Karabük Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi

Karabük gezilecek yerler listesi, genellikle Karabük’ün meşhur ilçesi olan Safranbolu’da yoğunlaşmıştır. Türkiye’nin ilk demir çelik fabrikasının bulunduğu Karabük, hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle turistler için ilgi çekici bir yerdir.

Karabük şehir merkezinin girişinde yer alan fabrika merkezin sanayi odaklı yerleşim ve kentleşme anlayışı geliştirmesine sebep olsa da asıl güzellikleri şehrin ilçe ve köylerine yayılmış durumdadır.

Kamp severlerin ve doğa aşığı gezginlerin durak noktası olan Yenice Köyü Karabük’ün ‘Açık Hava Müzesi’dir. Bulunduğu konum itibari ile özellikle yerli ve yabancı turların durak noktası olan Karabük aynı zamanda trekking etkinliklerinin tercih edilen yerlerindendir. Karabük’ün asıl ününü veren tarihi dokusu ile UNESCO tarafından Dünya Miras’ı listesine giren ve bölgede yetişen Safran Çiçeğinden adını almış olan Safranbolu’dan gelir.

Karabük Gezilecek Yerler
Karabük Gezilecek Yerler

Karabük Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz’in gözde şehirlerden olan Karabük gezilecek yerler listesinde çok sayıda yer bulunmaktadır. Bölgenin doğal güzellikler ve turizm şehri Safranbolu, Karabük gezilecek yerler listesi için son derece önemlidir.

Karabük Demir Çelik Sanayi Müzesi

Türkiye’de demir çelik fabrikasının ilk kurulduğu yer olan Karabük, bu alanda gezilecek yerlerden olan Demir Çelik Müzesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. 1984 yılının Nisan ayında açılan müzede demir ve çelik sanayi ile ilgili malzeme fotoğraflar bir araya getirilmiştir.

Karabuk Demir Celik Sanayi Muzesi

Hadrianapolis Antik Kenti

Karabük’ün Eskipazar ilçesine 3 kilometre mesafedeki Viranşehir bölgesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti, 2002 yılında tespit edilmiştir. Yakın tarihte başlayan kazı çalışmaları, bölgeden önemli eserlerin çıkartılmasını sağlamıştır.

Üç adet Erken Bizans dönemine ait kilise kalıntısının bulunduğu Hadrianapolis Antik Kenti’ndeki eserler, MS 6.yüzyıla aittir.

Hadrianapolis Antik Kenti Karabuk

Baklabostan Şelalesi

Karabük il merkezine 17 kilometre mesafedeki Başköy’de bulunan Baklabostan Şelalesi, bölgenin görülmeye değer güzelliklerinden bir tanesidir. 2017 yılında tabiat parkı ilan edilen Baklabostan Tabiat Parkı’nda bulunan şelale, doğal güzelliği ile ziyaretçileri büyülemektedir.

Baklabostan Selalesi Karabuk

Çamlık Tabiat Parkı

11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilen Çamlık, Karabük otogarına sadece 2,5 kilometre mesafededir. 15 hektarlık bir alana yayılan bölgede kayın, gürgen, kestane, meşe ve karaçam ağaçları bulunmaktadır. Çamlık Tabiat Parkı’nda kurt, tavşan, yaban domuzu, sansar, gelincik ve karaca gibi hayvanlar yaşamaktadır.

Camlik Tabiat Parki Karabuk

Çetiören Mesire Yeri

Karabük’ün Eskipazar ilçesine 10 kilometre mesafede yer alan Çetiören Mesire Yeri; zengin bitki örtüsü, su kaynakları ve yaban hayatı ile çıkmaktadır. Çetiören Mesire Yeri’nde masalar, oturma alanları, çeşmeler, tuvalet, otopark, Orman İşletmesine ait 6 yataklı misafirhane, 2500 kişilik amfi tiyatro şeklinde düzenlenmiş yağlı güreş alanı bulunmaktadır.

Cetioren Mesire Yeri Karabuk

Karabük Yenişehir Saat Kulesi

Karabük il merkezinde yer alan Saat Kules, 3 Nisan 1987 yılında açılmıştır. Saat Kulesi, Kardemir’in kuruluşunun 50. yılı şerefine inşa edilmiştir. Çokgen gövdeli bir yapıya sahip olan kule, Karabük’ün birçok yerinden görülebilmektedir. Kulenin üzerinde yer alan saat, özel olarak Londra’dan sipariş edilmiştir.

Karabuk Yenisehir Saat Kulesi

Eskipazar’da Gezilecek Yerler

Eski dönemlerde adı Hadriapolis olarak geçen Eskipazar ilçesinin tarihi, M.Ö. 323 yılına kadar uzanmaktadır. Makedonya İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla ortaya çıkan yeni devletlerden biri olan Paflagonya Devleti, Eskipazar ilçesini de sınırları içerisine alan bir alana hükmetmiştir.

Karabük Eskipazar’da gezilecek yerler denildiği zaman ilk olarak tarihi kalıntılar ön plana çıkmaktadır. Bu tarihi yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Asar Kalesi: Eskipazar ilçesinin kuzeydoğusundaki Semail Köyü’nde yer alan Asar Kalesi, doğal bir kaledir ve dere seviyesinden 300 metre yüksekliktedir.

Kaya Mezarları: Eskipazar ilçesinin batısındaki Hadrianapolis Antik Kenti içerisinde yer alan Kaya Mezarları, iki sıradan oluşmaktadır. 2x2x1 metre ebadındaki mezarların aralarında birer ölü sediri bulunmaktadır.

Kaya Tünelleri: Semail Köyü’ndeki Asar Tepesi’nde yer alan Kaya Tünelleri, at nalı şeklinde tonoz biçimli sabit kayadan kesilmiş merdivenlerden oluşmaktadır. Yine aynı bölgedeki bir başka tünel, dereye kadar inmektedir.

Karabuk Eskipazar Gezilecek Yerler

Yenice’de Gezilecek Yerler

Karabük’ün mütevazı ilçelerinden olan Yenice, ormanlık alanlarıyla öne çıkmaktadır. Bölgenin yaklaşık %90’ı ormanlarla kaplıdır ve birçok farklı ağaç türü bulunmaktadır. Bölgede çok sayıca trekking – yürüyüş parkuru bulunmaktadır.

Bölge ile ilgili detaylı bilgi almak için Karabük Yenice Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Gökpınar Yaylası: Yenice ilçe merkezine 9 km kadar uzaklıkta bulunan Gökpınar Yaylası 4 hektarlık alanda arberatum (açık hava orman müzesi) olarak belirlenmiştir.

Acısu: Yenice ilçe merkezine 30 km uzaklıkta olan mesire yeri buradan çıkan kaynak suyunun şifalı olması ile ünlüdür.

Şeker Kanyonu: Yenice’yi görmeye gelen ziyaretçilerin mutlaka gidip görmesi gereken kanyonun uzunluğu 7 km iken yüksekliği ise 100-250 metre arasında değişmektedir.

Süreyya Çamlığı: Piknik ve mesire yeri olarak kullanılan çamlığı Kayadibi bölgesindedir. Çamlığın adı ise İran Şahı Rıza Pehlevi’nin eşi Süreyya’nın yolculuğu sırasında burada dilenmesi ve kahvaltı yapması nedeniyle Süreyya Çamlığı olmuştur.

Eğriova Göleti: Yenice Ormanları’nda kamp yapılabilecek alanlardan biri olan Eğriova Göleti, Kuzdağ Köyü’ndedir.

Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Karabük ilinin Yenice ilçesi sınırları içinde bulunan Çitdere Tabiat Koruma Alanı, uçsuz bucaksız ve eşsiz ormanları ile yılın her mevsimi ziyaretçi akınına uğrayan bir yer olma özelliği taşımaktadır. Yenice’nin türüne az rastlanır ormanları arasında olan Çitdere mevkii, faklı türdeki ağaç çeşitleri, nesli tükenmekte olan birçok hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Detaylı bilgi için Karabük Çitdere Tabiat Koruma Alanı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Karabuk Citdere Tabiat Parki

Yenice Ormanları

Asırlık ağaçları ve muhteşem tabiatıyla Yenice Ormanları ülkemizde kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden biridir. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından 1999 yılında “acil olarak korunmaya alınması gereken 100 Avrupa ormanı” ndan biri olarak belirlenmiştir. Biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın sayılı ormanları arasında yer alan Yenice Ormanları, çok çeşitli ağaç ve hayvan türlerini bünyesinde barındırır. Detaylı bilgi için Karabük Yenice Ormanları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Karabuk Yenice Ormanlari

Safranbolu’da Gezilecek Yerler

Günümüzde hem modern yapıları hem tarihi canlı şekilde yaşayan Safranbolu tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış stratejik bir bölge olmuştur. Osmanlı Devleti’nin eline geçtikten sonra kaza olarak Bolu sancağına bağlanmıştır. Osmanlı Devleti süresi boyunca ağırlıklı olarak Rumların yerleşimi olan kentte eski Rum mimarisi etki göstermiştir. Esnaflığın hakim olduğu kentte lonca kültürü ve loncalık sistemi bölgeyi hem ticari açıdan canlı tutmuş hem de ticari kültürün yayılmasını sağlamıştır.

1923 yılında gerçekleşen Türk-Yunan Nüfus Mübadelesine ilişkin protokol gereğince Safranbolu’da mübadele bölgelerinden biri olmuş ve özellikle Selanik bölgesinden gelen göçmen Türkler buraya yerleşmişlerdir. Bu değişim sürecinin bir sonucu olarak zaten ticaret zengini olan Safranbolu kültür ve gelenekler açısından da çeşitlenmiş ve zenginleşmiştir.

1937 yılında Karabük’te kurulan Demir Çelik Fabrikası bölgenin değerini sanayi açısından da arttırmış. Bunun sonucu olarak Karabük ve çevresinde yerleşim ve nüfus artmıştır. Bu hızlı büyüme sonucunda Karabük 1995 yılında Türkiye’nin 78. İli olmuş ve Safranbolu Karabük’e bağlanmıştır. İlçe hakkında detaylı bilgi almak için Safranbolu Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Evleri 

Eski Osmanlı ve Rum mimarisinin yaşayan bir örneği olan Safranbolu Evleri bu bölgenin UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine adının yazılmasını sağlamıştır.

Bu tarihi evler Safranbolu’nun yerel halkının ‘Eski Çarşı’ olarak adlandırdığı yeni yerleşim bölgesinden ayrı bir alanında bulunmaktadır. Bu alan tarihi dokusunu tamamen korumuştur. Bölge içerinde restore edilip işletme olarak kullanılan pek çok ev bulunmaktadır. Özellikle müze olarak hizmet veren Kaymakamlar Gezi Evi dönemin aile ve sosyal hayatını gezi severlere sunmaktadır.
3 kattan oluşan yapı 7 odası ve bahçesi ile o dönem zenginliğini ve mimari inceliklerini tek bir konak yapıda toplamayı başarmıştır. Ev genel hatları ile haremlik selamlık anlayışı ile odalara ayrılmış her oda niteliğine göre düzenlenmiştir. Örneğin ‘gelin odası’ olarak adlandırılan ve evin en yeni gelininin kaldığı oda kapı girişi ile dikkat çeker odaya açılan kapı odanın içini görmez bir dolap ile küçük bir viraj alınmıştır. Bu yeni gelinlerin bebeklerini emzirme durumunda odaya giren olduğunda kıyafetlerini toparlayabilmeleri için düşünülmüş bir tasarımdır. Bunun gibi her oda kendi ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmıştır.

Kaymakamlar Gezi Evi bu kültürün sunumu ve tanıtılması için en kapsamlı hizmeti veren müze evdir.

Safranbolu Evleri

İzzet Paşa Camii

3. Selim döneminde sadrazamlık görevini yürüten İzzet Mehmet Paşa, doğduğu ilçeye yani Karabük, Safranbolu’ya İstanbul’daki Nuruosmaniye Camisi’nin adeta küçük bir modelini 1796’da inşa ettirmiştir. Cami, 18. yüzyılda batı etkilerinin Türk mimarisine yansıdığı eserler arasında gösterilmektedir.

Safranbolu Izzet Pasa Camii

Cinci Han ve Hamamı

Safranbolu’nun ticari öneminden dolayı günümüze kalan Cinci Han Kervansarayı 1645 yılında yapılmıştır. Günümüzde ise restore edilmiş ve hala hizmet vermekte olan bu yapı o dönemde tüccar ve seyyahların Safranbolu’yu uğrak noktası yapmalarını sağlamıştır. Kervansarayın iki üst sokağında yer alan hamam ise tarihi yapısını ve düzenini korumakta ve hizmet vermeye devam etmektedir.

Safranbolu Cinci Han Hamam

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi (Hükümet Konağı)

Uzun Yıllar Hükümet konağı olarak kullanılan tarihi bina bir kale gibi Eski Safranbolu bölgesinin en büyük tepesinde yer almaktadır. Bütün bölgeyi tepeden gören bina içerisinde Safranbolu yönetim ve ticaret yaşamına ilişkin pek çok müze sergileri bulunmaktadır.

Aynı bahçe içerisinde bir de tarihi saat kulesi bulunmaktadır. 1797 yılında yapılmış olan bu saat kulesinin saati İngiltere’den getirilmiştir ve Anadolu’nun ilk saat kulesi olması ile ünlüdür.

Safranbolu Kent Tarihi Muzesi

Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde gezilecek yerlerden olan Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi, çarşı içindeki Yemeniciler Arastası’nda 3 numaralı dükkandaki müze, Yemeni Ustuası Ahmet Demirezen tarafından oluşturulmuştur. 1989 yılında açılan müzede Yemeni denilen ayakkabının yapımına ait alet ve edevatlar sergilenmektedir.

Ahmet Demirezen Yemenicilik Muzesi

Hıdırlık Seyir Tepesi

Safranbolu’da yüksekte yer alan diğer bir yapı olan Hıdırlık aslında etrafı sur gibi duvarlarla kapalı bir alandır. Günümüzde işletme olarak hizmet veren Hıdırlık Seyir Tepesi fotoğraf çekmeyi seven gezginlerin Safranboludaki ilk adresleridir.

Safranbolu Hidirlik Tepesi

Arasta Çarşısı 

Lonca Çarşısı olarak da bilinen Arasta Çarşısı içe dönük dükkanlardan oluşan iki sokaktan oluşur. Girişinde yer alan ve çarşıyı iki çatallı bölen işletme közde kahvesi ile meşhurdur.

Safranbolu Arasta Carsisi

Demirciler Çarşısı 

Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin hemen alt sokağında yer alan çarşı bir cadde boyunca demirci ve bakırcı dükkanlarından oluşur. Lonca sisteminde yer alan ve zanaat öğrenme geleneği olan kalfalık sisteminin hala yaşatıldığı bu küçük geleneksel çarşı tamamen el yapımı ürünleri ziyaretçilere sunar.

Safranbolu Demirciler Carsisi

Tokatlı Kanyonu

Safranbolu’nun tarihi güzelliklerinin yanında çok canlı bir doğası vardır. Bunların en popüler örneklerinden biri Tokatlı Kanyonudur. Yeni yerleşim bölgesinde yer alan Tokatlı Mahallesinden Eski Çarşının girişinde yer alan Gümüş mahallesine kadar uzanan kanyon ziyaretçilerinin daha rahat güzelliğin tadına varabilmeleri için yürüyüş parkuruna sahiptir.  Ağaçların ve kuş cıvıltılarının arasında geçen yürüyüş deneyimi doğa sever gezginlerin listesinde ilk sırada yer almaktadır.

Safranbolu Tokatli Kanyonu

Kristal Cam Teras 

Tokatlı Kanyonunda 80 metre yükseklikte uçurumun en uç noktasına yapılmış olan teras tamamen cam olması ile Türkiye’de bir ilki temsil etmektedir. Konumu itibari ile şahane bir manzarası olan teras fotoğraf çekmeyi seven ziyaretçilere Tokatlı Kanyonunun kuş bakışı tam görüntüsünü sunmaktadır.

Safranbolu Kristal Cam Teras

İnce Kaya Su Kemeri

Kristal Cam Terastan kanyona inerken solda kalan yapı 120 cm genişliğinde ve 116 m uzunluğunda görkemi ile Kanyonun en çok ilgi gören yeri olmuştur.

Safranbolu Ince Kaya Su Kemeri

Bulak Mencilis Mağarası

Safranbolu’ya bağlı Bulak köyünde bulunan mağaranın içi sarkıt ve sütunlardan oluşmaktadır. Belli bir mesafeye kadar gezi izni olan mağaranın ilerleyen kısımları için özel bir ekip ile gezilebilmektedir.

Özellikle astım hastalığı olan misafirlerin uğrak noktası olan mağaranın havası rivayete göre bu hastalığa sahip insanlara iyi gelmektedir.

Bulak Mencilis Magarasi Safranbolu

Yörük Köyü 

Safranbolu – Kastamonu üzerinde yer alan köy bir sit alanıdır ve eski yapısı tamamen korunmaktadır. Yerli halkı için organik ürünleri ile bilinen köy gezginler için köy hayatının bozulmamış bir örneği olması açısından ilgi çekicidir.

Yoruk Koyu Safranbolu

Yöresel Lezzetler

Safranbolu deyince akla ilk gelen lokumdur. Özellikle Eski Çarşı’da her köşe başında bir lokumcu bulunmaktadır. Kentte özellikle çifte kavrulmuş ve safranlı lokum çok tercih edilmektedir.

Bölgeye özgü bir bitki olan safran çiçeği baharatı gezginlerin kentten ayrılmadan mutlaka aldıkları lezzetlerden biridir. Bu baharat çok az miktar kullanımda verdiği sarı renk ile meşhur keskin kokulu bir baharattır.

Bunların yanında Safranbolu’da mutlaka tatmanız gereken lezzetler;

Piruhi
Etli yaprak sarma
Cevizli yayım
Tereyağlı uzun fasulye
Safranlı zerde

Karabük Yöresel Lezzetleri
Karabük Yöresel Lezzetleri

Bu lezzetleri tadabileceğiniz pek çok restoran Eski Çarşıda bulunmaktadır. Her biri küçük salaş mekanlar olan bu işletmeler tamamen yöresel lezzetleri misafirlerine sunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir