Kilis Oylum Höyük

Kilis gezilecek yerleri yazılarına Kilis Oylum Höyük hakkında bilgiler vererek devam ediyoruz. Daha önce Kilis tatil yerlerinden olan Hasanbey Hamamı ve Ravanda Kalesi ile ilgili yazılar yazmıştım. Bu yazımda ise Kilis’in en önemli tarihi yerlerinden biri olmasının yanı sıra Güneydoğu Anadolu’nun en büyük höyüklerinden olan Oylum Höyük hakkında bilgiler vereceğim.

Kilis il merkezinin yaklaşık 7 kilometre kadar güneydoğu tarafında yer alan Oylum Höyük, Türkiye-Suriye sınırına yakın bir konumda yer almaktadır. Kilis şehrinin bulunduğu coğrafyanın ılıman havası ve yerleşime müsait yapısı, bölgenin tarihin birçok döneminde insanlara ev sahipliği yaptığını göstermektedir.

İki tepenin arasında bulunan Oylum Höyük, 460 metreye 320 metrelik bir tabana sahiptir. Höyüğünün batı ve doğu kısımlarına inşa edilen köy evleri, bölgedeki tarihi dokunun tahrip olmasına neden olmuştur. Adana Koruma Kurulu tarafından alınan 29-1,2001/4041 numaralı karar doğrultusunda, Oylum Höyük koruma altına alınmış ve tescilli koruma bölgesi ilan edilmiştir.

Kilis Oylum Höyük Kazı Çalışmaları

Oylum Höyük’teki ilk kazı çalışmaları 1950’li yıllarda gerçekleştirilmiştir. J. Garstang ve B. Hrozny, M.V. Seton-Willams, P. van der Meer ve C. Hillen bölgede kazı ve araştırma yapan ilk bilim adamları olarak bilinmektedir. Gaziantep ve Halep arasında kalan bölgede yapılan çalışmalar sonucunda Oylum Höyük buluntularına rastlanmıştır.

Höyüğün önemi, İslahiye Ovası’nda U.B. Alkım tarafından yapılan kazılarda sonucunda vurgulanmıştır. Bu çalışmanın ardından İtalyan Arkeoloji Ekibi’nin Gaziantep ve çevresinde yürüttüğü yüzeysel çalışmalar da Oylum Höyük’ün gün yüzüne çıkmasında etkili olmuştur.

Prof. Dr. Engin Özgen başkanlığında 1985 yılında başlatılan kazı çalışmaları, bölgede gerçekleştirilen ilk bilimsel çalışmalar olarak kayıtlara geçmiştir. 1987 senesinde Hacettepe Üniversitesi ve Gaziantep Müzesi’nin ortaklaşa yürüttüğü kazı projesi, 1990 senesinden itibaren Prof. Dr. Engin Özen başkanlığındaki Hacettepe Üniversitesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü-İstanbul tarafından yürütülen ortak çalışmalar ile devam etmiştir. Oylum Höyük’te uzun yıllar boyunca kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Engin Özgen, bölgenin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması için yoğun çaba harcamaktadır.

Kilis Oylum Höyük
Kilis Oylum Höyük

Kilis Oylum Höyük Tarihi ve Buluntular

Kalkolitik Çağ’dan Helenistik Dönem’e kadar bulgulara rastlanan Oylum Höyük, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgenin güney yamacındaki çanak-çömlek buluntuları, Roma Dönemi eserleridir. Henüz ana toprağa ulaşılmamasına rağmen, yapılan kazılar sonucunda bölgenin Tunç Çağı ve Demir Çağı’na ait bir yerleşim olduğunu göstermektedir.

Kalkolitik Çay ve Tunç Çağı dönemine ait buluntular arasında, yangın geçirmiş kerpiç duvarlara rastlanmıştır. Yine bu yangın geçirmiş kerpiç duvarlara rastlanan katmada, Akdeniz ırkından olduğu belirlenen ve belden yukarısı tahrip olmuş bir erkek cesedi bulunmuştur. Bölgede üç adet bebek cesedine rastlanması, Geç Uruk Dönemi katmanında ölülerin evlerin tabanına gömüldüğünü göstermektedir.

Milattan önce 1.000 tarihine dayanan seramikler, gümüş, bakır ve tunç sikkeler Oylum Höyük’te bulunan eserler arasındadır. Helenistik Dönem’e ait katmada yapılan kazılarda büyük taş bloklar kullanılarak inşa edilmiş bir yapı keşfedilmiştir.

Kilis Oylum Höyük Nerede? Nasıl Gidilir?

Oylum Höyük, Kilis il merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki Oylum Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Arabayla höyüğe ulaşmak isteyenler, Gaziantep-Kilis karayolu (D 580) üzerinden yaklaşık 800 metre kadar içeriye girerek bölgeye ulaşabilirler. Bu karayolu üzerinde Oylum Höyük tabelası bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir