Semerkand Uluğ Bey Medresesi

Özbekistan’ın tarihi Semerkand şehrindeki Registan Meydanı’nda yer alan Semerkand Uluğ Bey Medresesi, 15.yüzyıla kadar Asya’nın en önemli üniversitesi olarak varlığını sürdürmüştür.

Timur İmparatorluğu’nun 4.sultanı olan Uluğ Bey tarafından 1417-1420 yılları arasında yaptırılan medrese, günümüzde Özbekistan’da gezilecek yerler listesinin başında gelmektedir.

Semerkand Uluğ Bey Medresesi

Kervansaray, han, medrese ve diğer bölümleriyle birlikte külliye şeklinde inşa edilen yapıdan günümüze kadar sadece medrese kısmı ulaşmıştır. Görkemli görüntüsü ile Timur geleneğini iyi bir şekilde yansıtan yapı, döneminde Asya’nın önemli bir eğitim merkezi işlevi görmesini sağlamıştır.

Semerkand Uluğ Bey Medresesi
Semerkand Uluğ Bey Medresesi

Uluğ Bey Döneminde Semerkand

Döneminin 70’e yakın ünlü bilginini Semerkant’a getiren Ulu Bey, bilimi oldukça değer vermekteydi. Ünlü Matematikçi ve Gökbilimci Gıyaseddin Cemşid ve Bursalı Kadızade Rumi gibi isimleri Semerkant’a getiren Uluğ Bey, burada matematik ve gökbilim ağırlıklı eğitim verilmesini sağladı.

Uluğ Bey’in ölümünden sonra bilimsel ve kültürel merkez olma vasfını kaybeden şehir, önemli eğitimcilerin buradan ayrılmasından sonra değerini kaybetmiştir. Bu dönemde Semerkant şehrini terk eden ünlü bilginlerin içerisinde Ali Kuşçu da bulunmaktadır.

Uluğ Bey
Uluğ Bey

17.yüzyılın sonlarına kadar ilahiyat ağırlıklı derslerin verildiği medrese, Sovyetler Birliği döneminde buğday ambarı olarak kullanılmıştır. Zaman içerisinde medresenin tahribatı restore edilmiş ve 20.yüzyılın başlarında tekrar öğretime açılmıştır. Tatil Ana sayfasından diğer gezilecek yerlere göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum