Alanya Gezilecek Yerler

Antalya’nın önemli ilçelerinden olan Alanya, 300 binden fazla nüfusa sahiptir. Akdeniz’in kıyı kesiminde bir yarımada şeklinde olan Alanya, tarih boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetler için jeopolitik olarak önemli bir bölge olmuştur. Kızıl Kule ve Alanya Kalesi gibi tarihi yapılar, Alanya gezilecek yerler listesinde önemli noktalardandır. Türkiye’deki turizm payının yaklaşık %9’luk bir bölümüne sahip olan Alanya, özellikle 1960’lı yıllardan itibaren turizm potansiyelini artırmıştır.

Doğa turizmi, tarih turizmi ve deniz turizmi açısından Alanya gezilecek yerler listesinde birçok yer bulunmaktadır. Bununla beraber 5 yıldızlı otellerin de bulunduğu ilçe, otel turizmi açısından da gelişmiştir. Antalya genelindeki turistik yerleri öğrenmek için Antalya gezilecek yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Alanya Gezilecek Yerler
Alanya Gezilecek Yerler

Alanya Gezilecek Yerler

Şehrin simgelerinden biri olan Alanya Kalesi, Alanya gezilecek yerler listesinin başında yer almaktadır. Bununla birlikte ilçede birçok tarihi güzellik bulunmaktadır. Tarihi yerlerin yanında Akdeniz boyunca uzanan Alanya plajları da turizm açısından son derece önemlidir. Berrak ve temiz sularıyla mavi bayraklı plajların bulunduğu Alanya, deniz turizminde de Türkiye’nin önde gelen ilçelerinden biri haline gelmiştir.

Alanya Tarihi Yerleri

Antik çağlarda korsanların uğrak mekanlarından olan Alanya, sonrasında Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluklar için önemli bir kale görevi görmüştür. 1221 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından ele geçirilen ilçe, kışlık başkent yapılmıştır. Şehrin adı da Sultan Alaaddin’in şehri anlamına gelen Alaiye olarak adlandırılmıştır. 1300 yılında Karamanoğlu Beyliği’ne, 1427 yılında Mısır Memluk Sultanlığı’na geçen Alanya, 1471 yılında Fatih Sultan Mehmet’in komutanların Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı Devleti topraklarına dahil edilmiştir.

Alanya Kalesi

Alanya’nın simgelerinden biri olan Alanya Kalesi, ilk olarak Helenistik dönemde inşa edilmiştir. Kalenin günümüze ulaşan dokusu ise Selçuklu Mimarisini yansıtmaktadır. 1221 yılında kenti alan Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat, kaleyi bugünkü haliyle inşa ettirmiştir. Denizden ve karadan korunaklı bir şekilde inşa edilen Alanya Kalesi, Türkiye’de günümüze kadar en iyi şekilde korunarak ulaşan tarihi yapılardan biri olmuştur. Tüm Alanya’yı ve Akdeniz’i tepeden görebileceğiniz bir manzara sunan kale içerisinde birçok önemli yapı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Alanya Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kale içerisinde Meyyit Kapısı, Sarnıç Kapısı, Girne Çeşmesi, Şırahane, Darphane, Ehdemek, İç Kale Sarayı gibi birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

alanya kalesi
Alanya Kalesi

Kızıl Kule

Alanya Kalesi’ni deniz tarafından gelecek olan saldırılara karşı korumak amacıyla 1226 yılında Selçuklu Sultanı Keykubat tarafından yaptırılan kale, yaklaşık 35 metre yüksekliğindedir. Limanı, tersaneyi ve kaleyi koruyan sekizgen şeklindeki Kızıl Kule, 5 kattan oluşmaktadır. Kulenin adı, yapımında kullanılan kızıl tuğlalarından renginden gelmektedir.

Alanya Kızıl Kule
Alanya Kızıl Kule

Alanya Tersanesi

Alanya Kalesi yapısıyla birlikte yine Sultan Keykubat tarafından 1228 yılında yaptırılan Alanya Tersanesi, günümüze kadar ulaşan önemli tarihi yapılardandır. Kemerli beş adet gözden oluşan tersanenin denize bakan yüzeyi, 57 metre uzunluğunda ve 40 metre derinliğindedir. Tersane, 1960’lı yıllara kadar tekne yapımı ve onarımı için kullanılmaya devam etmiştir.

Alanya Tersanesi
Alanya Tersanesi

Tophane

Alanya Kalesi surları içerisindeki Tophane, limanı ve tersaneyi tepeden gören bir konumdadır. Günümüzde kafe olarak kullanılan tarihi Tophane, 2 katlıdır ve 19 metre yüksekliğindedir. Tophane’nin yer aldığı bölge olan Tophane Mahallesi, geleneksel sokak dokusunu yansıtmaktadır. Restorasyonları artan Alanya evleri ile kale ile uyumlu bir hale getirilmektedir.

alanya kale tophane
Tophane

Alara Kalesi

Alanya’nın 37 kilometre kadar batısında yer alan Alara Kalesi, denizden 9 kilometre içeridedir. 1232 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yeniden yaptırılan kalenin içerisindeki Bizans kalıntıları da günümüze kadar ulaşmıştır. Kale, o dönemde önemli bir ticaret yolunda bulunan Alara Hanı’nı korumak amacıyla inşa edilmiştir.

alara kalesi alanya
Alara Kalesi

Andızlı Emir Bedrüddin Camisi

Alanya’nın tarihi camilerinden olan ve Merkez Andızlı Camii olarak bilinen yapı, 1227 yılında Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilmiştir. Yalılar Emiri Emir-ül Haç Zade Bedrüddin Ömer tarafından inşa edilen caminin adı, önündeki andız ağacından gelmektedir. 1970 yılında yenilenen caminin eski yapısından avlu, giriş kapısı, üç kitabe ve minarenin bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır.

alanya andizli camii
Andızlı Emir Bedrüddin Camisi

Süleymaniye Camisi

13. yüzyılın ilk yarısında I.Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan cami, bir yıldırım düşmesi sonucunda yıkılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından eski malzemeleri kullanılarak yeniden inşa edilen yapı, Alaaddin Camii, Kale Camii, Orta Hisar Camii adlarıyla da bilinmektedir. Kubbeleri tuğladan, duvarları ise tuğla ve kare taşlarla örülen caminin kuzey doğu köşesinin karşısında tonozlu bir sarnıç bulunmaktadır.

alanya suleymaniye camii
Süleymaniye Camii

Akşebe Sultan Mescidi

Alanya Kalesi’nin ilk kumandanlarından olan Akşebe Sultan tarafından yaptırılan yapı, bedestenin güney batısındadır. Mescidin kitabesinde, “Tanrı yerin ve göklerin gaiblerini bilir. Allahın mescidlerini ancak, ona ve ahret gününe inananlar imar ederler. 1230 yılı tarihinde yüce sultan Alaüddin günlerinde tanrı’nın rahmetine muhtaç zaif kulu Akşebe yaptırdı” yazmaktadır. İki odadan oluşan yapının iç kısmı tuğladan, dış kısmı taştan yapılmıştır.

aksebe sultan mescidi alanya
Akşebe Sultan Mescidi

Hıdırellez Kilisesi

Alanya ilçe merkezinin yaklaşık 15 kilometre kadar kuzeyindeki iki tepe arasındaki düzlükte yer alan Hıdırellez Kilisesi, günümüze kadar ulaşmış tarihi yapılardan biridir. Turizm olarak bir yatırım yapılmayan yapının kapısında Grek alfabesi ile yazılmış Karamanlıca bir kitabe bulunmaktadır. Kitabe, günümüzde Alanya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Kilisenin yanında aynı döneme ait bir de çeşme bulunmaktadır.

alanya hidirellez kilisesi
Hıdırellez Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi (Arap Evliyası)

Alanya Kalesi’nin güney doğu sur duvarına bitişik tamamen taştan yapılan Aya Yorgi Kilisesi, dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Kalenin üç dönemini de yansıtan yapı, Helenistik dönemde bir kule olarak inşa edilmiştir. Bizans döneminde yapının üzerine kilise inşa edilmiş, Selçuklu döneminde ise kilise yapısı korunmuş ve mescit olarak kullanışmıştır.

aya yorgi kilisesi alanya
Aya Yorgi Kilisesi (Arap Evliyası)

Şarapsa Han

Alanya ilçe merkezinin 15 kilometre batısında, Alanya-Antalya karayolu üzerinde bulunan dikdörtgen yapılı Şarapsa Han, ilgi çekici tarihi yapılardan biridir. On bölmeli han tipinde tamamen taştan yapılan yapı, I.Alaaddin Keykubat’ın oğlu II.Keyhüsrev zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapının kesin inşa tarihi hakkında bilgi yoktur.

Şarapsa Han
Şarapsa Han

Alanya Antik Kentleri

Tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan Alanya, bu özelliği sayesinde gezilecek yerler listesinde birçok antik kent bulundurmaktadır. Bu kentler, günümüze kadar çok sağlam bir şekilde gelememiş olsa da hala tarih meraklılarının ilgisini çekmeyi başarmaktadır. Alanya turizminde geri planda kalan antik kentler, turizm yatırımlarıyla popüler hale getirilmektedir.

Cibra (Kibra) Harabeleri, Augae (Konaklı), Naula (Mahmutlar), Marassos (Büyükpınar) ve Hamaxia (Sinek Kalesi) Alanya’da yer alan ören yerlerinden bazılarıdır. Bölgede bugün harabe şeklinde olan çok sayıda antik kent bulunmaktadır.

Syedra Antik Kenti

Alanya’nın 23 kilometre kadar doğusunda, Alanya-Mersin karayolu üzerinde yer alan Syedra (Sedre) Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 7.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Geniş bir yerleşim alanına sahip olan antik kentin etrafı surlarla çevriliyken, günümüzde ayakta kalan yapılarıyla; sarnıçlar, vaftiz mağarası, hamam, sütunlu cadde, tapınak, tiyatro, kilise, idari yapılar örnek bir Roma şehrini göstermektedir.

alanya syedra antik kenti
Syedra Antik Kenti

Laertes Antik Kenti

Alanya ilçesinin yaklaşık 25 kilometre kadar doğusundaki Torosların uzantısı olan Cebel-i Reis Dağı’nda yer alan Laertes Antik Kenti, bölgede gezilecek tarihi yerlerden biridir. Deniz seviyesinden 800 metre yüksekte olmasına rağmen limanı da bulunan Laertes, Dim Vadisi’nin girişindeki yamaçların eteğine inşa edilmiştir. M.Ö. 7.yüzyılda inşa edildiği düşünülen Laertes Antik Kenti’nde agroa, exedra, hamam. sarnıç, tiyatro, ev ve tapınaklar bulunmaktadır.

alanya laertes antik kenti
Laertes Antik Kenti

Pisarissos (Esen Tepe) Antik Kenti

Alanya ilçesinin kuzey batısındaki Hacılar Köyü ile Esen Tepe Köyü arasındaki bir tepe üzerinde bulunan Pisarissos Antik Kenti’ndeki kalıntılar, Helenistik Dönem ve Roma Dönemine aittir. Büyük blok taşlardan sur kalıntıları bulunan bölge, antik dönemde kullanılmış fakat günümüze kadar iyi korunarak ulaşmayı başaramamıştır. Kalıntılar arasında zeytin işlikleri, evler, agora ve mezar yapıları seçilmektedir.

Pisarissos (Esen Tepe) Antik Kenti
Pisarissos (Esen Tepe) Antik Kenti

Colybrassus Antik Kenti

Ayasofya adıyla da anılan Colybrassus Antik Kenti, Alanya’nın 25 kilometre kadar kuzeyindeki Güzelbağ köyü yakınlarındadır. Harabe şekilde günümüze kadar ulaşan antik kentteki yapılar rahat bir şekilde seçilebilmektedir. Turizm konusunda pek yatırım yapılmayan bölge, tarihi eser hırsızlığı ve talan haberleriyle ulusal basında yer almıştır. Antik kentteki kartal motifi kırılıp, Medusa başı kaçırılmıştır.

colybrassus antik kenti alanya
Colybrassus Antik Kenti

Alanya Müzeleri

Alanya gezilecek yerler listesinde müzeler de yer almaktadır. Alanya Müzesi olarak da bilinen Alanya Arkeoloji Müzesi, ilçenin en önemli müzesi olarak gösterilmektedir. Bununla birlikte Alanya gezinizde mutlaka görmeniz gereken Alanya Kalesi içerisinde yer alan Kızıl Kule Etnografya Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’nin birçok şehrinde bulunan Atatürk Evi Müzesi’ni Alanya’da da ziyaret etmeniz mümkündür.

Kızıl Kule Etnografya Müzesi

Alanya Kalesi içerisindeki Kızıl Kule’nin giriş ve birinci katı, günümüzde Etnografya Müzesi olarak kullanılan küçük bir alandır. Tarihi yapıda zaman zaman resim sergisi ve klasik müzik konseri gibi kültür-sanat etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Alanya Kızılkule Etnografya Müzesi içerisinde yöreye özgü halı, kilim, mutfak gereçleri, silahlar, dokuma tezgahı ve çadır gibi etnografik eserler sergilenmektedir.

Kızıl Kule Etnografya Müzesi
Kızıl Kule Etnografya Müzesi

Alanya Arkeoloji Müzesi

İlçede gezilecek müzelerden biri olan Alanya Arkeoloji Müzesi, 14 kapalı ve bir açık teşhir salonu olmak üzere toplamda 15 sergi alanına sahiptir. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nden getirilen Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerine ait tarihi eserlerle birlikte 1967 yılında ziyarete açılmıştır. M.S. 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen bronz döküm Herakles Heykeli, Alanya Arkeoloji Müzesi’nin en değerli eseri olarak gösterilmektedir. Müze içerisinde Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin yanında Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan Türk-İslam eserleri de önemli materyallerdendir.

alanya arkeoloji muzesi
Alanya Arkeoloji Müzesi

Alanya Atatürk Evi ve Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 Şubat 1935 tarihinde Alanya’ya yaptığı ziyaret sırasında kaldığı ev, günümüzde Atatürk Evi Müzesi olarak ziyaret edilmektedir. Geleneksel Alanya evlerinden olan üç katlı ahşap kagir konağın sahibi Tevfik Azakoğlu, evi Kültür Bakanlığı’na bağışlamıştır ve 1987 yılında müze haline getirilmiştir. Konağın giriş katında Atatürk’ün kişisel eşyaları, fotoğrafları, Atatürk’ün Alanyalılara gönderdiği telgraf ve diğer tarihi belgeler sergilenmektedir. Konağın üst katlarında ise yöreye özgü mobilyalar ve etnografik eşyalar bulunmaktadır.

alanya ataturk evi muzesi
Alanya Atatürk Evi Müzesi

Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi

Alanya’nın Şeker Mahallesi’nde bulunan ve sahipleri tarafından Alanya Belediyesi’ne verilen Azakoğlu Konağı, günümüzde Kent Müzesi ve Kent Belleği Merkezi olarak hizmet vermektedir. Geleneksel Alanya evinin başarılı örneklerinden olan konak, hem planlama hem de dekorasyon detaylarıyla dikkat çekmektedir.

alanya huseyin azakoglu kent muzesi
Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi

Alanya Plajları

Yaklaşık 72 kilometrelik bir sahil uzunluğuna sahip olan Alanya, Antalya Plajları arasında bazı önemli noktalara sahiptir. Kleopatra Plajı, Alanya sahillerinin en gözde plajı olarak bilinmektedir. Bununla birlikte berrak suları ve mavi bayraklı temiz plajlarıyla öne çıkan Alanya’da büyük-küçük birçok plaj bulunmaktadır. Alanya’da denize girilebilecek yerler listemize alt kısımdan göz atabilirsiniz.

Kleopatra Plajı

Alanya Kalesi’nin batı tarafında yer alan Kleopatra Plajı, sadece Alanya’nın değil Antalya’nın da en gözde plajlarından biridir. Tarihi yarımadanın eteklerine dayanan plajda Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Roma İmparatoru Antonius’un yüzdüğü rivayet edilmektedir. Plajın adı da buradan gelmektedir. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yine Kleopatra Plajı adıyla farklı plajlar bulunmaktadır. Bölgenin bir diğer ünlü plajı Damlataş Plajı’nın hemen yanından başlayan Kleopatra Plajı, yaklaşık 2 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Halka açık olan plaja giriş ücreti alınmazken şezlong ve şemsiye için ücret ödemek gerekmektedir.

alanya kleopatra plaji
Kleopatra Plajı

Damlataş Plajı

Damlataş Mağarası’nın önünde, Alanya Kalesi’nin eteklerinde yer alan Damlataş Mağarası, Kleopatra Plajı’na bitişiktir. İnce ve temiz kumu ile büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Damlataş Plajı’nın arkasında birçok otel bulunmaktadır. Geniş bir plaja sahip olan Damlataş, mavi bayraklıdır. Deniz gözlüğü ile denizin dibindeki balıkları ve doğal güzellikleri seyredebileceğiniz plaja ücretsiz bir şekilde girilebilmektedir. Plajdaki şezlong ve şemsiye ücretlidir.

alanya damlatas plaji
Damlataş Plajı

Ulaş Plajı

Antalya-Alanya karayolunun 5. kilometresindeki küçük bir koyda yer alan Ulaş Plajı, Alanya’nın önemli plajlarından biridir. Bölgede balık lokantaları ve piknik yerleri de bulunmaktadır. Plaj kadar ünlü olan Ulaş Mesire Yeri, hem yerli hem de yabancı turistleri ağırlamaktadır. Kayalıkların üzerindeki alanlarda piknik yapabilir, lokantada yemek yiyebilir, oturma yerlerini kullanabilir veya balık tutabilirsiniz.

alanya ulas plaji
Ulaş Plajı

İncekum Plajı

Antalya-Alanya karayolunun 26. kilometresindeki Avsallar Beldesi’nde yer alan İncekum Plajı, deniz ve ormanın iç içe olduğu güzel bir bölgedir. Temiz ve sığ denizi, ince kumlu plajı ile Alanya’da denize girilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olan bölge, piknik yapmak için de tercih edilmektedir. Hem piknik yapıp hem de denize girebileceğiniz bir yer arıyorsanız, İncekum Plajı’nı tercih edebilirsiniz.

alanya ince kum plaji
İncekum Plajı

Mahmutlar Plajı

Alanya’nın 20 kilometresinde doğusunda yer alan Mahmutlar Plajı, çoğunlukla kum ve yer yer taş bir plaja sahiptir. Alanya-Gazipaşa yolu üzerindeki Mahmutlar Plajı’nın olduğu yerden çok sık dolmuş geçmektedir. Ücretsiz olarak girilebilen plajın etrafında birçok büfe ve restorant bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 10 kilometreyi bulan plajın arka tarafında yazlıklar ve yazlık siteler vardır.

alanya mahmutlar plaji
Mahmutlar Plajı

Keykubat Plajı

Yarımadanın doğusunda yer alan Keykubat Plajı, belediye binasının önünden başlayarak 3 kilometre kadar devam etmektedir. Güller Pınarı ve Cumhuriyet semtlerinin sahil kısmında yer alan Keykubat Plajı’nın olduğu yerde geniş ve iyi düzenlenmiş park alanları bulunmaktadır. Mavi bayraklı plaja ücretsiz olarak giriş sağlanmaktadır. Bu bölge Alanya Doğu Plajı olarak da adlandırılmaktadır.

alanya keykubat plaji
Keykubat Plajı

Portakal Plajı

Alanya’nın doğusundaki Portakal Plajı, 1 kilometre uzunluğundadır ve Oba Çayı ile Dim Çayı arasındadır. Kum taşlardan oluşan plajın arkasında muhteşem dağ manzaraları yer almaktadır. Ücretsiz olarak girilebilen plajın çevresinde kafe ve restoranlar da vardır. Portakal Plajı, su sporları için de tercih edilen bir bölgedir. Begonvil Plajı da Portakal Plajı ile yan yanadır.

alanya portakal plaji
Portakal Plajı

Alanya Doğal Güzellikleri

Tarihi yerleri ve plajlarıyla turistleri cezbeden Alanya, doğal güzellikler bakımından da gezilecek yerlere sahiptir. Akdeniz’in mavisinin ve yemyeşil doğasının buluştuğu yer olan Alanya’da Dim Mağarası ve Dim Çayı, doğal güzellikler kategorisinde öne çıkan noktalardır.

Dim Çayı

Alanya’nın öne çıkan doğal güzelliklerinden Dim Çayı, bölge halkının sıkça ziyaret ettiği yerlerdendir. Toroslardan doğarak 60 kilometrelik bir seyir izleyen Dim Çayı, Alanya turizminin de önemli duraklarından biridir. Çayın suyu, yaz-kış soğuk olmasıyla da ünlüdür. Bölgede çok sayıda lokanta ve çay bahçesi bulunmaktadır. Çay üzerine inşa edilen platformlar, güzel bir ortam sunmaktadır.

Çay üzerine kurulan Dim Barajı ve Baraj Gölü de ziyaret edilen yerlerdendir.

alanya dim cayi
Dim Çayı

Sapadere Kanyonu

Alanya ilçe merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Sapadere Kanyonu’na etkileyici ve doğal güzelliklerle dolu bir yolla ulaşılmaktadır. Özel turlar ve özel araçla ulaşılabilen bölge, Demirtaş Beldesi’ne 15 kilometre mesafededir. Kanyonda yer alan yürüyüş yolu, şelale ve doğal havuz ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir. Bölgede otopark, yapay göletler, lokanta, piknik alanı ve hediyelik eşya satış yeri bulunmaktadır.

alanya sapadere kanyonu
Sapadere Kanyonu

Alanya Mağaraları

Damlataş Mağarası ve Dim Mağarası başta olmak üzere Türkiye’deki mağara turizminin önemli yerlerine sahip olan Alanya gezilecek yerler listesinde büyük-küçük birçok mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların bir kısmına sadece deniz yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Alanya’da mutlaka yapmanız gereken aktivitelerden olan tekne turları, deniz yoluyla ulaşım sağlanabilen bu mağaralardan birçoğuna uğramaktadır.

Dim Mağarası

Türkiye’nin ziyarete açılan ikinci büyük mağarası olan Dim Mağarası, Alanya ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Cebeli Reis Dağı’nın batı yamacında yer almaktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık 230 metre yüksekte olan mağara içerisinde zengin sarkıt, dikit ve travertenlerden oluşumlar bulunmaktadır. 4 galeriden oluşan Dim Mağarası 360 metre uzunluğundadır ve genişliği 10-15 metre arasında değişmektedir. Mağaranın içerisinde küçük bir göl de bulunmaktadır.

alanya dim magarasi
Dim Mağarası

Damlataş Mağarası

Alanya Kalesi’nin batı kıyısında yer alan Damlataş Mağarası, 1948 yılında liman inşaatı için kullanılacak olan taş ocağı çalışmaları sırasında bulunmuştur. Sarkıtlarından damlamaya devam eden su nedeniyle Damlataş Mağarası adını alan bölge, büyüleyici güzelliğinin yanında astım hastalığına da iyi gelmektedir. Yaz-kış 22 santigrat derece olan mağara, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğini taşımaktadır.

Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası

Kadıini Mağarası

Alanya’nın Oba Beldesi’ndeki Kadınpınarı mevkiindeki Kadıini Mağarası, doğal güzellikleriyle olduğu kadar tarihi önemi ile de dikkat çekmektedir. Mağara içerisinde Üst Paleolitik ve Eski Tunç Çağı dönemine ait insan iskeletleri bulunmuştur. Geniş bir galeriden oluşan giriş salonuyla girilen mağara hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır. Kadıini Mağarası, içerisinde bulunan yüzlerce yıllık iskeletler ulusal basında yer bulmuştur. Bunun dışında henüz turizme kazandırılmış değildir.

alanya kadiini magarasi
Kadıini Mağarası

Fosforlu Mağara

Fosforlu renginden dolayı Fosforlu Mağara olarak adlandırılan bölge, Alanya tekne turlarının uğrak noktalarındandır. Karadan ulaşımı olmayan bölge, jeolojik değeri olan bir doğal güzelliktir. Mağaranın fosforlu yapısı, gündüz ışığında pek belli olmamakla birlikte gece vaktinde daha net belli olmaktadır.

alanya fosforlu magara
Fosforlu Mağara

Korsanlar Mağarası

Kızlaryarığı olarak da bilinen Korsanlar Mağarası, eski zamanlarda korsanların ganimetlerini ve kaçırdıkları kızları sakladıkları yer olarak bilinmektedir. Bu nedenle Korsanlar veya Kızlaryarığı olarak adlandırılan mağaraya 78 metre yüksekliğe sahip bir girişten girilmektedir. Alanya tekne gezileri sırasında tekneler mağaranın içerisine girmektedir. Bir rivayete göre bu mağaranın Alanya Kalesi ile bağlantısı olduğu ve ganimetlerin bu yolla kaleye ulaştırıldığı söylenmektedir. Aradan geçen yüzlerce yıl boyunca geçidin kapandığına inanılmaktadır.

alanya korsanlar magarasi
Korsanlar Mağarası

Aşıklar Mağarası

Alanya yarımadasının güneybatısındaki Aşıklar Mağarası, bir insanın girebileceği yüksekliğe sahiptir. Mağaranın derinliklerinden yarımadanın diğer tarafına geçmek mümkündür. Mağara girişi suyun yüzeyinde değil, 35 metre kadar üzerindedir.

alanya asiklar magarasi
Aşıklar Mağarası

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 yorum