Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara’da gezilecek yerlerden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’da elde edilen arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müzedir. Anadolu Tarihi hakkındaki en önemli müzelerden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, aynı zamanda tarihi bir müze binasına sahiptir.

Ankara’daki müzeler içerisinde en çok ziyaret edilen müze olarak bilinen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’ya gitmişken görmeniz gereken yerler arasındadır. Atpazarı semtinde yer alan müze binasının çevresinde pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Ankara Kalesi, Çengelhan Rahmi M.Koç Müzesi, Suluhan ve bölgenin dar sokakları, çevredeki görülmeye değer diğer yerlerdir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde son restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmaları 2010 yılında başlamıştır ve 2014 yılına kadar devam etmiştir. Müzenin bir çok noktası yenilenmiştir. 13 Mayıs 2014 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de katıldığı bir açılış töreniyle tekrar ziyarete açılmıştır.

Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han

Ankara Kalesi’nin güneydoğu tarafında yer alan müze binası, Veli Mahmud Paşa tarafından yaptırılan Mahmut Paşa Bedesteni ve Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Han olarak iki ayrı Osmanlı yapısını kapsamaktadır.

Mahmut Paşa Bedesteni, 1464-1471 tarihlerinde Fatih Sultan Mehmet döneminin baş vezirlerinden olan Mahmut Paşa tarafından yaptırılmıştır. Klasik Osmanlı mimarisine sahip olan yapı, ortada 10 kubbe ile örtülü dikdörtgen planlıdır. Karşılıklı yerleştirilen tonozlarla örtülü 102 dükkandan meydana gelmektedir.

Kurşunlu Han, yine Fatih Sultan Mehmet döneminin baş vezirlerinden olan Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1946 yılında yapının onarılması sırasında II.Murat dönemine ait olan sikkeler bulunmuştur. Tipik bir Osmanlı Devri han yapısında olan Kurşunlu Han’ın 15.yüzyılın ilk yarısında var olduğu düşünülmektedir.

Günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni oluşturan bu iki tarihi yapı, 1881 yılında çıkan yangının ardından terk edilmiştir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin Kuruluş Tarihi

Mustafa Kemal Atatürk, tarihi değerlere duyduğu saygı sonucunda yetkililere ”Eti Müzesi” kurulması talimatı vermiştir. Hititler veya Etiler olarak bilinen uygarlık, Anadolu coğrafyasının en önemli uygarlıklarından biridir. M.Ö. 2000 yılına kadar uzanan Hitit tarihinin yaşatılması için ”Eti Müzesi” büyük önem taşımaktaydı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla birlikte Anadolu’da bulunan Hitit eserleri, Ankara’ya gönderilmeye başlanmıştır. Kısa zamanda toplanan bir çok eser, dönemin Kültür Müdürü Hamiz Zübeyr Koşay tarafından Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın onarılarak burada sergilenmesi istenmiştir. 1938 yılında başlayan onarım ve restorasyon çalışmaları, 1968 yılında tamamlanabilmiştir. 1940 yılında Alman arkeolog H.B. Guterbock başkanlığındaki heyet, eserleri müzeye yerleştirmeye başlamıştır. Müzenin onarılan kısımlarına yerleştirilen eserler, müze tamamen açılmadan önce geçici sergilemeyle ziyaretçilere açılmıştır.

Müze binaları 1968 yılında son şeklini almıştır. Kurşunlu Han, günümüzde idari bina olarak kullanılmaktadır. Han içerisinde araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve iş atölyeleri yer almaktadır. Mahmut Paşa Bedesteni ise günümüzde teşhir salonu olarak kullanılmaktadır ve eserler burada sergilenmektedir.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Eserler

Başlangıçta ”Eti Müzesi” olarak düşünülen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sadece Hitit dönemine ait eserler sergileniyordu. Müzenin gördüğü ilgi sonucunda Anadolu’da hüküm sürmüş olan diğer uygarlıkların eserleriyle zenginleştirildi. Böylelikle Hitit Müzesi olmaktan çıkıp, Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline geldi. Özgün bir koleksiyona sahip olan müze, Paleolitik Çağ’dan itibaren günümüze kadar ulaşan Anadolu’nun arkeolojik eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunan eserler, şu başlıklar altında sergilenmektedir: Paleolitik Çağ, Neolitik (Yeni / Cilalı Taş) Çağ, Kalkolitik (Bakır-Taş) Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı, Lidya Dönemi, M.Ö 1200’lerden Günümüze Anadolu Uygarlıkları, Çağlar Boyu Ankara. Arkeolojik olarak sınıflandırılan eserler, ziyaretçilerin Anadolu tarihi hakkında geniş bilgiler edinmesine olanak sağlıyor.

Avrupa Yılın Müzesi Ödülü

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü kazanmıştır. Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından verilen verilen Avrupa Yılın Müzesi Ödülü, 1997 yılında İsviçre’nin Lozan şehrinde 68 ülke arasından birinci seçilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne verilmiştir.

Anadolu Medeniyetleri
Anadolu Medeniyetleri

Anadolu Medeniyet Müzesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, pazartesi günleri haricinde haftanın 6 günü de ziyarete açıktır. Müzenin ziyaret saatleri için iki farklı uygulama yapılmaktadır. Buna göre:

1 Mayıs-30 Eylül: 08.30-17.30
1 Ekim-30 Nisan: 08.30-17.00

Anadolu Medeniyet Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne giriş için 50 TL ücret alınmaktadır. Müzeye girişlerde MüzeKart geçerlidir. Buna göre Müzekart ile yılda 2 defa, Müzekart+ ile yıl boyunca ücretsiz olarak müzeye giriş yapabilirsiniz. Ziyaret saatleri ve güncel giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Anadolu Medeniyet Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Ankara’nın Alltındağ semti Ulus ilçesinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin adresi; Gözcü Sokak 2 numaradır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne gitmek için Ulus Atatürk Heykeli önünden Ankara Kalesi’ne doğru 15 dakikalık bir yürüyüş yapabilirsiniz. Veya Heykel önünden taksiye binerek müzeye kolayca ulaşabilirsiniz. Ulus Atatürk Heykeli’ne gitmek için Kızılay Meşrutiyet Caddesi’nden Etlik-Kasalar otobüslerini kullanabilirsiniz. Ulus Atatürk Heykeli’ne gitmek için diğer bir seçenek ise Ankara Metrosu’nu kullanarak Ulus Metro İstasyonu’ndan inmek ve 10 dakika kadar yürümektir.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Telefon Numarası: 0 312 324 31 60 / 61 / 65

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 yorum