İnönü Savaşları Bozüyük Şehitliği

30 Haziran 2017 tarihinde yapılan değişiklikle adı Bilecik İnönü Şehitliği olan İnönü Savaşları Bozüyük Şehitliği, Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir ayağı olan 1. ve 2. İnönü Savaşları’nın tamamının yaşandığı cephe olan Bozüyük’ün ismi verilmiş ve bu tarihten itibaren İnönü Savaşları Bozüyük Şehitliği olarak şehitliğin adı değiştirilmiştir.

Çam ve köknar ağaçları ile çevrelenmiş şehitlikte mermer taşından yapılmış şehitlik nişan taşları bulunmaktadır.

İnönü Savaşları Bozüyük Şehitliği Tarihçesi

Inonu Savaslari Bozuyuk Sehitligi Tarihce
İnönü Savaşları Bozüyük Şehitliği

1930’da Milli Savunma Bakanlığı tarafından yaptırılan şehitlikte, İnönü Savaşları esnasında vefat eden kayıtlı yaklaşık 4200 civarı Osmanlı askeri yatmaktadır. Ancak bütün şehitlerin ismi bilinmediğinden İnönü Savaşları Şehitliği’nde yalnızca 141 mezar vardır.

Mezarlar dikdörtgen duvarla çevrili olup mezarın ayakucunda Türk bayrağı figüre edilmiştir. Şehitliğin üstünde hem Osmanlıca hem de günümüz Türkçesi ile yazılmış yazıt vardır. Pirinç levhada bulunan yazıtta şu kelimeler yer almaktadır:

“Ey yolcu burada gördüğün mezar
Türklerin istiklal abidesidir.
Bir gökten bir göğe haykıran rüzgar
İnönü Cengi’nin zafer sesidir.”

1981’den sonra İnönü Savaşı’nın kazanıldığı gün olan  1 Nisan’da İnönü Savaşları Şehitliği’nde, İnönü Savaşları’nda kaybettiğimiz şehitlerimizi anma ve İnönü Savaşları’nı Kutlama töreni düzenlenmektedir.

İnönü Savaşları Bozüyük Şehitliği’ne Nasıl Gidilir?

İnönü Savaşları Şehitliği
İnönü Savaşları Şehitliği

Bilecik şehir merkezinin 34 km ardından Bozüyük ilçesine varılmaktadır. Bozüyük’ten 6 km daha ileride bulunan İnönü Savaşları Şehitliği’ne ilçeden servisler kalkmaktadır. Şehitliğin tam konumuna Google Maps üzerinden erişebilirsiniz. Bölgedeki bütün turistik noktaları Bilecek Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir