Kütahya Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Kütahya Arkeoloji Müzesi hakkında merak ettiklerinizi, bu yazımızda bulabilirsiniz. Anadolu toprakları binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyeti ağırlamıştır. Bu topraklarda birçok medeniyetin ağırlandığı illerimizden biri de Kütahya’dır. Kütahya İç Ege’nin çinileri ve kaplıcalarıyla ünlü şirin bir kentidir. Ayrıca yüzyıllar boyu birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Kütahya Müzesi, özellikle çok eski çağlardan beri Anadolu topraklarının sakladığı tarihi eserlerin sergilendiği, ülkemizin tarihi müzeleri arasında yer alır. Eğer yolunuz Kütahya’ya düşerse, Kütahya Arkeoloji Müzesi’ni mutlaka gezmeden dönmemelisiniz.

1965 yılında ziyarete açılan müze, Medrese Binasından oluşmaktadır. Medrese binası 1314’de Germiyanoğulları beylerinden Umur Bin Savcı tarafından yaptırılmış olup, kesme taştan inşa edilmiştir. Müzenin çehresinde Selçuklu sanatının özellikleri vardır. Medresenin kapıları kubbeli bir mekâna açılır. Bu mekânda dokuz küçük oda yer alır. Tarihi bir medrese olmasının yanında günümüzün eski zamanlardan miras kalan önemli eserlerinden biridir.  Medrese Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülmüştür.

Müzede bulunan vitrinlerde geç Miyosen Dönemi eserleri ile birlikte Kalkolitik, Paleolitik, Eski Tunç Devri, Frig, Hitit,  Roma, Bizans, Helenistik Dönem, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi eser sergilenmektedir. Bunun yanında eski fosil kalıntıları da müzenin girişinde bulunmaktadır. Frig dönemine ait çocuk oyuncakları, Kibele, Rahipler, Ana Tanrıça, Hekate ve Satyr heykelleri de dikkat çekici bir özellik taşımaktadır. Ayrıca Roma ve Helenistik dönemden kalma cam eserler, keramikler, kandiller ve o dönemde çok kullanılan cerrahi aletler de müzenin teşhir salonlarında sergilenen tarihi kalıntılardır. Müze 5 Mart 1999 tarihinde restore edilerek tekrardan ziyarete açılmıştır.

Aizanoi Antik Kenti‘nden 1990 yılında çıkartılan Amazon Lahti de müzenin önemli eserleri arasında yer almaktadır. M. S. 160 yılında Amazonlarla Yunanlıların savaşını anlatan lahit, o dönemin sağlam kalabilen sayılı eserleri arasında yer almaktadır.

Kütahya Arkeoloji Müzesi
Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzenin yaz dönemi (Nisan-Ekim arası) giriş saatleri 08:45-19:00 arasıdır. Kış döneminde ise (Kasım-Mart arası) 08:15-16:45 arası müze ziyaret edilebilir. Haftanın her günü açık olan müzeye giriş ücreti ise 12,5 TL’dir. Müzenin güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kütahya Arkeoloji Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Müze Kütahya Merkezde, Börekçiler Mahallesi Gediz Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 3 nolu hat otobüslerine bindiğiniz takdirde müzeye ulaşım sağlamış olursunuz. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir