Doğu Timor Gezilecek Yerler

Resmi adı Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti olan ülke, Doğu Timor gezilecek yerler listesiyle ön plana çıkan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Timor Adası’nın doğusu, Oecussi-Ambeno Bölgesi, Atauro ve Jaco adaları Doğu Timor devletinin topraklarıdır. 14.609 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan Doğu Timor’un tek kara komşusu, Endonezya’ya bağlı Batı Timor’dur.

16.yüzyılda Portekiz’in bir kolonisi olan ülke, Portekiz Timoru adıyla anılmış ve Portekiz’e bağlı kalmıştır. 1975 yılında Endonezya tarafından işgal edilen Doğu Timor, 20 Mayıs 2002 tarihinde resmi olarak bağımsızlığını ilan etmiştir.

Güneydoğu Asya’daki çoğunluğu Katolik dinine mensup olan iki devletten biri Doğu Timor’dur. Katolik nüfusun çoğunluğu oluşturduğu diğer devlet ise Filipinler’dir. Asya’nın ve Dünya’nın en fakir ülkelerinden biri olan Doğu Timor, dünya devletleri gelişmişlik listesinde 142. sıradadır.

Resmi dili Portekizce ve Tetum olan Doğu Timor’da siyasi gerginlik sürmektedir. 1999 yılında referandum sonrası ve 2006 yılında siyasi partiler, çeteler ve kabileler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Bu olaylarda başkent Dili ve Doğu Timor’un diğer kasabaları yakılmıştır. Yüzlerce kişinin öldüğü ve kasabaların ağır hasar aldığı bu olay sırasında nüfusun büyük bir kısmı mülteci kamplarına kaçmıştır.

Doğu Timor Gezilecek Yerler

Doğu Timor gezilecek yerler listesindeki birçok turistik nokta, ülkenin başkenti Dili’de toplanmıştır. Doğu Timor gezilecek yerler listesinin büyük bir kısmını doğal güzellikler ve plajlar oluştururken az sayıda müze ve heykel de turistler için görülmeye değer yerler arasındadır. Doğu Timor gezilecek yerler listesi gibi Güneydoğu Asya’daki bir başka turistik lokasyon için Kuala Lumpur Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Dili

Doğu Timor Gezilecek Yerler: Dili
Doğu Timor Gezilecek Yerler: Dili

Doğu Timor gezilecek yerler listesindeki ülkenin başkenti Dili, ülkenin en büyük şehridir. Ülke nüfusunun büyük bir kısmı başkent Dili ve çevresinde yaşamaktadır.

Uzun yıllar Portekiz idaresinde olan bölge, 2002 yılında Doğu Timor’un bağımsızlığının ardından başkent olmuştur. 1999 yılında Endonezya ile yaşanan çatışmalar sırasında şehirdeki yapıların büyük bir kısmı hasar görmüştür. Şehirde hala Portekiz kolonisinden kalma yapılar görmek mümkündür. Doğu Timor gezilecek yerler listesinde önemli bir yer tutan Dili şehrinin tam konumuna Google Maps üzerinden erişebilirsiniz.

Dili İsa Heykeli

Doğu Timor Dili İsa Heykeli
Doğu Timor Dili İsa Heykeli

Dili Cristo Rei veya Christ the King of Dili olarak bilinen İsa Heykeli, Dili şehrinin sembollerinden biridir. Dünya heykelinin üzerinde bulunan ellerini açmış İsa Mesih Heykeli, Endonezya Cumhurbaşkanı Suharto tarafından 1996 yılında hediye edilmiştir.

Fatucama Yarımadası’nın ucunda, okyanusa bakan bir konuma sahip olan İsa Heykeli, şehrin en turistik yapılarından biridir.

Dili Aziz Mary Sütunu

Doğu Timor Dili Aziz Mary Sütunu
Doğu Timor Dili Aziz Mary Sütunu

Şehrin ünlü turistik yapılarından ve sembollerinden olan bir başka heykel, Saint Mary Column olarak bilinen Aziz Mary Sütunu’dur. 1999 yılında ülkede yaşanan çatışmalarda tahrip edilmesine rağmen günümüzde hala şehrin ayakta kalan eski yapılarından biridir.

Heykel, meleklerin üzerinde duran Aziz Mary’i sembolize etmektedir. Heykelin tarihi ve heykeltıraşları hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır.

Dili Entegrasyon Anıtı

Doğu Timor Dili Entegrasyon Anıtı
Doğu Timor Dili Entegrasyon Anıtı

Doğu Timor gezilecek yerler listesindeki heykel ve anıtlardan biri de Entegrasyon Anıtı adını taşımaktadır. Endonezya’nın Doğu Timor’daki hakimiyeti sırasında inşa edilen Entegrasyon Anıtı, ülkenin kolonicilik bağlarından kurtulmasını sembolize etmektedir. 10 metre yüksekliğindeki heykel, geleneksel kıyafetler içerisindeki bir Timorlunun ayaklarındaki ve ellerindeki zincirleri kırarak sömürgecilik bağlarını kopardığı anı göstermektedir.

Dili Motael Kilisesi

Doğu Timor Dili Motael Kilisesi
Doğu Timor Dili Motael Kilisesi

Tam adı São António de Motael Kilisesi olan yapı, Doğu Timor’un en eski Katolik kilisesidir. 1955 yılında Portekiz mimarisinde tekrar inşa edilen Motael Kilisesi, 1989 yılında Immaculate Conception Kilisesi inşa edilene kadar ülkenin en büyük kilisesi konumundaydı.

Doğu Timor’un bağımsızlık mücadelesinde önemli rol oynayan kilisede 28 Ekim 1991 yılında Endonezya askerleri ile direnişçiler arasında çatışma çıkmış ve iki kişi yaşamını yitirmiştir.

Dili Immaculate Conception Katedrali

Doğu Timor Dili Immaculate Conception Katedrali
Doğu Timor Dili Immaculate Conception Katedrali

Kusursuz Konsept Kilisesi olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz Immaculate Conception Katedrali, Doğu Timor’un en büyük kilisesi ve Katolik Psikoposluğu’nun ana kilisesidir.

Endonezyo hükümetinin 235.000 $ fon sağlamasının ardından 1984 yılnda inşasına başlanan katedral, Endonezya Cumhurbaşkanı Soeharto’nun da katılımıyla 2 Kasım 1988 tarihinde açılmıştır. Katedral, 1.800 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir ve 2.000 kişi kapasitesi vardır.

Dili Doğu Timor Direniş Müzesi

Dili Doğu Timor Direniş Müzesi
Dili Doğu Timor Direniş Müzesi

Museum of East Timorese Resistance, ülkenin tarihini detaylıca öğrenebileceğiniz bir müzedir. Doğu Timor’un bağımsızlığa giden tarihinde yaşadığı zorlukları, tarih kitaplarında bulamayacağınız kadar derinlemesine öğrenebilirsiniz.

5$ giriş ücreti olan müzede sergilenen eserlerin yanında Doğu Timor mücadelelerine ilişkin kısa film gösterimleri de yapılmaktadır. Müzede Portekizce, Tetum ve İngilizce dillerinde bilgilendirmeler bulunmaktadır. Müze, Doğu Timor gezilecek yerler listesindeki az sayıdaki müzeden biridir.

Dili Tais Market

Doğu Timor Dili Tais Market
Doğu Timor Dili Tais Market

Doğu Timor halkının el emeği ürünlerini sattığı Tais Pazarı, turistlerin hediyelik eşya almak için gittiği yerlerin başında gelmektedir. Dili’deki Tais Market tezgahlarında genellikle dokuma ve yöresel ürünler satılmaktadır.

Santa Cruz Mezarlığı

Doğu Timor Santa Cruz Mezarlığı
Doğu Timor Santa Cruz Mezarlığı

Dili’ye gelen turistlerin gittiği yerlerden biri de Santa Cruz Mezarlığı’dır. Bu eski mezarlık, renkli taşları ve dekorasyonu ile etkileyicidir. Fakat mezarlığın asıl etkileyici yanı 12 Kasım 1991 tarihinde Endonezya askerlerinin 250’den fazla Timorlu sivili öldürmesidir. Çoğunluğu öğrenci olan siviller, Santa Cruz Mezarlığı’nda gömülüdür.

İngiliz gazetecisi Max Stahl, Santa Cruz Mezarlığı’ndaki bu kanlı saldırının video görüntülerini kaydederek dünyaya duyurmuştur.

Arte Moris

Doğu Timor Arte Moris
Doğu Timor Arte Moris

Tetum dilinde Sanat Yaşamı anlamına gelen Arte Moris, Doğu Timor’un başkenti Dili’de bulunan güzel sanatlar okuludur. Kültür merkezi ve sanatçılar derneği olarak da kullanılan Arte Moris, Endonezya işgalinin ardından sanatı, şiddetle harap olan bir ülkenin psikolojik ve sosyal hayatının yeniden inşasında rol alması için kullanmak amacıyla kurulmuştur.

One Dollar Beach

Doğu Timor One Dollar Beach
Doğu Timor One Dollar Beach

One Dollar Plajı, başkent Dili’nin Huiali Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Plajın adının ”Bir Dolar” olması, Doğu Timor’un 2002’deki bağımsızlığının ardından Dili’deki taksilerin 1 dolarlık ücretle çalışmasından geldiği belirtilmektedir. Diğer bir kaynakta ise yerli halkın plaja giriş için 1 dolar park ücreti istemesinden dolayı plajın adının One Dollar olarak anıldığını göstermektedir.

One Dollar Plajı’nda şnorkelle dalış için uygun bir yerdir. Bölgedeki mercan kayalıkları, sualtı gözleminin cazibesini arttırmaktadır.

Ramelau Dağı

Doğu Timor Ramelau Dağı
Doğu Timor Ramelau Dağı

Tatamailau, Tata Mailau ve Ramelau Dağı olarak anılan bölge, 2986 metrelik yüksekliği ile Doğu Timor’un ve Timor Adası’nın en yüksek noktasıdır. Ainora ilçesine yakın bir konumda olan Tatamailau Dağı’nın adı, yerel dilde ”herkesin büyükbabası” anlamına gelmektedir.

Ramelau Dağı’nın çevresi, önemli kuş alanlarından biridir ve bazı nadir kuş türleri burada yaşamaktadır. Hato Bulico Kasabası’na 3 kilometre uzaklıktaki dağa, Aimeta Köyü’nden turistik tırmanışlar yapılmaktadır.

Akrema Plajı

Doğu Timor Akrema Plajı
Doğu Timor Akrema Plajı

Doğu Timor’da denize girilecek yerlerden biri olan Akrema, beyaz kumsalı ve derin, mavi deniziyle etkileyici bir güzellik sunmaktadır. Atauro kentine yakın bir konumda bulunan Akrema Plajı, genellikle boş olduğu için rahat rahat yüzmeniz mümkündür. Şnorkelle dalış yaparak mercan resiflerini inceleyebileceğiniz bölgede, güçlü akıntılar yaşanabildiği için dikkatli olmanız gerekmektedir. Akrema, Doğu Timor gezilecek yerler listesindeki doğal güzelliklerden biridir.

Dare War Memorial Müzesi

Doğu Timor Dare War Memorial Müzesi
Doğu Timor Dare War Memorial Müzesi

Cesur Savaş Anıtı Müzesi olarak Türkçe’ye çevrilen müze, cumartesi ve pazar günleri 08:30-18:00 arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Cesur Savaş Anıtı Müzesi’nde sergilenen afişlerde Doğu Timor tarihi ile ilgili bilgilere yer verilmektedir.

Müze, aynı zamanda kafe olarak da hizmet vermektedir. Kahvenizi sipariş ettikten sonra, çoğunluğu İkinci Dünya Savaşı ile ilgili olan bilgileri duvardaki afişlerden okuyabilirsiniz.

Jaco Adası

Doğu Timor Jaco Adası
Doğu Timor Jaco Adası

Bazen Jako Adası olarak da söylenen bölge, Timor Adası’nın doğu ucunda yer almaktadır. Üzerinde yerleşimin bulunmadığı ada, Nino Konis Santana Milli Parkı’nın içindedir.

Adanın bir kısmında plaj bulunurken, diğer kısmında uçurumlar yer almaktadır. Tropikal orman bitki örtüsünün bulunduğu adaya turistik tekne gezintileri yapılmamaktadır. Fakat yerli halk, balıkçı tekneleri ile ortalama 10$ karşılığında turistleri adaya götürmektedir.

Tasitolu

Doğu Timor Tasitolu
Doğu Timor Tasitolu

Ülkenin korunan sulak alanlarından biri olan Tasitolu, yürüyüş alanı ve plajı bulunan bir bölgedir. Tuz Gölü’nün etrafındaki arazide ender bitki ve hayan türlerine rastlamak mümkündür. Başkent Dili’ye yakınlığı nedeniyle turistler tarafından ilgi gösterilen bölge, ağaçlandırma çalışmalarıyla birlikte canlandırılmaya çalışılmaktadır.

Marobo Kaplıcaları

Doğu Timor Marobo Kaplıcaları
Doğu Timor Marobo Kaplıcaları

Doğu Timor’un gizli güzelliklerinden biri olan Marobo Kaplıcaları, ulaşımı kolay olmaması nedeniyle çok fazla kişinin ziyaret etmediği bir yerdir. Başkent Dili’ye yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta olan bölgeye, yolların çok iyi olmaması nedeniyle 4 saatlik bir yolculuk ile ulaşılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir