Bitlis Adilcevaz Gezilecek Yerler

Van Gölü kıyısında yer alan Bitlis’in Adilcevaz ilçesi, bölgede gezilecek yerler açısından önemli yapılar barındırmaktadır. Adilcevaz gezilecek yerler listesinde kale, türbe ve cami gibi yerler bulunmaktadır.

İlçenin adı Arapça’daki Zatülcevz sözcüğünden türemektedir. Bu isim, tarihte ilk kez MS 890 yıllarında kurulmuş olan Arap/İslam beyliğinde görülmektedir. Kentin daha eski adı ise Artske veya Artsike olarak Urartu kaynaklarında geçmektedir. Eski bir yerleşim tarihine sahip olan Adilcevaz bölgesine ilk olarak Urartular’ın yerleştiği düşünülmektedir. Daha sonra Persler, Makedonyalılar, Bizanslılar ve Malazgirt Savaşı’yla beraber Türk bölgeye hakim olmuştur. Bölgenin Osmanlı topraklarına katılması ise, 1514 yılındaki Çaldıran Savaşı’yla birlikte olmuştur.

Bitlis Adilcevaz Gezilecek Yerler
Bitlis Adilcevaz Gezilecek Yerler

Bitlis Adilcevaz Gezilecek Yerler

Bitlis şehir merkezine 90 kilometre uzaklıkta yer alan Adilcevaz ilçesi, ceviz üretimi açısından öne çıkmakla beraber Van Gölü’ne en uzun kıyısı olan ilçe olarak da turizm konusunda avantajlıdır. Adilcevaz gezilecek yerler listesinde ilk olarak Van Gölü sahiline kıyısı olan yerler öne çıkmaktadır. Bununla birlikte bölgedeki tarihi yapılar da görülmeye değerdir.

Van Gölü

Bitlis Adilcevaz Van Golu

Van Gölü kıyısındaki en uzun sahil şeridine sahip olan ilçe, Adilcevaz’dır. Özellikle yaz döneminde canlanan ilçenin turizmi, genellikle Van Gölü‘nde yüzmek isteyen turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Özellikle son yıllarda Van Gölü’nde turizmi arttırmak adına yapılan çalışmalar, Adilcevaz için de fayda sağlamaktadır. Bu nedenle yabancı turistler de ilçeye gelmektedir. Bunun birlikte Adilcevaz ilçesi sınırları içerisinde Cil Gölü ve Arin Gölü gibi farklı göller de bulunmaktadır.

Süphan Dağı

Bitlis Adilcevaz Suphan Dagi

Türkiye’nin önemli yükseltilerinden biri olan ve 4.058 metre yüksekliğe sahip olan Süphan Dağı, ilçenin turizm değerini yükseltmektedir. Bitlis’in Adilcevaz, Van’ın Erciş ve Ağrı’nın Patnos ilçeleri arasında bulunan Süphan Dağı, trekking ve dağ tırmanışı meraklıları tarafından ziyaret edilmektedir.

Sönmüş bir volkan dağı olan Süphan Dağı, Anadolu’nun en büyük üçüncü dağı özelliğini de taşımaktadır. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tırmanış için uygun hale gelen dağa Adilcevaz ilçesinden gitmek için Aydınlar Köyü’nden yürüyüşe başlanmaktadır.

Süphan Dağı’na tırmanmak ve geri dönmek, ortalama 8-10 saat sürmektedir. Bu tırmanış sırasında Van Gölü’nün birbirinden güzel manzaralarını görmek mümkündür.

Sütey Yaylası

Bitlis Adilcevaz Sutey Yaylasi

Adilcevaz ilçesinin kuzey tarafında yer alan Sütey Yaylası, dağlık ve tepelik alanlarla çevrelenmiş geniş bir düzlükte bulunmaktadır. Yağış döneminde geçici olarak göl haline gelen yayla, ilçenin tarım faaliyetleri açısından büyük öneme sahiptir. Sütey Yaylası, çayır ve mera potansiyeli ile öne çıkmaktadır.

Aygır Gölü

Bitlis Adilcevaz Aygir Golu

Adilcevaz ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunan Aygır Gölü, bölgenin doğa turizm merkezlerinden biridir. Göl kenarında bulunan alabalık tesisi, özellikle yaz döneminde yoğun ilgi görmektedir. Bununla beraber oldukça temiz olan göl suyu, yüzme amaçlı da kullanılabilmektedir ve plajı da bulunmaktadır.

Sahil (Adilcevaz) Kalesi

Bitlis Adilcevaz Sahil Kalesi

Van Gölü’ne hakim bir sarp kayalığın üzerine inşa edilen Sahil Kalesi, Adilcevaz ilçesinin tarihi turistik noktalarından biridir. Etrafı uçurumlarla çevrili olan kalenin büyük bir kısmı harap halde olsa da kalenin izlerini rahatça gözlemlemek mümkündür.

38 kulesi bulunan Sahil Kalesi’nin yapımında kesme taş kullanılmıştır. İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin bölümleri arasında güçlü bir demir kapı yer almaktadır. Kale, Adilcevaz Kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

Kef Kalesi

Bitlis Adilcevaz Kef Kalesi

Adilcevaz’ın 6 kilometre kadar kuzeyindeki volkanik bir tepe üzerinde yer alan Kef Kalesi,bölgedeki Urartu eserlerinden biridir. Etrafı sarp araziyle çevirili olan ve ilçeye hakim bir noktada bulunan kaleye tek çıkış yolu, kuzey yönündendir.

Van Gölü’ne bakan kuzey tarafında eskiden bir kale kapısı olduğu tahmin edilmektedir. İlçe merkezinden yaklaşık 600 metre kadar yüksekte olan kalenin bulunduğu bölgede 1964 yılında kazı çalışmaları yapılmıştır ve otuzdan fazla oda tespit edilmiştir.

Ulu Camii

Bitlis Adilcevaz Ulu Camii

Adilcevaz ilçesinin batı tarafından, Van Gölü’nün kıyısında yer alan Ulu Cami’nin 14. veya 15.yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kim tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmeyen Adilcevaz Ulu Cami’nin doğu ve batı kısımları biraz toprağa gömülmüştür. 1965 yılında restore edilen cami, bir süre kapalı kaldıktan sonra tekrar ibadete açılmıştır.

Tuğrul Bey (Zal Paşa) Camii

Bitlis Adilcevaz Tugrul Bey Camii

Adilcevaz-Ahlat yolu üzerinde bulunan Tuğrul Bey Camii, Adilcevaz Kalesi’nin alt tarafında yer almaktadır. Osmanlı kayıtlarından edinen bilgiye göre 16.yüzyılda Zal Paşa tarafından inşa ettirilen cami, Zal Paşa Camii olarak da anılmaktadır.

İlçedeki bir diğer tarihi cami olan Ulu Camii ile benzer özelliklere sahip olan Tuğrulbey Camii, 1965 yılında restore edilmiştir. Cami, günümüzde ibadete açık durumdadır.

Pir Gaib Baba Türbesi

Bitlis Adilcevaz Pir Gaib Baba Turbesi

Adilcevaz ilçesinin Çayır Mahallesi’ndeki Paşa Cami’nin yanında bulunan Pir Gaib Baba Türbesi, yöre halkı tarafından sıkça ziyaret edilmekte ve para, yüzük gibi cisimler bırakılarak dua edilmektedir.

Adilcevaz Kümbet Höyük

Bitlis Adilcevaz Kumbet Hoyuk

Van Gölü’nün kuzey tarafında yer alan Kümbet Höyük, Adilcevaz ilçe merkezinde bulunmaktadır. Höyüğün güneybatı tarafında Adilcevaz Kalesi yer almaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kümbet Höyüğü, tescilli arkeolojik sit alanı ilan etmiştir.

Araştırmacı Arkeolog C.A. Burney tarafından keşfedilen Kümbet Höyük, ilçe mezarlığının ortasında bulunmakla birlikte burada yapılan çalışmalarda birçok çanak çömlek parçası çıkartılmıştır. Bölge, Adilcevaz ilçesinin ilk yerleşim yeri olduğu için Adilcevaz Kümbet Höyük adını almıştır.

Bitlis Adilcevaz’da Nerede Kalınır? Konaklama

Bitlis Adilcevaz Konaklama

Tatil için Bitlis ve civarını tercih eden turistlerin Adilcevaz’a yolu düşerse, bu ilçede konaklama için kullanabilecekleri 1-2 adet tesis bulunmaktadır.

Cevizlibağ Otel Restorant: Adilcevaz’ın Van Gölü sahilinde bulunan Cevizlibağ Otel, 50 yatak kapasitesine sahiptir. Odalarda LCD TV, mini bar, telefon, sıcak su, kablosuz internet bağnalısı gibi özellikler de bulunmaktadır.

Adilcevaz Öğretmenevi: Çayır Mahallesi Ofis Caddesi üzerinde bulunan Adilcevaz Öğretmenevi, ilçede konaklamak için tercih edebileceğiniz bir başka tesistir. Van Gölü manzaralı Adilcevaz Öğretmenevi; Zal Paşa Camii ve Adilcevaz Kalesi gibi turistik yapılara da oldukça yakındır. Öğretmenevi’nde 1’i suit olmak üzere toplam 12 oda bulunmaktadır.

Bitlis Adilcevaz Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Bitlis il merkezine uzaklığı 90 kilometre olan Adilcevaz’a karayolu ulaşımının yanı sıra Van ve Muş’ta havaalanları ve Tatvan Demiryolu aracılığı ile de gitmek mümkündür.

Türkiye’den İran’a geçişi sağlayan E-99 karayolu üzerinde bulunan Adilcevaz ilçesine karayolu ulaşımı için bir sıkıntı bulunmamaktadır. İlçenin Ankara’ya uzaklığı 1.150 kilometre ve İstanbul’a uzaklığı 1.580 kilometredir. Bitlis’in bir diğer ilçesi olan Ahlat ile ilgili turistik yerleri Bitlis Ahlat Gezilecek Yerler yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir