Tatil Ana https://www.tatilana.com Tatil Rehberi Sun, 14 Apr 2024 08:03:05 +0000 tr hourly 1 https://www.tatilana.com/wp-content/uploads/2020/01/cropped-tatilana-favicon-150x150.png Tatil Ana https://www.tatilana.com 32 32 Toronto Metro Hattı Haritası https://www.tatilana.com/toronto-metro-hatti-haritasi https://www.tatilana.com/toronto-metro-hatti-haritasi#respond Thu, 28 Mar 2024 10:26:41 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12923 Toronto metro hattı, şehirdeki bütün toplu taşıma sisteminden sorumlu olan Toronto Transit Komisyonu (TTC) tarafından yürütülmektedir. Metro, tramvay ve otobüs seferlerini gerçekleştiren TTC, birçok şehir hattında sık seferler düzenlemekle birlikte bazı hatlar 24 saat çalıştırmaktadır.

TTC ile birlikte Toronto ulaşımında hizmet veren diğer firma ise GoTransit’tir. GoTransit firması, trenleri ve otobüsleri ile daha uzun mesafelerde hizmet vermektedir. GoTransit seferleri, Greater Toronto Area bölgesini kapsamaktadır. Greater Toronto Area hakkında daha fazla bilgi edinmek için GTA Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Toronto Metro Hattı Haritası

Toronto metro hattı, 3 ana kısımdan oluşmaktadır. Hat 1, Hat 2 ve Hat 4 şeklinde hizmet veren Toronto metrolarına ek olarak Streetcar şeklinde adlandırılan tramvay seferleri bulunmaktadır. Yakın zamanda 4 metro hattı olarak hizmet veren TTC, Temmuz 2023 tarihinde Hat 3’ü kapatmıştır. 1985 yılında açılan Hat 3, rotasının değiştirilmesi ve yenilenmesi amacıyla kapanmıştır. Toronto metro hattındaki uzantılar, şu şekildedir:

Hat 1: Toronto’daki en yoğun metro hattı, Hat 1’dir. 30 kilometreden fazla hat uzunluğuna sahip olan Hat 1 üzerinde 35’ten fazla durak bulunmaktadır. Güney-kuzey yönünde uzanan ”U” şeklinde bir rotaya sahip olan Hat 1, Yonge Üniversitesi hattı olarak da bilinmektedir. Toronto şehir merkezine (Downtown) giden Hat 1, şehrin merkez istasyonu olan Union’a kadar ulaşmaktadır. Hat 1 metrosu, Bloor-Yonge, St George ve Spadina istasyonlarında Hat 2’ye ve Sheppard-Yonge istasyonunda Hat 4’e bağlanmaktadır. Yoğun saatler 2-3 dakikada bir metro seferi düzenlenirken, yoğun olmayan saatlerde 4-5 dakikada bir tren seferi düzenlenmektedir.

Hat 2: 1966 yılında açılan Hat 2, 25 kilometreden fazla uzunluğa sahiptir. Kipling ve Kennedy durakları arasında sefer yapan Hat 2 boyunca 31 metro istasyonu bulunmaktadır. Bloor-Danforth hattı olarak bilinen Hat 2, Bllor Yonge, St George ve Spadina istasyonlarında Hat 1’e bağlanmaktadır. Hat 2’de yoğun saatlerde 2-3 dakikada, yoğun olmayan saatlerde ise 4-5 dakikada bir metro seferi düzenlenmektedir.

Hat 4: Toronto metro hattı içerisinde en kısa uzunluğa sahip olan Hat 4, 2002 yılında açılmıştır. 5,5 kilometre uzunluğundaki Hat 4 üzerinde 5 adet metro istasyonu bulunmaktadır. Sheppard hattı olarak da bilinen Hat 4, Sheppard-Yonge istasyonunda Hat 1’e bağlanmaktadır. Hat 4’te her 5-6 dakikada bir metro seferi gerçekleştirilmektedir.

Toronto Metro Hattı Haritası
Toronto Metro Hattı Haritası

Hat 3: Hat 3 olarak adlandırılan Scarborough metro hattı, 1985 yılında açılmıştır. Hat 2’nin sonunda yer alan Kennedy istasyonu ile McCowan istasyonu arasında bulunan Hat 3, 6 kilometre uzunluğa ve 6 durağa sahiptir. Açıldığı tarihten bu yana pek yenilenmeyen Hat 3’te metro hattının yeniden dizayn edilmesi için Kasım 2023’te kapatılma kararı verilmiştir. Temmuz 2023 tarihinde bir trenin raydan çıkması sonucunda ise planlanandan daha erken bir tarihte kapatılmıştır. Günümüzde bu hatta otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Alt kısımdaki Google Maps haritası üzerinden Toronto metro hattının şehir içindeki durakları görüntüleyebilirsiniz. Toronto metro hattı haritasının yüksek çözünürlüklü görselini ttc.ca adresinden görebilirsiniz.

Toronto Tramvay Hattı Haritası

Toronto tramvay hattı, Streetcar System olarak adlandırılmaktadır. Toronto metro hattında olduğu gibi tramvay hattı da Toronto Transit Komisyonu (TTC) tarafından işletilmektedir. Kuzey Amerika’nın en yoğun üçüncü hafif raylı sistemi, Toronto’da bulunmaktadır. Toronto’daki tramvay hattı, şehir merkezinde (Downtown) sahil şeridine yakın bir konumdadır. Toronto’daki raylı sistemin temelleri, 1861 yılına kadar uzanmaktadır. O tarihten günümüze kadar yenilenerek ve genişleyerek ulaşan tramvay hatları, günümüzde modern bir şekilde devam etmektedir.

Toronto tramvay hattı üzerinde 15 farklı sefer düzenlenmektedir. Bu sayı zaman zaman artabilmekte veya azalabilmektedir. Tramvayların sayıları bulunmakta ve sefer yaptığı yerler buna göre bilinmektedir. Toronto’daki tramvay seferlerinde Blue Night Network olarak adlandırılan gece seferleri de düzenlenmektedir. Bu seferler yaklaşık 30 dakikada bir gece 01:30 itibariyle başlamaktadır. Gündüz gerçekleştirilen tramvay seferleri ise ortalama 10 dakikada bir olmaktadır. Toronto tramvay seferlerinin güncel halini ttc.ca adresinden öğrenebilirsiniz.

Toronto Tramvay Hattı Haritası
Toronto Tramvay Hattı Haritası

Toronto Metro Hattı Ücretleri

Toronto metro hattı da dahil olmak üzere şehir içi ulaşımda Presto kart kullanılmaktadır. Presto, Kanada’nın Ontario eyaletinin genelinde kullanılan temassız bir akıllı karttır. Kasım 2009 tarihinden itibaren tam olarak kullanıma sunulmuştur. Kanada metro hattı ücretleri, çeşitli şekillerde sınıflandırılmıştır. Tek binişlik kartlardan iki yönlü, günlük geçiş, aylık geçiş ve yıllık geçiş gibi farklı bilet fiyatları bulunmaktadır. Bilet fiyatları yetişkin, genç (13-19), yaşlı (65+) olarak farklılık gösterirken 0-12 yaş arası çocuklardan ücret alınmamaktadır.

Presto kartları sadece TTC değil, başka firmalarla anlaşmalıdır. Presto kartlar MiWay, Brampton Transit, York Transit, Burlington Transit, Hamilton Transit, Durham Transit, Oakville Transit, Transpo, UP Express ve GoTransit gibi GTAH’da hizmet veren farklı firmalarda da kullanılabilmektedir.

Presto Tek Seferlik Bilet: 3,35 CAD
Presto İki Yönlü Bilet: 6,70 CAD
Presto Günlük Bilet: 13,50 CAD
Aylık Geçiş: 156 CAD
Yıllık Geçiş: 143 CAD (*12 Aylık Sözleşme)

TTC’de Presto kart kullanarak ödeme yaptığınız zaman iki saat boyunca TTC’ye istediğiniz kadar girip çıkmanıza olanak sağlayan ücretsiz transfer edinilmektedir. Toronto metro hattı güncel bilet fiyatı bilgilerine ttc.ca adresinden ulaşabilirsiniz.

Presto Kart
Presto Kart

Toronto gezinizde ihtiyaç duyabileceğiniz metro ve tramvay hatlarıyla ilgili bilgileri bu yazımızda sizin için derledik. Şehirdeki turistik noktalarla ilgili bilgi almak için Toronto Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/toronto-metro-hatti-haritasi/feed 0
Greater Toronto Area GTA Gezilecek Yerler https://www.tatilana.com/greater-toronto-area-gta-gezilecek-yerler https://www.tatilana.com/greater-toronto-area-gta-gezilecek-yerler#respond Mon, 11 Mar 2024 07:08:33 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12864 GTA gezilecek yerler listesi, Kanada’daki en popüler turistik noktaları barındırmaktadır. Büyük Toronto Bölgesi olarak adlandırılan GTA (Greater Toronto Area), Kanada’nın en büyük şehri olan Toronto ve çevresini kapsayan bir metropolitan alanıdır. Kanada’nın en büyük metropolitan alanı olan GTA’nın nüfusu, 6 milyondan fazladır. Toronto şehir merkeziyle birlikte Durham, Halton, Peel ve York olarak dört bölgesel bölgeden oluşan Greater Toronto Area (GTA), birçok turistik noktaya ev sahipliği yapmaktadır.

Greater Toronto Area - GTA Gezilecek Yerler
Greater Toronto Area – GTA Gezilecek Yerler

GTA (Greater Toronto Area) Nedir?

Batıda Halton Bölgesi’ndeki Burlington’dan başlayan ve doğuda Durham Bölgesi’ndeki Clarington’a kadar uzanan alan, GTA olarak adlandırılmaktadır. Kanada’nın en büyük metropolitan bölgesi olan GTA, Kuzey Amerika’nın da en büyük altıncı bölgesi konumundadır. GTA bölgesi, zaman zaman Hamilton şehri ile birleştirilerek GTHA (Greater Toronto Hamilton Area) olarak adlandırılmaktadır. Çeşitli kaynaklarda GTA’ya dahil edilen bölgeler zaman zaman farklılık gösterse de genel olarak Toronto, Durham Bölgesi, Halton Bölgesi, Peel Bölgesi ve York Bölgesi’nden oluşmaktadır. Bu bölgelerdeki ulaşım bağlantısının, Metrolinx adı verilen bir kuruluşla sağlanması planlanmaktadır. Detaylı bilgi için metrolinx.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

GTA’da yer alan bölgeler ve yerleşim yerlerinin listesi şu şekildedir:

  1. Toronto
  2. Durham Bölgesi: Ajax, Clarington, Brock, Oshawa, Pickering, Scugog, Uxbridge, Whitby.
  3. Halton Bölgesi: Burlington, Halton Hills, Milton, Oakville.
  4. Peel Bölgesi: Brampton, Caledon, Mississauga.
  5. York Bölgesi: Aurora, East Gwillimbury, Georgina, King, Markham, Newmarket, Richmond Hill, Vaughan, Whitchurch-Stouffville, Chippewas of Georgina Island First Nation.
Greater Toronto Area - GTA
Greater Toronto Area – GTA

GTA Gezilecek Yerler

Kuzey Amerika’nın en büyük finans merkezlerinden olan GTA, Kanada’daki iş merkezlerinin %40’ına ev sahipliği yapmaktadır. Ekonomik konularda öne çıkan bölge, turistik noktalara da sahiptir. GTA gezilecek yerler listesi, Kanada’nın önemli turistik noktalarını barındırmaktadır. Ülkenin en büyük şehri olan Toronto, Kuzey Amerika’da en çok ziyaret edilen bölgelerdendir. GTA gezilecek yerler listesindeki noktaların büyük bir kısmı, Toronto şehrinde yer almaktadır. Bölgedeki öne çıkan turistik noktalar, şunlardır:

Toronto Gezilecek Yerler

GTA gezilecek yerler listesindeki Toronto şehri, bölgenin en popüler noktasıdır. Mimari, kültürel ve tarihi turistik noktalara sahip olan şehirdeki en dikkat çekici nokta, Royal Ontario Müzesi’dir. Chinatown ve Little Italy gibi göçmen mahalleleriyle birlikte Toronto Adaları da görülmeye değerdir. Toronto gezilecek yerler listesindeki noktalar müzeler, caddeler, meydanlar, doğal güzellikler ve tarihi yerler şeklinde başlıklara ayrılmıştır. Detaylı bilgi için Toronto Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Toronto GTA Gezilecek Yerler
Toronto GTA Gezilecek Yerler

Durham Bölgesi Gezilecek Yerler

Kanada’daki Durham Bölgesi’nde Ajax, Clarington, Brock, Oshawa, Pickering, Scugog, Uxbridge, Whitby yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bölgede bisiklet, yürüyüş ve balıkçılık gibi doğa aktiviteleri öne çıkmaktadır.

Pickering‘teki Frenchman Koyu, Seagrave‘deki Lavender-Blu, Oshawa‘daki Kanada Otomobil Müzesi, The Robert McLaughlin Galerisi, Whitby‘daki Station Galeri, Playdium, Thermëa Spa Village, Reptilia Hayvanat Bahçesi, Beaverton‘daki Ayçiçeği Tarlası GTA gezilecek yerler listesindeki öne çıkan turistik noktalardır.

Durham GTA Gezilecek Yerler
Durham GTA Gezilecek Yerler

Halton Bölgesi Gezilecek Yerler

GTA gezilecek yerler listesinin bir parçası olan Halton bölgesi, Toronto şehrine sınırı bulunmayan tek bölgedir. Halton bölgesi içerisinde Burlington, Halton Hills, Milton ve Oakville yerleşim yerleri bulunmaktadır. Niagara Şelaleleri’ne yakın bir konumda bulunan Halton bölgesi gezilecek yerler listesinde, çok fazla turistik lokasyon bulunmamaktadır. Bölgedeki turistik noktalar genellikle doğal alanlar ve parklardan oluşmaktadır.

Burlington‘daki Sahil Yolu, Kraliyet Botanik Bahçeleri, Spencer Smith Park, Halton Hills‘deki Limehouse Koruma Alanı, Terra Cotta Koruma Alanı, Silver Creek Koruma Alanı, Milton‘daki Rattlesnake Koruma Alanı, Springridge Çiftliği, Hilton Şelaleleri, Crawford Gölü, Oakville‘deki Gairloch Bahçeleri, Bronte Parkı ve Oakville Müzesi GTA gezilecek yerler listesindeki öne çıkan turistik noktalardır.

Halton GTA Gezilecek Yerler
Halton GTA Gezilecek Yerler

Peel Bölgesi Gezilecek Yerler

Mississauga ve Brampton şehirleriyle birlikte Caledon kasabasından oluşan Peel bölgesi yaklaşık 1,5 milyonluk nüfusa sahiptir. Toronto Pearson Uluslararası Havaalanı’nı da içerisinde barındıran Peel, gelişmiş bir bölgedir. Bölgenin nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ına ev sahipliği Mississauga, GTA’nın en büyük şehirlerindendir.

Bölgenin en büyük şehrindeki turistik noktaları Mississauga Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz. Bunun haricinde Brampton‘daki Gage Park, Donald M. Gordon Chinguacusy Parkı, Peel Sanat Müzesi, St. Paul’s United Kilisesi, Caledon‘daki Cheltenham Bölgesi, Belfountain Koruma Alanı, Alton Mill Sanat Merkezi ve Great War Uçak Müzesi GTA gezilecek yerler listesindeki öne çıkan turistik noktalardır.

Peel GTA Gezilecek Yerler
Peel GTA Gezilecek Yerler

York Bölgesi Gezilecek Yerler

Simcoe Gölü ile Toronto şehri arasında yer alan York bölgesi, 1 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Markham, Vaughan ve Richmond Hill bölgenin en büyük şehirleridir. Aurora Kasabası, East Gwillimbury Kasabası, Georgina Kasabası, King Kasabası, Newmarket Kasabası ve Whitchurch-Stouffville Kasabası ise York bölgesinin diğer yerleşim yerleridir.

Markham‘daki Varley Sanat Galerisi, Markham Müzesi, Milne Barajı Koruma Parkı, Flato Markham Tiyatrosu, Vaughan‘daki Reptilia Hayvanat Bahçesi, McMichael Kanada Sanat Galerisi, Kortright Koruma Alanı, Kanada Wonderland, Cham Shan Tapınağı, Richmond Hill‘deki Wilcox Gölü, Richmond Hill Performans Sanatları Merkezi, David Dunlap Gözlemevi ve kasabalardaki doğal güzellikler GTA gezilecek yerler listesindeki öne çıkan turistik noktalardır.

York GTA Gezilecek Yerler
York GTA Gezilecek Yerler
]]>
https://www.tatilana.com/greater-toronto-area-gta-gezilecek-yerler/feed 0
Mississauga Gezilecek Yerler (10+ Yer) https://www.tatilana.com/mississauga-gezilecek-yerler https://www.tatilana.com/mississauga-gezilecek-yerler#respond Fri, 12 Jan 2024 19:34:20 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12837 Mississauga gezilecek yerler listesi, hemen yanı başındaki Toronto’daki kadar fazla değildir. Toronto’nun bitişiğinde yer alan Mississauga, Kanada’nın en büyük yedinci büyük şehridir. Kuzey Amerika’nın en büyük banliyösü olan Mississauga, Kanada’nın en büyük havaalanı olan Toronto Lester B. Pearson Uluslararası Havalimanı’na ev sahipliği yapmaktadır. Ontario Gölü’nün kıyısında yer alan şehir, birkaç önemli limana sahiptir.

Mississauga, GTA (Greater Toronto Area) olarak adlandırılan Büyük Toronto Bölgesi’nde yer almaktadır. Bu bölge, Kanada’nın en büyük şehri Toronto ve çevresini kapsayan bir metropol alanıdır. 7 milyondan fazla kişi, bu bölgede yaşamaktadır. Toronto, Durham, Halton, Peel, York, Dufferin ve Simcoe Büyük Toronto Bölgesi’ni (GTA) oluşturan bölgelerdir. Mississauga şehri, Peel Bölgesi içinde yer almaktadır.

Mississauga Gezilecek Yerler
Mississauga Gezilecek Yerler

Mississauga Gezilecek Yerler

Mississauga, bir banliyö bölgesi olduğu için turistik anlamda pek zengin değildir. Square One Alışveriş Merkezi, Port Credit, Celebration Meydanı gibi bazı noktalar, Mississauga gezilecek yerler listesinin önde gelen noktalarındandır. Kanada’nın en turistik noktalarından Niagara Şelaleleri, şehre yaklaşık 100 kilometre mesafededir. Mississauga şehrine yakın konumdaki diğer turistik noktalara, Toronto Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Mississauga’daki turistik noktalarla oluşturduğumuz Google Maps haritasına alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Square One Alışveriş Merkezi

Kısaca Square One olarak adlandırılan Square One Alışveriş Merkezi, Mississauga gezilecek yerler listesinin en önemli noktasıdır. Kanada’nın en büyük alışveriş merkezlerinden olan Square One, Ontario Eyaleti’nin en büyük alışveriş merkezidir. 3 Ekim 1973 yılında açılan alışveriş merkezi, her yıl ortalama 24 milyon müşteriye hizmet vermektedir. 360’tan fazla mağaza ve hizmet sunan Square One AVM, 200 bin metrekarenin üzerinde bir alanı kaplamaktadır.

Square One Alışveriş Merkezi
Square One Alışveriş Merkezi

Celebration Meydanı

Mississauga Kutlama Meydanı olarak Türkçe’ye çevrilen Celebration Square, şehrin en önemli noktalarındandır. Mississauga gezilecek yerler listesinin simge noktalarından olan Celebration Meydanı, 290 bin metrekarelik bir meydandır. Bölgede bulunan kütüphane ve belediye binasının yıkılmasıyla 2011 yılında açılan meydan, kış döneminde buz pateni pisti olarak kullanılmaktadır. Diwali, Mississauga Latin Festivali, Açık Hava Film Geceleri, Kanada Günü Etkinliği gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Celebration Meydanı’nda konserler de gerçekleştirilmektedir.

Celebration Meydanı
Celebration Meydanı

Mississauga Sanat Galerisi

Orijinal adı Art Gallery of Mississauga (AGM) olan Mississauga Sanat Galerisi, halka açık bir sanat galerisidir. Pazartesi günleri haricinde haftanın her günü açık olan Mississauga Sanat Galerisi, Mississauga gezilecek yerler listesinin önemli kültür-sanat mekanlarındandır. Mississauga Sanat Galerisi’nde sosyal sanat etkinlikleri, atölye çalışmaları, dönüşümlü sergiler ve gençlik programları düzenlenmektedir. Sanat galerisindeki güncel sergi programına artgalleryofmississauga.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Mississauga Sanat Galerisi
Mississauga Sanat Galerisi

Living Arts Centre

Mississauga gezilecek yerler listesindeki bir diğer sanat merkezi olan Living Arts Centre, 7 Ekim 1997 tarihinde açılmıştır. Yaklaşık 21 bin metrekarelik bir alana sahip olan Living Arts Centre, çok kullanımlı bir tesistir. Living Arts Centre’da tiyatro salonları, sergi galerisi, sanat stüdyoları ve toplantı odaları bulunmaktadır. Living Arts Centre, her yıl ortalama 400 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Living Arts Centre
Living Arts Centre

Kariya Park

Mississauga gezilecek yerler listesinde birçok küçük şehir parkı bulunmaktadır. Bu parklardan en ünlüsü, Kariya Park’tır. Japon bahçesi olarak tasarlanan parkta, ilkbahar mevsiminde kiraz çiçekleri ve manolya ağaçları çiçek açmaktadır. Adını Mississauga’nın kardeş şehri olan Japonya’daki Kariya şehrinden alan park, Square One Alışveriş Merkezi’ne yakın bir konumda yer almaktadır.

Kariya Park
Kariya Park

Erin Mills Town Centre

1989 yılında hizmet vermeye başlayan Erin Mills Town Centre, Mississauga gezilecek yerler listesindeki ikinci alışveriş merkezidir. Şehrin en büyük ikinci alışveriş merkezi olan Erin Mills Alışveriş Merkezi, ilk inşa edildiği halinden sonra zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğramıştır. Zaman içerisinde çeşitli genişletmeler yapılan alışveriş merkezi, 220 mağaza ve hizmete ev sahipliği yapmaktadır. Erin Mills Town Centre Alışveriş Merkezi, 70 bin metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.

Erin Mills Town Centre
Erin Mills Town Centre

Dixie Outlet

Dixie Outlet, Mississauga gezilecek yerler listesindeki bir diğer alışveriş merkezidir. Kanada’nın en büyük kapalı outlet alışveriş merkezi olan Dixie, ilk olarak 1956 yılında Dixie Plaza adıyla açılmıştır. Zaman içerisinde yenileme ve genişleme çalışmalarının yapıldığı alışveriş merkezi, 1980’lerin sonunda Dixie Outlet Alışveriş Merkezi adını almıştır. Dixie’de Adidas, Clvin Klein, Guess, Puma, Tommy Hilfiger ve Nike gibi 100’den fazla mağaza ve hizmet bulunmaktadır.

Dixie Outlet Mall
Dixie Outlet Mall

Port Credit

Mississauga gezilecek yerler listesinin en ünlü mahallelerinden olan Mississauga, Credit Nehri’nin Ontario Gölü’yle birleştiği noktada yer almaktadır. Göldeki Köy olarak da bilinen yerleşim yeri, yıl boyunca birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Waterfront Festivali ve Su Tekneleri Festivali bu etkinliklerin en önemlileridir.

Port Credit
Port Credit

Jack Darling Park

Jack Darling Parkı, Mississauga gezilecek yerler listesindeki parklardan biridir. Geniş bir alana sahip olan park, Ontario nehrinin kıyısında yer almaktadır. Mississauga’da yüzülecek yerler listesinde yer alan Jack Darling, yaz aylarında yoğun bir ilgi görmektedir. Park içerisinde tenis kortları, yürüyüş yolları, oyun alanları ve plaj bulunmaktadır.

Jack Darling Park
Jack Darling Park

Bradley Müzesi

Mississauga gezilecek yerler listesindeki tek müze olan Bradley Müzesi, Ontaria Gölü’nün kenarındaki 70 yıllık bir akçaağaç korusunun içinde yer almaktadır. Jack Darling Park’a yakın bir konumda yer alan Bradley Evi, 1830 yılında Lewis ve Elizabeth Bradley tarafından inşa edilmiştir. Bradley Müzesi, geçmiş dönemin ev yaşantısını deneyimlemenize olanak sağlıyor.

Bradley Müzesi
Bradley Müzesi

Paramount Fine Foods Centre

Eski adı Hershey Center olan Paramount Fine Foods Centre, Mississauga gezilecek yerler listesinde bulunan çok amaçlı bir spor ve eğlence kompleksidir. Mississauga merkezli restoran zinciri Paramount Fine Foods ile yapılan isim hakları anlaşmasıyla 1 Temmuz 2018 tarihinde bu ismi alan kompleks, 1998 yılından beri hizmet vermektedir. Günümüzde buz hokeyi takımlarından Mississauga Steelheads ve basketbol takımlarından Raptors 905’e ev sahipliği yapan Paramount Fine Foods Centre, müzikal etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Paramount Fine Foods Centre
Paramount Fine Foods Centre

International Centre

Mississauga gezilecek yerler listesinde pek fazla gezilecek nokta bulunmasa da şehirdeki kültür-sanat etkinlikleri oldukça fazladır. Mississauga kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan mekanlardan biri de International Centre’dır. Toronto Pearson Uluslararası Havaalanı’nın yakınlarında bulunan çok amaçlı kongre merkezi, her yıl ortalama 450’den fazla gösteri ve etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. 1972 yılında açılan International Centre, 2002 yılında büyük bir yenileme ve genişleme çalışması geçirmiştir. Mekandaki güncel etkinlik programına internationalcentre.com adresinden ulaşabilirsiniz.

International Centre
International Centre
]]>
https://www.tatilana.com/mississauga-gezilecek-yerler/feed 0
Toronto Gezilecek Yerler (40+ Yer) https://www.tatilana.com/toronto-gezilecek-yerler https://www.tatilana.com/toronto-gezilecek-yerler#respond Wed, 10 Jan 2024 15:11:21 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12452 Toronto gezilecek yerler listesi, başta müzeler olmak üzere çok sayıda turistik noktayı barındırmaktadır. Göçmenler Şehri ve Küçük Dünya olarak da adlandırılan Toronto’da, çok sayıda göçmen yaşamaktadır. Chinatown, Greektown, Koreantown, Little Italy ve Little Portugal gibi azınlık mahallerinin bulunduğu şehirde, genellikle İngilizce konuşulmaktadır. Yaklaşık 6 milyonluk bir nüfusa sahip olan Toronto, Kanada’nın en büyük şehri ve ticaret merkezi olmakla birlikte Ontario eyaletinin başkentidir.

Türkiye’den İstanbul ile kardeş şehir olan Toronto, düşük suç oranları ve gelişmiş ulaşım ağıyla öne çıkmaktadır. Kanada – Amerika sınırındaki Niagara Şelaleleri’ne 130 kilometre mesafedeki Toronto, şehir merkezinde ve çevresinde çok sayıda turistik noktaya ev sahipliği yapmaktadır.

Toronto Hakkında Önemli Bilgiler

Uçuş: Türkiye’den Toronto’ya direkt uçuş, sadece Türk Havayolları’yla İstanbul’dan yapılmaktadır. Ankara ve diğer şehirlerden aktarmalı olarak Toronto’ya uçak bileti bulabilirsiniz. İstanbul – Toronto direkt uçuşu, yaklaşık 11 saat sürmektedir.

Vize: Kanada, Türk pasaportlarının tamamına vize uygulamaktadır. Bu nedenle Kanada seyahatinden önce Kanada Büyükelçiliği’ne/Başkonsolosluğuna giderek vize başvuru yapılması gerekmektedir. Kanada için vize türleri şu şekildedir: Ziyaretçi vizesi, öğrenci vizesi, çalışma vizesi, kalıcı oturum vizesi, işletme göçü vizesi ve ekspres giriş vizesi.

Ulaşım: Toronto’da gelişmiş bir metro ağı ve şehir içi otobüsleri bulunmaktadır. Bununla birlikte Uber ve taksi gibi seçeneklerle de seyahat edilebilmektedir. TTC (Toronto Transit Commission), Toronto’daki şehir içi ulaşımdan sorumlu olan kuruluştur. Kuzey – Güney ve Doğu – Batı yönlerinde her 10 dakikada bir metro seferi düzenlenmektedir. Seferler, gece 01:30 – 06:00 saatleri arasında yarım saatte bir şeklinde düzenlenmektedir. Şehir içi ulaşımda Presto Kart kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu kartların yüklemelerini, şehrin birçok noktasında bulunan Drug Marketlerden yapabilirsiniz. Günlük, aylık ve yıllık yüklemeler yapabileceğiniz Presto Kart’ın güncel fiyatlarına ttc.ca adresinden ulaşabilirsiniz. Şehirdeki tramvay ve metro hatlarıyla ilgili bilgi almak için Toronto Metro Hattı Haritası başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Para Birimi ve Fiyatlar: Kanada’da para birimi olarak Kanada Doları (CAD) kullanılmaktadır. 2024 yılı itibariyle 1 Kanada Doları, 0,75 Amerikan Doları’na denk gelmektedir. Toronto’ya giderken yanınızda Amerikan Doları veya Euro götürerek bunları kolayca Kanada Doları’na çevirebilirsiniz.

Yeme İçme: Toronto şehrindeki göçmenler, yeme – içme kültürünün çeşitli hale gelmesini sağlamıştır. Birçok kültüre ait yeme içme seçeneğinin bulunduğu şehirde, Asya ağırlıklı lezzetlere rastlamak mümkündür. Toronto’nun en ünlü hamburgercilerinden biri olan Ozzy’s Burger, bir Türk restoranıdır. Burada hamburger yemenizi tavsiye ederiz.

İnternet: Uzun süreli bir konaklama için Toronto’ya gidiyorsanız, ortalama 50 – 100 CAD arasında aylık telefon faturası ödeyebilirsiniz. Toronto’daki telefon operatörlerini ucuzdan pahalıya Freedom, Chatr, Public, Bell, Fido ve Rogers şeklinde sıralayabiliriz.

Takvim: Toronto şehrinde yazları genellikle rahat geçmektedir. Mayıs – Eylül arası dönemde ortalama sıcaklık 20-25 derece olmaktadır. Yıl boyunca genellikle parçalı bulutlu bir havaya sahip olan şehirde, kışları oldukça soğuk, rüzgarlı ve karlı geçmektedir. Kasım – Nisan arası dönemde sıcaklık -40 dereceye kadar düşebilmektedir. Toronto gezilecek yerler listesi için en uygun zaman, Mayıs – Eylül arasındaki dönemdir.

Toronto Gezilecek Yerler
Toronto Gezilecek Yerler

Toronto Gezilecek Yerler

Kanada’nın en büyük şehri Toronto, turistik yerler açısından da zengin bir şehirdir. Mimari, kültürel ve tarihi turistik noktalarla dolu olan Toronto gezilecek yerler listesinin başında, Royal Ontario Müzesi gelmektedir. Doğa ve dünya kültürüne adanan müzede 40 galeri ve 6 milyondan fazla parça bulunmaktadır. Şehirde bulunan önemli müzelerin yanı sıra Chinatown, Little Italy gibi göçmen mahalleleri de görülmeye değerdir. Toronto Adaları başta olmak üzere parklar ve doğal güzellikler konusunda da etkileyici güzellikler barındıran şehir, yılda ortalama 30 milyon turisti ağırlamaktadır.

Toronto gezilecek yerler listesini müzeler, caddeler, sokaklar, meydanlar, parklar, doğal güzellikler, tarihi yerler ve diğer yerler olarak ayırmak mümkündür. Toronto gezilecek yerler listesindeki noktaların konumlarına, Google Maps haritası üzerinden göz atabilirsiniz.

Toronto Müzeleri

Toronto gezilecek yerler listesinde, Toronto müzeleri önemli bir yer tutmaktadır. 10’dan fazla müzeye ev sahipliği yapan Toronto’daki en dikkat çekici yer, Royal Ontario Müzesi’dir. Sanat, dünya kültürü ve doğa tarihi müzesi olan Royal Ontario, Kanada’nın en büyük müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Bununla birlikte Aga Khan Müzesi, Ontario Sanat Galerisi ve Gardiner Müzesi şehrin öne çıkan turistik mekanları ve Kanada gezilecek yerler listesinin duraklarıdır.

Royal Ontario Müzesi

Kuzey Amerika’nın en büyük müzelerinden olan Royal Ontario Müzesi, Toronto gezilecek yerler listesinin başında yer almaktadır. Kısaca ROM olarak adlandırılan ve 19 Mart 1914 tarihinde açılan müze, altı milyondan fazla eşyaya ev sahipliği yapmaktadır. Müzede dinozorlar, mineraller, meteorlar, fosiller, Afrika sanatı, Doğu Asya sanatı, Avrupa ve Kanada tarihine ait önemli koleksiyonlar bulunmaktadır. CityPASS kart kapsamında ücretsiz ziyaret edebileceğiniz müzelerden biri olan Royal Ontario’nun yetişkinler için giriş ücreti, 26$’dır. Müzeyi ziyaret etmeden önce rom.on.ca adresinden online bilet alabilir ve ziyaret randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Royal Ontario Müzesi
Royal Ontario Müzesi
Bata Ayakkabı Müzesi

Kuzey Amerika’nın en ünlü ayakkabı müzesi olan Bata Ayakkabı Müzesi, Mimar Raymond Moriyama tarafından tasarlanan ödüllü binada bulunuyor. 13 binden fazla ayakkabıya ev sahipliği yapan Bata Ayakkabı Müzesi, Sonja Bata tarafından kurulmuş. Farklı kıtalardan ve tarihin farklı dönemlerinden toplanan ayakkabılar, ziyaretçileri kültürler arası bir yolculuğa çıkarıyor. Çin’in minyatür ayakkabılarından Mısır’ın eski sandaletlerine kadar birçok farklı ayakkabıyı barındıran müzede, kalıcı eserlerin yanında zaman zaman süreli sergiler de açılıyor.

Bata Ayakkabı Müzesi
Bata Ayakkabı Müzesi
Gardiner Müzesi

1984 yılında George ve Helen Gardiner tarafından kurulan Gardiner Müzesi, Kanada’nın ulusal seramik müzesidir. Müze, hem tarihi hem de çağdaş seramiklere ev sahipliği yapmaktadır. 4 binden fazla eserin yer aldığı müzede Antik Amerikan Seramikleri ve Avrupa Porselenleri olmak üzere iki ana koleksiyon bulunmaktadır. Giriş ücreti 15$ olan Gardiner Müzesi’ne Çarşamba günleri saat 16:00’dan sonra girişler ücretsiz olmaktadır.

Gardiner Müzesi
Gardiner Müzesi
Spadina Müzesi

Spadina Evi olarak da bilinen Spadina Müzesi, Toronto gezilecek yerler listesindeki müzelerden biridir. 1866 yılında inşa edilen tarihi ev, 1984 yılından beri müze olarak kullanılmaktadır. Aslında bölgedeki ilk ev, 1866 yılında inşa edilmiş olsa da 1913 tarihine kadar birkaç kez genişletilmiştir. Günümüze kadar garaj, şoför konutu, ahır, bahçıvan kulübesi ve sera gibi eklemeler yapılan Spadina Müzesi, dönem tarihini ziyaretçilere güzel bir şekilde aktarmaktadır.

Spadina Müzesi
Spadina Müzesi
Toronto Polis Müzesi

TPS (Toronto Police Service) Museum olarak da adlandırılan Toronto Polis Müzesi, Toronto gezilecek yerler listesinde turistik noktalardan biridir. Toronto Polis Müzesi ve Keşif Merkezi olarak adlandırılan yapı, 40 College St’deki Polis Merkezinin lobisinde yer almaktadır. Özel bağışlar inşa edilen Toronto Polis Müzesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Toronto Polis Müzesi’nde silahlardan rozetlere tarihi polis eşyalarından bilgilendirme panolarına kadar birçok materyal sergilenmektedir.

Toronto Polis Müzesi
Toronto Polis Müzesi
Kanada Tekstil Müzesi

Şehir merkezinde bulunan Kanada Tekstil Müzesi, Toronto gezilecek yerler listesindeki eski müzelerden biridir. Max Allen ve Simon Waegemaekers tarafından, 1975 yılında Kanada Halı ve Tekstil Müzesi adıyla Mirvish Köyü’nde kurulmuştur. 1989 yılında günümüzdeki yerine taşınan müze, dünyanın farklı noktalarından 13 binden fazla tekstil eserine ev sahipliği yapmaktadır. Müze koleksiyonunda tören kıyafetleri, giysiler, halılar, yorganlar ve tekstille ilgili eserler yer almaktadır. Müzenin giriş ücreti, yetişkinler için 15$’dır.

Kanada Tekstil Müzesi
Kanada Tekstil Müzesi
Bau-Xi Galeri

Toronto gezilecek yerler listesinin önde gelen sanat galerilerinden olan Bau-Xi Galeri, ilk olarak 1965 yılında Bau-Xi Huang tarafından Vancouver’da kurulmuştur. Vancouver’ın en eski ticari galerilerinden olan Bau-Xi Galeri, 1976 yılında Toronto şehrine de açılmıştır. Kanada’da binlerce kişisel ve grup sergisine ev sahipliği yapan Bau-Xi Galeri’de ağırlıklı olarak resim sergileri düzenlenmektedir.

Bau-Xi Galeri
Bau-Xi Galeri
Ontario Sanat Galerisi

Kuzey Amerika’nın en büyük sanat galerilerinden olan Ontario Sanat Galerisi, Toronto gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarındandır. Birinci yüzyıldan günümüze kadar uzanan 68 binden fazla esere ev sahipliği yapan Ontario Sanat Galerisi, 45 bin metrekarelik bir alana sahiptir. İngiliz heykeltıraş Henry Moore başta olmak üzere birçok ünlü sanatçının eserlerini barındıran Ontario Sanat Galerisi, ilk olarak 1900 yılında kurulmuştur. 1903 yılında yasallaşan galeri, 1919 yılında Toronto Sanat Galerisi ve 1966 yılında Ontario Sanat Galerisi adını almıştır. AGO (Art Gallery of Ontario) olarak kısaltılan Ontario Sanat Galerisi’nin giriş ücreti 30$’dır fakat 35$ karşılığında yıllık giriş kartı alınabilmektedir.

Ontario Sanat Galerisi
Ontario Sanat Galerisi
Toronto İllüzyon Müzesi

Toronto gezilecek yerler listesinin renkli noktalarından olan Toronto İllüzyon Müzesi, şehir merkezindeki Old Town bölgesinde yer almaktadır. Toronto İllüzyon Müzesi’nde algı oyunları başta olmak üzere ziyaretçilerin ilgisini çeken sıra dışı bölümler bulunmaktadır. Viyana, Milano, Atina, Amsterdam, Belgrad, New York, Kuala Lumpur gibi dünyanın farklı noktalarında da şubeleri bulunan İllüzyon Müzesi’nin Toronto’daki şubesine yetişkinler için giriş ücreti, 31$’dır.

Toronto İllüzyon Müzesi
Toronto İllüzyon Müzesi
Hokey Onur Listesi

Kanada’da en çok ilgi gören sporların başında hokey gelmektedir. Hockey Hall of Fame (Hokey Onur Listesi), buz hokeyi temalı bir müzedir. Toronto gezilecek yerler listesindeki Hokey Müzesi’nde Ulusal Hokey Ligi (NHL) kayıtları, hatıra eşyaları, NHL kupaları, oyuncular ve takımlarla ilgili bilgiler yer almaktadır. 1998 yılından beri Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu’nun sergilerine de ev sahipliği yapan müzenin giriş ücreti, yetişkinler için 25$’dır.

Hokey Onur Listesi
Hokey Onur Listesi
Aga Khan Müzesi

Toronto gezilecek yerler listesindeki müzeler arasında yer alan Aga Khan Müzesi, şehrin en önemli turistik noktalarındandır. Ağa Han Müzesi olarak da bilinen yapı, bir İslam sanatı, İran (Fars) sanatı ve Müslüman kültürü müzesidir. İslam sanatına ve objelerine adanan Aga Khan Müzesi, binden fazla nadir objeye ev sahipliği yapmaktadır. Ağa Han ve Prens Sadruddin Ağa Han tarafından bir araya getirilen eserlerin sergilendiği müzede sergiler, eğitim programları ve performans sanatlarıyla ilgili etkinlikler gerçekleştirilmektedir. 18 Eylül 2014 tarihinde ziyarete açılan Aga Khan Müzesi’nin en önemli eserlerin biri İbn Sina’nın 1052 yılından kalma El-Kanun fi’t-Tıb (Tıbbın Kanunu) nüshasıdır. Çarşamba günleri 16:00 – 18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müzenin diğer ziyaret saatlerindeki giriş ücreti, 10$’dır.

Aga Khan Müzesi
Aga Khan Müzesi

Toronto Caddeler ve Meydanlar

Toronto gezilecek yerler listesinde çok sayıda göçmen mahallesi yer almaktadır. Little Italy ve Chinatown, şehirdeki en önemli göçmen bölgeleridir. Çoğunluğunu göçmenlerin oluşturduğu Toronto, Dünyanın farklı yerlerinden kültürlere ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte Nathan Phillips Meydanı ve Yonge-Dundas Meydanı şehrin en önemli meydanlarıdır. Toronto gezilecek yerler listesindeki bölgeleri, sokakları, caddeleri ve meydanları bu başlık altında inceleyebilirsiniz.

Little Italy

Toronto gezilecek yerler listesinde yer alan birçok göçmen bölgesinden biri olan Little Italy, College Street West olarak da adlandırılmaktadır. İtalyalı göçmenlerin restonları ve dükkanlarıyla bilinen Little Italy bölgesine 20.yüzyılın başlarında çok sayıda İtalyan gelmiştir. Dar bir cadde üzerindeki 2-3 katlı binalardan oluşan bölgede İtalyan Şöhretler Kaldırımı, Aziz Mary Magdalene Kilisesi, Mod Kulübü Tiyatrosu ve Weldon Parkı gibi Toronto gezilecek yerler listesinde yer alan bazı noktalar bulunmaktadır.

Little Italy
Little Italy
Kensington Market

Toronto gezilecek yerler listesindeki kendine özgü çok kültürlü bir mahalle olan Kensington Market, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir. 2006 yılında Kanada Ulusal Tarihi Alanı ilan edilen Kensington Market, 1920’lerde Yahudi bölgesi olarak bilinmekteydi. Günümüzde Avrupa, Karayip, Ortadoğu, Güney Amerika ve Asya kültürlerinden izler taşıyan bölge, Kış Gündönümü Festivali olarak da bilinen Kensington Market Işık Festivali’ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Kensington Market
Kensington Market
Chinatown

Dünyanın birçok farklı noktasında çeşitli Çin Mahalleleri bulunmaktadır. Chinatown, Toronto gezilecek yerler listesindeki önemli kültürel noktalardandır. 1700’lü yılların sonuna doğru yerleşime başlanan Chinatown, 1800-1900’lü yıllar arasında birçok Çinli işletmenin açılmasıyla oluşmuştur. Kensington Pazarı, Bau-Xi Galerisi ve Ontario Sanat Galerisi gibi turistik noktalara da oldukça yakın olan Chinatown, Çin Yeni Yılı Kutlamaları ve Chinatown Festivali gibi iki önemli festivale de ev sahipliği yapmaktadır.

Chinatown
Chinatown
Graffiti Sokağı (Rush Lane)

Resmi adı Rush Lane olan fakat halk arasında Graffiti Sokağı olarak bilinen bölge, Toronto’nun renkli alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Toronto gezilecek yerler listesindeki Rush Lane, üç blok boyunca uzanan bir sokaktan oluşuyor. Açık hava sanat galerisini andıran Graffiti Sokağı, zaman zaman yapılan yeni eklemelerle güncel tutuluyor. Queen Street West ve Richmond Caddesi arasındaki 1 kilometre uzunluğundaki sokak, Toronto gezilecek yerler listesinin renkli duraklarından biri.

Graffiti Sokağı (Rush Lane)
Graffiti Sokağı (Rush Lane)
Nathan Phillips Meydanı

Toronto gezilecek yerler listesindeki en önemli meydanlardan biri, Nathan Phillips’tir. Torotno Belediye Binası önünde yer alan Nathan Phillips Meydanı, özellikle yaz döneminde birçok konsere ve festivale ev sahipliği yapmaktadır. Kış döneminde ise meydana buz pateni pisti kurulmakta ve keyifli bir aktivite alanı oluşturulmaktadır. Toronto gezilecek yerler listesindeki Nathan Phillips Meydanı, yılda yaklaşık 1.5 milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Nathan Phillips Meydanı
Nathan Phillips Meydanı
Queen Street

West ve East olarak ikiye ayrılan Queen Street, Toronto gezilecek yerler listesindeki birçok eğlence mekanına ev sahipliği yapmaktadır. Queen Street West’teki Fashion District başta olmak üzere gece geç saatlere eğlenebileceğiniz mekanları barındıran sokakta birçok dükkan, bar, gece kulübü ve restoran bulunmaktadır.

Queen Street
Queen Street
Distillery District

Distillery, Toronto gezilecek yerler listesinin en meşhur semtlerindendir. Eskiden büyük bir viski fabrikasının bulunduğu bölge, çoğunluğu 19.yüzyıldan kalan eski binaları barındırmaktadır. Restoranlar, barlar ve butik dükkanların bulunduğu Distillery District, yıl boyunca pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu etkinliklerin en ünlüsü, Toronto Noel Pazarı’dır. Her yıl Distillery bölgesine kurulan Toronto Noel Pazarı, Dünyanın en renkli noel pazarlarından biri olarak gösterilmektedir.

Distillery District
Distillery District
Yonge Street

Toronto gezilecek yerler listesinin en popüler caddelerinden olan Yonge Street, uzunluğuyla Guiness Dünya Rekorları listesine girmiştir. Caddenin, Dünyanın en uzun caddesi olduğuna dair farklı görüşler olsa da 1999 yılının Rekorlar Kitabı’na göre 1.896 kilometre uzunluğu bulunmaktadır. Caddenin tarihi, 1700’lü yılların sonuna kadar uzanmakla birlikte Toronto metro sisteminin omurgası buranın altında oluşturulmuştur. Kent merkezinden başlayan cadde, birçok dükkana, bara ve restorana ev sahipliği yapmaktadır.

Yonge Street
Yonge Street
Yonge-Dundas Meydanı

Toronto gezilecek yerler listesinin en işlek noktası olan Yonge-Dundas Meydanı, halka açık birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin simgelerinden ve önemli turistik noktalarından olan Yonge-Dundas Meydanı, Yonge ve Dundas caddelerinin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Aynı zamanda şehrin en ünlü alışveriş merkezi olan Eaton Center da burada bulunmaktadır. Yonge-Dundas Meydanı, büyük LED’li reklam panoları ve logolarla New York City’deki Times Square’a benzetilmektedir.

Yonge-Dundas Meydanı
Yonge-Dundas Meydanı
Yorkville

Toronto gezilecek yerler listesindeki Yorkville, şehrin eski bir mahallesidir. 1830 yılında ayrı bir topluluk olan kurulan bölge, 1883 yılında Toronto şehrine eklenmiştir. Yorkville, günümüzde ofis alanları, restoranlar, sanat galerileri ve alışveriş merkezlerinin yoğun olarak bulunduğu bir bölgedir. Toronto şehrinin lüks semtlerinden olan Yorkville, 1960’lı yıllarda müzisyen ve hippilerin yaşam alanıydı.

Yorkville
Yorkville

Parklar & Doğal Güzellikler

Kanada, genel olarak doğal güzellikleriyle öne çıkan bir ülkedir. Toronto gezilecek yerler listesinde de oldukça güzel şehir parkları ve doğal güzellikler bulunsa da asıl önemli noktalar, şehre 1-2 saat uzaklıkta yer almaktadır. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri sınırında yer alan Niagara Şelaleleri, Toronto şehir merkezine sadece 1 buçuk saat mesafededir. Kanada’nın kuzeyine doğru gidildikçe muhteşem ormanlar ve göllerle kaplı manzaralar ortaya çıkmaktadır. Şehir merkezinde yer alan Toronto gezilecek yerlerle ilgili noktalara ise alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

High Park

Toronto gezilecek yerler listesinin en önemli parklarından biri, High Park’tır. Bir ucundan bir ucuna yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda olan parka, metroyla (High Park Metro İstasyonu) ulaşmak mümkündür. Doğal ve yapay alanlardan oluşan High Park içerisinde piknik alanları, spor sahaları, yüzme havuzu, amfitiyatro, yürüyüş yolları, hayvanat bahçesi ve oyun alanları bulunmaktadır. Toronto şehir merkezindeki en büyük park olan High Park, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

High Park
High Park
Trinity Bellwoods Park

Şehir merkezindeki halk parklarından biri olan Trinity Bellwoods Park’ın büyük bir kısmı Garrison Creek Vadisi’nde yer almaktadır. Toronto gezilecek yerler listesinin önemli duraklarından parkta spor sahaları, oyun alanları, yüzme havuzu, buz pisti ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Geniş yeşil alanlara sahip olan park, özellikle yaz döneminde güneşlenmek için tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.

Trinity Bellwoods Park
Trinity Bellwoods Park
Sugar Beach

Türkçe’ye Şeker Plajı olarak çevrilen Sugar Beach, yaz aylarında Toronto’da güneşlenmek için tercih edilen bir noktadır. Toronto gezilecek yerler listesinde Sugar Beach, yüzmeye uygun bir plaj değildir. Bu noktada göle girmek tehlikeli ve yasaktır. Ontario Gölü kıyısında yer alan Sugar Beach’te piknik yapabilir, güneşlenebilir, plajın yanındaki parkta yürüyüş yapabilir ve günbatımı manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Günün her saati açık olan plaja girişler ücretsizdir.

Sugar Beach
Sugar Beach
Toronto Adaları

Toronto Islands, şehir merkezinde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Toronto gezilecek yerler listesindeki Toronto Adaları, Ontario Gölü’nün içinde ve şehrin tam karşısındadır. Küçük küçük 8-9 adadan oluşan Toronto Adaları’nda yürüyüş yolları, deniz feneri, plajlar ve parklar bulunmaktadır. Jack Layton İskelesi’nden kalkan vapurlarla ulaşım sağlanabilen Toronto Adaları’na yetişkinler için ortalama 10$’lık gidiş-dönüş ücreti ödeniyor.

Toronto Adaları
Toronto Adaları
Ashbridges Bay

Toronto gezilecek yerler listesindeki Ashbridges Bay, şehirde ziyaret edebileceğiniz doğal güzelliklerdendir. Woodbine Plajı’nın hemen yanında yer alan Ashbridges Koyu, yat limanına ve parka ev sahipliği yapmaktadır. Bir zamanlar Don Nehri deltasında 5 kilometrekarelik bir bataklık olan Ashbridges Bay, 1977 yılında açılmıştır. Günümüzde Ashbridges Koyu’nda marinalar, arıtma tesisi, kaykay alanı ve yeşil alanlar vardır.

Ashbridges Bay
Ashbridges Bay
Woodbine Beach

Woodbine Plajı, Toronto gezilecek yerler listesinde yüzme keyfini yaşayabileceğiniz bir noktadır. Woodbine Bulvarı’nın ve Ashbridges Koyu’nun hemen yanında yer alan Woodbine Beach, Ontario Gölü’nün kıyısında yaklaşık 3 kilometre uzunluğa sahiptir. Toronto’nun en büyük plajı olma özelliği taşıyan Woodbine Plajı’nda bisiklet yolu, piknik alanları, fitness ekipmanları ve oyun alanları bulunmaktadır. Toronto’nun en gözde plajı Woodbine, özellikle yaz aylarında çok kalabalık olmaktadır ve ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Woodbine Beach
Woodbine Beach
Allan Gardens

Toronto gezilecek yerler listesindeki şehir parklarından biri olan Allan Gardens, şehrin en eski parklarındandır. Tarihi, 1910 yılına kadar uzanan Allan Gardens Parkı’nda oyun sahaları, köpek parkı, seralar ve kış bahçesi bulunmaktadır. Parktaki 6 farklı serada dünyanın dört bir yanından bitki koleksiyonları bulunmaktadır. Ücretsiz bir şekilde girilebilen park, yılın her günü açıktır.

Allan Gardens
Allan Gardens
Evergreen Brick Works

Toronto gezilecek yerler listesinin en ilgi çekici parklarından olan Evergreen Brick Works’te sanat, doğa ve sürdürülebilirlik temaları buluşmaktadır. Eski bir taş ocağı ve sanayi sitesi olan Evergreen Brick Works, yaklaşık 100 yıl boyunca faaliyet göstermiştir. Günümüzde yapının kültürel mirası korunacak şekilde restore edilmiştir. Park içerisinde yapay göletler, yürüyüş yolları ve yeşil alanlar bulunmaktadır. Günün her saati ziyarete açık olan parka girişler, ücretsizdir.

Evergreen Brick Works
Evergreen Brick Works

Toronto Tarihi Yerler

Resmi olarak 6 Mart 1834 tarihinde kurulan Toronto’nun geçmişi, çok daha eskilere uzanmaktadır. Humber ve Don nehirleri arasında bölge, yerliler arasında ”toplanma yeri” anlamına gelen Toronto olarak adlandırılmaktaydı. Toronto gezilecek yerler listesinde, az sayıda tarihi nokta bulunmaktadır. Bu tarihi yapıların en ünlüsü, Casa Loma’dır. Fort Yok ve St. Paul Bazilikası ise şehirdeki diğer önemli noktalardır.

Aziz Paul Bazilikası

Kanada’nın en eski Roma Katolik yapısı olan Aziz Paul Bazilikası, 1822 yılında inşa edilmiştir. Gotik mimari tarzında kırmızı tuğladan inşa edilen ilk kilise yapısı, zamanla genişetildi. Kilise, 1999 yılında Papa II. John Paul tarafından bazilika olarak ilan edildi.

Aziz Paul Bazilikası
Aziz Paul Bazilikası
St. Lawrence Market

Toronto gezilecek yerler listesinin gözde noktalarından St. Lawrence Market, tarihi bir pazar yeridir. Front Street East ve Jarvis Caddesi boyunca uzanan yapı, ilk olarak 1814-1820 yılları arasında inşa edilmiş ve günümüze kadar genişletilerek gelmiştir. Günümüzde hala faaliyet gösteren St. Lawrence Market, 2012 yılının Nisan ayında National Geographic tarafından dünyanın en iyi gıda pazarları arasında gösterilmiştir. Ziyaret için ücretsiz bir şekilde giriş yapılan St. Lawrence Market’te zaman zaman özel etkinlikler de düzenlenmektedir.

St. Lawrence Market
St. Lawrence Market
Fort York

York Kalesi, Toronto gezilecek yerler listesinin tarihi noktalarından biridir. İlk olarak 1793 yılında garnizon alanı inşa edilen Fort York, 1812 yılındaki Amerikan işgali sırasında yok olmuş ve sonrasında tekrar inşa edilmiştir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında ordu tarafından kullanılan Fort York, günümüzde sekiz binadan oluşan bir kale yapısıdır. Müze olarak ziyaret edilebilen Fort York’ta 2900 metrekarelik bir sergi alanı bulunmaktadır.

Fort York
Fort York
Casa Loma

Toronto gezilecek yerler listesinin en ünlü yapılarından olan Casa Loma, neogotik mimarisinin bir örneğidir. Kanadalı finansçı ve asker olan Sir Henry Pellat’ın özel konutu olarak 1914 yılında inşa edilen yapı, Mimar Edward James Lennox tarafından tasarlanmıştır. Yapıldığı dönemde Kanada’nın en büyük özel konutu olan Casa Loma, günümüzde müze evi olarak kullanılmaktadır. X-Men’den Titans’a kadar birçok film, dizi ve albüm çekimine de ev sahipliği yapan Casa Loma, düğün ve diğer etkinlikler için de kiralanabilmektedir. CityPASS ile ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Casa Loma’nın yetişkinler için giriş ücreti, 40$’dır.

Casa Loma
Casa Loma

Diğer Yerler

Toronto gezilecek yerler listesinde görülmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. CN Tower, Ripley’s Akvaryum, Rogers Center ve Toronto Hayvanat Bahçesi gibi yerler, mutlaka görülmesi gereken noktaların başında gelmektedir. Üst kısımda kategorilere ayırdığımız turistik noktalardan bazılarına bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

CN Tower

Toronto şehrinin en önemli simgesi olan CN Tower, aynı zamanda Kanada’nın sembolleri arasındadır. 553 metre uzunluğa sahip olan kule, Dünyanın en yüksek kulelelerinden biridir. Yılda yaklaşık 2 milyon kişi tarafından ziyaret edilen CN Tower, 26 Haziran 1976 tarihinde açılmıştır. ”CN” adı, kuleyi inşa ettiren demir şirketi olan ”Canadian National”dan gelmektedir. CN Kules, eğlence ve yemek mekanlarıyla birlikte turistik bir noktadır. Kulenin üst kısmında 360 derece dönen bir platform bulunmaktadır. CN Tower’ı ziyaret etmek için Toronto CityPASS kullanabilirsiniz. CityPASS olmadan kuleye çıkış ücretleri, yapılacak olan aktiviteye göre 40$-200$ arasında değişmektedir. CN Tower giriş ücreti için güncel bilet fiyatlarına cntower.ca adresinden ulaşabilirsiniz.

CN Tower
CN Tower
Ripley’s Aquarium of Canada

Dünyanın farklı noktalarından 450’den fazla tür ve 20 binden fazla deniz canlısının bulunduğu Ripley’s Aquarium of Canada, Toronto gezilecek yerler listesinin önemli duraklarından biridir. CN Tower’ın hemen yanında yer alan Ripley’s Aquarium of Canada, 16 Ekim 2013 tarihinde ziyarete açılmıştır. Ripley Entertainment’ın sahibi olduğu 3 akvaryumdan biri olan Ripley’s Aquarium of Canada’nın giriş ücreti, 45$’dır.

Ripley's Aquarium of Canada
Ripley’s Aquarium of Canada
Rogers Centre

Toronto’nun CityPlace bölgesi, Toronto gezilecek yerler listesindeki birçok noktaya ev sahipliği yapmaktadır. Listenin ilk iki sırasındaki CN Tower ve Ripley’s Aquarium of Canada ile birlikte bölgedeki bir diğer turistik nokta, Rogers Centre’dır. Şehrin simgelerinden olan Rogers Centre, Kanada’nın tek profesyonel beyzbol ligi stadyumudur. Açıldığı dönemde SkyDome olarak adlandırılan stadyum, Rogers Communications tarafından 2005 yılında satın alındıktan sonra Rogers Centre adını almıştır. Amerikan Major League Baseball’da mücadele eden Toronto Blue Jays’in maçlarına ev sahipliği yapan stadyumda dünyaca ünlü sanatçıların konserleri de gerçekleşmektedir. Maç ve konser organizasyonu olmadığı zamanlarda da Rogers Centre’ı gezmek mümkündür. Bunun için 16$ ücret ödenmektedir.

Rogers Centre
Rogers Centre
Harbourfront Centre

Harbourfront Centre, Toronto gezilecek yerler listesinde bir etkinliğe katılmak için ideal bir noktadır. 450’den fazla toplum kuruluşunun çalıştığı Harbourfront Centre’da tiyatro, dans, edebiyat, müzik ve film gibi farklı kategorilerde etkinlikler düzenlenmektedir. Günümüze kadar onlarca ünlü sanatçıya ev sahipliği yapan mekan, 1 Ocak 1991 tarihinde ziyarete açılmıştır. Nextsteps Dans Festivali ve Uluslararası Yazarlar Festivali burada gerçekleştirilen etkinliklerden bazılarıdır. Girişlerin ücretsiz olduğu Harbourfront Centre’da ücretli program yapılacağı zaman, önceden duyurusu gerçekleşmektedir.

Harbourfront Centre
Harbourfront Centre
Toronto Eaton Centre

Toronto gezilecek yerler listesindeki Toronto Eaton Merkezi, Kuzey Amerika’nın en işlek alışveriş merkezlerindendir. Popüler bir cazibe merkezi olan Eaton Centre, şehrin tam merkezinde bulunmaktadır. Dünyaca ünlü, lüks markalara ev sahipliği yapan alışveriş merkezinde, 230’dan fazla dükkan ve restoran bulunmaktadır. Kademeli olarak 1977 yılında açılan Toronto Eaton Centre, 93 bin metrekarelik alana sahiptir.

Toronto Eaton Centre
Toronto Eaton Centre
Medieval Times Dinner & Tournament

Medieval Times, Toronto gezilecek yerler listesindeki en sıradışı noktalardan biri. Orta çağa özgü oyunlar, kılıç, mızrak dövüşü ve yemek servisi içeren Medieval Times, Orta Çağ temalı bir gösteri eşliğinde yemek yiyip bir şeyler içmeniz için tasarlanmıştır. Yaz kış gösterilen devam ettiği mekan, Medieval Times Entertainment tarafından yönetilmektedir. Orta çağ kalelerinden ilham alınarak tasarlanan mekan, Kanada’da sadece Toronto şehrinde bulunurken Amerika Birleşik Devletleri’nde 9 adet vardır.

Medieval Times Dinner & Tournament
Medieval Times Dinner & Tournament
Casino Woodbine

Toronto şehir merkezinin dışında, Toronto Pearson International Airport yakınında yer alan Casino Woodbine, şehrin en meşhur kumarhanesidir. Ontario ve Toronto gezilecek yerler listesinde çok sayıda kumarhane bulunsa da Casino Woodbine, bunların en büyüğüdür. 100’den fazla canlı oyun masası ve 3.500’e yakın slot makinesinin bulunduğu Casino Woodbine’da hem yemek yiyebilir hem de eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Ücretsiz olarak girilebilen mekan, günün her saati hizmet vermektedir.

Casino Woodbine
Casino Woodbine
Canada’s Wonderland

Toronto şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Kanada Harikalar Diyarı, Toronto gezilecek yerler listesinin eğlenceli noktalarının başında gelmektedir. Vaughan şehrindeki Canada’s Wonderland, 134 hektarlık bir alana kurulmuştur. 17 farklı hız treni, birçok farklı elektrikli oyuncak ve su parklarıyla ziyaretçilerini ağırlayan Canada’s Wonderland’da Cadılar Bayramı, Kanada Günleri ve Kış Festivali gibi farklı etkinlikler de düzenlenmektedir. Giriş ücreti 90$ olan Harikalar Diyarı’nda sezonluk giriş kartları da bulunmaktadır. 125$ ödeyip, Gold Pass alarak sezon boyunca parka istediğiniz kadar giriş yapabilirsiniz. canadaswonderland.com sitesinden online olarak giriş bileti alabilirsiniz.

Canada's Wonderland
Canada’s Wonderland
Toronto Hayvanat Bahçesi

Dünyanın en büyük hayvanat bahçelerinden biri olan Toronto Hayvanat Bahçesi’nde 500 farklı türde, 5 binden fazla hayvan yaşamaktadır. 15 Ağustos 1974 tarihinde ziyarete açılan Toronto Zoo, kapladığı 287 hektarlık alanda Kanada’nın en büyük hayvanat bahçesi konumundadır. Hint-Malaya, Afrika, Amerika, Tundra, Trek, Avrasya, Avustralya ve Kanada gibi farklı zoocoğrafik bölgelere ayrılan Toronto Zoo, yılın her günü ziyarete açıktır. Toronto gezilecek yerler listesindeki hayvanat bahçesinin giriş ücretleri, 25$’dır.

Toronto Hayvanat Bahçesi
Toronto Hayvanat Bahçesi

Toronto Festivalleri

Montreal, Ottawa ve Vancouver gibi Kanada’nın çeşitli şehirlerinde dünya çapında festivaller düzenlenmektedir. Yaz döneminde festival etkinliklerinin yoğun olarak gerçekleştiği şehirlerden biri de Toronto’dur. Toronto gezilecek yerler listeniz için hazırlıklara başlarken, denk gelirseniz birbirinden ünlü Toronto festivallerine de katılmanızı öneririz. Şehirdeki bütün etkinlikleri görüntülemek için toronto.ca sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Farklı etnik gruplardan bir çok insanın bir arada yaşadığı Toronto, festivallerde bu farklılıkları yansıtmaktadır. Toronto Uluslararası Film Festivali (TIFF), Kanada Günü, Onur Yürüyüşü ve Ejderha Festivali gibi birçok etkinlik, yaz sezonu boyunca şehri renklendirmektedir. Toronto gezilecek yerler listesinin yanına ekleyebileceğiniz Toronto festivallerine yakından göz atalım:

Canada Day (Kanada Günü)

1867 yılında Kuzey Amerika Yasası’nın yürürlüğe girmesi ve kolonilerin birleştirilerek tek bir devlet altında toplanmasıyla ülke olan Kanada’da, her yıl 1 Temmuz’da ”Kanada Günü” kutlamaları yapılıyor. Ulusal tatil ilan edilen 1 Temmuz gününde başta başkent Ottowa olmak üzere ülke çapında törenler ve gösteriler düzenleniyor. ”Kanada’nın Doğum Günü” olarak anılan bu günde ücretsiz konserler, havai fişek gösterileri, festivaller, geçit törenleri, hava ve deniz gösterileri düzenleniyor. 1 Temmuz günü Kanada’da bolca kırmızı – beyaz giyinen ve akçaağaç yaprağıyla süslenmiş insanlara rastlayabilirsiniz.

Canada Day (Kanada Günü)
Canada Day (Kanada Günü)

Toronto Uluslararası Film Festivali

TIFF kısaltmasıyla bilinen ve Dünyanın en önemli film festivalleri arasında yer alan Toronto Uluslararası Film Festivali, 1976 yılından bu yana düzenlenmektedir. TIFF Group tarafından düzenlenen Toronto Uluslararası Film Festivali, Cannes ve Sundance Film Festivalleri’ne eşdeğer olarak görülmektedir. Dünyanın en büyük halka açık film festivallerinden biri olan TIFF, her yıl yaklaşık 500 binden fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Festivalin resmi internet sitesi adresi olan tiff.net üzerinden güncel takvime ulaşabilirsiniz.

Toronto Uluslararası Film Festivali
Toronto Uluslararası Film Festivali

Kanada Ulusal Sergisi

The Exhibition veya The Ex olarak da adlandırılan Kanada Ulusal Sergisi, her yıl Ağustos ayının sonlarında düzenlenen ulusal bir etkinliktir. Halk arasında yaza veda etkinliği olarak da bilinen CNE (Canadian National Exhibition), etkinlik boyunca bir milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Kanada’daki en büyük yıllık fuar olan Kanada Ulusal Sergisi, Kuzey Amerika’nın da en büyük sergilerindendir. İlk olarak 1879 yılında Toronto Endüstri Fuarı olarak düzenlenen festival, sonrasında Kanada Ulusal Sergisi adını almıştır. Güncel etkinlik programına ve etkinlik biletlerine theex.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Kanada Ulusal Sergisi
Kanada Ulusal Sergisi

Toronto Christmas Market

Toronto festivallerinin en dikkat çekicilerinden biri de Toronto Christmas Market’tir. Toronto Christmas Market, Kuzey Amerika’nın en büyük noel pazarlarının başında gelmektedir. Distillery District adındaki bölgeye kurulan Toronto Noel Pazarı, restoran, bar, sanat galerisi ve tiyatro salonlarıyla dolu bir ortamda bulunmaktadır. Yeni yıl için açılan tezgahlarda birbirinden renkli ürünler satılırken, alanın merkezine de oldukça yüksek bir yılbaşı ağacı yerleştirilmektedir. Toronto’da yeni yıla girecekseniz, Toronto Noel Pazarı deneyimini mutlaka yaşamalısınız.

Toronto Christmas Market
Toronto Christmas Market

Toronto Karayip Karnavalı

Toronto’nun renkli festivallerden biri olan Toronto Karayip Karnavalı, Karayip kültürünü ve geleneklerini yansıtan bir etkinliktir. Her yaz düzenlenen Toronto Karayip Karnavalı, Kuzey Amerika’daki en büyük sokak festivallerinden biridir. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 2 milyonu aşkın turist tarafından ziyaret edilen karnavalda sokak dansları, maskeli balolar, sokak yemekleri ve büyük geçit töreni düzenlenmektedir. Festivalin en renkli anı, Büyük Geçit Töreni’dir. Bantların geçiş töreni olarak da adlandırılan bu etkinlikte, birbirinden güzel kostümlerle sokak yürüyüşü yapılmaktadır.

Toronto Karayip Karnavalı
Toronto Karayip Karnavalı

Carassauga Kültürler Festivali

Carassauga Festivali, Toronto şehrinin yanı başındaki Mississauga şehrinde, her yıl Mayıs ayında düzenlenen 3 günlük bir etkinliktir. Türkiye’nin de dahil olduğu 70’den fazla ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Carassauga Festivali’nde farklı kültürlerin yemek, dans ve el işleri tanıtılmaktadır. Kanada’daki etkin Türk gruplarından biri olan Türk Kültür ve Folklor Derneği, her yıl bu festivalde yerini almaktadır. Festivalde Türk mutfağından lezzetler, çay, kahve, simit köşesi, el sanatları, folk dansları, türküler ve Türk ürünleri bulunmaktadır. Detaylı bilgi ve güncel program için carassauga.com adresinden bilgi alabilirsiniz. Bu şehirdeki turistik noktalarla ilgili detaylı bilgi almak için Mississauga Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Carassauga Kültürler Festivali
Carassauga Kültürler Festivali

Pride Week (Onur Haftası)

Pride Toronto, Dünyadaki en büyük eşcinsel festivallerinden biri olarak nitelendiriliyor. Her yıl Haziran ayının sonuna doğru Dünya çapında gerçekleştirilen Onur Yürüyüşü etkinlerinin en büyüğü, Toronto’da gerçekleşiyor. LGBT topluluğu tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde geçit töreni, trans yürüyüşü, canlı müzikler ve DJ performansları sergileniyor. Pride Toronto, Haziran ayı boyunca çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Pride Toronto
Pride Toronto

Toronto Ejderha Festivali

Çin sanatının ve kültürünün yansıtıldığı Toronto Ejderha Festivali, renkli görüntüleriyle dikkat çeken bir etkinliktir. Nathan Phillips Meydanı’nda gerçekleştirilen festivalde Asya sokak lezzetleri, ejderha dans figürleri ve canlı sahne performansları yer alıyor. Festivalin resmi internet sitesi dragonfestival.ca üzerinden güncel program hakkında bilgi alabilirsiniz.

Toronto Ejderha Festivali
Toronto Ejderha Festivali
]]>
https://www.tatilana.com/toronto-gezilecek-yerler/feed 0
Kapalı Maraş Gezilecek Yerler https://www.tatilana.com/kapali-maras-gezilecek-yerler https://www.tatilana.com/kapali-maras-gezilecek-yerler#respond Thu, 28 Dec 2023 09:00:20 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12705 Kapalı Maraş gezilecek yerler listesi, bölgenin 2020 yılında tekrar açılmasıyla turistik değerini yükseltmiştir. Maraş veya Varoşa olarak adlandırılan bölge, Kuzey Kıbrıs’ın Gazimağusa şehrinde bulunmaktadır. Bir dönem Kıbrıs Adası’nın en ünlü bölgesi olan Varoşa, 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kıbrıslı Rumlardan tarafından terk edilmiştir. Sonrasında askeri kontrol altına alınan bölgenin büyük bir kısmı yerleşime kapatılmıştır. Yeşil Hat olarak adlandırılan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni ayıran şeridin hemen kuzeyinde yer alan Maraş, 8 Ekim 2020 tarihinde yeniden kullanıma açılmıştır.

Maraş Tarihi

Akdeniz’in Las Vegas’ı olarak adlandırılan Maraş, bir dönem adanın en ünlü bölgesiydi. 1974 öncesinde Akdeniz’in tatil bölgesi olan Varoşa, birçok otele ve eğlence merkezine sahipti. Zengin turistlerin de yoğun olarak tercih ettiği bölge, ünlü plajlarıyla da öne çıkıyordu. Kıbrıs turizmi için önemli bir nokta olan Varoşa, bu alanda ciddi bir gelire sahipti.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen harekat ile birlikte Kıbrıslı Rumlar güneye kaçmıştır. Askeri yasak bölge ilan edilen Maraş, 1974 – 1990 yılları arasında Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri tarafından idare edilmiş ve 29 Temmuz 1990 tarihinde KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmiştir. Bu süreçte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bölgenin idaresinin Birleşmiş Milletler’e verilmesi çağrısında bulunmuştur.

Hayalet Şehir olarak adlandırılan Maraş’ta Birleşmiş Milletler’e ait bir adet bina, Türk Silahlı Kuvvetleri Ordu Evi ve kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. Maraş’a askeri kimlik kartı olanlar ve bölgedeki kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında kimse alınmıyordu. Bu nedenlerle bölgenin adı ”Kapalı Maraş” olarak adlandırılmış ve medyada bu isimle yer bulmuştur.

Kuzey Kıbrıs Varoşa
Kuzey Kıbrıs Varoşa

Kapalı Maraş Gezilecek Yerler

Kapalı Maraş gezilecek yerler listesindeki hareketlilik, bölgenin sivillere açılmasıyla başlamıştır. Kapalı Maraş adı, yerini Maraş’a bırakırken, bölgede yapılan düzenlemelerle turizm faaliyetleri başlamıştır. Maraş’ta alt yapı yenilenmiş, çevre düzenlemesi yapılmış ve binaların çökme riskinden dolayı güvenlik önemleri alınmıştır. 8 Ekim 2020 tarihinde KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, Maraş ziyarete açılmıştır.

Kapalı Maraş Gezilecek Yerler
Kapalı Maraş Gezilecek Yerler

Kapalı Maraş gezilecek yerler listesi, Hayalet Şehir olarak adlandırılan bölgede belirli kısıtlamalarla ziyaret edilebilmektedir. 08:00 – 17:00 saatleri arasında Dr. Fazıl Küçük Stadyumu’nun olduğu bölgeden Maraş’a giriş yapmak mümkündür. Ücretsiz olarak girilebilen Maraş’ta evlerin içerisine girmek yasaktır ve güvenlik kordonları bulunmaktadır. Yenilenen asfalt yollarda Maraş sokakları gezilebilmektedir. Kapalı Maraş gezilecek yerler listesinde birçok terk edilmiş ev bulunmaktadır. Bölgeye giriş yaptıktan sonra bisiklet kiralama alanları bulunmaktadır. Bölgeyi yürüyerek, bisikletle veya buggy turları ile gezmek mümkündür.

Gazimağusa gezilecek yerler listesindeki Maraş’ın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Bölgedeki bütün turistik noktalara göz atmak için Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/kapali-maras-gezilecek-yerler/feed 0
Kadıköy Gezilecek Yerler (40+ Yer) https://www.tatilana.com/kadikoy-gezilecek-yerler https://www.tatilana.com/kadikoy-gezilecek-yerler#respond Wed, 27 Dec 2023 15:24:27 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12725 İstanbul Anadolu yakasının öne çıkan ilçelerinden olan Kadıköy gezilecek yerler listesindeki turistik noktaları bu yazıda derledik. Tiyatrolar ve sanat merkezleriyle Anadolu Yakası’nın en gözde ilçelerinden olan Kadıköy, toplu taşıma araçlarıyla rahatça ulaşılabilen bir noktada yer almaktadır. Şehrin en eski yerleşim olan Kadıköy, kültür-sanat etkinlikleri bakımından zengin bir birikime ev sahipliği yaparken, 7/24 canlı ve renkli sokaklarıyla da ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Kadıköy Gezilecek Yerler
Kadıköy Gezilecek Yerler

Kadıköy Gezilecek Yerler

İstanbul Kadıköy gezilecek yerler listesi, genellikle meşhur cadde, sokak ve parklardan oluşuyor. Özellikle Kadıköy ilçesinin merkezindeki Osmanağa ve Caferağa bölgelerindeki sokaklarda birçok bar, restoran ve kafe bulunuyor. Sahil kısmında ise Moda ve Caddebostan bölgeleri sizin karşılıyor. Kadıköy gezilecek yerler listesinde kültür ve sanat merkezleri için ayrı bir başlık oluşturmak gerekiyor. Kadıköy, İstanbul’da kültür-sanat hayatının yoğun olarak yaşandığı yerlerin başında geliyor.

Fenerbahçe kulübüyle özdeşleşen ilçe, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu ve Fenerbahçe Adası ve Fenerbahçe Yat Limanı gibi yerlere de ev sahipliği yapıyor. Alt kısımdaki Google Maps haritası üzerinden Kadıköy gezilecek yerler listesini detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Haydarpaşa Garı

İstanbul’un simge yapılarından olan Haydarpaşa Garı, Kadıköy ilçesinde yer almaktadır. Vapurla Kadıköy’e yolculuk yaparken hemen yanından geçebileceğiniz Haydarpaşa Garı’nın ilk binası, 22 Eylül 1872 tarihinde hizmete girmiştir. 1894 yılında yaşanan depremde hasar gören Haydarpaşa, Alman mimarlar tarafından yeniden tasarlanan bina, 19 Ağustos 1908 hizmete girmiştir. 2011 yılında binada çıkan yangından dolayı büyük hasar alan Haydarpaşa Garı’nda restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

Haydarpaşa Garı
Haydarpaşa Garı

İskele Meydanı

Kadıköy Meydanı olarak da adlandırılan İskele Meydanı, Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Metro İstasyonu arasında yer alan kısmı kapsamaktadır. İskele Meydanı, Kadıköy’ün ulaşım merkezi konumundadır. Anadolu Yakası’nda hemen hemen yer here ulaşım sağlayabileceğiniz otobüslerin peronları, M4 Metro Hattı, T3 Nostaljik Tramvay ve Kadıköy Vapur İskelesi bu meydanda bulunmaktadır.

İskele Meydanı
İskele Meydanı

Kadıköy Çarşısı

Köklü tarihiyle dikkat çeken Kadıköy Çarşısı, Kadıköy gezilecek yerler listesinin önemli noktalarından biridir. 18.yüzyıldan itibaren Türkler ve Rumlar için önemli bir ticaret merkezi olan Kadıköy Çarşı, günümüzde de eski canlılığını korumaktadır. Kadıköy Çarşı’da balıkçılar, kitapçılar, nostaljik dükkanlar, kafeler, lokantalar, barlar, tarihi camiler ve kiliseler bulunmaktadır. Her sokağı ayrı birer renk olan Kadıköy Çarşı, Fenerbahçe maçlarının olduğu günlerde ise sarı-lacivert taraftarlarla dolmaktadır.

Kadıköy Çarşısı
Kadıköy Çarşısı

Ayia Efimia Kilisesi

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki tarihi yapılardan biri olan Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi, Mühürdar Caddesi üzerinde yer almaktadır. 1694 yılında inşa edilen kilise, 1830 yılında Kadıköy Metropoliti 2.Zaharias tarafından büyütülmüştür. Zamanla bakımsız kalan kilise, 1 Nisan 1933 tarihinde düzenlenen bir ayinle yeniden ibadete açılmıştır. Etrafı yüksek duvarlarla çevrili olan Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi, taştan inşa edilmiş bir çan kulesine sahiptir.

Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi
Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi

Akmar Pasajı

Kadıköy gezilecek yerler listesinin tarihi noktalarından Akmar Pasajı, 1980 yılına kadar Özel Marmara Koleji olarak hizmet vermiştir. 1982 yılında iş hanına dönüştürülen yapının alt katı, Akmar Pasajı adını almıştır. Akmar adı, yapının sahibi olan Akdik ailesinin soyadından ”Ak” hecesi ve okulun adından ”Mar” hecesinin birleşmesinden gelmektedir. 1986 yılında okul tamamen kapanınca bölgedeki dükkanların sayısı da artmıştır. Günümüzde çoğunlukla kaset, CD ve plak ile birlikte test ve okul kitaplarının satıldığı bir yer olan Akmar Pasajı, Beyazıt’taki Sahaflar Çarşısı’nı andırmaktadır.

Akmar Pasajı
Akmar Pasajı

Osmanağa Cami

Kadıköy Çarşı’da yer alan Osmanağa Camii, Kadı Mehmet Efendi Mescidi’nin yerine 1612 yılında I.Sultan Ahmet’in Babussade Ağası Osman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Zaman içerisinde bakımsız kalan camii, 1811 yılında Sultan II.Mahmut tarafından yenilense de 1878 çıkan Kadıköy’deki yangında kullanılamaz hale gelmiştir. Aynı yıl tekrar yapılan camii, yapının günümüze ulaşan son halidir. Caminin bahçesinde yer alan çınar ağacı, 1880 yılında cami imamı Mehmet Asım Efendi tarafından dikilmiştir.

Osmanağa Cami
Osmanağa Cami

Antikacılar Sokağı

Kadıköy gezilecek yerler listesinde çok sayıda sokak bulunmaktadır. Bu sokaklardan biri olan Antikacılar Sokağı, sokak boyunca antika dükkanlarının bulunduğu bir yerdir. Asıl adı Tellalzade Sokak olan Antikacılar Sokağı, koleksiyonerlerin uğrak noktalarından biridir. Osmanağa Cami’nin arka tarafından yer alan sokak, otantik havasıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Antikacılar Sokağı
Antikacılar Sokağı

Boğa Heykeli

Boğa Heykeli, Kadıköy ilçesinin simgelerinden biridir. Altıyol bölgesindeki bronz heykel, 1864 yılında Fransız heykeltıraş Isidore Jules Bonheur tarafından yapılmıştır. Heykelin İstanbul’a nasıl geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte Paris ziyareti sırasında Padişah Abdülaziz tarafından satın alındığı söylenmektedir. Bir başka iddiaya göre Alman İmparatorluğu tarafından Fransa’dan savaş ganimeti olarak kazanılan heykelin, Almanya-Osmanlı ittifakına atfen Enver Paşa’ya hediye edildiği şeklindedir.

Boğa Heykeli, Türkiye’ye geldikten sonra sırasıyla Hilton Oteli’nin bahçesi, Taksim Gezi Parkı, Kadıköy Belediyesi önü ve şuan ki durağı olan Altıyol’a taşınmıştır.

Boğa Heykeli
Boğa Heykeli

Bahariye Caddesi

Kadıköy’ün Bahariye semtinde bulunan Bahariye Caddesi, Anadolu Yakası’nın İstiklal Caddesi’ne benzetilmektedir. Mağazaları, kahvaltıcıları, barları, meyhaneleri ve kültür sanat merkezleriyle Kadıköy gezilecek yerler listesinin en popüler noktalarından olan Bahariye Caddesi, 1992 yılında trafiğe kapatılarak bugünkü halini almıştır. 2003 yılından beri Moda Tramvay Hattı, Bahariye Caddesi’nden geçmektedir.

Resmi adı General Asım Gündüz Caddesi olan Bahariye Caddesi, yaklaşık 700 metre uzunluğundadır. Boğa Heykeli ve Süreyya Operası gibi turistik yapılara da ev sahipliği yapan cadde, paralelindeki Moda Caddesi ile birlikte Kadıköy gece hayatının yoğun olarak yaşandığı ara sokaklarla birleşmektedir.

Bahariye Caddesi
Bahariye Caddesi

Assumption Kilisesi

Kadıköy Fransız Kilisesi olarak da adlandırılan Assumption Kilisesi, 1865 yılında ibadete açılmıştır. Kadıköy Moda’da bilinen kilise, İstanbul’un en önemli Katolik kiliselerinden biridir. Kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmeyen yapı, günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır. Assumption Kilisesi’nde Türk ve Fransızca ayinler düzenlenmektedir.

Assumption Kilisesi
Assumption Kilisesi

Barlar Sokağı

Kadıköy gezilecek yerler listesinde gece hayatına dair bir şeyler arıyorsanız, adresiniz Kadıköy Barlar Sokağı olmalıdır. Kadıköy ilçesinin birçok sokağın barlar ve meyhaneler bulunmasına rağmen Kadife Sokak adlandırılan bölge, barlar ve kafelerin toplandığı bir yer olarak Barlar Sokağı adını almıştır. Karşılıklı barların dizildiği Kadıköy Barlar Sokağı’nda Arkaoda, Karga, İncir Pub, Buddha Bar, Hera – Trip V2.0, Zincir Rock Bar, Lâl ve Teachers Pub gibi birçok mekan bulunmaktadır.

Kadıköy Barlar Sokağı
Kadıköy Barlar Sokağı

Moda Caddesi

Kadıköy’ün en popüler noktalarından olan Moda semti, Kadıköy Çarşı ile Kurbağalıdere arasında kalan bölümü kaplamaktadır. Semtin birçok ünlü mekanı, Moda Caddesi üzerinden yer almaktadır. Moda Sahili’nden başlayarak Kadıköy Çarşısı’na kadar uzanan Moda Caddesi, ilçede yürüyüş yapmak için en çok tercih edilen lokasyonlarının başında gelmektedir. Birçok ünlü kafe ve lokantaya ev sahipliği yapan cadde, Kadıköylülerin uğrak noktalarındandır.

Moda Caddesi
Moda Caddesi

Barış Manço Evi

Kadıköy’ün simgelerinden olan Moda’da bulunan Barış Manço Evi, Kadıköy gezilecek yerler listesindeki az sayıdaki müzeden biridir. Barış Manço’nun yaşadığı ev, Kadıköy Belediyesi tarafından yenilenerek, 9 Haziran 2010 tarihinde müze-ev haline getirilmiştir. Manço’nun kişisel eşyaları, müzik aletleri, eserleri ve şarkılarıyla donatılan Barış Manço Evi, Kadıköy gezinizde uğramanız gereken duraklardan biridir.

Barış Manço Evi
Barış Manço Evi

Moda Sahili

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki bir diğer popüler nokta, Moda Sahili’dir. Moda Parkı ve Moda İskelesi’ni de içerisinde barındıran sahil, Kadıköy’den Tarihi Yarımada, Adalar ve Marmara Denizi manzarası sunmaktadır. Kadıköy’de yürüyüş yapmak için en sık tercih edilen yerlerden olan Moda Sahili’nde bisiklet sürebilir, çimlerde oturabilir ve deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Moda Sahili
Moda Sahili

Şükrü Saracoğlu Stadyumu

İsmini, üzerinde bulunduğu araziyi Fenerbahçe Kulübü’ne kazandırmış olan Fenerbahçe Spor Kulübü eski başkanı Şükrü Saracoğlu’ndan alan stadyum, ilk olarak Papazın Çayırı adıyla 1908 yılında oluşturulmuş. Günümüze kadar çeşitli eklemelerle gelen stadyumun mülkiyeti, Fenerbahçe’ye aittir. Fenerbahçe, Türkiye’de stat mülkiyetine sahip ilk kulüp olma özelliğine sahiptir.

Şükrü Saracoğlu Stadyumu içerisinde yer alan Fenerbahçe Müzesi, Kadıköy gezilecek yerler listesinde Fenerbahçelilerin en çok ilgi gösterdiği yerdir. Maç günleri dışında her gün ziyaret edilebilen Fenerbahçe Müzesi’nde kulübün tarihine dair fotoğraflar, videolar, belgeler, kupalar ve madalyalar yer almaktadır. Müze ile birlikte Fenerbahçe Stadyumu Turları da oldukça ilgi çekmektedir. Stadyum tur ile tribünlerden soyunma odalarına kadar birçok alan ziyaret edilebilmektedir. 80 dakika süren Lacivert Tur ile uzun bir stadyum gezisi, 40 dakika süren Sarı Tur ile kısa bir stadyum gezisi yapabilirsiniz. Bununla birlikte sadece müzeye giriş yapmak da mümkündür.

Şükrü Saracoğlu Stadyumu
Şükrü Saracoğlu Stadyumu

Müze Gazhane

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki Müze Gazhane, 1891 yılında inşa edilen Hasanpaşa Gazhanesi’nin restorasyon çalışmalarıyla 2021 yılında Müze Gazhane adıyla ziyarete açılmıştır. Tarihi gazhane binasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmesi, Kadıköy kültür-sanat hayatına yeni bir mekanın eklenmesini sağlamıştır. 130 kişilik Meydan Sahne ve 301 kişilik Büyük Sahne’ye ev sahipliği yapan Müze Gazhane bünyesinde iklim müzesi, karikatür müzesi, bilim merkezi ve sosyal alanlar bulunmaktadır.

Müze Gazhane
Müze Gazhane

Bağdat Caddesi

Bağdat Caddesi, sadece Kadıköy gezilecek yerler listesinin değil aynı zamanda İstanbul’un da en ünlü caddelerindendir. Anadolu Yakası’nın en popüler noktalarından olan Bağdat Caddesi, Göztepe ve Bostancı semtleri arasında yaklaşık 15 kilometre boyunca uzanmaktadır. Caddenin her iki tarafında da dünyaca ünlü marka bulunmaktadır. Hem sokak lezzetleri hem de dünya mutfağından yemekler bulabileceğiniz Bağdat Caddesi’nde çok sayıda kafe bulunmaktadır. Günün her saati yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından olan Bağdat Caddesi, Kadıköy’de görmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir.

Bağdat Caddesi
Bağdat Caddesi

Kalamış Marina

Fenerbahçe Marina olarak da adlandırılan Kalamış Marina, Kadıköy gezilecek yerler listesinde deniz kenarında yer alan noktalardan biridir. Anadolu Yakası’nda yatların yoğun olarak bulunduğu bir bölge Kalamış Marina, Kalamış Atatürk Parkı ile Fenerbahçe Adası arasında kalan yerdedir. 1281 yat bağlama kapasitesine sahip olan marinanın çevresinde dünya mutfaklarını barındıran restoranlar, balık lokantaları ve meyhaneler bulunmaktadır.

Kalamış Fenerbahçe Marina
Kalamış Fenerbahçe Marina

Caddebostan Sahili

Marmara Denizi kıyısındaki Caddebostan Sahili, Kadıköy gezilecek yerler listesinde gözde noktalardan biridir. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki sahil şeridini kapsayan bölgede bolca yeşil alan bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen halk plajlarının yer aldığı Caddebostan Sahili’nde kafeler, yürüyüş yolları ve banklar bulunmaktadır.

Caddebostan Sahili
Caddebostan Sahili

İstanbul Oyuncak Müzesi

Kadıköy’ün Göztepe semtinde bulunan İstanbul Oyuncak Müzesi, şair ve yazar Sunay Akın tarafından 23 Nisan 2005 yılında kurulmaktadır. Kadıköy gezilecek yerler listesinde az sayıdaki müzeden biri olmasına rağmen şehrin önde gelen müzeleri arasında sayılan İstanbul Oyuncak Müzesi, Sunay Akın’ın 20 yılda 40’tan fazla ülkeden satın aldığı oyuncak koleksiyonuna sahiptir. 1700’lü yıllardan başlayarak günümüze kadar uzanan oyuncakların sergilendiği müze, Türkiye’deki diğer oyuncak müzelerine de örnek teşkil etmiştir.

İstanbul Oyuncak Müzesi
İstanbul Oyuncak Müzesi

Kazım Karabekir Paşa Müzesi

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan Kazım Karabekir Paşa Müzesi, Erenköy semtinde yer almaktadır. Kazım Karabekir Vakfı tarafından 2005 yılında ziyarete açılan müze, dört kattan oluşmaktadır. Müze koleksiyonunun çoğunluğu kitaplardan oluşurken, 3500 kadar eser sergilenmektedir. Kazım Karabekir portresi, kemanı, madalyaları, kar ayakkabıları, silahları, hatıra fotoğrafları ve üniforması müzede sergilenenler arasındadır.

Kazım Karabekir Paşa Müzesi
Kazım Karabekir Paşa Müzesi

Kadıköy Parkları

Kadıköy gezilecek yerler listesinde çok sayıda park bulunmaktadır. Özellikle Moda ve Caddebostan sahilleri tarafında yer alan parklar, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Moda Parkı, Kurbağalıdere Parkı ve Yoğurtçu Parkı ilçenin en meşhur parklarıdır. Kadıköy parklarının hemen hemen hepsinde yürüyüş yolları, banklar, jimnastik aletleri ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır.

Moda Parkı

Kadıköy gezilecek yerler listesinde yer alan çok sayıda parktan biri olan Moda Parkı, Caferağa Mahallesi’nde yer almaktadır. Bisiklet, koşu, yürüyüş ve piknik gibi seçeneklerin olduğu Moda Parkı, yaklaşık 10 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Park, tarihi Moda İskelesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi yarımadanın karşısında yer alan park, 7 gün 24 saat ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Moda Parkı
Moda Parkı

Kurbağalıdere Parkı

Moda Sahili ve Yoğurtçu Parkı’nın ortasında yer alan Kurbağalıdere Parkı, Kadıköy gezilecek yerler listesindeki görülmesi gereken yeşil alanlardan biridir. Sahil kenarında yürüyüş yolları ve rekreasyon alanlarıyla dikkat çeken park, ilçenin en sevilen dinlenme alanlarından biridir. Moda Sahili’nin bir ucundan başlayarak Yoğurtçu Parkı’na kadar günbatımında yürüyüş yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Kurbağalıdere Parkı
Kurbağalıdere Parkı

Yoğurtçu Parkı

Kadıköy ilçesinin en meşhur parklarından olan Yoğurtçu Parkı, çoğu zaman Kurbağalıdere Parkı’yla birlikte bir bütün olarak görülmektedir. Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’na oldukça yakın bir noktada yer alan parkın yanından, Kurbağalıdere geçmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından derede yapılan ıslah çalışmalarıyla birlikte parkın çevresi daha da güzel bir hale gelmiştir. Kadıköy gezilecek yerler listesindeki Yoğurtçu Parkı içerisinde yürüyüş alanları, basketbol sahası ve tenis kortu bulunmaktadır.

Yoğurtçu Parkı
Yoğurtçu Parkı

Kalamış Parkı

Kalamış Atatürk Parkı olarak da adlandırılan Kalamış Parkı, Yoğurtçu Parkı’nın karşısında, Kurbağalıdere’den başlayarak Kalamış Marina’ya kadar uzanan bir alanı kaplamaktadır. Kalamış Parkı’nın marinanın hemen yanında kalan bölümünde halı saha, plaj voleybolu, masa tenisi ve tenis kortları bulunmaktadır. Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle özellikle yaz döneminde bir hayli popüler olan Kalamış Parkı’nda Kalamış Yaz Festivali de gerçekleştirilmektedir.

Kalamış Atatürk Parkı
Kalamış Atatürk Parkı

Fenerbahçe Parkı

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki yeşil alanlardan biri olan Fenerbahçe Parkı, Fenerbahçe Adası’nda yer almakta ve bu adanın büyük bir kısmını kaplamaktadır. Çelik Gülersoy tarafından 1990 yılında bugünkü haline getirilen Fenerbahçe Parkı, köklü bir geçmişe sahiptir. Doğu Roma İmparatorluğu’ndan kalma bir sarayın kalıntılarını barından bölgeye, Osmanlı Dönemi’nde deniz feneri inşa edilmiştir. Fenerbahçe Parkı’nda ağaçların arasında yürüyüş yapabilir ve park içerisindeki kafelerde oturabilirsiniz.

Fenerbahçe Parkı
Fenerbahçe Parkı

Koşuyolu Parkı

Kadıköy’ün Koşuyolu semtinde bulunan Koşuyolu Parkı, semtin merkezinde yer almaktadır. Kadıköy Belediyesi tarafından bakım çalışmaları yapılan Koşuyolu Parkı’nın diğer adı, Atlı Park’tır. Antik dönemde bu bölgede koşu alanı alanı olduğu ve at yarışlarının yapıldığı düşünülmektedir. İçerisinde at heykeli de bulunan park, iki cadde arasında küçük bir alanı kaplamaktadır.

Koşuyolu Parkı
Koşuyolu Parkı

Prof. Dr. Kriton Curi Parkı

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki yeşil alanlardan biri de Profesör Doktor Kriton Curi Parkı’dır. Kozyatağı semtinde yer alan park, adını değerli bilim insanı Prof. Dr. Kriton Curi’den almaktadır. Kadıköy’de doğan Curi, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Teknolojileri alanında öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Çevre konusunda birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen Curi’nin heykeli, onun adının yaşatıldığı Profesör Doktor Kriton Curi Parkı’nda yer almaktadır.

Profesör Doktor Kriton Curi Parkı
Profesör Doktor Kriton Curi Parkı

Kadıköy Kültür ve Sanat Merkezleri

Kadıköy gezilecek yerler listesi için kültür ve sanat merkezlerine ayrı bir başlık açmak gerekiyor. İlçede çok sayıda tiyatro, sinema, gösteri ve sanat merkezi bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve özel kurumlar tarafından işletilen kültür ve sanat merkezleri, Kadıköy gezinizde keyifli bir akşam eğlencesi için tercih edebileceğiniz noktalardır. İlçede 15’ten fazla kültür ve sanat merkezi yer almaktadır.

Haldun Taner Sahnesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki Haldun Taner Sahnesi, İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından işletilmektedir. Adını öykü, tiyatro, kabare yazarı ve gazeteci Haldun Taner’den alan sahne, 1925-1927 yıllarında İtalya Mimar U.Ferrari tarafından inşa edilmiştir. İlk olarak hal binası olması amacıyla inşa edilen bina, günümüzde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve İstanbul Şehir Tiyatroları’na bağlı tiyatro sahnesi olarak kullanılmaktadır. Binada, 2021 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Haldun Taner Sahnesi
Haldun Taner Sahnesi

Kadıköy Sineması

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki tarihi noktalardan biri olan Kadıköy Sineması, 2 Nisan 1964 yılında tiyatro salonu olarak hizmete açılmıştır. Arslan Ekşioğlu tarafından yaptırılan Kadıköy Sineması, açıldığı tarihten itibaren ilk üç sene boyunca tiyatro olarak hizmet verirken, 1967 yılında sinema olarak kullanılmaya başlanmıştır. Uzun yıllar boyunca kışın sinema yazın ise tiyatro topluluklarına kiralanan bir turne mekanı olarak hizmet veren Kadıköy Sineması, Nejat Uygur, Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’na ev sahipliği yapmıştır. Salon, 2018 yılında yenilenmiştir.

Kadıköy Sineması
Kadıköy Sineması

Süreyya Operası

İstanbul eski milletvekillerinden Süreyya İlmen tarafından yaptırılan Süreyya Operası binası, 6 Mart 1927 yılında açılmıştır. Uzun yıllar boyunca hem sinema gösterimleri hem de tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapan Süreyya Operası, 2005 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından kiralanarak opera binasına dönüştürülmüş ve 27 Ekim 2007 tarihinde ziyarete açılmıştır. Süreyya Operası, günümüzde opera, konser ve tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Süreyya Operası
Süreyya Operası

Moda Sahnesi

1969 yılında Kafkas Sinema adıyla kurulan, 1984 yılında ise Moda Sineması adını alan mekan, günümüzde Moda Sahnesi olarak varlığını sürdürmektedir. Tarihi Moda Sineması, yıllar boyunca konserlere, tiyatrolara, sanat söyleşilerine ve film festivallerine ev sahipliği yapmıştır. Restore edilen tarihi Moda Sineması, 2013 yılında Moda Sahnesi adıyla sanatseverlerle buluşmuştur. 3 salondan oluşan Moda Sahnesi’nde tiyatro, konser, dans, atölye çalışmaları, söyleşi, seminer ve film gösterimi gibi birçok etkinlik düzenleniyor. Moda Sahnesi’nin güncel programına modasahnesi.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Moda Sahnesi
Moda Sahnesi

Yeldeğirmeni Sanat

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki kültür sanat merkezlerinden biri olan Yeldeğirmeni Sanat, Rasimpaşa Mahallesi’ndeki 1895 yılında manastır, okul ve kilise olarak inşa edilen Notre Dame du Rosaire Kilisesi’nin restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Kadıköy Belediyesi bünyesinde 14 Mart 2014 tarihinde hizmete açılan Yeldeğirmeni Sanat, yıl boyunca konser, söyleşi, seminer, opera ve tiyatro gibi farklı etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Yeldeğirmeni Sanat
Yeldeğirmeni Sanat

Müjdat Gezen Sanat Merkezi

Kısaca MSM olarak adlandırılan Müjdat Gezen Sanat Merkezi, Kadıköy gezilecek yerler listesinin en popüler kültür-sanat mekanlarındandır. Ziverbey mevkiindeki Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde tiyatro, yazarlık, kamera önü, diksiyon ve dublaj gibi birçok alanda eğitimler verilmektedir. MSM, aynı zamanda Türkiye’de Geleneksel Türk Tiyatrosu eğitimi veren ilk kurum olma özelliğini de taşımaktadır. MSM’de Meddah, Karagöz ve Orta Oyunu oyunculuk eğitimleri de verilmektedir.

Müjdat Gezen Sanat Merkezi
Müjdat Gezen Sanat Merkezi

Caddebostan Kültür Merkezi (CKM)

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki bir diğer kültür-sanat mekanı olan Caddebostan Kültür Merkezi, İstanbul Anadolu Yakası’nın önemli kültür merkezlerinden biridir. Kadıköy Belediyesi tarafından 2005 yılında açılan CKM, tiyatro oyunlarından caz ve klasik konserlere, sinema gösterimlerinden sergi ve panellere kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. 656 kişilik büyük salon ve 126 kişilik küçük salona sahip olan Caddebostan Kültür Merkezi’nde sinema salonları, yayınevi, restoran, spor salonu, kütüphane, sanat galerisi, fuaye sergi alanı gibi yerler bulunmaktadır. Caddebostan Kültür Merkezi, yılda ortalama 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Caddebostan Kültür Merkezi (CKM)
Caddebostan Kültür Merkezi (CKM)

Bostancı Gösteri Merkezi

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki kültür ve sanat mekanlarından biri olan Bostancı Gösteri Merkezi, 1991 yılında kurulmuştur. Açıldıktan sonra Sezen Aksu, Sertab Erener, Levent Yüksek, Mirkelam, Ebru Gündeş, Duman, Şebnem Ferah ve Neşet Ertaş gibi birçok ünlü ismin konserine ev sahipliği yapan Bostancı Gösteri Merkezi, konser dışında kokteyl, toplantı, seminer, sergi, yarışma ve fuar gibi farklı organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Bostancı Gösteri Merkezi
Bostancı Gösteri Merkezi

Diğer Kültür Sanat Merkezleri

Kadıköy ilçesinde özel sanat merkezi ve tiyatroların sayısı bir hayli fazladır. Bununla birlikte Kadıköy Belediyesi de bu alanda yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Kadıköy Belediyesi bünyesinde kültür sanat merkezlerine kultursanat.kadikoy.bel.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Barış Manço Kültür Merkezi: Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi, 1998 yılında hizmete açılmıştır. Kadıköy Belediyesi bünyesindeki Barış Manço Kültür Merkezi’nde 150 koltuk kapasiteli sahne bulunmaktadır. Nailbey Sokak’ta yer alan kültür merkezinde tiyatro, konser, söyleşi, sergi ve atölye gibi etkinlikler yapılmaktadır.

Kadıköy Boa Sahne: Kendi prodüksiyonları başta olmak üzere yerli ve yabancı sanatçılara tiyatro, sergi, müzik, eğitim ve atölye çalışmaları için ortam sunan Kadıköy Boa Sahne, ilçedeki kültür-sanat merkezlerinden bir tanesidir. Black Box tekniği ile tasarlanan Boa Sahne’de 140 kişiye kadar artırılabilir koltuk kapasitesi bulunmaktadır.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi: Adını Nazım Hikmet’ten alan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin Türkiye’nin farklı noktalarında şubeleri bulunmaktadır. 2004 yılının Ekim ayında Nazım Hikmet Kültür Merkezi olarak hizmet vermeye başlayan Kadıköy Ali Suavi Sokak’taki merkez, sol odaklı bir kurumdur. Sinema, fotoğraf, tiyatro, edebiyat ve müzik alanında çalışmalara ev sahipliği yapan Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy’ün hareketli noktalarından biridir.

Sinematek Sinema Evi: Kadıköy Belediyesi bünyesindeki Sinematek Sinema Evi, 2021 yılında hizmete açılmıştır. Osmanağa Mahallesi’ndeki yeniden inşa edilen tarihi köşkte hizmet veren Sinematek Sinema Evi’nde sinema salonu, film arşivi, kitaplık, sergi ve film izleme alanları bulunmaktadır.

Alan Kadıköy: Kadıköy Belediyesi tarafından Kadıköy kültür ve sanat camiasına kazandırılan Alan Kadıköy, 400 kişi kapasiteye sahiptir. Beş sahne ve sergi salonlarına sahip olan Alan Kadıköy, 360 derece kullanılabilen sahnesiyle dikkat çekmektedir. Alan Kadıköy’de tiyatro, konser ve çeşitli sahne performansları gerçekleştirilmektedir.

Kadıköy Emek Tiyatrosu: Pınar Yıldırım tarafından 2012 yılında kurulan Kadıköy Emek Tiyatrosu, coğrafya ve emek sorunlarını barından anlatıların yer verildiği bir tiyatrodur. Zengin bir etkinlik programıyla Kadıköy kültür sanat hayatına katkı sağlayan mekan, çeşitli atölyelere de ev sahipliği yapmaktadır.

Kozyatağı Kültür Merkezi: Kadıköy Belediyesi bünyesinde Kozyatağı Kültür Merkezi, 24 Nisan 2010 tarihinde ziyarete açılmıştır. Kadıköy ilçesindeki çok sayıdaki kültür merkezinden biri olan Kozyatağı Kültür Merkezi’nde 400 kişilik ‘Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’, 200 kişilik konferans salonu, 3 adet 90’ar kişilik toplantı salonu, sanat galerileri ve fuayeler bulunmaktadır.

Kadıköy gezilecek yerler listesi dışında şehirdeki diğer turistik noktaların tamamına göz atmak için İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/kadikoy-gezilecek-yerler/feed 0
Ankara Antika Pazarı https://www.tatilana.com/ankara-antika-pazari https://www.tatilana.com/ankara-antika-pazari#respond Sun, 17 Dec 2023 18:54:10 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12707 Ankara antika pazarı, her ayın belli günlerde Ayrancı antika pazarı ve Çayyolu antika pazarı olarak iki farklı noktada kurulmaktadır. Genç, yaşlı, çocuk, öğrenci ve emekli gibi birçok farklı kesime hitap eden Ankara antika pazarında oyuncaklardan dijital aletlere kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. Kimi ziyaretçiler ellerindeki antika eşyalara değer biçip, satış yapmak için pazara giderken kimi ziyaretçiler ise özel bir hediye bulma umuduyla pazarın yolunu tutmaktadır. Hem Ayrancı antika pazarı hem de Çayyolu antika pazarı, koleksiyonerlerin buluşma noktasıdır. Para koleksiyonlarından çeşitli oyun kartları koleksiyonuna kadar pazarda birçok koleksiyon ürünü satılmaktadır.

Ekinsucuğum Youtube kanalının Çayyolu antika pazarındaki videosuna alt kısımdan göz atabilirsiniz:

Ankara Antika Pazarı

Ankara’da kurulan antika pazarları, Türkiye’nin en önemli ikinci el antika ve sanat pazarlarından biri olma özelliğini taşıyor. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde antika pazarları kurulurken, Ankara’daki antika pazarlarının popülerliği oldukça artmış durumda. Her ayın ilk pazar günü ve üçüncü pazar günü kurulan Ankara antika pazarlarının geçmişi, yıllar önce Ankara’da 3-5 antikacının bir araya gelip kurduğu pazarlara kadar dayanıyor.

Ankara gezilecek yerler listesindeki turistik noktalara göz atarken, zamanınız olursa antika pazarlarına da uğrayabilirsiniz. Şimdi Ankara antika pazarlarına yakından göz atalım:

Ankara Antika Pazarı
Ankara Antika Pazarı

Ayrancı Antika Pazarı

Arayncı antika pazarı, Türkiye’nin ilk antika pazarlarından biridir. Anadolu Antikacıları Kültür ve Yaşatma Derneği tarafından organize edilen Ayrancı antika pazarı, başta Ankara olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen antikacıların açtığı bir pazar yeridir. Ayrancı’da 25 yıldan uzun bir süredir antika pazarı kurulurken, 2008 yılında derneğin kurulmasıyla daha düzenli ve tanınır hale gelmiştir. Ayrancı antika pazarında eski ürünlerden oyuncaklara para koleksiyonlarından fotoğraf makinelerine kadar birçok ürün bulunuyor.

Ayrancı Antika Pazarı Ne Zaman Kurulur? Ayrancı antika pazarı, her ayın ilk pazar günü kuruluyor. Pazardaki stantlar, sabah erken saatlerde açılırken, akşama kadar birçok misafiri ağırlıyor.

Ayrancı Antika Pazarı’na Nasıl Gidilir? Ayrancı antika pazarı, Ayrancı semtindeki Emniyet Genel Müdürlüğü binasının hemen aşağısındaki Ayrancı Pazarı’nda kuruluyor. Kızılay Güvenpark’tan Dikmen-İlker-Sinan ve Ayrancı dolmuşlarına binerek  ortalama 10 dakika içerisinde Ayrancı antika pazarına ulaşabilirsiniz. Pazarın tam konuma Google Maps linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ayrancı Antika Pazarı
Ayrancı Antika Pazarı

Çayyolu Antika Pazarı

Ankara antika pazarı denildiğinde akla ilk olarak Ayrancı antika pazarı gelse de bu pazarın bir benzeri de Çayyolu’nda kurulmaktadır. Yine Anadolu Antikacıları Kültür ve Yaşatma Derneği denetiminde kurulan Çayyolu antika pazarı, Ankara’nın ilgi gören noktalarındandır. Ayrancı’ya göre biraz daha ufak bir pazar olan Çayyolu antika pazarı, geniş ürün yelpazesiyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Çayyolu Antika Pazarı Ne Zaman Kurulur? Çayyolu antika pazarı, her ayın üçüncü pazar günü kuruluyor. Pazardaki stantlar, sabah erken saatlerde açılırken, akşama kadar birçok misafiri ağırlıyor.

Çayyolu Antika Pazarı’na Nasıl Gidilir? Çayyolu antika pazarı, Arcadium Alışveriş Merkezi’nin hemen arka tarafındaki Ümitköy Semt Pazarı’nda kurulmaktadır. Kızılay’dan Koru Metrosu’na binip, son durak olan Koru İstasyonu’nda indikten sonra ortalama 5-10 dakikalık yürüyüşle, Çayyolu antika pazarına ulaşabilirsiniz. Pazarın tam konumunu Google Maps linkinden görüntüleyebilirsiniz.

Çayyolu Antika Pazarı
Çayyolu Antika Pazarı
]]>
https://www.tatilana.com/ankara-antika-pazari/feed 0
Eskişehir Odunpazarı Gezilecek Yerler (20+ Yer) https://www.tatilana.com/eskisehir-odunpazari-gezilecek-yerler https://www.tatilana.com/eskisehir-odunpazari-gezilecek-yerler#respond Fri, 15 Dec 2023 17:10:04 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12418 Odunpazarı gezilecek yerler listesi, Eskişehir turizminin en gözde noktalarına ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin ilk yerleşim ve ana merkezi olan Odunpazarı ilçesi, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. İlçe sınırları içerisindeki çok sayıda tarihi bina, külliye, cami ve müze bulunmaktadır. Odunpazarı, bütün bu turistik özellikleri sayesindeki Eskişehir’in en çok ziyaret edilen bölgesi haline gelmiştir.

Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan ilçe, tarihi Odunpazarı sokakları ve evleriyle öne çıkmaktadır. Eskişehir’in kültür ve sanat merkezi olan Odunpazarı, 2006 yılında başlatılan Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi’yle restorasyondan geçirilmiştir. Bu evler, günümüzde ilçe turizminin temelini oluşturmaktadır.

Odunpazarı Gezilecek Yerler
Odunpazarı Gezilecek Yerler

Odunpazarı Gezilecek Yerler

Odunpazarı gezilecek yerler listesi, Eskişehir şehir merkezindeki birçok turistik noktayı sınırları içerisinde barındırmaktadır. Odunpazarı Modern Müze (OMM) ve Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, bölgedeki en popüler noktalarında başında gelmektedir. Odunpazarı gezilecek yerler listesi, daha çok müzelerden oluşmakla birlikte birçok tarihi yapıya da ev sahipliği yapmaktadır. Kurşunlu Külliyesi, bölgenin dikkat çekici tarihi noktalarındandır. Odunpazarı’nda görülecek yerler için sabahtan akşama kadar 1 tam günü rahatlıkla doldurabilirsiniz. Hatta tüm listeyi rahat rahat gezmek için 2 gün ayırabilirsiniz.

Alt kısımdaki Google Maps listesindeki gezilecek yerlerin lokasyonlarını rahatça görüntüleyebilirsiniz.

Odunpazarı Müzeleri

Odunpazarı gezilecek yerler listesinde, Odunpazarı müzeleri önemli bir yer tutmaktadır. İlçe sınırları içerisinde 15’ten fazla müze bulunmaktadır. Bu müzelerin büyük bir kısmı, belediye tarafından desteklenme ve düşük giriş ücretleriyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır. ETİ Arkeoloji Müzesi, bölgede Müzekart’ın geçerli olduğu tek müzedir. Bunun haricindeki müzelere öğrenci veya tam şeklinde giriş ücreti ödemeniz gerekmektedir. Odunpazarı müzeleri, şu şekildedir:

ETİ Arkeoloji Müzesi

ETİ Arkeoloji Müzesi, 30 Mayıs 2011 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzenin temeli, 1945 yılında Eskişehir ve civarında toplanan tarihi eserlerin Alaaddin Camii’nde depolanmasına kadar dayanmaktadır. 1966 yılında Kurşunlu Külliyesi’nde sergilenen arkeolojik eserler, 1974 yılında müzenin şimdiki yerine taşınmıştır. 2001 yılında tadilata giren müze, ETİ grubunun sponsor olmasıyla ETİ Arkeoloji Müzesi adını almıştır. 20 binden fazla eserin bulunduğu ETİ Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 1300 metrekarelik bir alana kurulmuştur.

ETİ Arkeoloji Müzesi
ETİ Arkeoloji Müzesi

Balmumu Heykeller Müzesi

Odunpazarı’nın en bilinen müzelerinin başında, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi gelmektedir. 19 Mayıs 2013 tarihinde açılan müze, Türkiye’nin ilk balmumu müzesi olma özelliği taşımaktadır. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan 200’den fazla balmumu heykeli sergilenmektedir. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tarihi ve kültürel karakterlerden oluşan eserler arasında Dünya’dan, Türkiye’den ve Eskişehir’den ünlü isimler bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Balmumu Heykeller Müzesi
Balmumu Heykeller Müzesi

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Türkiye’nin ilk çağdaş cam sanatları müzesi olan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, 1 Aralık 2007 tarihinde ziyarete açılmıştır. Odunpazarı gezilecek yerler listesindeki müzelerden olan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, ulusal ve uluslararası sanatçılara ait cam üflemeden soğuk şekillendirmeye kadar farklı tekniklerle yapılmış 100’den fazla eser bulunmaktadır. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin geçici sergi salonu kısmında farklı sanat dallarından eserler sergilenmektedir.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Kent Belleği Müzesi

18 Ekim 2012 tarihinde ziyarete açılan Eskişehir Kent Belleği Müzesi, Odunpazarı gezilecek yerler listesindeki müzelerden biridir. Müzede tarih, kültür mirası, etnik kültür, sanat, eğitim, ekonomi, genetik miras, spor ve Eskişehir olmak üzere farklı temalarda 100’den fazla röportajdan oluşan sözlü bir arşiv bulunmaktadır.

Kent Belleği Müzesi
Kent Belleği Müzesi

Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Kısaca OMM olarak adlandırılan Odunpazarı Modern Müzesi, Odunpazarı gezilecek yerler listesindeki en popüler noktalardan biridir. Eskişehirli mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından hayata geçirilen Odunpazarı Modern Müze, 7 Eylül 2019 tarihinde açılmıştır. Japon mimar Kengo Kuma ve ekibinin Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisini harmanlayarak tasarladığı müze, birçok ödül kazanmıştır. Üç kattan oluşan OMM, yaklaşık 4.500 metrekarelik bir alana sahiptir. Müze içerisinde sergileme alanları, atölyeler, çeşitli etkinlik mekanları, kafe ve müze dükkanı bulunmaktadır.

Odunpazarı Modern Müze (OMM)
Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi, 1916 yılında Turan Numune Mektebi olarak inşa edilen binada yer almaktadır. Birinci Ulusal Mimarlık dönemi eserlerinden olan müze binası, uzun yıllar boyunca çeşitli kamu kurumlarına ev sahipliği yapmıştır. Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Anadolu Üniversitesi’nin çalışmalarıyla 23 Nisan 1994 tarihinde ziyarete açılmıştır. 2013 yılında yenilenme amacıyla ziyarete kapatılan müze, 21 Mart 2019 tarihinde tekrar ziyarete açılmıştır. İki kattan oluşan müzede Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyalar, Kurtuluş Savaşı sırasında yaşanan savaşlara ait görseller ve belgesel izleme salonu gibi bölümler bulunmaktadır.

Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi
Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Eğitim Karikatürleri Müzesi

Anadolu Üniversitesi öncülüğündeki kurulan Eğitim Karikatürleri Müzesi, Türkiye’de bir ilk olan Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yan kuruluşudur. 1900’lü yılların başında kalma, iki katlı tarihi bir binada bulunan Eğitim Karikatürleri Müzesi, yerli ve yabancı karikatürcülerin geniş bir arşivine ev sahipliği yapmaktadır. Geçici sergilerin de düzenlendiği müze, güncelliğini korumaktadır. Detaylı bilgi için Eskişehir Eğitim Karikatürleri Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Eğitim Karikatürleri Müzesi
Eğitim Karikatürleri Müzesi

Kurtuluş Müzesi

Cumhuriyetin ilanının 93.yıldönüminde, 29 Ekim 2016 tarihinde ziyarete açılan Kurtuluş Müzesi, Odunpazarı gezilecek yerler listesindeki noktalardan biridir. İsmet İnönü’nün, 1.İnönü Savaşı (1921) sırasında konakladığı Mestanoğlu Halil Konağı’nın restore edilmesiyle oluşturulan Kurtuluş Müzesi, bilgi ve belgeleri çağdaş teknolojinin yardımıyla ziyaretçilere aktarmaktadır. Müzede dokunmatik ekranlar, karikatür odası, balmumu heykelleri ve çeşitli objeler sergilenmektedir.

Kurtuluş Müzesi
Kurtuluş Müzesi

ETO Müze

Eskişehir’in sahip olduğu ticari faaliyetleri ve ürettiği sanayi ürünlerinin kayıt altına alındığı ETO Müze, Eskişehir Ticaret Odası’nın Odunpazarı’na kazandırdığı bir değerdir. Odunpazarı bölgesinde yer alan tescilli konağın, 2011 yılında Eskişehir Ticaret Odası tarafından satın alınmasıyla birlikte restorasyon çalışmaları başlamıştır. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte 2017 yılının Nisan ayında ziyarete açılan ETO Müze, şehrin ticari hayatına ışık tutan bir müze haline gelmiştir. Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi, günümüzde 600’e yakın esere ev sahipliği yapmaktadır.

ETO Müze
ETO Müze

İmren Erşen Oya Müzesi

Odunpazarı gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan İmren Erşen Oya Müzesi, Sivrioğulları Konağı’nın restore edilmesiyle oluşturulmuştur. 2016 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla müze olarak kullanılmasına karar verilen konak, günümüzde sanatçı İmren Erşen’in oya koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Erşen’in yaklaşık 60 yıla yakın bir süreçte Anadolu’nun her köşesinden ve yurt dışından getirdiği eserler, ”Yer, Gök Oya” sloganıyla müzede ziyaretçilerle buluşmaktadır.

İmren Erşen Oya Müzesi
İmren Erşen Oya Müzesi

Ahşap Eserler Müzesi

Odunpazarı gezilecek yerler listesindeki Ahşap Eserler Müzesi, Odunpazarı müzelerinin yoğun olarak bulunduğu bir bölgededir. Eskişehir’de 2015 senesinde düzenlenen ”3. Uluslararası Ahşap İşleri Festivali” sonrasında organizasyona katılan eserlerin toplanmasıyla kurulan müze, dünyanın çeşitli ülkelerinde üretilmiş 150’den fazla ahşap esere ev sahipliği yapmaktadır.

Ahşap Eserler Müzesi
Ahşap Eserler Müzesi

Lületaşı Müzesi

Eskişehir’de 1998 yılından bu yana lületaşıyla ilgili festivaller, yarışmalar ve sergiler düzenlenmektedir. Eskişehir İl Özel İdaresi tarafından bu organizasyonlardan satın alınan lületaşı eserleri, 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından Kurşunlu Külliyesi içerisindeki müze olarak sergilenmeye başlanmıştır. 60 farklı sanatçıdan 400 civarında eseri bünyesinde barındıran Lületaşı Müzesi, Eskişehir ile özdeşleşen bir maden olan lületaşından eserlerle doludur. Eskişehir Taşı olarak da anılan lületaşı, şehirle özdeşleşmiştir.

Eskişehir Lületaşı Müzesi
Eskişehir Lületaşı Müzesi

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Odunpazarı gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardan olan Kurşunlu Külliyesi’ndeki iki müzeden biri olan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, Fotoğraf Sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan tarafından bağışlanan ekipmanlarla oluşmuştur. Müze içerisinde 350’den fazla fotoğraf makinesi, fotoğrafçılıkta kullanılan çeşitli ekipmanlar, karanlık oda ve eski fotoğraflar bulunmaktadır.

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi
Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Eskişehir Odunpazarı gezilecek yerler listesinde Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, restore edilen tarihi Şamlıoğlu Konağı’nda yer almaktadır. Türkiye’nin ilk daktilo müzesi olan Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, 2016 yılında ziyarete açılmıştır. Çeşitli bağışlarla oluşturulan müzeye en çok daktiloyu gazeteci ve televizyon yapımcısı Tayfun Talipoğlu tarafından bağış yapılması nedeniyle müzeye kendisinin ismi verilmiştir. 2017 yılında vefat eden Talipoğlu’nun vefatının ardından kendisinin balmumu heykeli yapılarak müzede sergilenmeye başlanmıştır.

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi
Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Kazan Tatarları Müze Evi

Odunpazarı gezilecek yerler listesinde yer alan çok sayıda müzeden biri olan Kazan Tatarları Müze Evi, Eskişehir Kazan Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından kurulmuştur. Kazan Tatar kültürünün ziyaretçilere tanıtmayı amaçlayan müzenin içi, geleneksel bir Tatar evi şeklinde tasarlanmıştır. Müzede Kazan Tatarlarının kültürüne has deri, demir el işlemeleri, müzik aletleri ve eski fotoğraflar yer almaktadır.

Kazan Tatarları Müze Evi
Kazan Tatarları Müze Evi

Osmanlı Evi Müzesi

Odunpazarı gezilecek yerler listesindeki Odunpazarı evlerinin tipik bir örneği olan Osmanlı Evi, bölgede görülecek yerlerden biridir. Birinci dönem milletvekillerinden Halil İbrahim Efendi’ye (Sipahioğlu) ait yapı, Yeşil Efendi Evi adıyla da bilinmektedir. Atatürk, Eskişehir’e geldiği sırada burada konaklamıştır. Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilen yapı, etnografik ürünlerin sergilendiği bir müze haline getirilmiştir.

Osmanlı Evi Müzesi
Osmanlı Evi Müzesi

Kırım Tatar Müzesi

Tam adı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi olan Kırım Tatar Müzesi, Odunpazarı gezilecek yerler listesinde yerlerden biridir. 2016 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından açılan müze, Kırım Tatar halkının milli lideri olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun adını taşımaktadır. Müzede Kırım Tatarlarına ait etnografik eserler ve fotoğraflar sergilenmektedir.

Kırım Tatar Müzesi
Kırım Tatar Müzesi

Diğer Gezilecek Yerler

Eskişehir’in tarihi Odunpazarı bölgesi, turizm konusunda müzeleriyle öne çıkmaktadır. Bölgede 15’ten fazla müze bulunmaktadır. Odunpazarı gezilecek yerler listesinde müzeler dışında tarihi yapılar da bulunmaktadır. Bu tarihi yapılar, eski Odunpazarı evlerinin restore edilmesiyle turistik hale gelmiştir. Odunpazarı gezilecek yerler listesindeki diğer noktalar, şu şekildedir:

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı gezilecek yerler listesinde ilk sırada tarihi Odunpazarı gelmektedir. Eskişehir’in ilk yerleşim yerlerinden olan ilçe, Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Safranbolu ve Beypazarı gibi bölgelerde de karşımıza çıkan bu yapılar, Odunpazarı semtinin güney kesimindeki tepelerin üzerinde yer almaktadır. Kıvrımlı yollar, ahşap süslemeli ve renkli evler günümüzde restore edilerek turizm merkezi haline getirilmiştir.

Odunpazarı Evleri
Odunpazarı Evleri

Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Odunpazarı gezilecek yerler listesinin en önemli tarihi noktalarından olan Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517-1525 yılları arasında yaptırılmıştır. Yapının mimarının, Mimar Sinan’dan önce baş mimar olan Acem Ali olduğu sanılmaktadır. Cami, şadırvan, zaviye, talimhane, harem, imaret, türbe ve kervansaraydan oluşan külliye, günümüzde Ahşap Eserleri Müzesi, Fotoğraf Müzesi, Lületaşı Müzesi ve Cam Eserler Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Kurşunlu Cami ve Külliyesi
Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Bahaeddin Dede Hz. Türbesi

Eskişehir ve civarında çok sayıda evliya türbesi bulunmaktadır. Bunlardan biri de Bahauddin Dede Hz. Türbesi’dir. Kurşunlu Camii ve Külliyesi’nde bulunan türbe, Bahaeddin Dede veya Cafer Bahaeddin olarak isimlendirilen şeyhe aittir. Mevli Şeyhi Hasan Hüsnü Dede’nin oğlu olan Bahaeddin Dede, Eskişehir Mevlevihanesi’nin son şeyhidir.

Bahaeddin Dede Hz. Türbesi
Bahaeddin Dede Hz. Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi

Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında yaşayan, Ahi Teşkilatı’nın şeyhi, Osman Gazi’nin kayınbabası ve hocası olan Şeyh Edebali, Türk tarihinin önemli kişiliklerinden biridir. Cenazesi Bilecik’te, dergahının zikir odasında bulunan Şeyh Edebali adına yaptırılmış bir türbe de Eskişehir Odunpazarı mezarlığında bulunmaktadır. Diğer türbe hakkında bilgi almak için Bilecik Şeyh Edebali Türbesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Şeyh Edebali Türbesi
Şeyh Edebali Türbesi

Şelale Park

Odunpazarı’nın turistik merkezine yaklaşık 1,5 kilometre mesafede yer alan Şelale Park, şehre hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır. 38 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Şelale Park, adını burada bulunan yapay şelalelerden almaktadır. Eskişehir manzarası eşliğinde kafelerde oturabileceğiniz Şelale Park, Odunazarı Belediyesi tarafından hizmete sunulmuştur. Park içerisinde çocuk oyun alanları, mini amfi tiyatro, kafe, çay bahçesi, yürüme yolları ve seyir terası bulunmaktadır.

Şelale Park
Şelale Park
]]>
https://www.tatilana.com/eskisehir-odunpazari-gezilecek-yerler/feed 0
Kelime Müzesi Ankara https://www.tatilana.com/kelime-muzesi-ankara https://www.tatilana.com/kelime-muzesi-ankara#respond Fri, 15 Dec 2023 10:28:21 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12698 Türkiye’nin ilk ”Kelime Müzesi” 2022 yılının Eylül ayında kapılarını açtı. 26 Eylül Dil Bayramı’nda açılan müze, Ankara Kalesi’nin yanındaki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin karşısında bulunuyor. Yazar Şermin Yaşar tarafından Türkçe atasözlerinin, deyimlerin ve kelimelerin anlamlarını çocuklara ve gençlere öğretmek amacıyla kurulan Kelime Müzesi, açıldığı günden bu yana büyük ilgi görüyor.

Ankara Kalesi’nin hemen yanında yer alan ve geçmişte zahire ve tiftik ambarı kullanılan dört katlı yapının restore edilmesiyle oluşturulan müzenin açılışına Prof. Dr. İlber Ortaylı, eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu da katıldı.

Kelime Müzesi

Alt kat, giriş katı ve üst kat olmak üzere üç kattan oluşan müze, modern dizaynı ve interaktif müzecilik anlayışıyla kısa sürede oldukça popüler hale geldi. Kelimelerin sanatla, görsel tasarımla, duyguyla ve enstalasyonlar üzerinden anlatıldığı müzede, Mustafa Kemal Atatürk’ün üç boyutlu dijital heykeli de bulunmaktadır. Müzenin en alt katında köklere, giriş katında kelimelere ve üst katında ise sergilere yer verilmektedir.

Ankara Kelime Müzesi
Ankara Kelime Müzesi

Ankara Kelime Müzesi, Pazartesi günleri haricinde her gün 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzenin giriş ücreti, yetişkinler için 60₺, öğrenciler için ise 30₺’dir. Müzenin çevresindeki turistik noktalara göz atmak için Ulus Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Kale Mahallesi, Gözcü Sokak No:11 adresindeki müzenin tam konuma Google Maps linkinden ulaşabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/kelime-muzesi-ankara/feed 0
The Land of Legends Tema Park Antalya https://www.tatilana.com/the-land-of-legends-tema-park-antalya https://www.tatilana.com/the-land-of-legends-tema-park-antalya#respond Thu, 14 Dec 2023 13:41:24 +0000 https://www.tatilana.com/?p=12672 Antalya gezilecek yerler listesindeki eğlence yerlerinin başında, The Land of Legends Tema Park geliyor. Sadece Türkiye’nin değil Dünyanın sayılı tema parklarından olan The Land of Legends, küçük büyük herkese hitap eden bir eğlence merkezi olarak öne çıkıyor. Tema Park, Alışveriş Merkezi ve Otel olarak bir kompleks halinde hizmet veren The Land of Legends, 626 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. 2016 yılında hizmet vermeye başlayan Land of Legends, Serik ilçesindeki Belek mevkiinde yer alıyor.

The Land of Legends

The Land of Legends, bir kompleks yapı halinde 3 ana bölümden oluşuyor. Yapı kompleksi, dünyanın en büyük tema parklarından olan The Land of Legends Tema Parkı, birbirinden kaliteli 150’den fazla mağazasıyla Shopping Avenue ve 401 odasıyla Kingdom Hotel’i bünyesinde barındırıyor. World Travel Awards – Avrupa’nın En İyi Tema Parkı ve World Waterpark Association – Leading Edge gibi onlarca ödüle layık görülen The Land of Legends, Rixos Hotels’e bağlıdır.

The Land of Legends
The Land of Legends

The Land of Legends Alışveriş Merkezi

Yapıya giriş yaptığınızda ilk olarak Shopping Avenue olarak adlandırılan alışveriş merkezi sizi karşılıyor. Ücretsiz olarak girilebilen alışveriş merkezinde 200’e yakın mağaza bulunuyor. Land of Legends Alışveriş Merkezi’nde giyimden kozmetiğe, makyaj malzemelerinden restoranlara kadar farklı kategorilerde birçok dükkan yer alıyor. Dükkanların arasından yapay nehir geçiyor ve nehrin etrafında dinlenmek için banklar bulunuyor.

Açık hava alışveriş merkezindeki dikkat çekici noktalardan biri de Marinart. Alışveriş merkezinin tam ortasında yer alan Marinart’ta su gösterileri için bir alan ve etrafında oturma yerleri bulunuyor. Ünlü Land of Legends gece gösterileri, bu alanda yapılıyor. Müzik, ses ve ışıkların uyumuyla yapılan gösterilerin ardından yaz aylarında kostümlü geçişler düzenleniyor.

The Land of Legends Alışveriş Merkezi
The Land of Legends Alışveriş Merkezi

The Land of Legends Kingdom Hotel

Muhteşem mimarisiyle dikkat çeken Kingdom Hotel’de 380 adet Deluxe, 20 adet Suit ve 1 adet Kingdom Suit oda bulunuyor. Dünyanın en büyük çocuk barı ve oyun alanına sahip olan Kingdom Otel, çocuklar için özel tasarlanmış, rengarenk odalardan oluşuyor. Otelde konaklama yapan müşteriler, ekstra ücret ödemeden tema parktan da faydalanabiliyor. Kingdom Hotel, her şey dahil olarak hizmet veriyor. Kingdom Hotel’in güncel konaklama fiyatlarına thelandoflegends.com adresinden ulaşabilirsiniz.

The Land of Legends Kingdom Hotel
The Land of Legends Kingdom Hotel

The Land of Legends Tema Park

The Land of Legends Tema Parkı, yapının en gözde mekanı olarak öne çıkıyor. Birçok ziyaretçi, otelde konaklama yapmadan günlük giriş ücretini ödeyerek Tema Park’a giriş yapıyor. Oldukça büyük bir alanı kaplayan Land of Legends Tema Park içerisinde Maşa ile Koca Ayı konseptli alanlar, lunapark, auqapark, restoranlar ve barlar yer alıyor. Dünyanın çeşitli organizasyonlarından Avrupa’nın En İyi Su Parkı dalında 20’den fazla ödül alan The Land of Legends Tema Park’ta 40’tan fazla su kaydırağı ve 20’den fazla eğlence ünitesi bulunuyor.

The Land of Legends Tema Park
The Land of Legends Tema Park

Masha and The Bear Land of Laughter

Tema Park içerisinde Dünyaca ünlü Maşa ile Koca Ayı çizgi karakterleri temalı alanlar bulunmaktadır. A Joyful Journey olarak adlandırılan Maşa Evi’yle Maşa ile Koca Ayı’nın fantastik dünyasında yolculuğa başlayabilirsiniz. Burada eğlenceli bir nehir yolculuğu ve sürprizler bulunmaktadır.

Zippy Zappy Coaster, Happy Carousel, Funny Swing, Circus Circus ve Bear’s Fun House gibi alanlar da Maşa ile Koca Ayı kısmında bulunan diğer aktivite noktalarıdır.

Masha and The Bear Land of Laughter
Masha and The Bear Land of Laughter

Adventure Land

The Land of Legends Tema Park’taki lunapark, Adventure Land olarak adlandırılmaktadır. Tema park içerisinde yer alan bu bölgede 20’den fazla eğlence ünitesi bulunmaktadır. Hyper Coaster ve Typhoon Coaster, lunaparktaki en gözde eğlence üniteleridir.

Dünyanın en uzun 360 derece döngüsü olan Hyper Coaster, tema parkın en heyecanlı ünitesidir. 1.287 metre uzunluğundaki raylarda 62 metre yüksekliğe kadar çıkarken saatte 115 kilometreye varan hıza ulaşılmaktadır. 3 dakika süren yolculuk, yetişkinler için parktaki en adrenalin dolu aktivitedir. Parkın bir diğer gözdesi olan Typhoon Coaster, 42 metre yüksekliğe çıkıp saatte 86 kilometre hızla suyla buluşmaktadır.

Sky Fighter, WaterMaina, Galeon, 5D Sinema, Family Coaster, Hurricane, Family Swing, Up Town Loop, Twister, Tagada, Power Fall, Air Balloon Race, Round The World, Flying Carpet, Sky Walker, Toddler, Street Games ve Riot ise Adventure Land içerisinde diğer eğlence üniteleridir.

Adventure Land
Adventure Land

Aqua Land

The Land of Legends Tema Parkı’nda en eğlenceli bölümlerinden olan Aqua Land, ziyaretçilerine unutulmaz bir su parkı deneyimi sunmaktadır. 25’ten fazla su kaydırağı ve aktivitenin bulunduğu Aqua Land, yunus gösteri alanına da sahiptir. Bu alanda yunus gösterileri izlenmekte ve yunuslarla birlikte yüzülebilmektedir.

Aqua Land içerisinde Magicone, Float Rider, Windstream, Challenger, Deep Dive, Space Rocket, Family Floats, Tower Falls, Sea Voyager, Starship, Rafting Rapids ve Abyss ismin su kaydırakları bulunmaktadır. Dalga Havuzu, Aktivite Havuzu, Sonsuzluk Havuzu, Vahşi Nehir, Jakuzi ve çocuk kaydırakları da The Land of Legends Aquapark’ın diğer üniteleridir.

Aqua Land
Aqua Land

Tropic Lagoon

The Land of Legends Tema Park’ın diğerlerine göre yeni bölümlerinden olan Tropic Lagoon, 10’dan fazla su kaydırağı ve aktivite alanına ev sahipliği yapmaktadır. Turtle Coaster, Dalga Havuzu, Lazy Floats, Spray Aciton, Aqua Play, Tunnel Deep Dive, Challenger, My Dive, Turbolance, Rocking Waters, Starship, Rafting Rapids ve Abyss alandaki kaydıraklar ve aktivite alanlarıdır.

Tropic Lagoon, özellikle Turtle Coaster kaydırağı ile dikkat çekmektedir. Parka yeni eklenen Turtle Coaster, dünyanın en uzun su kaydıraklarından biridir. 457 metrelik hat uzunluğuna sahip olan olan kaydırak, saatte 24 kilometre hıza ulaşmaktadır. Çiftli, üçlü ve dörtlü botlarla kayılabilen Turtle Coaster, parkın gözdelerindendir.

Tropic Lagoon
Tropic Lagoon

The Land of Legends Giriş Ücretleri

The Land of Legends’a giriş kısmında sadece Tema Park tarafı için ücret ödenmektedir. Alışveriş merkezi kısmı, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. 2024 yılı için The Land of Legends Tema Park giriş ücretleri, şu şekildedir:

Yetişkin (12+): 2.700₺
Çocuk (4-11): 2.200₺

Yunuslarla birlikte yüzmek, eğlence ünitelerine sıra beklemeden Fast Track ile geçiş yapmak için ekstra ücret ödemek gerekmektedir. Bununla birlikte tema parktaki restoran ve barlar da ücretlidir. Bilet satın almak için thelandoflegends.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

The Land of Legends Antalya
The Land of Legends Antalya

The Land of Legends Nasıl Gidilir?

The Land of Legends, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm bölgesinin yakınındaki Kadriye Mahallesi’nde yer almaktadır. Bölgeye en yakın otogar, Serik ilçe merkezindeki Serik Otogarı’dır. Serik Otogarı ile The Land of Legends arasında 12 kilometre mesafe bulunmaktadır. Otogardan taksiyle The Land of Legends Tema Park’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehirdeki diğer turistik noktalara göz atmak için Antalya Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/the-land-of-legends-tema-park-antalya/feed 0