Ankara Akyurt Gezilecek Yerler

Ankara’ya 33 kilometre uzaklıkta olan Akyurt ilçesi, Akyurt gezilecek yerler listesiyle pek fazla öne çıkmasa da görülmeye değer birkaç yeri bulunmaktadır. Geniş ve düz bir arazi üzerine kurulan Akyurt ilçesinin en büyük avantajı, Ankara Esenboğa Havaalanı’na yakın bir konumda bulunmasıdır. İlçenin havaalanına yakın olması, bölgede 300’den fazla sanayi kuruluşunun kurulmasını sağlamıştır.

Eski adı Ravlı olan Akyurt ilçesinin çevresinde Çubuk, Kalecik, Pursaklar ve Elmadağ ilçeleri bulunmaktadır. 258 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 960 metredir. 14.yüzyıla kadar geniş bir ormanlık araziye sahip olan Akyurt ilçesinde yapılan ağaç kesim işlemleri, ormanlık alanların çok büyük ölçüde yok olmasına neden olmuştur. Ankara’daki tarihi hamamlar, yıllar boyunca yakacak ihtiyacını bu bölgede ağaçlardan karşılamıştır. Son yıllarda bölgenin tekrar ağaçlandırılması için çalışmalar başlamıştır.

Ankara Akyurt Gezilecek Yerler
Ankara Akyurt Gezilecek Yerler

Akyurt ilçesinin nüfusu yaklaşık 30 bin kadardır. Bölgede bulunan sanayi kuruluşlarında çalışanlarla birlikte gün içerisinde nüfus yoğunluğu artmaktadır. Akyurt gezilecek yerler listesine baktığımız 2-3 noktayı göstermek mümkündür. Bunun dışında Akyurt gezilecek yerler listesini artırmaya yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Ankara Gezilecek Yerler sayfamıza göz atarak şehir genelindeki turistik yerleri görüntüleyebilirsiniz.

Balıkhisar Köyü Höyüğü (Höyüktepe)

Ankara Akyurt Balikhisar Hoyugu

Akyurt ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunan ve asıl adı Balasar olan Balıkesir Köyü’nde bulunan höyük, ilçenin tarihi turistik yerlerinden biridir. Köy merkezine 1 kilometre uzaklıktaki höyüğün, M.Ö. 3000 yıllarından kaldığı sanılmaktadır.

Höyükte yapılan çalışmalar, bölgenin tarihinin Eski Tunç Dönemi’ne kadar uzandığını göstermektedir. 15 metre yüksekliğindeki höyükte bakı ve kalay karışımı ile elde edilen tunç metalli kalıntılarla birlikte taş ve kerpiç kullanılarak yapılmış mimari eserler tespit edilmiştir.

Kızıleşik Tümülüsü

Ankara Akyurt Kizilesik Tumulusu

Akyurt ilçe merkezindeki Elecik Mahallesi’nde bulunan Kızıleşik Tümülüsü, bölgede gezilebilecek yerlerdendir. Konum olarak köye 3,5 kilometre uzaklıkta yer alan bir dere yatağının kenarındadır.Bölgede 1987 yılında arkeolojik kazı faaliyetleri yürütülmüştür. Yapılan kazılarda bölgeden Roma Dönemi’ne ait olduğu düşünülen şişe, altın küpe, kap, yüzük ve kolye gibi parçalar çıkartılmıştır.

Tümülüsün mimari yapısından yola çıkarak M.S. 1. veya 2’nci yüzyıllarda yapıldığı öngörülmektedir. Tümülüsün bulunduğu bölge, 1988 yılında 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir.

Kızık Göleti

Ankara Akyurt Kizik Goleti

Akyurt’un Kızık Mahallesi’nde yer alan Kızık Göleti, jeolojik alt yapısı ve su seviyesindeki ani değişiklikler nedeniyle zaman zaman kurumaktadır. Yağışlı dönemlerde gölete su dolmasıyla, göletin çevresi görülmeye değer bir hal almaktadır.

Ankara Akyurt Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Ankara şehir merkezi ile Akyurt ilçesi arasında 33 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır. Şehir merkezinden Akyurt’a gitmek için; Dış Kapı, Aydınlıkevler, Hasköy istikametinde bulunan İrfan Baştuğ Caddesi’ni takip etmeniz gerekmektedir.

Pursaklar ilçesini geçtikten sonra Saracalar Kavşağı’ndan sağa dönerek D140 karayolu üzerinden Akyurt ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz. Saracalar Kavşağı’nda Coca Cola ve Ülker fabrikaları bulunmaktadır.

Otobüs ile Ankara’dan Akyurt’a gitmek için Sıhhiye’den geçen EGO otobüslerini kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir