Kahramanmaraş Müzesi Hakkında Bilgi

Kahramanmaraş Müzesi hakkında detaylı bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Akdeniz Bölgesi’nin geçmişte birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan ve Kurtuluş Savaşı zamanında büyük bir zafere imza atan Kahramanmaraş ilimiz, tarihi 14 bin yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahiptir. Eğer Kahramanmaraş’ı ziyaret edecek olursanız, Kahramanmaraş Müzesi gezilip görülebilecek ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

Kahramanmaraş Müzesi Hakkında Bilgi

Türkiye’de ilk müzeciliğe, Kahramanmaraş bölgesinde kurulan Selçuklular döneminde rastlanmaktadır. Daha sonra Dulkadiroğulları Beyliği döneminde Kahramanmaraş Kalesi’nde dünyada eşine benzerine rastlanmayan Geç Hitit Stelleri’nin sergilendiği bilinmektedir. Kahramanmaraş’ta kurulan ilk müze ise, 1947 yılında Belediye Caddesi üzerinde bulunan 16. Yüzyıldan kalma Taş Medrese’dededir. O zamanlar müzede sadece Atatürk’e ve 12 Şubat dönemi kahramanlarına ait resimler ile farklı eserler sergilenmekteydi. 1957 yılına gelindiğinde müzede arkeolojik ve etnografik eserler de sergilenmeye başlamıştır. 1961 yılında merkezde bulunan Kahramanmaraş Kalesi’nin içinde bulunan binada hizmet vermeye devam etmiştir. 1975 yılında ise Azerbaycan Bulvarı üzerinde bulunan şimdiki modern binasına taşınmıştır.  Müze halen aynı binada ziyaretçilerine tarihi sergilemeye devam etmektedir.

Kahramanmaraş Müzesi
Kahramanmaraş Müzesi

Müzede çeşitli tarihi eserlerin sergilendiği 4 salon bulunmaktadır. Bunlar Arkeoloji Salonu, Etnografya Salonu, Taş Eserler Salonu ile Bahçe ve Revak Bahçe’den oluşmaktadır.

Arkeoloji Salonu’nda, kapının hemen girişinde bulunan vitrinlerde Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi Kelibişler Köyü Domuztepe’ de bulunan ören yeri kazı eserleri ile Kahramanmaraş merkezde bulunan Hopaz Höyüğü kazı eserleri bulunmaktadır. Salonda bulunan 1 nolu vitrinde de iki adet mamut iskeleti sergilenmektedir. Duvar vitrinlerinde Roma Dönemi’ne ait altın takılar ile altından yapılmış Venedik sikkeleri, masa vitrinlerinde ise Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait altın, gümüş, bronz sikkeler, kolyeleri mühürler ve yüzükler vardır.

Taş eserlerin bulunduğu salonda Geç Hitit Dönemi’nden kalan taş steller ile Roma Dönemi’ne ait mezar stelleri ile heykeltıraşlık örnekleri bulunmaktadır.

Etnografya bölümünde 18. Ve 19. yüzyıl döneminden kalma kadın ve erkek kıyafetleri, şalvarlar, binalılar, çarıklar, edikler, kadın süs eşyaları, haphaplar, erkek aksesuarları, kilimler, ahşap oymacılık eserleri, savaş aletleri bulunmaktadır. Ayrıca Kurtuluş Savaşı döneminden kalan eşyalar ile Osmanlı sikke koleksiyonu vardır.

Bahçe ve Revak bölümünde Roma Döneminden kalma sunak, lahit, sütun, sütun başları, mezar taşları, mimari eserler ile Hitit Dönemi ve Geç Hitit Dönemine ait çeşitli eserler sergilenmektedir.

Kahramanmaraş Müzesi Eserleri
Kahramanmaraş Müzesi Eserleri

Kahramanmaraş Müzesi’ne Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzenin yaz dönemi (Nisan-Ekim arası)giriş saatleri 08:00-19:00 arasıdır. Kış döneminde ise (Kasım-Mart arası) 08:00-17:00 arası müze ziyaretçilerine açıktır. Haftanın her günü açık olan müzeye giriş ücreti ise 10 TL’dir.

Kahramanmaraş Müzesi Nerededir? Nasıl Gidilir?

Müze Kahramanmaraş Merkezde olup Azerbaycan Bulvarı üzerindedir. Azerbaycan Bulvarı üzerinden geçen 10, 20, 30, 40, 70, 80, 140, 150, 160, 180, 190, 200, 210, 240, 250, 260, 330, 340 nolu hatlara binerseniz müzeye rahatlıkla ulaşım sağlarsınız.

Kahramanmaraş’taki diğer turistik noktalar için Afşin Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir