Xanthos-Letoon Antik Kentleri

Muğla – Antalya sınırında yer alan Xanthos-Letoon Antik Kentleri, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan iki ayrı önemli antik kenttir.

Xanthos-Letoon Antik Kentleri

Ksanthos (Xanthos) ve Letoon antik kentleri, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne dahil edilmiştir. Bu iki antik kentin aralarındaki tarihsel ve organik bağlar, beraber anılmalarına ve listeye beraber dahil olmalarına neden olmuştur. İki şehir de Muğla-Antalya il sınırı yakınında yer almaktadır ve aralarında yaklaşık 4 kilometrelik mesafe bulunmaktadır.

Ksanthos (Xanthos) Antik Kenti, antik çağda Likya’nın en büyük idari merkezi olarak bilinmektedir. Letoon Antik Kenti ise antik çağdaki en önemli dini merkezlerden biridir.

Xanthos-Letoon Antik Kentleri
Xanthos-Letoon Antik Kentleri

Letoon Antik Kenti

Fethiye-Kaş karayolunun 65. kilometresinde yer alan Letoon Antik Kenti, Kumluova Köyü’nün yakınlarındadır. Bu antik kent ile ilgili öne çıkan en önemli bilgi, şehrin antik çağda önemli bir dini merkez olmasıdır.

Likya’nın önemli şehirlerinde biri olan Letoon’da Leto, Apollo ve Artemis tapınaklarının yanı sıra bir adet manastır, bir adet çeşme ve Roma Tiyatrosu kalıntıları bulunmaktadır. Yan yana bulunan bu üç tapınaktan kuzeydeki Leto, ortadaki Artemis ve güneydeki Apollo’na ithafen inşa edilmiştir. Kentteki yerleşim izleri, M.Ö. 7.yüzyıla kadar uzanırken, M.S. 7. yüzyıl civarında terk edildiği anlaşılmaktadır.

Leto Tapınağı, Artemis ve Apollo’nun annesi olan Leto’ya adanmıştır ve şehirdeki en büyük tapınaktır. Peripteros tarzında inşa edilen Leto Tapınağı, 30.25 metreye 15.75 metre büyüklüğündedir.

Apollo Tapınağı, dor tarzında inşa edilmiş bir tapınaktır. Leto Tapınağı’na oranla daha az korunmuş bu tapınağın boyutları; 27.90 metreye 15.07 metredir ve daha küçüktür.

Artemis Tapınağı, her iki tapınağın ortasında yer almaktadır. Tapınağın boyutları; 18.20 metreye 8.70 metredir ve üç tapınak içerisinde en küçük olandır.

Letoon Antik Kenti’ne giriş ücreti, 12 TL olarak belirlenmiştir. Müzekart geçerli olduğu için Müzekart ve Müzekart+ sahipleri, ücretsiz olarak giriş yapabilmektedir. Ziyaret saatleri ise yaz döneminde 08:30-19:30 arası, kış döneminde 08:30-17:30 arasıdır.

letoon antik kenti
Letoon Antik Kenti

Ksantos (Xanthos) Antik Kenti

Ksantos Antik Kenti, Fethiye-Kaş karayolunun 70.kilometresinde yer almaktadır. Kınık Köyü’ne yakın bir konumda bulunan Ksantos, antik dönemde Likya’nın en büyük idari merkezi olarak bilinmektedir ve Likya’ya başkentlik yapmıştır.

Xanthos Antik Kenti’ndeki yerleşim, M.Ö. 8.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bağımsız bir şehir devleti olarak kurulan kent, M.Ö. 545 yılında Pers egemenliği altına girmiştir. Şehir 100 yıl kadar sonra tamamen yanmasının ardından tekrar inşa edilmiştir. M.Ö. 2.yüzyılda ise Likya Birliği’nin başkentliğini yapmıştır. Sonraki dönemde Roma ve Bizans egemenliğine giren Xanthos, 7.yüzyıldaki Arap akınlarına kadar Bizans hakimiyetinde kalmıştır. Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan bu antik kentte; Likya gelenekleri, Helenistik ve Roma dönemi etkileri görülmektedir. Şehirde yaşayan her uygarlık, kendi kültürünü yansıtan eserler inşa etmiştir.

Pek çok tarihi olaya ve savaşlara sahne olan Ksantos Antik Kenti’nde günümüze kadar ulaşan kaya mezarları, lahit mezarlar, Likya kültürünü yansıtan dikme mezar anıtları, pek çok onarımdan geçmiş tiyatro ve Erken Hıristiyanlık Dönemi’ne ait kilise gibi kalıntılar bulunmaktadır. 1840’lı yıllarda bölgede kazı çalışmaları yapan İngilizler, buradan ”Nereidler Anıtı” ile birlikte pek çok eseri yurtdışına kaçırmışlardır. Bu eserler, günümüzde British Museum’da sergilenmektedir.

Ksantos (Xanthos) Antik Kenti’ne giriş ücreti, 14 TL’dir. Kente Müzekart ve Müzekart+ sahipleri, ücretsiz olarak giriş yapabilmektedir.  Yaz döneminde 08:00-19:00 saatleri arasında ziyaret yapılabilmektedir. Kış döneminde ise ziyaret saatleri 08:30-17:30 olarak düzenlenmektedir.

xanthos antik kenti
Xanthos Antik Kenti

Xanthos-Letoon Antik Kentlerine Nasıl Gidilir ?

Kaş-Fethiye karayolu üzerinden giderek, her iki antik kente de özel araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Yolun 65.kilometresinde Kınık yakınındaki yola saptıktan sonra 4 kilometre kadar gittikten sonra Letoon Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz. Aynı yolun 70.kilometresinde, biraz daha ilerisinde ise Xanthos tabelalarını takip ederek antik kente ulaşabilirsiniz. Antalya Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan şehirdeki diğer turistik noktaları öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum