İzmir Şirince Köyü

Şirince Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı turistik bir bölgedir. İzmir gezilecek yerler denildiği zaman akla gelen ilk bölgelerden bir tanesi olan Şirince Köyü; Selçuk’a 8 kilometre, Efes Antik şehrine 12 kilometre ve Kuşadası’na 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Ege’nin Sakin Kasabası: Şirince

Zeytin ağaçlarının kapladığı yemyeşil tepelerin arasına kurulu olan Şirince, tarihi mimarisinin özgünlüğünü büyük ölçüde korumayı başarmış yerlerden bir tanesidir. Şirince’nin özgün adı Kırkınca’dır. Rumca telaffuzda Kirkice ve Kirkince olarak da söylenmektedir.

Yıllar önce Rum köylerinden biri olan Şirince’ye mübadele döneminde Rumelili Türkler yerleştirilmiştir. Rum köyü olduğu dönemde Şirince’de bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğe dayalı bir ekonomi bulunuyor. Rumelili Türklerin bölgeye yerleşmesinden sonra aksayan bu ekonomik faaliyetler, son yıllarda gelişen turizmle beraber tekrar aktif hale gelmiş. Bölgede bağcılık ve
zeytinciliğin yanında şeftali, incir, elma ve ceviz de yetiştirilmekte. Bölgenin bir diğer avantajı da tarihi yerlere olan yakınlığıdır. Efes Antik Kenti, her yıl binlerce yerli – yabancı turisti
ağırlarken Şirince Köyü’de rağbet görüyor. Sit alanı ilan edilen Şirince’de evler iki katlıdır ve tarihi dokusuna sadık kalınarak mimarileri restore edilmiştir. Şirince’de taş döşeli dar sokaklar, eski evlerin arasında yürümenin doyumsuz keyfini yaşayabilirsiniz.

Şirince, Kuşadası ve Selçuk ilçelerine yakın olduğu için turistler genellikle bu bölgelerden günübirlik olarak gelmektedir. Fakat burada güzel bir konaklama yapmak da mümkündür. Köyün sıcakkanlı sakinlerinin işletmeciliğini yaptığı pansiyonlarda konaklama yapmanız mümkündür. Yine köydeki evlerden restore edilerek hazırlanan restoranlarda güzel yemekler sizleri beklemektedir.

Şirince Köyü’nde bulunan bağlar, meşhur Şirince Şarabı’nın da çıkış noktasıdır. Bölgede bulunan üreticiler, suyu çıkabilen her meyvenin şarabını yaptıklarını söylüyorlar. Bölgede meyve şarabı satan pek çok dükkan bulunmaktadır ve bu dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca yöresel takılar, eşarplar, tahta işçilikleri gibi sokak tezgahlarıyla da köyün bir çok noktasında karşılaşacaksınız.

Şirince Köyü İzmir
Şirince Köyü İzmir

Kıyametten Kurtulacak Olan Yer: Şirince Köyü

Tüm Dünya basınında olduğu Türkiye’de 21 Aralık 2012 tarihinde Maya Takvimi’ne göre Dünya’nın sonunun geleceği haberleri vardı. Nasıl ortaya çıkmıştır bilinmez ama basında yer alan haberlere göre bu kıyametten sadece iki bölgenin etkilenmeyeceği haberi yayılmıştı. Bu bölgelerden bir tanesi Fransa’nın Bagurach Köyü ve diğeri İzmir’in Şirince olduğu söylenmekteydi. Bu durum Şirince’nin turizmine inanılmaz derecede bir katkı sağlamıştır. Öyle ki pek çok ünlü, 21 Aralık 2012 tarihini bu köyde geçirmiştir. Maya Takvimi ve nasıl ortaya çıktığı bilinmeyen söylenti, Şirince’nin popülaritesini oldukça arttırdı.

Şirince Köyü Nerede ? Şirince Köyü’ne Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Şirince Köyü’ne ulaşım, İzmir’in Selçuk ilçesinden sağlanmaktadır. Köyün, Selçuk ilçesine olan uzaklığı 8 kilometredir. Selçuk’a vardığınız zaman otogardan kalkan Şirince dolmuşlarını kullanarak Şirince’ye ulaşabilirsiniz. Eğer havayolunu kullanarak Şirince’ye gidecekseniz, bölgeye en yakın havaalanı İzmir Adnan Menderes Havaalanı’dır. Şirince’nin tam konumuna Google Maps Üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum