Eskihisar Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, tarih meraklıları için Kocaeli Gebze Eskihisar’da gezilecek yerlerden bir tanesidir. Bu yazımda size hem Osman Hamdi Bey hakkında hem de Osman Hamdi Bey Müzesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tabloyu hemen hemen hepimiz duymuş veya görmüşüzdür. İşte o tablonun ressamı olan Osman Hamdi Bey, birçok alanda ilklere imza atmış bir isimdir. 67 yıllık hayatı boyunca oldukça önemli işlerle uğraşan ve çok sayıda başarılı çalışma yapan Osman Hamdi Bey’in hayatı hakkında kısa bir bilgilendirme hazırladık alt kısımda.

Osman Hamdi Bey Kimdir?

30 Aralık 1842 yılında İstanbul’da doğan Osman Hamdi Bey; arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanıdır.

Osmanlı sadrazamlarından olan İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu olan Osman Hamdi Bey, Rum asıllıdır ve evlatlık olarak Sakız Adası’ndan gelmiştir.

1887-1888 yılları arasında Lübnan’da Sayda Kral Mezarlığı kazı çalışmaları, en önemli arkeolojik kazısı olarak bilinmektedir. İlk Türk arkeolog kabul edilen Osman Hamdi Bey, Lübnan’daki kazıları sırasında ünlü İskender Lahidi’ni bulmuştur.

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu olan ve 29 yıl boyunca buranın müdürlük görevini yürüten Osman Hamdi Bey, Çağdaş Türk Müzeciliği’nin öncülerinden kabul edilmektedir.

Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olan Osman Hamdi Bey, Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’nin yani günümüzdeki adıyla Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurucusudur. İlk Türk ressamlardan olan Osman Hamdi Bey, hukuk eğitimi için gittiği ve 12 yıl kaldığı Paris’te, dönemin en ünlü ressamlarından olan Jean-Léon Gérôme ve Boulanger gibi isimlerin çıraklıklarını yapmış ve onların yanında resim eğimi almıştır. Günümüzde oldukça meşhur olan ve 1905 yılında yapılan ”Kaplumbağa Terbiyecisi” isimli tablo, Osman Hamdi Bey’in en ünlü tablosu kabul edilmektedir.

Osman Hamdi Bey Kimdir?
Osman Hamdi Bey Kimdir?

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

Osman Hamdi Bey’in babası Osmanlı sadrazamı İbrahim Ethem Paşa’ya ait olan Eskihisar Gebze’deki bu konak, Gebze ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktadır. Osman Hamdi Bey, 26 yıl boyunca yaz aylarını bu köşkte geçirmiştir. Hatta 1884 yılında buraya resimhane, kayıkhane ve müştemilat (Avlu) inşa ettirmiştir.

Köşkün giriş katında bulunan ahşap kapıların tablalarına 1901-1903 yılları arasında kendisi tarafından çiçek resimleri çizilmiştir. Günümüzde tabloları kadar değerli olan bu eserler, görülmeye değerdir.

1.Dünya Savaşı sırasında karargah olarak kullanılan köşkün bir başka tarihi değeri de İsmet İnönü’nün birkaç gün burada konaklamasıdır. Ayrıca 1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk, bu köşkü ve bahçesini ziyaret etmiştir. Ne yazık ki resimhane kısmında 1945 senesinde çıkan yangında, ahşap üst kat yanmıştır.

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi
Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

Köşkün çevresinde bulunan koru ve binalar, 1966 senesinde tescillenerek koruma altına alınmıştır. 1982 yılında ise köşk, müştemilat ve arsa kısmı Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından kamu arazisi ilan edilmiştir.

Kendisi de önemli bir müzeci olan Osman Hamdi Bey’in yaşadığı bu köşkün müzeye çevrilmesi ve anısına yaşatılarak turizme kazandırılması hedeflenmiştir. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından müzede sergilenmesi için rölöve ve uygulama projeleri hazırlanmıştır. Ayrıca köşk, resimhane ve diğer yapılar aslına uygun olarak restore edilmiş ve bahçe düzenlemesi yapılmıştır. Bütün bu hazırlıklar, 1985 yılında başlamış ve iki yıl boyunca devam etmiştir. Sonunda Osman Hamdi Bey’in kullandığı eşyalar, kendisine ait olan bazı fotoğraflar ve yaptığı çeşitli tablolar da buraya konularak Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır.

Köşkün turizm değerinin artmasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin de önemli payı bulunmaktadır. 2006 yılında belediyeye devredilen müze, Eskihisar Köyü’nün turizmini canlandıran yerlerden bir tanesi haline gelmiştir.

Osman Hamdi Bey Müzesi
Osman Hamdi Bey Müzesi

Osman Hamdi Bey Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, pazartesi günleri haricinde haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Müze sabah 08:30’da ziyarete açılmaktadır. 12:30-13:30 saatleri arasında öğle tatili nedeniyle hizmet vermemektedir. Müze ziyaretinin kapanış saati ise 17:30’dur.

Gebze Osman Hamdi Bey Müzesi
Gebze Osman Hamdi Bey Müzesi

Osman Hamdi Bey Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, ulaşım konusunda rahatça tarif edilebilen ve kolayca gidilebilen bir konumdadır. Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Eskihisar Köyü’nde bulunan müze, denize sıfır bir yerdedir. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Eskihisar-Topçular Arabalı Vapur hattını kullanarak Eskihisar’a ulaştığınızda, müze yaklaşık 700 metre uzağınızda kalmaktadır. Normal yolda geliyorsanız, köy girişinde yol ikiye ayrılmaktadır. Sol tarafta kalan yol Eskihisar’a gitmektedir. Sağ taraftaki yol ise 200 metre mesafedeki sahil yoluna gitmektedir. Sahil yoluna giden yola saptığınız zaman kısa sürede yolun sağ tarafındaki müzeye ulaşabilirsiniz.

Ulaşım için bir diğer seçenek ise Gebze Tren İstasyonu’dur. Tren istasyonu ile müze arasında yaklaşık 3 kilometrelik mesafe bulunmaktadır. Dilerseniz Eskihisar sokaklarından yürüyerek buraya ulaşabilir, dilerseniz taksi veya dolmuşa binebilirsiniz.

Osman Hamdi Bey Müzesi Telefon Numarası: 0 262 321 22 74

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Darıca Hayvanat Bahçesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir