Osmaniye Gezilecek Yerler Nereler?

Osmaniye gezilecek yerleri bu yazıda sizin için derledik. Önceden Adana’ya bağlı bir ilçe olan Osmaniye, 26 Ekim 1996 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ve Doğu Anadolu’nun giriş kapısı olarak tanımlanan Osmaniye gezilecek yerleri hakkında bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Osmaniye Gezilecek Yerler

Türkiye’nin 80. ili olan Osmaniye, Ceyhan Nehri havzasında yer almaktadır. Hitit, Pers ve Roma gibi önemli uygarlıklara ev sahipliği yapan Osmaniye, tarihiyle zengin bölgelerden birisidir. Gezilecek yerler konusunda tarihi kaleleri ile ön plana çıkan şehirde milli park, kaplıca, açık hava müzesi ve yayla gibi hem tarih hem de doğa turizmine dair birçok yer bulunmaktadır.

Özellikle Osmaniye ilçeleri, tatil rehberi oluştururken listenizde yer alması gereken bölgelerdendir. Şehir merkezinde yer alan gezi noktalarının yanında ilçelerde de oldukça fazla gezilecek yer bulunmaktadır.

Osmaniye Gezilecek Yerler
Osmaniye Gezilecek Yerler

Karatepe-Aslantaş Milli Parkı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine 22 kilometre uzaklıkta yer alan Karatepe-Aslantaş Millİ Parkı, Osmaniye’de gezilecek yerler denildiği zaman akla ilk gelen yerlerdendir. Ceyhan Nehri’nin kenarında bulunan milli parkta Genç Hitit Dönemi’ne ait (M.Ö. 8.YY) yerleşme ve kale kalıntıları bulunmaktadır. Bölgede ayrıca Roma ve Bizans dönemine ait yerleşme kalıntıları da yer almaktadır.

Osmaniye gezilecek yerler listesindeki Karatepe-Aslantaş Milli Parkı’nda genellik kızılçam ve meşe ağaç türlerine rastlanırken bölgenin bitki örtüsü maki ağırlıklıdır. Yaban hayvanlara da ev sahipliği yapan park içerisinde karaca, yaban domuzu, çakal, tavşan, tilki ve keklik gibi türler yaşamaktadır. Ceyhan Nehri içerisinde ise ağırlıklı olarak yayın ve sazan balığı görülmektedir.

Osmaniye Karatepe-Aslantaş Milli Parkı
Osmaniye Karatepe-Aslantaş Milli Parkı

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan Karatepe Antik Kenti, günümüzde Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Osmaniye şehir merkezine 30, Kadirli ilçe merkezine ise 22 kilometre uzaklıkta bulunan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, M.Ö. 8.yüzyılda Genç Hitit Dönemi’nde Hitit Kralı Asivatas tarafından kurulunan Asitivada Kalesi ve çevresini içine almaktadır.

Doğal bir tepenin üzerinde, Toros Dağları’nın eteklerinde bulunan  Karatepe Antik Kenti, eski zamanlarda bir kervan yoluna hakimdi. 1946 yılında öğretmen Ekrem Kuşçu tarafından tesadüfen bulunan ve Adana Müzesi’ne bildirilen bölgede yapılan ilk çalışmalar, yine 1946 yılına aittir. Alman arkeolog Prof.Dr. H.Th.Bossert başkanlığında kurulan kazı heyeti, 1946 yılında bölge ve çevresinde kazı çalışmalarında bulunmuştur.

Osmaniye gezilecek yerler listesindeki Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olarak kayıtlarda geçmektedir. Aslantaş Baraj Gölü kıyısında bulunan bölge, Karatepe-Aslantaş Milli Parkı sınırları içerisindedir.

Osmaniye Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi
Osmaniye Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Devlet Bahçeli Meydanı

Osmaniye’nin en ünlü meydanı, Türkiye’nin en büyük Türk Bayrağı’nın burada bulunmasıyla ön plana çıkmaktadır. 600 metrekarelik boyutuyla devasa bir görüntüye sahip olan Türkiye’nin en büyük bayrağı, Osmaniye’nin simgesi haline gelmiştir. Osmaniye trafiğini rahatlatan Osmaniye gezilecek yerler listesindeki Devlet Bahçeli Meydanı, gece gündüz ayrı güzellikte fotoğraflar sunmaktadır.

Osmaniye Devlet Bahçeli Meydanı
Osmaniye Devlet Bahçeli Meydanı

Osmaniye Kent Müzesi

Osmaniye Belediyesi tarafından şehrin turizmine kazandırılan Osmaniye Kent Müzesi, Osmaniye hakkında detaylı bilgiler vermektedir. 1960’lı yıllarda Çamlık Sosyal Tesisleri adıyla hizmet veren müze binası, Selçuklu mimarisinin özellikleriyle düzenlenerek müze haline getirilmiştir.

Kent  Müzesi’nde Osmaniye ve çevresinin yaklaşık 3.000 yıllık tarihine ışık tutan müzede şehrin sosyal hayatı, ticareti, siyaseti, tarihi, sanatı, tarımı ve diğer yönleri anlatılmaktadır. Osmaniye gezilecek yerler listesindeki müzeyle ilgili detaylı bilgi almak için Osmaniye Kent Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Osmaniye Kent Müzesi
Osmaniye Kent Müzesi

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Osmaniye’nin öne çıkan doğal güzelliklerinden biri olan Kırmıtlı Kuş Cenneti, Kastabala Vadisi olarak da bilinmektedir. Yaklaşık 200 tür kuşun yaşadığı Kırmıtlı Kuş Cenneti, Ceyhan Nehri’nin kıyısındaki göletlerden biridir.

Yöre halkının alternatif geçim kaynağı olan Kırmıtlı Kuş Cenneti bölgesinde fiziksel alt yapı çalışmaları devam etmektedir. Bölgeye kurulacak olan kuş gözlem alanları ile birlikte, buraya olan talep artacak ve bölgenin popülaritesi yükselecektir. Osmaniye gezilecek yerler listesindeki bölge hakkında daha fazla bilgi edinmek için Kırmıtlı Kuş Cenneti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti
Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti

Haruniye Kaplıcaları

Osmaniye’nin Düziçi ilçesine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Haruniye Kaplıcası, Ceyhan Nehri kıyısımda ağaçlarla kaplı bir bölgede bulunmaktadır. Manzarasıyla beraber ruhsal sağlığınıza katkı sağlayacak olan Haruniye Kaplıcaları’nın romatizma, deri hastalıkları, sinirsel hastalıkları ve kadın hastalıkları gibi hastalıklara iyi geldiği belirtilmektedir.

Osmaniye Haruniye Kaplıcaları
Osmaniye Haruniye Kaplıcaları

Osmaniye Yaylaları

Zorkun Yaylası: Amanos Dağları üzerinde yer alan Zorkun Yaylası, Çukurova Bölgesi’nin ve Osmaniye’nin en büyük yaylası konumundadır. Deniz seviyesinden 1650 metre yükseklikte olan yaylanın nüfusu, yaz döneminde 80 bine kadar çıkmaktadır. Çam, sedir ve köknar ağaçlarıyla çevrili yaylada kamp kurmak mümkündür. Yaylada bakkalar, kır kahvesi, lokantalar, kasap, manav ve fırın da bulunmaktadır.

Kadirli – Maksutoğlu Yaylası: Ortalama 45 kilometre uzaklıkta bulunan Kadirli Maksutoğlu Yaylası’na Kadirli – Andırın – Kahramanmaraş rotası üzerinden 12.kilometre sola dönülerek gidilmektedir. Yaz döneminde Kadirli ilçesinde jeep ve minibüsler ile buraya seferler düzenlemektedir. Yöre halkının yaz mevsiminde çıktığı bu yaylada yerleşim artmasıyla beraber ahşap evlerin yanında beton yapılar da görülmeye başlanmıştır. Bölgede elektrik ve telefon hizmetleri bulunmakla birlikte kır kahveleri, bakkallar, kasaplar ve küçük lokantalar da vardır.

Kadirli – Bağdaş ve Almacık Yaylası: Osmaniye’nin Kadirli ilçesine 57 kilometre uzaklıkta bulunan Bağdaş ve Almacık Yaylası’na yaz mevsiminde Kadirli’den minibüsler gitmektedir. Köy ve orman yolları arasından ulaşılan yayla, iki tepe arasında bulunmaktadır. Bölgede çam, ardıç, köknar ve sedir ağaçları ağırlık olarak görülmektedir.

Kadirli – Beyoğlu – Savrun Gözü – Dokurcun ve Çığşar Yaylaları: Kadirli ilçesine 65 kilometre uzaklıkta bu yaylalar, Toros Dağları’nın bir uzantısı olan Dibek Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır. Ağaçlarla kaplı ve rengarenk çiçeklediği bu yaylalar, birbirlerine oldukça yakındır. Kayalıklarında kartal, şahin ve doğan gibi yırtıcı kuşları gözlemlemenin de mümkün olduğu Beyoğlu – Savrun Gözü – Dokurcun ve Çığşar Yaylaları, Yaşar Kemal’in İnce Memed romanında da mekan olarak geçmektedir.

Osmaniye Yaylaları
Osmaniye Yaylaları

Ağcabey Camii

Osmaniye’nin Bahçe ilçesi merkezindeki Atatürk Meydanı’nda bulunan Ağcabey Camii, kitabesinden anlaşıldığı üzere 1809 yılında Ağcabey isimli bir kişi tarafından yaptırılmıştır. Caminin 1809 yılında yeniden yapılmasından önce kalan kısımlarının ise Dulkadiroğulları Beyliği’nden Alaü’d Devle zamanında yapıldığı düşünülmektedir.

Osmaniye gezilecek yerler listesindeki Ağcabey Camii’nin minaresi dışında kalan cami yapısı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yıkılarak aslına uygun şekilde, yeniden inşa edilmiş ve ibadete açılmıştır.

Osmaniye Ağcabey Camii
Osmaniye Ağcabey Camii

Ala Camii

Osmaniye’nin günümüze kadar ulaşan önemli tarihi yapılarından olan Ala Camii, Roma Dönemi’nde manastır olarak yapılmıştır. Yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkartılan Osmaniye Ala Camii, Kadirli’nin Öksüz Köyü’nde yer almaktadır. Manastır olarak inşa edilmesinin ardından yapıya bir de kilise ilave edilmiştir.

Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Kasım Bey, kiliseyi babası için camiye çevirmiş ve Alaüddevle Mescidi adını vermiştir. Ala Camii, bu tarihten sonra 1921 yılına kadar cami ve medrese olarak hizmet vermiştir.

Osmaniye Ala Camii
Osmaniye Ala Camii

Envar-Ül Hamit Camii

Osmaniye şehir merkezinde yer alan Envar-Ül Hamit Camii, 1890 yılında Hacı Hüseyin Efendi ve Hacı Bicik Efendi tarafından yaptırılmıştır.  4.000 metrekarelik bir alanı kaplayan cami; taş duvar ve çatı betondan oluşmaktadır. Osmaniye gezilecek yerler listesindeki Envar-Ül Hamit Camii’nin alanı içerisinde müftülük misafirhanesi ve toplantı salonu, şadırvan, su kuyusu, şehitlik ve tek şerefeli minare vardır. Günümüzde ibadete açık olan cami, 1930 senesinde restore edilerek yenilenmiştir.

Osmaniye Envar-Ül Hamit Camii
Osmaniye Envar-Ül Hamit Camii

Karaçay Şelalesi

Osmaniye il merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Karaçay mesire alanı, hem şelalesi hem de tabiat parkı olarak barındırdığı doğal güzellikleriyle bölgenin ilgi çeken yerlerinden biridir. Osmaniye gezilecek yerler listesindeki Karaçay Mesire Alanı’ndan başlayan 3,5 kilometre uzunluğundaki Karaçay Vadisi, Karaçay Şelalesi’ne gitmektedir. Özellikle hafta sonlarında piknik yapmak için sıkça tercih edilen bölgede küçük lokantalar da bulunmaktadır.

Osmaniye Karaçay Şelalesi
Osmaniye Karaçay Şelalesi

Kastabala Antik Kenti

Osmaniye il merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Cevdetiye Beldesi’nde bulunan Kastabala Antik Kenti, bölgedeki gezilecek yerlerden biridir. Antik Kenti’n kurulduğu yer, Ceyhan Nehri’nin yakınında ufak bir tepeye hakim konumdadır. Bölgede yapılan kazı çalışmaları, kentin tarihinin M.Ö. 5.yüzyıla kadar uzandığını göstermektedir.

Osmaniye gezilecek yerler listesindeki Kastabala Antik Kenti’nin merkezi, surlar ile çevrilidir ve kayalık yükseltiler ile doğal sınırları bulunmaktadır. Antik kent içerisinde tiyatro, hamam, dükkan ve kilise kalıntılarına rastlanmıştır.

Osmaniye Kastabala Antik Kenti
Osmaniye Kastabala Antik Kenti

Toprakkale Kalesi

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde bulunan Toprakkale Kalesi, Osmaniye-Adana ve İskenderun yollarının kesişim kavşağında yer almaktadır. M.Ö. 2.000 yılına kadar uzanan kale, Abbasi Halifesi olan Harun Reşit döneminde 8.yüzyılda siyah taşlar kullanılarak yeniden yapılmıştır. Dikdörtgen plana sahip olan Toprakkale Kalesi’nin 12 burcu ve dış avlu surları bulunmaktadır.

Yığma bir tepe üzerine inşa edilen kale, Osmanlı Dönemi’nde Kınık Kalesi olarak adlandırılmaktaydı. Günümüzde Osmaniye turizmine kazandırılan Toprakkale Kalesi’nde gece ışıklandırması ve çevre düzenlemeleri yapılmıştır.

Osmaniye Toprakkale Kalesi
Osmaniye Toprakkale Kalesi

Gaffarlı Taş Köprü

Osmaniye’nin Sumbas ilçesindeki Gaffarlı Köyü’nde bulunan Gaffarlı Taş Köprü, Kesik Su Deresi üzerine kurulmuştur. Basık sivri kemerli ve tek gözlü olan Gaffarlı Taş Köprü’nün üst tarafı kademelidir. Köprünün taşıyıcı görevi gören alt kısmı ise düzgün kesme blok taşlarla örülmüştür. Restorasyonu yapılan köprünün yıkılan yerlerine müdahale edilmiştir.

Osmaniye Gaffarlı Taş Köprü
Osmaniye Gaffarlı Taş Köprü

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir