Kayseri – Tatil Ana https://www.tatilana.com Tatil Rehberi Wed, 20 Apr 2022 16:16:07 +0000 tr hourly 1 https://www.tatilana.com/wp-content/uploads/2020/01/cropped-tatilana-favicon-150x150.png Kayseri – Tatil Ana https://www.tatilana.com 32 32 Kayseri Döner Kümbet https://www.tatilana.com/doner-kumbet-kayseri https://www.tatilana.com/doner-kumbet-kayseri#respond Wed, 21 Jul 2021 22:37:36 +0000 https://www.tatilana.com/2014/11/doner-kumbet-kayseri.html Kayseri denildiğinde akla gelen ve Kayseri’de görülmesi gereken yerlerden bir tanesi de Döner Kümbet’tir.

Anadolu Selçuklu Dönemi’nin mimari örneklerini taşıyan kümbet, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı Şah Cihan Hatun için 1276 yılında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Bu nedenden dolayı Şah Cihan Hatun Kümbeti olarak da adlandırılmaktadır.

Kümbetin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Albert Gabriel isimli bir araştırmacı, Kayseri Abideleri isimli eserinde türbeyi Niğde ve Ahlat’ta yer alan benzer türbelerle karşılaştırarak inşa tarihinin 1276 yılı civarı olabileceğini belirtmiştir.

Döner Kümbet Mimarisi

12 köşeli bir gövdeye sahip olan kümbet, tamamen kesme taştan yapılmıştır ve silindirik bir mekan üzerine kubbe ile örtülmüştür. Etrafında dönüldüğü zaman aynı işaret ve motiflerin görülmesi, kümbetin halk arasında döndüğü hissine neden olduğu için isminin Döner Kümbet olarak anılmasına neden olmuştur.

Kayseri’de gezilecek yerlerle ilgili yazılarımızdan bir öncekini Atatürk Evi Müzesi başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Kayseri Döner Kümbet
Kayseri Döner Kümbet

Döner Kümbet Nerede? Ulaşım

Kümbet, Kayseri’nin merkezindeki Melikgazi ilçesinde Kartal Kavşağı’nda yer almaktadır. Kumbetin tam konumuna Google Maps‘ten bakabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/doner-kumbet-kayseri/feed 0
Kayseri Aksu Kanyonu https://www.tatilana.com/kayseri-aksu-kanyonu https://www.tatilana.com/kayseri-aksu-kanyonu#respond Wed, 21 Jul 2021 19:37:33 +0000 https://www.tatilana.com/2017/09/kayseri-aksu-kanyonu.html Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde bulunan Aksu Kanyonu, Aksu Deresi’nin oluşturduğu eşine az rastlanır bir doğa güzelliği. Kayseri’de gezilecek yerlerden biri olmasına rağmen az kişi tarafından bilinen bu kanyona zaman zaman düşen buzlaşmış çığ kütleleri, tüneller oluşturuyor.

Kayseri Aksu Kanyonu

Ulupınar Mahallesi’nin (Barazama) kuzeyinde yer alan Aksu Vadisi, bölgedeki doğa meraklıları tarafından trekking amacıyla sıkça kullanılıyor. 1.500 metre rakımlı vadinin tabanı, zaman zaman dağın arasında oldukça ufak geçitler oluşturuyor. 3.000 metreye kadar yükselen kanyonun etrafındaki dağlardan düşen kar kütleleri, her yıl burada buz tünellerinin oluşmasını sağlıyor.

Doğa fotoğrafları ve doğa yürüyüşü için Kayseri’de tercih edilebilecek en cazip yerlerden biri olan kanyon, özellikle ilkbaharın sonlarına doğru ziyaret ediliyor.

Kayseri Aksu Kanyonu
Kayseri Aksu Kanyonu

Aladağlar Milli Parkı’nın kuzeydoğu sınırını çizen Aksu Vadisi, Aladağlar Aksu Kanyonu olarak da biliniyor. Vadinin hemen yakınında bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri’de sıkça ziyaret edilen turistik yerlerden biri. Kanyon, şelalenin yukarısındaki Ulupınar Köyü yakınlarında yer almaktadır.

Kanyon, genellikle doğa gruplarının düzenlediği yürüyüş etkinlikleri ile ziyaret edilmektedir. Kanyonun çevresinde Aladağlar Milli Parkı ve Kapuzbaşı Şelalesi başta olmak üzere birçok turistik yer bulunmaktadır. Kanyonun bulunduğu ilçedeki turistik noktalar için Kayseri Develi Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/kayseri-aksu-kanyonu/feed 0
Kayseri Sahabiye Medresesi Hakkında Bilgi https://www.tatilana.com/kayseri-sahabiye-medresesi-hakkinda https://www.tatilana.com/kayseri-sahabiye-medresesi-hakkinda#respond Wed, 21 Jul 2021 01:38:15 +0000 https://www.tatilana.com/2016/02/kayseri-sahabiye-medresesi-hakkinda.html Kayseri’de gezilecek yerlerden biri, Sahabiye Medresesi’dir. Tarihi yerleri gezmeyi sevenler ve Kayseri ile ilgili bir gezi planı hazırlayanlar, listelerine bu tarihi yapıyı mutlaka eklemelidir.

Selçuklu Dönemi’nden kalma en önemli ilim merkezlerinden olan bu medrese, 1267 yılında yaptırılmıştır. Selçuklu Veziri Sahib Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

Bu Medrese’nin en önemli özelliği dışarıya doğru yükselen taç kapısıdır. Bu taç kapının en önemli özelliği ise Selçuklularda gelişen Taş işlemeciliğine konu olmasıdır. Şehrin merkezinde bulunan bu medrese, turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Kayseri Sahabiye Medresesi Tarihi

Bu medrese dikdörtgen bir plan ile inşa edilmiş olup açık havlu ve orta Avlu etrafına sıralanmış medrese odalarından oluşmaktadır. Tek katlı olarak inşa edilen bu medreseye ön yüzünden bakıldığında, orta boyuttaki bir Kervansarayı andırmaktadır. Medresede 2 adet Eyvan bulunur. 1267 yılından günümüze kadar gelen medrese de pek çok tadilat yapılmıştır. Günümüzde kitapçılar çarşısı olarak kullanılmaktadır. Medrese’nin bu muhteşem kapısının üzerinde ayetler bulunmaktadır. Bu ayetlerde Medrese’nin kaç yılında yapıldı ve kim tarafından yaptırıldığı anlatılmaktadır.

Bu medrese inşa edildiği yıllarda, yanındaki Çeşme ile birlikte yaptırılmıştır. Kayseri’nin Cumhuriyet meydanında bulunan Sahabiye Medresesi, çoğunlukla Sahabiye olarak anılır ancak tarihi kayıtlarda Sahip Ata Medresesi olarak da bilinmektedir. Cumhuriyet döneminde tamir edildiği bilinen bu Medrese’nin onarımında, kapı üzerindeki bazı süslemeler gerçeğe uygun olarak tamir edilmemiştir.

Kayseri Sahabiye Medresesi
Kayseri Sahabiye Medresesi

Kayseri Sahabiye Medresesi Etrafında Ne Var?

Medrese, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunmaktadır. Medresenin hemen yan tarafında, büyük alışveriş merkezi Almer bulunmaktadır. Şehir dışından gelenlerin konaklayabileceği yer ise Almerin hemen yan tarafında bulunan Hilton Otelidir. Medrese’nin hemen sağ tarafından girdiğinizde pek çok restoran ve mağazaya ulaşmanız mümkündür. Buradaki restoranlarda Kayseri’nin yöresel yemekleri olan mantı, yağlama ve içli köfte gibi yemeklerden tatma olanağınız mevcuttur.

Kayseri Sahabiye Medresesi
Kayseri Sahabiye Medresesi

Kayseri Sahabiye Medresesi’ne Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Kayseri’nin tam merkezinde bulunan bu medreseye ulaşım oldukça basittir. Tam adresi; Sahabiye Mahallesi, Cumhuriyet Bulvarı, Kocasinan olarak geçmektedir. Kayseri’nin bütün ilçeleri Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğu için bu ilçelerden kalkan otobüsler ile meydanda inerek Sahabiye Medresesine, beş dakika içerisinde ulaşmanız mümkündür. Şehir dışından gelecek konuklarımız için de tren garından ve otogardan şehir merkezine gelen otobüsler mevcuttur. Bu otobüsler yarım saatte bir hareket etmektedir.

Medresenin tam konumu için Google Maps‘e göz atabilirsiniz. Şehirdeki bir başka turistik nokta için Kayseri Hunat Hatun Külliyesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/kayseri-sahabiye-medresesi-hakkinda/feed 0
Kayseri Sultan Sazlığı Milli Parkı https://www.tatilana.com/sultan-sazligi-milli-parki-kayseri https://www.tatilana.com/sultan-sazligi-milli-parki-kayseri#respond Sat, 17 Jul 2021 20:37:19 +0000 https://www.tatilana.com/2014/10/sultan-sazligi-kayseri.html Kayseri’de gezilecek yerler arasında yer alan doğa güzelliklerinden birisi de Sultan Sazlığı Milli Parkı’dır. Tatlı su ve tuzlu su ekosistemlerini bir arada bulunduran ve Afrika ile Avrupa arasındaki iki ana kuş göçü yolunun kesişim noktası olan Sultan Sazlığı, milli park statüsündedir.

Erciyes Dağı’nın güneybatısında bulunan Develi Ovası’nın en alçak kesimlerinde yer alan Sultan Sazlığı’ndan Erciyes Dağı oldukça güzel bir görüntü sunuyor. Sadece farklı kuş türlerine ev sahipliği yapmakla kalmayan Sultan Sazlığı, tarih sahnesinde de adından söz ettiriyor.

Sultan Sazlığı Tarihi

Osmanlı İmparatorluğu’nun sultanlarından IV. Murat 1636 yılında Revan Seferi’ne çıkarken Yeşilhisar’da konaklamıştır. Otağını ise şimdiki Köşk Pınarı’nın olduğu yere kurdurmuştur. Ordu, üç aydan daha fazla bir zaman burada kalmış ve levazımat taşıyan hayvanlara yiyecek temin etmek için Yay Gölü’nün içerisinde bir yol açarak sazlığa geçiş yapmıştır. Sultan ordusuna hizmet vermesinden dolayı sazlık o tarihten itibaren ”Sultan Sazlığı” olarak anılmıştır.

Kayseri Sultan Sazlığı Milli Parkı
Kayseri Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sultan Sazlığı Milli Parkı Çalışmaları


Orman ve Su İşleri Bakanlığı öncülüğünde Sultan Sazlığı’nda bulunan sulak alanları korunması amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Sultan Sazlığı Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı ve Ramsar Alanı Yönetim Planı 2008 yılı Mart ayında uygulamaya konulurken alana su girişinin sağlanması için sazlığı besleyen kanallardaki bentler kaldırıldı. Yeşilhisar Ovaçiftliği bölümünde sazlığa daha fazla su girişi sağlamak için yaklaşık olarak bir kilometrelik bir kanal açılmış ve sazlık bölgesine su aktarılmıştır. Bu çalışmalar kısa süre içerisinde faydasını gösterince Sultan Sazlığı kurak görüntüsünden kurtulmuştur.

Kayseri Sultan Sazlığı
Kayseri Sultan Sazlığı

Sultan Sazlığı Kuş Cenneti

Hem tatlı su hem de tuzlu ekosistemlerini bir arada bulundurması sebebiyle önemli bir konuma sahip olan Sultan Sazlığı’nda son gözlemlere göre 301 farklı kuş türü saptanmıştır. Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan bölge, birçok kuşun beslenmesi, barınması, konaklaması veya kuluçkaya yatması açısında ideal bir ortamdır. Sultan Sazlığı, Manyas Gölü Kuş Cenneti’nden sonra Türkiye’nin en önemli ikinci kuş cenneti konumundadır.

Sultan Sazlığı, özellikle tabiat fotoğrafçıları ülkemizdeki eşsiz yerlerden bir tanesidir. Sultan Sazlığı Milli Parkı’nı çevreleyen dağlar, fotoğrafçılar için güzel bir panoramik manzara sunmaktadır. Ayrıca Sultan Sazlığı’nda çeşitli zamanlarda safari, doğa, tabiat fotoğrafları yarışmaları düzenlenmektedir. Bu yarışmalara pek çok fotoğrafçı katılmaktadır. Fotoğrafçılığın yanı sıra kuş ve yaban hayatı gözlemi için de Sultan Sazlığı sıkça tercih edilmektedir.

Sultan Sazlığı Milli Parkı’na gelecek olan ziyaretçilerin, buraya uğramadan Ovaçiftlik Köyü’nde yer alan ziyaretçi tanıtım merkezi ile Sindelhöyük Kasabası’nda bulunan ziyaretçi bilgilendirme merkezine giderek buradan alan kılavuzları, gezi ve gözlem ile ilgili bilgi alabilirler.

Sultan Sazlığı Kayseri
Sultan Sazlığı Kayseri

Sultan Sazlığı’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Sultan Sazlığı’na gitmek için Kayseri şehir merkezinden kalkan Yahyalı dolmuşlarını kullanabilirsiniz. Sultan Sazlığı ulaşım ve diğer bilgileri daha detaylı bir şekilde öğrenmek için Sultan Sazlığı Milli Parkı’nın telefon numarası olan 0352 658 55 64 nolu hattan bilgi alabilirsiniz. Sultan Sazlığı Milli Parkı’nın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Erciyes Kayak Merkezi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/sultan-sazligi-milli-parki-kayseri/feed 0
Kayseri Kültepe (Karum-Kaniş) https://www.tatilana.com/kayseri-kultepe-karum-kanis https://www.tatilana.com/kayseri-kultepe-karum-kanis#respond Mon, 05 Jul 2021 18:37:15 +0000 https://www.tatilana.com/2015/01/kultepe-karum-kanis-kayseri.html Kayseri’de bulunan önemli tarihi noktalardan bir tanesi, Kayseri Kültepe’dir. Bir zamanlar Anadolu’nun önemli ticaret merkezlerinden biri olan bu eski bölgenin tarihi, Eski Tunç Çağı’na (M.Ö. 3000-2000) kadar uzanmaktadır. Anadolu’da ticari hayatı elinde tutan Asurlular tarafından Karum olarak anılan Kültepe, Anadolu’nun en eski uluslararası ticaret merkezlerinden birisidir.

Kültepe’nin en büyük özelliklerinden biri ise, Anadolu’daki ilk yazılı kaynakların burada bulunması ve Asur kolonilerinin ticareti hakkında bilgiler veren önemli yazılı kaynaklara buradan ulaşılmasıdır. ”Kapadokya Tabletleri” olarak bilinen pişmiş toprak içerisinde yer alan yaklaşık 25 bin adet özel ve ticari mektup, Asur lehçesiyle ve çivi yazısıyla yazılan kil tabletleri oluşturmaktadır. Halen kazı çalışmalarının devam ettiği Kültepe’deki bir çok eser, Kayseri Arkeoloji Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kayseri Kültepe (Karum-Kaniş)

Eski adı Kaniş yada Neşa olarak anılan Kültepe, bereketli bir ovanın ortasında yer almaktadır. Doğal yolların kesişim noktası olan bölge, hem doğanın sağladığı avantaj hem de ticaret yolu olması nedeniyle önemini arttırmıştır. Anadolu-Suriye-Mezopotamya arasında ticaret ve kültür merkezi işlevi gören Kültepe, iki ayrı kısımdan oluşmaktadır.

Kaniş/Tepe/Höyük

Çevresinde bulunan ovadan yaklaşık 21 metre yükseklikte yer alan ve 550×500 metre çapında olan kısım, Kaniş olarak adlandırılmaktadır. Anadolu höyüklerin en büyüklerinden bir tanesi olan Kaniş’te 1893 yılında başlayan ve 1925 yılına kadar çeşitli aralıklarla devam eden sistemsiz kazılar ve köylüler tarafından toprağın gübre olarak kullanılması; bölgenin çok fazla tahrip olmasına neden olmuştur.

Karum/Aşağı Şehir

Asurluların Karum olarak adlandırdığı Aşağı Şehir, Kaniş’i çevreleyen yerdir. Karum’un bazı kesimlerindeki yerleşim katlarının yüksekliği, ova seviyesini 2 metre kadar aşmaktadır. Yerleşim alanı, Tepe ile beraber 2,5 kilometre uzunluğunda çapa sahiptir.

Kayseri Kültepe (Karum-Kaniş)
Kayseri Kültepe (Karum-Kaniş)

Kayseri Kültepe’ye Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Kültepe Höyüğü, Kayseri şehir merkezine yaklaşık 22 kilometre uzaklıktadır. Özel araç ile Kültepe’ye gitmek için Kayseri-Sivas karayolunun 22.kilometresinde bulunan Karahöyük Köyü tabelasına sapmanız gerekmektedir. Sapaktan sonra kısa bir yolculuk ile kolayca Kültepe’ye ulaşabilirsiniz.

Kayseri şehir merkezinde yer alan tarihi yerlerden, Döner Kümbet‘i de gezmenizi öneririz.

]]>
https://www.tatilana.com/kayseri-kultepe-karum-kanis/feed 0
Kayseri Develi Gezilecek Yerler https://www.tatilana.com/kayseri-develi-gezilecek-yerler https://www.tatilana.com/kayseri-develi-gezilecek-yerler#respond Fri, 25 Jun 2021 19:37:44 +0000 https://www.tatilana.com/2017/06/kayseri-develi-gezilecek-yerler.html Kayseri il merkezinden sonra şehrin en büyük yerleşim yeri olan Kayseri Develi gezilecek yerleriyle ön plana çıkmaktadır. Eski adı Everek olan Develi ilçesi, Erciyes Dağı’nın 6 kilometre kadar güneyine kurulmuştur.

Kayseri’nin Develi ilçesi çok eski bir yerleşim yeri olma özelliğine sahiptir. İlçe merkezinde 1280 yıllarından kesme taştan yapılmış Selçuklu dönemine ait bir cami bulunmaktadır. Tarihi kaynaklara göre Develi M.Ö.2500-2000 yıllarında yaşayan uygarlıkların kültür izlerine rastlanmıştır.Bakır Çağı,Bronz Çağı ile Selçuklu Dönemi arasındaki tarihi süreç içerisinde birçok uygarlığı içinde barındıran Develi’de, halen bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır.

Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılan ilçe Kurtuluş Savaşı sırasında Haçin cephesi gibi önemli mücadelelerin geçtiği bir cephede aktif rol almıştır.

Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Kanberli Osman Bey, Osman Çoşkun Bey, Yakup Kenan Bey, Hadi Bey, Paşazade Osman Bey, Op.Dr.Osman Bey, Atıf Bey, Numan Efendi(Kara Müftü), A.Hazım Bey ve Veli Civan Bey gibi kahramanlar da Develilidir.

Kayseri Develi Gezilecek Yerler

Toplam nüfusu 65 binin üzerinde olan Develi ilçesinin ekonomisi, tarım ve hayvancılıktan oluşmaktadır. Erciyes Dağı, Seyhan Nehri’nin bir kolu olan Zamantı Irmağı ve Sultan Sazlığı ise ilçenin sembol doğa güzelliklerindendir. Kayseri Develi gezilecek yerler listesindeki noktalara alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Kayseri Develi Gezilecek Yerler
Kayseri Develi Gezilecek Yerler

Elbiz Parkı

Parkın içinde 400 yıllık bir çınar ağacı ve günümüzde de içinde alabalık yetişmekte olan Romalılardan kalma bir havuz bulunmaktadır.

Elbiz Parkına yolunuz düşerse burada yapılan meşhur ve leziz kıymalı pidesini tatmanızı tavsiye ederiz. Parkın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kayseri Develi Elbiz Parkı
Kayseri Develi Elbiz Parkı

Develi (Zengibar) Kalesi

Askeri önlem olarak halkı korumak ve gerektiğinde savunma amaçlı olarak yapılan kale Develi ovasına hâkim bir ova üzerinde bulunmaktadır.

Kalenin sadece bir kısmı günümüze kadar ulaşabilmiştir. Sağlam olduğu dönemde su sarnıçları, burçları ile gösterişli bir bütünlüğe sahip olduğu düşünülmektedir.

Develi Kalesi’nin Bizans İmparatorluğunun son döneminde inşa edildiği düşünülüyor.

Kayseri Develi (Zengibar) Kalesi
Kayseri Develi (Zengibar) Kalesi

Kaya Yazılı Anıtlar

Develi ilçesinde Hititlerden günümüze ulaşan Fraktin Kayasında hiyeroglif yazılar ve kabartma resimler bulunmaktadır. Bir diğer anıt ise Develi’nin İmamkulu köyünde yer almaktadır. Şimşek kaya olarak adlandırılan bu anıtta da hiyeroglif yazılar ve kabartma figürler bulunmaktadır.

Kayseri Develi Kaya Yazılı Anıtlar
Kayseri Develi Kaya Yazılı Anıtlar

Sultan Sazlığı

Develi-Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri arasında geniş sulan alan ülkemizin önemli kuş cennetlerindendir.

Sultan sazlığı belli başlı göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle pek çok farklı türde kuşun barınma, beslenme, üreme amaçlı kullandığı önemli yerlerden biri olmuştur.

Sultan Sazlığı 1988 yılında Tabiat Koruma Alanı, 2006 yılında ise Milli Park olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Avrupa ve Ortadoğu’nun önemli sulak alanlarından olan Sultan Sazlığı Ramsar Sözleşmesi kapsamında olan bir alandır. Şimdiye kadar 251 kuş türü, 6000 bin ördek, kaz ve flamingo tespit edilmiştir.

Sultan Sazlığı 1971 yılında Orman Bakanlığı tarafından Su kuşları Koruma ve Üretme Sahası olarak korumaya alınmıştır. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Sultan Sazlığı Milli Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kayseri Develi Sultan Sazlığı
Kayseri Develi Sultan Sazlığı
]]>
https://www.tatilana.com/kayseri-develi-gezilecek-yerler/feed 0
Kayseri Erciyes Kayak Merkezi https://www.tatilana.com/erciyes-kayak-merkezi-kayseri https://www.tatilana.com/erciyes-kayak-merkezi-kayseri#comments Sun, 13 Jun 2021 05:40:41 +0000 https://www.tatilana.com/2014/11/erciyes-kayak-merkezi-kayseri.html Kış turizminde Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri, Erciyes Kayak Merkezi’dir..

Kayseri şehir merkezine 25 kilometre mesafede bulunan Erciyes Dağı’nın 1.800 ile 3.000 metreleri arasında bulunan 3 kayak pisti, kış mevsiminde oldukça ilgi görmektedir. Dünyada bazı kayak merkezlerinde görülen ”toz kar” Erciyes’te de bulunmaktadır ve bu durum kar kalitesini arttırmaktadır.

Kayseri Erciyes Kayak Merkezi

Erciyes Kış Sporları Merkezi, 19 Nisan 1989 tarih ve 20144 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 23 Mart 1989 ve 89/13900 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ”Uluslararası Kayak Merkezi” olarak ilan edilmiştir.

Erciyes Kayak Merkezi’nde kayak sezonu ne zaman başlar sorusuna gelince, 1 Kasım – 1 Mayıs tarihleri arasında ortalama olarak 6 aylık bir süreyi kapsamaktadır. Bu uzun kış dönemi, rüzgar şartlarına ve diğer etkenlere bağlı olarak değişse de Türkiye’nin en uzun kayak dönemlerinden biri burada yaşanmaktadır.

Kayak pistlerinin ortalama olarak %10-30 arasında eğime sahip olduğu Erciyes Kayak Merkezi’nde 3 adet mekanik tesis bulunmaktadır. Bu pistlerden ilki 1450 metre uzunluğunda ve 900 kişi kapasitesinde, ikincisi 1250 metre uzunluğunda ve 800 kişi kapasitesinde, 2 adet teleskiye sahiptir. Üçüncü mekansik tesiste ise telesiyejdir ve 2250 metre uzunluğu ile 370 kişi kapasitesi bulunmaktadır.

Erciyes Kayak Merkezi’nde 300 metre uzunluğa sahip olan iki adet baby-lift tesisi kuruludur. Ayrıca uluslararası kayak yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescillenen 2 tane profesyonel kayak pisti de vardır.

Kayseri Erciyes Kayak Merkezi
Kayseri Erciyes Kayak Merkezi

Erciyes Kayak Merkezi Konaklama

Erciyes Kış Sporları Merkezi içerisinde kayak pisti bitiminde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kiraya verilen 106 yataklı, 3 yıldızlı Dedeman Oteli ve Özel 20 yataklı ACE Pansiyonu ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün 120 yataklı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 98 yataklı, Silahlı Kuvvetler’in 42 yataklı, Jandarma, Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Posta Telgraf İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün 60 yataklı, DSİ Genel Müdürlüğü’nün 207 yataklı dinlenme tesisleri ve Grand Eras Otel bulunmaktadır.

Günübirlik tesis olarak Hisarcık Belediyesi`nin yaptırmış olduğu kafeterya hizmet vermektedir. Tesiste Hisarcık Belediyesi’ne ait lavabo ve tuvalet bulunmaktadır. Günübirlik Tesis olarak Dinçerler Karizma Restaurant ve Zirve Restaurant vardır. 9 adet kayak kira büfesi ve oteller içerisinde kayak kiralama büfeleri kayak severlere hizmet vermektedir.

Erciyes Kayak Merkezi Otelleri
Erciyes Kayak Merkezi Otelleri

Erciyes Kayak Merkezi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Kış aylarında kar yağışının başlamasıyla beraber Kayseri Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 24 saat boyunca Kayseri-Erciyes yolunda çalışma yaparak ulaşımın aksatmasını engellemektedir. Bu sayede Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım aksamadan sağlanmaktadır. Merkezin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Erciyes Dağı’nda kayak sezonu başladığı zaman hafta sonlarında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından şehirden kayak merkezine otobüs seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca şehir merkezinden Erciyes Dağı’na taksiyle de gidebileceğiniz gibi bir diğer seçenek ise Develi ilçesine giden minibüslerdir. Kayseri-Develi arasında çalışan minibüsleri kullanarak Erciyes Kayak Merkezi’nde inebilirsiniz. Ulaşım hakkında detaylı bilgi almak için Öz Develi Seyahat telefon numarası 0 352 621 92 00 veya Seyrani Turizm telefon numarası 0 352 621 63 07 nolu hattan bilgi alabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Kayseri Sultan Sazlığı Milli Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/erciyes-kayak-merkezi-kayseri/feed 1
Kayseri Hunat Hatun Külliyesi Hakkında Bilgi https://www.tatilana.com/kayseri-hunat-hatun-kulliyesi-hakkinda https://www.tatilana.com/kayseri-hunat-hatun-kulliyesi-hakkinda#comments Sun, 06 Jun 2021 01:41:56 +0000 https://www.tatilana.com/2016/03/kayseri-hunat-hatun-kulliyesi-hakkinda.html Külliye, medrese ve cami gibi turistik tarihi noktaları ile öne çıkan Kayseri şehrinde gezilecek yerlerden bir tanesi, Hunat Hatun Külliyesi’dir. Hunad Hatun Medresesi olarak da bilinen bu yapı, tarih meraklıları için Kayseri’de gezilmesi gereken yerlerden biridir.

1. Alaeddin Keykubat hanımı, Mahperi Hunat Hatun tarafından 1248 yılında yaptırılmıştır. O dönemin Selçuklular’ından kalan en büyük camidir. Caminin batı giriş kapısında, muhteşem güzellikte süslemeler yer almaktadır. Ana giriş kapısının üzerinde bir hadis ve kitabe yer almaktadır. Kitabede ise bu medresenin Hunat Hatun tarafından 1338 yılında yaptırıldığı bilgileri yer almaktadır. Medresenin ana giriş kapısı batıda yer alır ve hemen yanında Mahperi Hatun’un türbesi yer almaktadır.  Medresenin yanında yer alan caminin adı, Hunat Cami’dir.

Hunat Hatun Külliyesi Yapısı

Hunat Hatun Medresesi, Selçuklu motifleri ile süslenmiş bir giriş kapısına sahiptir. Medresenin üstü açıktır ve dikdörtgen olarak inşa edilmiştir.  Girişteki avlusunda etrafında talebe odaları yer almakta ve doğu kısmında ana eyvan bulunmaktadır.  Şehrin tam merkezinde yer alan bu medrese, bugün çarşı olarak kullanılmaktadır ve tarihi dokusu ile çok sayıda turistin ilgisini çekmektedir. Tarihi kayıtlara göre medrese 1929 yılından itibaren, Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1969 yılından sonra ise, Etnografya müzesi olarak kullanılmaya devam etmiştir. 1998 yılından sonra ise Kayseri Valiliği tarafından onarım ve bakım çalışmaları yapılmış ve bu tarihten itibaren, çarşı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Medrese ve caminin yapısı özel olarak inşa edilmiştir. Her ikisi için de özel taşlar kullanılmış, taş dizilişleri itina ile yapılmıştır. Bu özellik hem camiye hem de medreseye olağanüstü bir hava katmıştır. Medresenin yanında bulunan caminin sağ tarafında, hem bayan hem de erkeklere ait hamam bulunmaktadır. Bu hamam Medrese’nin yapısına aittir ve geçmişten günümüze kadar, özelliğini korumuştur. Halen kullanımda olan hamam, turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Kayseri Hunat Hatun Külliyesi
Kayseri Hunat Hatun Külliyesi

Hunat Hatun Külliyesi Etrafında Neler Var?

Şehrin tam merkezinde bulunan bu Medrese’nin içerisinde alışveriş yapabileceğiniz hediyelik eşya dükkânları bulunmaktadır. Aynı zamanda bir adet Kitabevi ve bir adet kafesi bulunmaktadır. Bu kafeye gelen ziyaretçiler için özel olarak hazırlanmış nargile sunulmaktadır. Kafenin otantik yapısı ziyaretçilerin farklı bir deneyim yaşamasına, ev sahipliği yapmaktadır.

Hunat Hatun Külliyesi’ne Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Kayseri meydanında bulunan bu medreseye ulaşım oldukça kolaydır. Meydandan yürüme mesafesi ile 5 dakika uzaklıktadır. Kayseri’nin bütün ilçeleri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğu için şehir merkezine giden otobüsler ile ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Şehir dışından gelen misafirler için ulaşım ise, tren garından ve otogardan kalkan, şehir merkezi otobüsleri ile sağlanmaktadır. Külliyenin tam konumuna Google Maps bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka medrese hakkında bilgi almak için Kayseri Sahabiye Medresesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/kayseri-hunat-hatun-kulliyesi-hakkinda/feed 1
Kayseri Pınarbaşı Gezilecek Yerler https://www.tatilana.com/kayseri-pinarbasi-gezilecek-yerler https://www.tatilana.com/kayseri-pinarbasi-gezilecek-yerler#comments Fri, 30 Apr 2021 18:42:26 +0000 https://www.tatilana.com/2017/07/kayseri-pinarbasi-gezilecek-yerler.html

Kayseri Pınarbaşı gezilecek yerler yazımızda ilçede görülmeye değer turistik noktaları öğrenebilirsiniz. Kayseri’nin Selçuklu Devleti döneminde kurulan pazarı ile dönemin önemli ticaret noktası olan Pınarbaşı’nın tarihi M.Ö 1300lü yıllara kadar uzanmaktadır.

Anadolu’nun idari, ticari ve kültürel merkezi olan Ariaratia krallığı bu bölgede hüküm sürmüş ve devlet bölgeye refah ve mutluluk sağlamıştır. Dönemin zengin yerleşim yeri olan Ariaratia Krallığı’nın başkenti Pınarbaşı bölgesidir. Sulak bölgede kurulan ve ticaret merkezi olan Krallığın kalkınması sonucu bölgeye büyük bir baraj yapılmıştır. Karakuyu yakınlarına yapılan barajın kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.

Kayseri Pınarbaşı Gezilecek Yerler
Kayseri Pınarbaşı Gezilecek Yerler

Kayseri Pınarbaşı Gezilecek Yerler

Pınarbaşı yöresinin insanları ticaretle uğraşmakta bu bakımdan bölgenin tarihteki ticari önemini günümüzde de yaşatmaktadır. Kayseri Pınarbaşı gezilecek yerler listesine eklemek istediğiniz turistik noktaları alt kısımdaki yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Melikgazi Türbesi

Melikgazi Türbesi
Melikgazi Türbesi

Kayseri’ye 91 kilometre uzaklıkta Pınarbaşı İlçesinin Melikgazi köyünde bulunan türbe Danişmentler Devleti’nden Emir Melik Gazi adına yapılmıştır.

Türbenin tamamı ince tuğladan yapılmış ve içerisinde Melik Gazi’de dâhil olmak üzere 7 mumya ceset bulunmaktadır. Bu mumyalar bilinçli olarak yapılmış değil doğal yollarla olmuş mumya cesetlerdir. Mısır’daki mumyalama yöntemi ile oluşan cesetlerle karıştırılmamalıdır.

Melikgazi Türbesi cesetlik ve sanduka olmak üzere iki odadan oluşan itinalı işçiliğe sahip dış yüzeyi geometrik motifler ile süslü bölgedeki en gösterişli türbedir.

Yabanlu Pazarı (Pazarören)

Yabanlu Pazarı (Pazarören)
Yabanlu Pazarı (Pazarören)

Selçuklu Devleti’nin egemenliği döneminde bu bölgede günümüzde uluslararası fuarlara benzeyen her yıl büyük bir Pazar kurulmakta ve farklı topraklardan da ziyaretçiler gelmektedir. Tarihi kaynaklara göre 40 gün boyunca açık olan pazara katılmak için tacirler büyük çaba göstermişlerdir. Yol sıkıntısını ortadan kaldıran ve farklı bölgelerdeki tacirleri buluşturan pazarın adı ‘yabancılar pazarı’ anlamına gelmektedir.

Yabanlu Pazarı’nın bilinen geleneklerinin arasında satılan malın hiçbir koşulda geri alınmaması vardır. Bu da pazarda kusurlu malların kusurları gizlenerek satılması sonucunu doğurmuştur.

Selçuklu döneminde yaşamış olan Mevlana’da Yabanlu Pazarı’ndan söz etmiş ve pazarın tacirler için büyük bir kazanç yeri olduğunu vurgulamıştır. Günümüzde tam olarak yeri tespit edilemeyen Yabanlu Pazarı’nın büyük otlakların oluşu ve su sıkıntısı çekilmemesi sebebi ile Pınarbaşı Pazarören bölgesinde kurulduğu tahmin ediliyor. Yabunlu Pazar geleneğinin Moğol hâkimiyeti sonucu 13. Yüzyıl sonları ila 14. Yüzyıl başlarında son bulduğu bilinmektedir.

İlçenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Şehirdeki bir başka ilçenin turistik noktalarını öğrenmek için Kayseri Develi Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/kayseri-pinarbasi-gezilecek-yerler/feed 1
Kayseri Gevher Nesibe Şifahanesi (Tıp Müzesi) Bilgi https://www.tatilana.com/kayseri-gevher-nesibe-sifahanesi-tip https://www.tatilana.com/kayseri-gevher-nesibe-sifahanesi-tip#respond Tue, 01 Mar 2016 18:44:00 +0000 https://www.tatilana.com/2016/03/kayseri-gevher-nesibe-sifahanesi-tip.html Kayseri’de gezilecek yerlerden biri olan Gevher Nesibe Şifahanesi, bölgenin önemli tarihi yapılardan biridir. Gevher Nesibe Müzesi veya Tıp Müzesi olarak da adlandırılan bu yapı, şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir.

Gevher Nesibe Sultan, büyük Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçaslan’ın kızıdır. Gevher Nesibe 1204 yılında verem hastalığına yakalanmış ve Kayseri’de hayata gözlerini kapatmıştır. Ölmeden önce vermiş olduğu vasiyet üzerine ise 1204-1206 yılların arasında, kendi adının verildiği Gevher Nesibe Şifahanesi yaptırılmıştır. Bu şifahaneye daha sonraları, yani 1210- 1214 yılları arasında, medrese bölümü eklenmiştir. Bu menderese ile de, dünyanın ilk tıp eğitimi ve sağlık hizmetini veren yapılarından biri olmuştur.

Gevher Nesibe Şifahanesi Yapısı ve Tarihi

Kayseri’nin en merkezinde bulunan bu yapı, Selçuklu zamanında yapılmış olan medreselerin en seçkini ve ayakta kalabileni, özelliğindedir. Medrese üstü açık yapıdadır. İki bloktan oluşmakta ve bu bloklardan batı tarafındaki şifahane, doğu tarafındaki ise medrese olmaktadır. Şifahanenin batı tarafında ise akıl hastalıkları bölümü ve medresenin kuzeydoğu köşesinde ise, Gevher Nesibe türbesi yer almaktadır. 1204 yılında veremden vefat eden Gevher Nesibe’nin mezarı bu medresenin içerisinde yer almaktadır. Medresenin ilginç özelliklerinden biri, burada bir kitabenin yer almasıdır bu kitabe, yapıldığı zamandan beri, olduğu gibi kalmıştır. Kitabe ’de medresenin Gevher Nesibe’nin vasiyeti üzerine yapıldığı yazmaktadır.

Yapı iki blokludur ve dört tarafında eyvanlar bulunmaktadır. Ortasındaki havuzun varlığı ise, farklı bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Medrese bulunan odaların hepsi küçük kapılıdır ve bu kapıları hepsi avluya açılmaktadır. Medresede mutfağa benzer bir yapı bulunmadığı için yemeklerin dışarıdan geldiği düşünülmektedir. Bu medresenin yapısında çok sayıda taşçı işaretine ve Türk damgasına rastlanmış olması da, büyük dikkat çekmektedir. Bu medresede kadın erkek veya Müslüman ya da gayrimüslim ayırımı yapılmamış, herkese aynı şekilde hizmet verilmiştir. Medrese bu anlayışını ve hizmetini ise 20. Yüzyıla kadar devam ettirmiştir.

Medrese, 1900’lü yılların başlarında terk edilmiş ve ders verilen okul bölümü yıkılmıştır. Bunun ardından 1960’lı yıllarda tadilat yapılmış ve kullanıma tekrar açılmıştır. Ancak bir süre sonra tekrar yenilenmesine karar verilmiş ve 1980 yılında Erciyes Üniversitesi tarafından tadilat yaptırılmıştır. Bu tadilatlar sırasında pek çok kazı yapılmış ve kazılarda çok önemli bulgulara rastlanmıştır. Bu yapılan çalışmaların sonucunda medrese içerisinde, hekim, cerrah, eczacı koğuşu, göz doktoru, akıl hastanesi ve ruh hastalıkları koğuşu olduğu ortaya çıkarılmıştır.  1982 yılında medrese, Erciyes Üniversitesi tarafından Tıp Tarihi Müzesi olarak kabul edilmiştir.

Kayseri Gevher Nesibe Şifahanesi
Kayseri Gevher Nesibe Şifahanesi

Gevher Nesibe Müzesi Bölümleri Neler?

Atatürk ve Askeri hekimleri, kışlık dershane, İni Sina eyvanı, Gevher Nesibe eyvanı, yazlık dershane, kütüphane, Selçuklu kıyafetleri, eski Türk hekimleri, dişçilik tarihi, hasta odası, hemşire tarihi, ameliyathane ve cerrahi aletler ve ruh hastalıkları psikiyatri koğuşları gibi önemli bölümlerin yanı sıra pek çok bölüm bulunmaktadır. Müzede tıp tarihi ile alakalı olan her şeye, çarpıcı gerçekleri ile ulaşmanız mümkündür.

Müze ziyaret günleri ve saatleri ilgili bilginin yanında giriş ücreti hakkında bilgi arayanlar için: Müze, pazartesi günleri dışında her gün, mesai saatleri içerisinde açık olup, müzeye girişlerden ücret alınmamaktadır.

Gevher Nesibe Şifahanesi Müzesi Etrafında Neler Var?

Medresenin bulunduğu yerde Kıvılcım kitabevi ve bu kitabevinin hemen dışarısında, Kıvılcım Kafe bulunmaktadır. Bu kafe, kamelyalar şeklinde düzenlenmiştir ve yaz aylarında hem serinleyip hem de dinlenebileceğiniz, aynı zamanda hemen altında bulunan kanalda deniz bisikleti sürebileceğiniz, arkadaşlarınız ile tavla oynayarak güzel vakit geçirebileceğiniz bir yerdir. Burada tost, hamburger, köfte ekmek gibi atıştırmalıkları da deneyebilirsiniz.

Gevher Nesibe Şifahanesi Müzesi
Gevher Nesibe Şifahanesi Müzesi

Kayseri Tıp Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Müze, Mimar Sinan Parkı içerisinde yer almaktadır. Mimar Sinan parkı ise, meydanda bulunan büyük alışveriş merkezi Almer’in hemen arka kısmında yer almaktadır. Buraya ulaşım meydandan 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Kayseri’nin pek çok ilçesi merkeze bağlandığı için he dakika otobüsler ile merkeze ulaşım sağlanmaktadır. Otobüslerden meydanda inip, sağ tarafınızdaki Almer Alışveriş Merkezi’nin arka tarafına geçtiğinizde, medreseyi rahatlıkla görebilirsiniz. Müzenin tam konumuna Google Maps bağlantısından erişebilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/kayseri-gevher-nesibe-sifahanesi-tip/feed 0