Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler

Akdeniz’de bulunan en büyük üçüncü ada olma özelliğine sahip Kıbrıs, gezilecek yerleri ile ön plana çıkmakta ve her yıl 3 milyondan fazla turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Adanın kuzey tarafında yer alan bölge, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’ye 65 kilometre uzaklıkta yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamakla birlikte her alanda ambargo altındadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, bölgeyi Türkiye’nin işgali altındaki topraklar olarak nitelendirmektedir.

Kıbrıs’ta Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefke olmak üzere toplam 6 ilçe bulunmaktadır. Adanın öne çıkan eğlence noktalarından olan gece kulüpleri ile ilgili bilgi almak için Kuzey Kıbrıs Gece Hayatı – Night Club başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs  Üniversiteleri

Kuzey Kıbrıs Üniversiteleri
Kuzey Kıbrıs Üniversiteleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ciddi oranda Türk öğrenci bulunmaktadır. Özel üniversite statüsündeki yüsek öğretim kurumlarına yurt dışından sürekli artan bir öğrenci başvurusu söz konusudur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde öğrenim gören Türk öğrenci sayısı, 14.000 civarındadır. Üniversitelerdeki toplam öğrenci sayısı ise 50.000 civarındadır.

Yakın Doğu Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Kuzey Kıbrıs’ın önde gelen üniversiteleridir.

Kuzey Kıbrıs Hakkında Genel Bilgiler

Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler
Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler

Dil: Kuzey Kıbrıs’ın resmi dili Türkçe’dir fakat Kıbrıs Türkçesi, Türkçe’den bazı farklılıklar gösterebilmektedir. Bölgede İngilizce de yaygın olarak konuşulmaktadır.

Para: Kuzey Kıbrıs’ta Türk Lirası (TL) ve Kıbrıs Lirası (KL) kullanılmaktadır. Bankalar, oteller ve döviz bürolarında rahatlıkla para değiştirmek mümkündür. Ayrıca kredi kartı çeşitlerinin birçoğu da kullanıma uygundur.

Telefon Hattı: KKTC’de cep telefonunu kullanabilmek için hattınızı uluslararası dolaşıma yani Roaming’e açtırmanız gerekmektedir. Telefon hattınızın yurtdışı kullanımına açık olmaması durumunda, hattınızı kullanamıyorsunuz. Bu nedenle Kıbrıs’a gitmeden önce telefon operatörünüzü ayarak hattınızın yurtdışı kullanımına açık olduğundan emin olmalısınız.

Vize: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Kuzey Kıbrıs’a nüfus cüzdanı ile giriş yapabilmektedir. Kıbrıs’a misafir olarak gidiyorsanız, en fazla 3 ay kalabilirsiniz.

Ulaşım: KKTC’ye sadece Türkiye’den direkt uçak seferleri bulunmaktadır. Kıbrıs’ta bulunan Ercan Uluslararası Havaalanı ve Geçitkale Havaalanı’na Türkiye üzerinden direkt uçuşla ulaşmak mümkündür.

Adaya bir diğer ulaşım seçeneği ise deniz yoludur. Mersin Taşucu’ndan ve Alanya’dan Kıbrıs’a düzenli feribot seferleri bulunmaktadır. Arabalı feribotlar, Türkiye’den arabanızı Kıbrıs’a götürmeye olanak sağlamaktadır.

Kuzey Kıbrıs Gezilecek Yerler

Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler listesinde çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellik bulunmaktadır. Doğudan batıya kadar bütün Kuzey Kıbrıs şehirlerinde görülmeye değer turistik noktalar bulunmaktadır. Alt kısımdaki listede her şehir için kısa kısa hazırladığımız Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

Lefkoşa

Lefkoşa Gezilecek Yerler
Lefkoşa Gezilecek Yerler

Kıbrıs Adası’nın ortasında yer alan Lefkoşa, dünyadaki tek bölünmüş başkent olma özelliğine sahiptir. Lefkoşa hem Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkentidir.

Kıbrıs’ın en kalabalık şehri olan Lefkoşa; adanın kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Şehrin kuzey ve güney tarafı, Birleşmiş Millet Barış Gücü idaresindeki Ara Bölge ile ikiye bölünmüş durumdadır. Şehirdeki tüm turistik noktaları görmek için Lefkoşa Gezilecek Yerler aramasını kullanabilirsiniz.

Surlariçi: Lefkoşa’daki ilk yerleşim yerleri, çember şeklindeki surların içerisinde yer almaktadır. Surlariçi olarak adlandırılan bu bölgede çok sayıda turistik tarihi yapı bulunmaktadır. Surlariçi’nin dar sokakları, şehrin canlı atmosferini yaşamak isteyenlerin ziyaret etmesi gerek bir yerdir.

Büyükhan: Lefkoşa Surlariçi’nde yer alan Büyükhan’da hediyelik eşya dükkanları ve kafeler bulunmaktadır. Surlariçi gezinizde mola vermek için bu tarihi yapıyı tercih edebilirsiniz. Detaylı bilgi için Lefkoşa Büyük Han başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Selimiye Camii: Luzinyalılar zamanında inşa edilen ve adı St. Sophia Katedrali olan yapı, günümüzde Selimiye Camii olarak turistlerin ziyaret ettiği yerlerden biri haline gelmiştir. Detaylı bilgi için Lefkoşa Selimiye Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Barbarlık Müzesi: 1960’lı yıllarda adada Türk ve Rum kesimi arasında ciddi çatışmalar yaşanmaktaydı. Tarihte ”Kanlı Noel” olarak adlandırılan olay sırasında Binbaşı Nihat İlhan’ın evde olmadığı bir zamanda Rumlar tarafından eve baskın düzenlendi. Baskında İlhan’ın eşi ve çocuklar öldürüldü. Bu ev, hiçbir şeye dokunulmadan günümüzde Barbarlık Müzesi adıyla hizmet vermektedir. Küvetteki kan lekelerinden, duvardaki kurşun izlerine kadar yaşanan olay, müzede tüm etkileyiciliği ile gözlemlenmektedir.

Derviş Paşa Konağı: Kıbrıs’taki ilk Türkçe gazetelerden olan Zaman gazetesini yayınlanan Derviş Paşa’ya ait olan konak, 19.yüzyılda inşa edilmiştir. Lefkoşa Surlariçi’nde yer alan iki katlı Derviş Paşa Konağı, müze-ev olarak 21 Mart 1988 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Ermeni Kilisesi: Notre Dame de Tyre ve Ermeni Apostolik Kilisesi olarak da adlandırılan yapı, Lefkoşa’nın kuzeyindeki Arabahmet Mahallesi’nde bulunmaktadır. Meryem Ana’ya adanarak 13.yüzyılda inşa edilen yapı, gotik tarzda inşa edilmiştir.

Girne

Girne Gezilecek Yerler
Girne Gezilecek Yerler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gözde şehirlerinden olan Girne, bir liman kentidir. Girne Amerikan Üniversitesi ve Girne Üniversitesi gibi yüksek öğretim kurumlarıyla da öne çıkan kent, antik limanı ile de turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Yaklaşık 20.000 nüfuslu Girne şehir merkezindeki liman boyunca turistlerin yoğun ilgi gösterdiği lokantalar ve barlar bulunmaktadır.

Girne Kalesi: Girne’nin en turistik yerlerinden olan Girne Kalesi, Kıbrıs Adası’nın tarihsel süreci boyunca birçok savaş görmüştür. Kale, zaman içerisinde büyük hasarlar almış ve onarım görmüştür. Girne Kalesi, Girne’de gezilecek yerler listesinin en başında yer alması gereken, oldukça büyük bir yapıdır. Kale hakkında detaylı bilgi almak için Girne Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Batık Gemi Müzesi: Girne Kalesi’nde bulunan müzede sergilenen gemi, bugüne kadar bulunan en eski batık gemi olarak bilinmektedir. 1965 yılında bir sünger avcısı tarafından keşfedilen gemi, Pennsylvania Üniversitesi’nden gelen araştırmacılar tarafından çıkartılmıştır. Gemi, günümüzde kaledeki Batık Gemi Müzesi’nde sergilenmektedir. Girne Kalesi başlıklı yazımızda Batık Gemi Müzesi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

St. Hilerion Kalesi: Kıbrıs’ta Lüzinyalılar’dan kalan yapılardan biri olan St. Hilerion Kalesi, Girne şehrine hakim manzarası ile bölgenin önemli turistik merkezlerinden biridir. Söylentilere göre Umberto Eco ve Walt Disney, buradaki kaleden esinlenerek kitaplarda ve çizgi filmlerde kullanmıştır.

Pella Pais Manastırı: Girne şehrinin doğusunda yer alan Beşparmak Dağları’nın yamacına, Lüzinyalılar tarafından inşa edilen manastır, bölgenin görülmesi gereken yerlerindendir. İngiliz Mahallesi’nde yer alan manastırda zaman zaman klasik müzik konserleri de düzenlenmektedir.

Girne Yat Limanı: Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olan Girne Yat Limanı, Akdeniz şehri havası almanız için oldukça iyi bir seçenek. Özellikle yaz döneminde Girne Yat Limanı oldukça canlı olmakta ve bölgedeki restoranlar, kafeler ve dükkanlar turistlerle dolmaktadır.

Karaoğlanoğlu Şehitliği ve Müzesi: 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nın ilk günlerinde karargah olarak kullandıkları evin kapısında Binbaşı İbrahim Karaoğlanoğlu ve Fehmi Ercan roket atar ile vurularak şehit edilirler. Onların şehit olduğu yer, günümüzde Şehitlik ve Müze olarak düzenlenmiştir. Müzede Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlatan sunumlar ve materyaller sergilenmektedir.

Mavi Köşk: İtalyan asıllı Rum mafya babası Paulo Paolides tarafından yaptırılan Mavi Köşk, Girne’deki popüler turistik yerlerinden biridir. Zamanın koşullarına göre üst düzey teknoloji ve konfor gözetilerek yapılan köşk, günümüzde turistlerin ziyaret ettiği bir yer haline gelmiştir.

Güzelyurt

Güzelyurt Gezilecek Yerler
Güzelyurt Gezilecek Yerler

Kıbrıs’ın kuzeybatısında yer alan Güzelyurt şehri, verimli topraklara sahiptir. Şehirde portakal, greyfurt, kavun, karpuz, mandalina ve çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir. Güzelyurt’ta yetiştirilen turunçgiller, hem ada genelinde tüketilmekte hem de ihraç edilmektedir.

Güzelyurt’ta bulunan askeriye, Türkiye’den bölgeye gelen birçok askerin görev yaptığı yerdir. Şehrin nüfusu ise 30.000 civarındadır. İlçe hakkında detaylı bilgi edinmek için Kıbrıs Güzelyurt Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Aziz Mamas Kilisesi: St. Mamas Manastırı olarak da bilinen yapı, Güzelyurt’ta gezilecek tarihi yerlerdendir. Bizans döneminde inşa edilen kilise, zamanında o bölgedeki bir mağarada yaşayan keşiş olan Aziz Mamas’ın adını taşımaktadır. Kilise, Kuzey Kıbrıs’ta halen kullanılan kiliselerden biridir. Kilise hakkında detaylı bilgi almak için Güzelyurt Aziz Mamas Kilisesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Doğa ve Arkeoloji Müzesi: Aziz Mamas Kilisesi’nin hemen yanına yer alan Doğa ve Arkeoloji Müzesi, Güzelyurt bölgesinde çıkan arkeolojik eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin doğa bölümü ise alt katta bulunmaktadır ve bölgede yaşayan hayvan örneklerinin doldurulmuş halleri sergilenmektedir. Müze hakkında detaylı bilgi almak için Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Soli Antik Kenti: Güzelyurt’un gezilecek önemli turistik yerlerinden olan Soli Harabeleri, M.Ö. kurulan 9 Kıbrıs Krallığı’ndan biridir. Kentin tarihi M.Ö. 700 yıllarına kadar uzanmaktadır. Soli Antik Kenti’ndeki harabe eserlerden bazıları restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Bölgedeki görülmesi gereken eserlerin başında Soli Bazilikası ve Soli Tiyatrosu gelmektedir. Detaylı bilgi için Soli Antik Kenti Kıbrıs başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Gazimağusa

Gazimağusa Gezilecek Yerler
Gazimağusa Gezilecek Yerler

Gazimağusa veya Mağusa adıyla anılan şehir, Kuzey Kıbrıs’ın liman kentlerinden biridir. Tarih boyunca Yakındoğu ve Avrupa arasında önemli bir liman kenti görevi gören Mağusa’daki ilk yerleşim izleri, Lüzinyalılar dönemine kadar uzanmaktadır.

Yaklaşık 40.000 civarında nüfusa sahip olan Gazimağusa’nın plajları, oldukça ünlüdür ve özellikle yaz döneminde turistlerin akınına uğramaktadır. Doğu Akdeniz Üniversitesi ise buradaki öğrenci nüfusunun en büyük kaynağıdır.

Lala Mustafa Paşa Camii: Eskiden kilise olarak kullanılan ve adı St. Nicholas Katedrali olan yapı, Gazimağusa’nın en önemli bölgesi olan Namık Kemal Meydanı’nda bulunmaktadır. Lüzinyalılar döneminde inşa edilen yapı, Lefkoşa’daki Selimiye Cami’nin mimari yapısına çok benzemektedir. Caminin hemen yanında bulunan adanın en eski ağacı olarak bilinen gümbez ağacı da turistlerin ilgisini çekmektedir.

St. Barnabas Manastırı: Kıbrıs’taki Hıristiyanlığı yayma faaliyetlerini ilk yürütenlerden biri olan St. Barnabas adına 477 yılında yaptırılan manastır, Mağusa’da gezilecek yerlerdendir. Hem yapısı hem de içinde sergilenenlerden dolayı görülmesi gereken yerler arasında yer alan manastırın içinde St. Barnabas’ın mezarı da bulunmaktadır.

Salamis Harabeleri: Bronz Çağı’nda kurulan Salamis Antik Kenti, zamanında Kıbrıs’a başkentlik yapmıştır. Antik kent içerisinde forum, Roma jimnastik salonu, Roma tiyatrosu, pazar yeri, Zeus Tapınağı ve Salamis krallarının mezarları yer almaktadır. Günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşan Salamis Antik Kenti, Mağusa ziyaretinde mutlaka zaman ayırmanız gereken yerlerdendir.

Othello Kalesi: 14.yüzyılda Lüzinyalılar tarafından Mağusa Limanı’nı savunmak için inşa edilen kale, oldukça korunaklıdır. Kalenin etrafı derin bir hendekle çevirili ve Kara Kapısı ravelinle korunmuştur. Kalenin bugünkü adı ise Kıbrıs’ın İngiliz sömürgesi olduğu dönemden kalmıştır.

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi: Gazimağusa’nın önemli turistik yerlerinden biri de Namık Kemal Zindanı ve Müzesi’dir. Namık Kemal’in Vatan Yahut Silistre eseri sahnelendikten sonra yazar, Mağusa’ya sürgene gönderilmiştir. 38 ay boyunca bu zindanda sürgün yatan Namık Kemal, birçok eserini burada geçirdiği süre boyunca kaleme almıştır. Günümüzde müze olarak kullanılan zindanda Namık Kemal’in bazı eşyalarıyla birlikte sergilenmektedir.

İskele (Boğaz)

İskele (Boğaz) Gezilecek Yerler
İskele (Boğaz) Gezilecek Yerler

Yaklaşık 20.000 nüfusa sahip İskele ilçesi, 1998 yılına Mağusa’ya bağlıyken 2000 yılında çıkan kararla birlikte Güzelyurt ilçesiyle birlikte ilçe statüsü kazanmıştır. Kıyı şeridinde yer alması nedeniyle yaz turizminde öne çıkan İskele kenti, güzel sahil şeridiyle turistlerin ilgisini çekmektedir.

Anavatan Parkı: Sarmaşık gülleri, limon ağaçları, dut ağaçları, palmiyeler ve dut ağaçlarıyla dolu Anavatan Parkı, özellike yaz döneminde İskele kentinin ilgi gören yerlerinden biri haline gelmektedir.

Panayia Thedokou Kilisesi: Günümüzde İskele İkon Müzesi olarak hizmet veren kilise, ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte 12.yüzyıldan kaldığı düşünülmektedir. Kilisedeki duvar resimleri temizlenerek turistlerin ziyaretine açılmıştır.

Ayios Yakavos Şapeli Kilisesi: İskele’nin Ecevit Meydanı’da bulunan ve Aziz James Kilisesi olarak bilinen yapı, Bizans dönemine aittir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılının Mart ayında restore edilen yapı, turizme kazandırılmıştır.

G. Buluşa Manastırı: İskele kentinin Ağıllar Köyü’ne 3 kilometre uzaklıktaki manastır, bölgenin tarihi turistik yapılarından biridir. Manastırın hemen yanında 400-500 yaşında olduğu tahmin edilen, 18 metre boyunda ve 41 metre genişliğinde bir selvi ağacı bulunmaktadır.

Doğal Hayat Bilgi Merkezi: 2000 yılının Haziran ayında kurulan İskele Doğal Hayat Bilgi Merkezi, merkez danışma ofisi ve sergi salonu olarak iki binadan oluşmaktadır. Sergi salonunda 10 ayrı köşede Kıbrıs Adası’na özgü floralar tanıtılmaktadır.

Altınkum Plajı: Yaban Kıbrıs eşekleri ve caretta cerattaların diyarı olarak bilinen Karpaz bölgesi, Kıbrıs burnunu oluşturan yerdir. Kıbrıs’ın en bakir ve etkileyici plajları bu bölgede bulunmaktadır. İskele’ye bağlı Altınkum Plajı, altın rengi incecik kumlarından dolayı bu adı almıştır.

Apostolos Andreas Manastırı: Kıbrıs Zafer Burnu’na yakın bir konumda bulunan manastır, Hz. İsa’nın havarilerinden olan Andreas adına inşa edilmiştir. Efsaneye göre ada halkı su sıkıntısı çekerken gelen Andreas, bastonunu yere vurmuş ve vurduğu yerden su çıkartmıştır. Andreas’ın bastonunu vurduğu yer olduğuna inanılan bölge, günümüzdeki manastırın hemen yanındadır ve oradan hala su akmaktadır. Hıristiyanların dini günlerinde ve Pazar ayinlerinde insanlar manastıra akın etmektedir.

Zafer Burnu: Kıbrıs Adası’nın kuzeydoğusunda yer alan Zafer Burnu, haritada Kıbrıs’ın en dikkat çeken yeri, bıçak gibi uzanan bölgedir.

Lefke

Lefke Gezilecek Yerler
Lefke Gezilecek Yerler

Kıbrıs Adası’nın kuzeyinde yer alan Lefke, 10.000 civarında nüfusa sahiptir. Lefke Avrupa Üniversitesi, Lefke kentinde bulunmaktadır. Kentin adının M.Ö. 300 yılında Ptolome hanedanı bir kralın oğlu olan prens Lefkon’a bu bölgede bir şehir kurması için hediye ettiği ve Lefkon olarak anılan bölgenin adının zamanla Lefke olduğu düşünülmektedir.

