmiştir.

Çoban Dede, 1848 yılında vefat etmiştir. Adana’da bulunan Çoban Dede Türbesi’ne gelen ziyaretçiler, burada dualarını ediyorlar ve ardından bir dilek dileyerek adak adıyorlar.

Adana Çoban Dede Türbesi ve Parkı
Adana Çoban Dede Türbesi ve Parkı

Çoban Dede Parkı ve Kuş Cenneti

Çoban Dede Türbesi’nin bulunduğu tepe, Çoban Dede Parkı adıyla düzenlenmiştir. Güzel bir manzaraya sahip olan park, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla beraber Adana’da gezilecek yerler arasında iyi bir tercih haline gelmiştir.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Çoban Dede Parkı’na göletler, şelaleler, oturma alanları ve kuş kafesleri inşa etti. Kuş kafeslerinin yapımının tamamlanmasının ardından 22 Haziran 2015 tarihinde halkın katılımıyla Çoban Dede Kuş Cenneti açıldı. Bölgedeki otopark alanına kurulan küçük dükkanlarda hediyelik eşya gibi ürünler satın alabilirsiniz.

Çoban Dede Parkı ve Kuş Cenneti
Çoban Dede Parkı ve Kuş Cenneti

Çoban Dede Türbesi ve Parkına Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Çoban Dede Türbesi ve Parkı, Seyhan Nehri’nin kıyısında Karslılar Mahallesi’nde bulunmaktadır. Bölgeye direkt olarak toplu taşıma aracı gitmemektedir. Bunun için özel araç ile gitmek, en iyi seçenektir. Diğer bir turistik nokta için Adana Karacaoğlan Edebiyat Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/coban-dede-turbesi-ve-parki-adana/feed 1
Burdur Salda Gölü https://www.tatilana.com/salda-golu-burdur https://www.tatilana.com/salda-golu-burdur#respond Wed, 07 Jul 2021 10:37:36 +0000 https://www.tatilana.com/2014/10/salda-golu-burdur.html Burdur gezilecek yerleri arasında yer alan Salda Gölü, doğal güzelliği ve muhteşem manzarası ise ziyaretçileri büyülemekte ve turizm potansiyelini hızla arttırmaktadır. Ormanla kaplı tepelerin arasında kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrelen bir olan Salda Gölü, hafif tuzlu karstik bir göldür.

Göller Bölgesi içerisinde yer alan Salda Gölü, 44 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 184 metre kadar varan derinliği ile Türkiye’nin en derin gölü olarak bilinmektedir.

Çevresi karaçam ormanlarıyla çevrili olan Salda Gölü’nde çeşitli plajlar bulunmaktadır ve göle 1989 yılında Doğal Sit Alanı statüsü verilmiştir. Uluslararası öneme sahip sulak alanlardan biri olan Salda Gölü, özellikle kış aylarında önemli sayılarda pasbaş, patka ve dik kuyruk ördek gibi canlılara ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca göl çevresindeki ormanlık alanda keklik, tavşan, tilki, yaban domuzu gibi canlılar yaşamaktadır.

Salda Gölü’nün temizliği, berraklığı ve turkuaz rengi, bölgenin turizm hareketliliğini arttırmaktadır. Oldukça güzel bir manzara sunan Salda Gölü’nün güneybatı ve güneydoğu kıyılarında plajlar yer almaktadır. Deniz seviyesinden 1140 metre yüksekte olan göl suyunun içerisindeki magnezyum, soda ve kil bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Geçtiğimiz son 20 yılda, göl seviyesinde 4-5 metreyi bulan çekilmeler olmuştur. Bu çekilme iklim koşullarına bağlı olarak devam etmektedir.

Burdur Salda Gölü
Burdur Salda Gölü

Salda Gölü Plajları

Salda Gölü içerisinde ziyaretçilerin göle girebilmeleri için düzenlenmiş olan 2 farklı plaj alanı mevcuttur.

Orman Plajı

Salda Gölü Orman Plajı, güzel kumsalı ve piknik alanları ile Salda Gölü’nde dikkat çeken yerlerden bir tanesidir.

Plajın etrafı tel örgülerle çevrilidir ve güvenlik için kapıda görevli bulunmaktadır. Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri büfeler ve bir adet restoran bulunmaktadır.

Salda Gölü Orman Plajı’na giriş için ücret ödemek gerekmektedir.

Salda Gölü Orman Plajı
Salda Gölü Orman Plajı

Belediye Plajı

Yeşilova Belediyesi’ne ait olan Salda Gölü Belediye Plajı, etrafı tel örgülerle çevrilmiş bir işletmedir.

Salda Gölü Belediye Plajı’nda çadır kurmak için ayrılmış olan kamp alanları, bir kaç restoran, büfe, duş kabinleri, tuvalet, çocuk parkları ve voleybol sahası bulunmaktadır.

Belediye Plajı’nda çadır kuracaklar için isteğe bağlı olarak elektrik bağlatma imkanı da sunulmaktadır.

Salda Gölü Belediye Plajı
Salda Gölü Belediye Plajı

Salda Gölü Nerede Kalınır ? Salda Gölü Konaklama

Salda Gölü kıyısında çok az sayıda motel bulunmaktadır. Burada gelen turistler, genellikle günübirlik ziyarette bulundukları için konaklama seçenekleri çok fazla değildir. Göl çevresi 1.Derece Sit Alanı olduğu için yapılaşmaya izin verilmemektedir. Salda Gölü’nde konaklamak isteyenler, genellikle Salda Gölü Kamp Alanı seçeneklerini tercih etmektedir.

Anatolia Turistik Dinlenme Tesisleri Motel

Göle en yakın konaklama yeri olan Anatolia Turistik Dinlenme Tesisleri, hem konaklama hem de yemek hizmeti sunmaktadır. Toplam 7 oda ile konaklama hizmeti sunan Anatolia Turistik Dinlenme Tesisleri Motel’inin bahçesinde çadır ve karavan kamp yeri de bulunmaktadır.

Sultan Pınarı Dinlenme Tesisleri

Sultan Pınarı Dinlenme Tesisleri, günübirlik ziyarete gelen turistlere göl kıyısında yemek yeme imkanı sunduğu gibi aynı zamanda konaklama ve kamp seçeneği de sunmaktadır.

Alabalık havuzlarının bulunduğu tesis içerisinde yöresel lezzetler de sunulmaktadır. Yaylalardan gelen soğuk ve lezzetli suyu ile meşhur olan işletmenin adı da buradan gelmektedir.

Salda Sultanpınarı Dinlenme Tesisleri
Salda Sultanpınarı Dinlenme Tesisleri

Orman İçi Dinlenme Yeri

Selda Gölü kıyısında bulunan ve Orman Bakanlığı’na ait olan Salda Gölü Orman İçi Dinlenme Tesisleri içerisinde çardaklar, masalar, duş, çeşme, çocuk parkı, tuvalet ve kabinler bulunmaktadır.

Tesis içerisinde ziyaretçilere çadır ile kamp yapma seçeneği de sunulmaktadır. Tesisin girişinde bakkal ve manav bulunmaktadır.

Yeşilova Belediyesi Dinlenme Tesisleri

Salda Gölü’nde bulunan bir diğer konaklama yeri ise Yeşilova Belediyesi’ne ait olan dinlenme tesisleridir. Tesis içerisinde Burdur İl Gençlik Spor Müdürlüğü’ne ait olan bir gençlik kampının yanı sıra, kafeterya, kabin, tuvalet, çeşme ve çocuk parkı da yer almaktadır.

Bu tesiste çadır kampı yapmak isteyenler için ise çadır alanları ayrılmıştır.

Hotel Lago Di Salda

Lago Turizm Otelcilik tarafında konaklama hizmeti veren Hotel Lago Di Salda, bölgede konaklama için tercih edebileceğiniz yerlerden birisidir.

Hotel Lago Di Salda içerisinde 23 adet standart oda ve 2 adet suit oda bulunmaktadır. Otelde yetişkin ve çocuk yüzme havuzu, sauna, HD Led televizyon, Türk hamamı, şark köşesi, toplantı salonu, restoran, American bar, snack bar, restoran ve açık otopark gibi hizmet sunulmaktadır.

2012 yılında açılan Salda Kayak Merkezi’nin konaklama ihtiyacı için de tercih edilen otel, hem kış hem de yaz sezonunda hizmet vermektedir.

Hotel Lago Di Salda
Hotel Lago Di Salda

Salda Gölü Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Salda Gölü, Burdur ilinin yaklaşık 60 kilometre kadar batısında yer almaktadır. Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı olan Salda Gölü’nün Yeşilova’ya yaklaşık 4 kilometre uzaklığı bulunmaktadır. Burdur, Denizli ve Antalya şehirlerinin ortasında yer alan Salda Gölü, şehirlerarası karayolları üzerinde yer almadığı için otobüs firmaları bu yoldan geçmemektedir. Bu nedenle Salda Gölü’nü görebilmek için özel araç ile ulaşım sağlamak gereklidir.

Minibüs ile Salda Gölü’ne gitmek için Burdur, Antalya veya Denizli otogarlarından kalkan Yeşilova minibüsleri kullanılmalıdır.

Burdur’dan Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir ? Salda Gölü’ne Burdur üzerinden gitmek için Burdur-Hacılar-Yeşilova rotası izlenmelidir.

Antalya’dan Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir ? Antalya’dan Salda Gölü’ne gitmek için iki farklı rota bulunmaktadır. Bu rotalardan ilki Antalya-Çavdır-Karamanlı yoludur. Diğer seçenek ise Antalya-Acıpayam-Güney rotasıdır. Birinci yol rotası, ikinci seçeneğe göre daha kısa sürmektedir.

Denizli’den Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir ? Denizli’den Salda Gölü’ne gitmek için Denizli-Serinhisar-Güney rotası izlenmelidir.

Gölün üst tarafında yer alan turizm merkezini Salda Kayak Merkezi başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/salda-golu-burdur/feed 0