Silifke – Tatil Ana https://www.tatilana.com Tatil Rehberi Sat, 16 Apr 2022 08:09:00 +0000 tr hourly 1 https://www.tatilana.com/wp-content/uploads/2020/01/cropped-tatilana-favicon-150x150.png Silifke – Tatil Ana https://www.tatilana.com 32 32 Mersin Tisan Koyu https://www.tatilana.com/mersin-tisan-koyu https://www.tatilana.com/mersin-tisan-koyu#comments Sun, 18 Jul 2021 10:37:35 +0000 https://www.tatilana.com/2014/08/tisan-silifke-mersin.html Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Tisan Koyu, bu bölgeyi bilenler tarafından ‘’Saklı Cennet’’ olarak adlandırılmaktadır. Yeşilovacık beldesi sahilinde yer alan Tisan Koyu, denizi ve yemyeşil doğası ile buraya gelen turistleri büyülüyor. Akdeniz’in Saklı Cenneti olan Tisan Koyu, çok güzel bir kumsala sahip. Tisan’da denizin, doğanın ve tarihin keyfini çıkartabilirsiniz.

Tisan Koyu’nun Tarihçesi Nedir?

Tisan Koyu, sadece sakin denizi ve doğasıyla ön plana çıkmakla kalmıyor. Yunan kolonisi olarak kurulan tarihi kentte, pek çok tarihi kalıntı da bulunuyor.

Tisan adıyla bilinen bölgenin tarihteki Aphrodias’tır. Doğu ve Batı bölgelerinde olmak üzere iki adet limanı bulunan Aphrodisias İ.Ö. VII yüzyılda kurulmuş bir Yunan kolonisidir. İ.Ö. IV. yüzyılda Pers satraplığının bir parçası olan kent, satrap Pharnabazos yönetimi altındayken (İ.Ö. 379-374) gümüş sikkeler bastırıldı. Aphrodisias önemini, Hellenistik dönemde kaybetti. Roma Döneminde sikke basımı gerçekleşmedi ve Papazlık merkezi olmayan kent Erken Bizans Döneminde ise ”polis” (kent) statüsünü kaybetti. Kentteki kilise ve kale kalıntılarında halen birçok medeniyetin izleri görülebiliyor.

Mersin Tisan Koyu
Mersin Tisan Koyu

Tisan Sitesi Konaklama

Tarihi kalıntıların yanı başında bir adet tatil köyü bulunuyor. Tisan adını taşıyan tatil köyü, 1976 yılında kurulmuş ve bölgenin sakinlerinin hemen hemen tamamı Ankaralı. Bölgeye oldukça hakim bir yerde bulunan Tisan Tatil Köyü’nde yaz döneminde kiralık evler bulunuyor. Bu evleri günlük, haftalık veya sezonluk olarak kiralayabiliyorsunuz. Tisan Tatil Köyü dışında bölgeye biraz uzak olsa da farklı kiralık ev seçenekleri de bulunuyor.

Fakat bu tatil köyünde konaklayan kiracıların önemli bir sıkıntısı bulunuyor. İnternet üzerinden yaptığımız araştırmaya göre, Tisan Sitesi’nde kiracılara pek sıcak bakılmıyor. Tisan Sitesi’nde ev kiralayanlar, plajda bulunan şezlongları, şemsiyeleri ve duş kabinlerini kullanma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Açıkçası site yönetimi ve mülk sahipleri bu tatilcileri pek sıcak karşılamıyor.

Tatil Ana sitesi ekibi olarak bölgeye gitmediğimiz için çok detaylı bir yorum yapamıyoruz. Ama derlediğimiz bilgiler doğrultusunda bölgede ev kiralayacak olan kiracıların, ev sahibi ile bu konular hakkında görüşmeli ve site malzemelerinin kullanımı konusundaki kaygılarını belirtmelidir. Bunun haricinde bölgeye günübirlik olarak geldiğiniz zaman siteye ait olan duş, şezlong ve şemsiyeleri para karşılığı da olsa kullanmanıza izin verilmiyor. Plaj ve deniz kullanımı konusunda ise kamu malı olan bir bölgenin kullanımı konusunda hukuki olarak hakkınız bulunuyor. Zaman zaman site görevlileri etrafınızda dolansa da bölgenin kamu malı olduğu ve halka açık bir alan konumunda olduğu için bir şey diyemiyorlar.

Mersin Silifke Tisan Koyu
Mersin Silifke Tisan Koyu

Tisan Koyu Nerede ? Tisan Koyu’na Nasıl Gidilir ? Ulaşım

Tisan, Mersin’e bağlı Silifke ilçesine 31 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaz döneminde düzenlenen günlük tekne turları, Tisan Koyu’na uğramadan geçmiyor. Silifke’den özel araç ile ulaşım sağlayacaklar, virajlı ve inişli – çıkışlı bir yolculuğun ardından bölgeye varabiliyor. Bölgenin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

İlçedeki bütün turistik noktalar için Silifke Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/mersin-tisan-koyu/feed 11
Mersin Silifke Cambazlı Kilisesi Hakkında Bilgi https://www.tatilana.com/mersin-silifke-cambazli-kilisesi https://www.tatilana.com/mersin-silifke-cambazli-kilisesi#respond Tue, 29 Jun 2021 13:37:57 +0000 https://www.tatilana.com/2016/03/mersin-silifke-cambazli-kilisesi.html Mersin’in turistik ilçelerinden biri olan ve bölgede gezilecek yerlerden; Silifke Cambazlı Kilisesi, görülmeye değer bir yapıdır. Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Cambazlı Köyünde bulunan, Hüseyinler Köyü’nden sonra Adam Kayalardan geçilir ve cambazlar köyüne ulaşılır. Bizans ve Roma dönemlerinde önemli bir yerleşim yeri olan cambazlı köyü antik bir yolla Uzuncaburç ve Ura ile Kızkalesi ne bağlı olup uzunca bir süre günümüze kadar gelmiş en zengin kalıntılarından anlaşılmaktadır.

Kaya mezarlarının yanı sıra mabede benzeyen anıt, lahit, sarnıç ve köyün girişinde olan kilise gezip görmek için önemli tarihi yerlerdir. Diğer tarihi yerlerin yanı sıra cambazlı kilisesi özelliklerini korumuş orijinal olarak kalmış birkaç yerden biridir. V. Yüzyıla ait olan kilisenin kuzey cephesi tamamen kapalı ve yapının içerisinde bulunan birkaç sağlam kalmış sütunları sayesinde ayakta kalmaktadır. Dönemin en iyi taş işçiliğine sahip olan bu kilise temenos duvarları da halen ayaktadır. Bazı duvarlarında çok sayıda kabartmalı yazılar göze çarpmaktadır.

Yerli ve yabancı turistlerin gezerken bu bölgede rahatlıkla dolaşabilmeleri için Silifke belediyesi broşürler ve restorasyonlar yapmıştır. Antik değerini kaybetmeden yalnızca çevre düzenlemelerini yapan Silifke Belediyesi bu işler için özel donanımlı ekiplerle çalışmalarını sürdürmüştür. Silifke Cambazlı Kilisesi tarihin Mersin’e bıraktığı en büyük değerlerden yalnızca biridir.

Mersin Silifke Cambazlı Kilisesi
Mersin Silifke Cambazlı Kilisesi

Bölgede Konaklama ve İhtiyaçlar

Yerli ve yabancı Turistlerin ilgi odağı olan bu gözde yerleşim alanında lüks sayılabilecek mekânlar olmasa da yörenin kendisine ait olan yemek yiyebilecek restoranlar, alış-veriş yapılabilecek mağazalar mevcuttur. Rehber olarak çok bilgili olmasalar da yöre halkı yardımcı olmaya çalışmaktadırlar.

Bölge turist açısından zengin olduğu için bölgeye küçük çaplı oteller kurulmuştur. Yöre halkı kazanç sağlamak adına evlerinin belirli odalarını, konaklamak isteyen yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunmaktadırlar. Çok içten ve cana yakın olan yerli halk bölgenin zenginliğine ekstra puan katmaktadırlar.

Silifke Cambazlı Kilisesi
Silifke Cambazlı Kilisesi

Mersin Cambazlı Kilisesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Silifke Cambazlı Kilisesi Silifke Belediyesi sınırları içerisinde yer almaktadır ve ulaşım konusunda kısıtlı imkânları bulunmaktadır. Köyün kendi otobüsleriyle yalnızca köy merkezine kadar gidebilir burada indikten sonra 10-15 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde olan kiliseye gitmek mümkündür. Tarihi yerleri gezmek için düzenlenen turlar ya da kendi aracınızla rahatlıkla gitmeniz mümkündür. Silifke merkeze 25 kilometre olan cambazlı köyü yolları bakımından düzenlenmiş olup turistler içinde rahatlıkla gezilmesi kolay hâle getirilmiştir. Kilisenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

İlçedeki diğer turistik noktaları Silifke Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/mersin-silifke-cambazli-kilisesi/feed 0
Mersin Silifke Aya Tekla Kilisesi Hakkında Bilgi https://www.tatilana.com/mersin-silifke-aya-tekla-kilisesi https://www.tatilana.com/mersin-silifke-aya-tekla-kilisesi#respond Mon, 21 Jun 2021 08:38:02 +0000 https://www.tatilana.com/2016/03/mersin-silifke-aya-tekla-kilisesi.html Silifke ilçesinde bulunan ve Hristiyanların en eski merkezlerinden olan Silifke Aya Tekla Kilisesi de bunlardan biridir. Hristiyanlığı yaymak için eylemler yaparken bu mağaraya sığınan Azize Tekla, mağarayı gizli bir ibadet yerine çevirmektedir. 4. Yy’ dan sonra kiliseye çevrilen bu yapı günümüzde merdiven yardımıyla inilerek ulaşılmaktadır. Çevresinde bulunan hamam, sarnıç ve sur kalıntıları turistlerin ilgi odağı olduğu yerlerdendir. Diğer bir adıyla Meryemlik olarak da bilinen bu kilise Hristiyanlık resmen kabul edildikten sonra işlevsel hâle gelmiştir. Azize Tekla’ya adanan üç harfli nefli kilisenin bir bölümü halen sağlam bir şekilde durmaktadır. Çok uzak mesafelerden bile göze çarpan bu bölüm, kilisenin tamamı hakkında bilgi ve fikir edinmemizi sağlamaktadır.

Konyalı (Iconiumluların) ve güzel bir kız olan Tekla, Tarsuslu Paulus’un vaazlarını dinleyerek etkilenmiştir. Çok tanrılı inancından vazgeçmiş ve Silifke’ye yerleşmiştir. Bu vazgeçişiyle birlikte hem ailesinin hem de Konya’nın nefretini kazanmıştır. Hristiyanlığı kabul ettikten sonra Tekla, Iconium’da ve Psidia Antiochiası’nda( yalvaçlar) yöneticileri tarafından idama mahkûm edilse de mucizevi gelişmelerle ölümden kurtulmuştur. Bu mucizevi ölümden kurtulan Azize Tekla çevresine mucizevi şifalar dağıtan bir özellikle tanınmıştır.

Silifke Aya Tekla Kilisesi’nin duvarlarında çizilen hiyeroglifler Tekla’nın bu mucizelerini anlatır şekildedir. Görenleri hayrete düşüren resimler tarihin gerçekçiliğini ortaya koyan en büyük kanıtlar arasındadır.

Silifke Aya Tekla Kilisesi
Silifke Aya Tekla Kilisesi

Silifke’de Nerede Kalınır? Konaklama

Silifke’ye yakın bir çevrede olan tarihi bölgenin konaklama için birçok alternatifi bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği otellerden bir tanesi Altınofroz’dur. Fiyat ve hizmet bakımından çok uygun ve tarihi yerlerin tam ortasında bulunmaktadır. Bu konaklama imkânı sayesinde yerli ve yabancı turistlerin yalnızca Aya Tekla Kilisesi değil Silifke’de bulunan Cennet Cehennem Mağaraları ve Astım Dilek Mağarası gibi tarihi yerleri gezme görme imkânı da elde etmiş olmaktadırlar.

Silifke Aya Tekla Kilisesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Silifke’nin Tarihi güzellikleri içersin de mucize olarak da bilinen Aya Tekla Kilisesi Silifke Merkeze 4 km uzaklıkta olup ulaşımlar otobüsler, tur şirketleri, otobüsler ve yürüyüşle yapılmaktadır. Silifke Belediyesi’nin tarihi zenginliği olan bu bölgeye özen göstermektedir. Yollarının düzgünlüğü ışıklandırmanın harika denecek kadar güzel olduğu bu tarihi bölge yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı şeklindedir. Restorasyonlar sayesinde çevresinde bulunan lahitler , sarnıçlar ve hamamlar kilisenin diğer güzelliklerini ön plana çıkartmaktadır. Kilisenin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

İlçedeki diğer turistik noktaları öğrenmek için Silifke Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

]]>
https://www.tatilana.com/mersin-silifke-aya-tekla-kilisesi/feed 0
Silifke Gezilecek Yerler Nereler? https://www.tatilana.com/silifke-gezilecek-yerler https://www.tatilana.com/silifke-gezilecek-yerler#comments Sun, 06 Jun 2021 00:40:50 +0000 https://www.tatilana.com/2016/06/kutsal-doga-silifkede-gezilecek-yerler.html

Mersin’de gezilecek yerlerin ve yaz turizminin büyük bir bölümü, Silifke gezilecek yerler listesinde bulunmaktadır. Göksu Nehri’nin denize döküldüğü yerde, Doğu Akdeniz’in bütün güzelliklerini yansıtan Silifke ilçesinin tarihi, M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır.

Mersin şehir merkezine yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta yer alan bu güzel tatil beldesi, hem doğal güzellikleri hem de tarihi güzellikleri ile turistler açısından tam bir cennettir. Bölgede yoğun olarak Roma-Bizans dönemine ait eserlere rastlanmaktadır. Limonlu Çayı ise bölgenin doğal güzelliklerini yansıtan bir yer olarak öne çıkmaktadır.

Kısa Kısa: Silifke Gezilecek Yerler

Mersin’in Silifke ilçesinde gezilecek yerlerle ilgili kısa tanıtımlara alt kısımdan ulaşabilirsiniz. Bu bölgelerle ilgili sitemizde detaylı tanıtım yazısı bulunanlara başlık kısmına tıklayarak yönlendirme yapabilirsiniz.

Silifke Narlıkuyu

Narlıkuyu, sadece Silifke’nin ve Mersin’in değil aynı zamanda Türkiye’nin de önemli turizm noktalarından bir tanesidir. Keşfedilmeyi bekleyen güzellikleri barındıran Narlıkuyu, yeraltı suyunun Akdeniz’e döküldüğü bir noktada bulunmaktadır. Tarihte bu bölgede bulunan hamamın mozaikleri ve diğer tarihi eserler, günümüzde Narlıkuyu Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Narlıkuyu’nun en bilinen turizm merkezleri ise Cennet ve Cehennem Obruklarıyla, Astım-Dilek Mağarası’dır.

Silifke-Mersin karayolunun 20.kilometresinde yer alan Narlıkuyu, sahil kenarında yer alan balık lokantaları ve Üç Güzeller Mozaiği (Aglie, Thalia ve Euphrosyne) ile bilinmektedir.

Silifke Gezilecek Yerler: Narlıkuyu
Silifke Gezilecek Yerler: Narlıkuyu

Aya Tekla Kilisesi: Aya Tekla Kilisesi, bölgedeki en önemli dini merkezlerden biridir. Hıristiyanlığı yaymaya çalışan Azize Thekla’nın baskılardan kaçarak saklandığı mağara, zamanla dini bir merkez haline gelmiştir. Silifke ilçesine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan bu mağara, Hıristiyanlarca kutsal sayılmaktadır.

Cambazlı Kilisesi: Silifke’ye 30 kilometre, Uzuncaburç’a ise 13 kilometre uzaklıkta yer alan Cambazlı bölgesi, Hıristiyanlar için önemli bir diğer bölgedir. Kilisesiyle öne çıkan Cambazlı’da anıt mezarlar ve sarnıç kalıntıları da bulunmaktadır. Cambazlı Köyünde Helenistik, Roma ve Bizans yerleşim yerlerini bir arada görmek mümkündür.

Aya Tekla - Cambazlı
Aya Tekla – Cambazlı

Cennet ve Cehennem Obrukları: Silifke ilçesine 22 kilometre uzaklıkta yer alan bu bölgede Cennet Obruğu ve Cehennem Obruğu adlarında iki ayrı çukur bulunmaktadır. 250 metre uzunluğa ve 110 metre genişliğe sahip olan Cennet Obruğu’na 452 basamaklı bir antik merdiven yardımıyla inilmektedir. Silifke gezilecek yerler listesindeki Cennet Obruğu’nun hemen 75 metre kadar ilerisinde yer alan Cehennem Obruğu’na ise iniş bulunmamaktadır. Mitolojiye göre Zeus, cezalandırdığı dev ejderha Typhon’u buraya hapsetmiştir.

Adamkayalar: Silifke Kızkalesi’nin 10 kilometre kadar kuzeyinde bulunan Adamkayalar, Şeytan Vadisi Deresi’nin dik yamaçlarına oyulmuş figürlerden oluşmaktadır. 10 ayrı kompozisyon içeren figürlerde 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk ve bir dağ keçisi bulunmaktadır. Kilikia’nın başka hiçbir noktasında rastlanmayan bu kabartmaların M.Ö. 2.yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Cennet Cehennem - Adamkayalar
Cennet Cehennem – Adamkayalar

Silifke Kalesi: Silifke ilçesine hakim bir tepenin üzerinde yer alan Silifke Kalesi, Erken Roma Dönemi eserlerinden bir tanesidir. Silifke gezilecek yerler listesindeki kalenin içerisinde su sarnıçları, kemerli galeriler ve depolar bulunmaktadır.

Silifke Müzesi: Silifke ilçe merkezindeki Taşucu Caddesi üzerinde yer alan Silifke Müzesi’nde çeşitli arkeolojik eserler sergilenmektedir. Silifke gezilecek yerler listesindeki müzede sergilenen koleksiyon genellikle Gülnar, Meydancıkkale, Mut, Aydıncık ve Kelenderis bölgelerinde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan eserlerden oluşmaktadır.

Silifke Kalesi - Silifke Müzesi
Silifke Kalesi – Silifke Müzesi

Zeus (Jupiter) Tapınağı: Zeus Tapınağı, Silifke şehir merkezinde bulunmaktadır. Tapınak olarak inşa edilmesine rağmen daha sonra kiliseye çevrilen yapı, Roma dönemine aittir. Silifke gezilecek yerler listesindeki tapınağın beş sütunu, ayakta kalarak günümüze ulaşmıştır.

Kanlıdivane: Mersin-Silifke karayolunun 38.kilometresinde bulunan sapaktan sapılarak 3 kilometre sonra ulaşılan Silifke gezilecek yerler listesindeki Kanlıdivane, bir çöküntünün yamaçlarının bulunduğu bölgedir. Bölgenin özelliği, çöküntü yamaçlarına oyulmuş olan insan figürleridir.

Göksu Deltası: Göksu Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü bölgede oluşan Göksu Deltası, 150 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Türkiye’de görülen 450 kuş türünden 332’sine ev sahipliği yapan Göksu Deltası, aynı zamanda caretta cerattaların yumurtlama alanlarından bir tanesidir. Silifke gezilecek yerler listesindeki bölgede aynı zaman çok sayıda yengeç türü de bulunmaktadır.

Zeus Tapınağı - Göksu Deltası
Zeus Tapınağı – Göksu Deltası

Çamdüzü: Silifke gezilecek yerler listesindeki Çamdüzü, ilçeye yaklaşık 5 kilometre uzaklıktadır. Konya yolundan ayrılan Gülnar yolu üzerinde bulunan Çamdüzü, orman içerisinde bir dinlenme alanıdır.

Korykos: Silifke’nin 50 kilometre kadar batısında yer alan Korykos Antik Kenti, M.Ö. 4.yüzyılda kurulmuş bir yerleşim yeridir. Ünlü Romalı hatip Cicero’nun bu antik kentte uzun zaman boyunca valilik yaptığı düşünülmektedir. Ayrıca Silifke’nin simgelerinden biri olan Kız Kalesi’nin bu antik kenti denizden gelecek saldırılara karşı korumak amacıyla kullanıldığı düşünülmektedir.

Elaiussa-Sebaste: Mersin’in Erdemli ilçesini sınırları içerisindeki Ayaş Köyü yakınında Krykos’un kuzeydoğusunda yer alan Elaiussa-Sebaste Antik Kenti, 3-5 kilometrelik geniş bir alana yayılmıştır. Kaynaklara göre kentin adı ilk kez ‘’kutsal ve özerk’’ özelliği ile M.Ö. 1.yüzyılda geçmektedir. Antik Dönem’de bölge çok fazla göç aldığı için farklı yapı üsluplarının karıştığı bölgede, yeni bir sanat anlayışının doğduğu söylenebilir. Silifke gezilecek yerler listesindeki bölgede Korinth düzeninde bir adet tapınak, tiyatro, bazilika, su kemeri ve kaya mezarlarının kalıntıları bulunmaktadır.

Korykos - Elaiussa Sebaste
Korykos – Elaiussa Sebaste

Olba: Tam adı Olba-Diocaisareia olarak geçen bu antik kent, Silifke’nin yaklaşık 30 kilometre kadar kuzeyinde yer almaktadır. 1200 metre yüksekliğinde bir tepeye inşa edilen kentin tarihi, M.Ö. 300 yıllarına kadar uzanmaktadır. Silifke Olba’da Helenistik Dönem’den kalan anıt kule, Zeus Olbios Tapınağı ve anıt mezar kalıntıları bulunmaktadır.

Seleukeia: Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan Seleukeia Antik Kenti, M.Ö. 3. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. I. Seleukos Nikator tarafından kurulan Silifke gezilecek yerler listesindeki antik kent içerisinde dört kuleli kale, tiyatro, stadyum ve bölge halkı tarafından Dikilitaş olarak bilinen tek sütunu günümüze ulaşabilmiş bir tapınak bulunmaktadır.

Olba - Seleukeia Dikilitaş
Olba – Seleukeia Dikilitaş

Mersin’den Silifke’ye Nasıl Gidilir? Silifke Ulaşım Bilgileri

Mersin Silifke arasında Silifke KOOP otobüsleri sefer yapmaktadır. Yaz döneminde bu sefer aralıkları daha sık olmaktadır. 2016 için duyurulan sefer saatlerine göre otobüs seferleri sabah 05:30’da başlamakta ve saat 20:00’de bitmektedir. Silifke’nin haritadaki tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Ayrıntılı ve güncel bilgi için Silifke KOOP numaralarını arayabilirsiniz:

Silifke Otogar: 0 324 231 68 57
Merkez: 0 324 237 12 74
Erdemli: 0 324 515 16 05
Kızkalesi: 0 324 523 21 31
Silifke: 0 324 714 28 40 / 0 324 714 09 67

]]>
https://www.tatilana.com/silifke-gezilecek-yerler/feed 2