Şehirde özellikle Osmanlı döneminde kalan eserler göze çarpmaktadır. Bunun dışında Roma, Venedik ve İngiliz dönemlerinden de kalan yapılar bulunmakta ve Lefke’in tarihsel zenginliğini arttırmaktadır. Ayrıca Lefke Avrupa Üniversitesi de burada yer almaktadır.

Tarihi Osmanlı Konakları: Kıbrıs’ta başkent Lefkoşa’nın ardından en fazla Osmanlı mimarisine rastlayacağınız, Lefke’dir. Lefke kentinde çok sayıda tarihi ev ve konak bulunmaktadır. Şehirdeki 41 konak, çıkartılan yasa ile koruma altına alınmıştır.

Vouni Sarayı: Deniz seviyesinden 270 metre yüksekte bulunan ve 137 odası bulunan Vuni Sarayı, 5.yüzyılda Kral Doxandros of Marion tarafından yaptırılmıştır. Bölgede yapılan kazılarda ”Vouni Hazinesi” olarak adlandırılan altın ve gümüş bilezikler, işlemeli gümüş kupalar ve yüzlerce madeni para bulunmuştur. Saray hakkında detaylı bilgi almak için Kuzey Kıbrıs Vuni Sarayı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Petra Tou Limnidi Kayalığı: İsveç’ten kazı heyeti tarafından ortaya çıkartılan Petra Tou Limnidi’nin tarihi M.Ö. 5.000 yılına kadar uzanmaktadır. Bölgede Neolitik Döneme ait bir yerleşim yeri tespit edilmiştir.

Lefke Su Kemerleri: Lefke’de hem Venedik hem de Osmanlı dönemine ait su kemerleri bulunmaktadır. Trodos Dağı’ndan kente gelen su, bu kanallar ile dağıtılmış ve bölgedeki tarım faaliyetleri canlandırılmıştır.

Piri Mehmet Paşa Camii: Yukarı Cami ve Minareli Cami olarak da bilinen yapı, Osmanlı döneminde Yorgi Kilisesi’nin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Yapının kesin inşa tarihi bilinmemektedir.

Vezir Osman Paşa Türbesi: Piri Mehmet Paşa Cami’nin yanında bulunan Vezir Osman Paşa Türbesi, kabartma işlemeli bir mermer mezardan oluşmaktadır. 1839 yılında Tanzimat Fermanı’na karşı olanların ayaklanması üzerine bölgeye gönderilen ve burada zehirlenerek öldürülen Vezir Osman Paşa’ya ait türbe, Lefke’de gezilecek yerlerden biridir.

Gemikonağı Göleti: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki büyük büyük gölet olan Gemikonağı Göleti’nin yapımına 1989 yılında başlanmış ve 1992 yılında tamamlanmıştır. Lefke bölgesinin su ihtiyacını karşılayan göletin su tutma kapasitesi 4 milyon tondur.

Acendu Çeşmesi: Kıbrıs Adası’nın Venedik kontrolünde olduğu yıllardan kalan Acendu Çeşmesi, Lefke’nin Acendu bölgesinde yer almaktadır. Bölgede ayrıca Acendu Kilisesi olarak adlandırılan bir kilise bulunmaktadır.

Cengiz Topel Anıtı: 8 Ağustos 1964 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşu esnasında Rum uçaksavarlar tarafından vurulduktan sonra paraşütle atlayarak Rumlara esir düşen ve öldürülen Yüzbaşı Cengiz Topel’in anıtı Kıbrıs’ın Lefke kentinde bulunmaktadır. Topel, Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’taki ilk pilot şehidi olarak kayıtlara geçmiştir. Anıt hakkında detaylı bilgi almak için  Lefke Cengiz Topel Anıtı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum