Paris Notre Dame Katedrali

Frasa’da gezilecek yerlerden biri olan Notre Dame Katedrali, Paris’te yer almaktadır. Dünyanın en meşhur katedrallerinden biri olan Notre Dame, Fransız gotik mimarisinin çok güzel bir örneğidir. Aynı zamanda dünyanın ilk gotik katedrellerinden biri olan Notre Dame, tarihi açıdan da değerli bir yapıdır.

Notre Dame Katedrali’nin inşasına 1163 yılında başlanmıştır. Zaman zaman aksayan inşaat, tam 182 yıl sonra 1345 senesinde tamamlanabilmiştir.

Döneminin en gözde yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali, 128 metre yüksekliğe ve 69 metre genişliğe sahiptir. Yapının dış görünümünde en dikkat çeken kısımlarından olan sivri uçlu kulenin uzunluğu 90 metredir. Çan kulesine çıkmak için 422 basamaktan oluşan merdivenden çıkmak gerekmektedir. Yapının güney kulesinde yer alan ve Emmanuel olarak isimlendirilen çanın ağırlığı, 13 tondur.

Eyfel Kulesi’nin gölgesinde kalsa da Paris’in en çok ziyaret edilen yerleri arasına girmeyi başaran Notre Dame, Seine Nehri’nin kıyısında yer almaktadır. Halen Roma Katolik Katedrali olarak kullanmaya devam eden katedral, Paris Başpiskoposluğu’na ev sahipliği yapmaktadır.

Notre Dame’ın Ünlenmesi

Notre Dame Katedrali, uzun yıllar boyunca bakımsız kalarak harabe haline gelmiştir. Paris şehir planlamacıları, yapının yıkılması gerektiğini savunmuştur. Fakat aynı dönemlerde ünlü Fransız yazar Victor Hugo’nun ”Notre Dame’ın Kamburu” eseri yayınlanmıştır. Hem Fransa’da hem de dünya çapında oldukça sevilen bu roman sayesinde katedrale olan ilgi de arttı. Katedralinin roman aracılığı ile ünlenmesi, yeniden restore edilmesini ve bakım yapılmasına öncülük etti.

Romandan sonra Notre Dame de Paris müzikali yayınlanmış ve Notre Dame hakkında film de çekilmiştir. Günümüzde dünya klasiklerden okunan ve geniş kitleler tarafından sevilen Notre Dame’ın Kamburu romanı sayesinde katedralin popülerliği sürmektedir.

Notre Dame de Paris Roman ve Müzikal
Notre Dame de Paris Roman ve Müzikal

Paris Notre Dame Katedrali

Notre Dame Katedrali’nin giriş kısmı, batı cephesinde yer almaktadır. Giriş kısmının yer aldığı batı cephesi, yapının en dikkat çeken yeridir ve bu kısımda çeşitli heykeller bulunmaktadır.

Katedralin en büyük ve ünlü çanı, Emmanuel olarak adlandırılmaktadır ve güney kulesinde bulunmaktadır. Katedralin en eski çanı olan Emmanuel’in yanında kulede Marie adında bir çan daha bulunmaktaydı. Fakat bu çan, Fransız Devrimi esnasında top yapılmak üzere eritilmiştir.

Yapının bazı kısımları Fransız Devrimi sırasında zarar görmüştür. Yahuda ve İsrali’in 24 kralının sıralandığı kısım, bunlardan bazılarıdır. Devrim sırasında heykellerin kafaları koparılmıştır. Bu kopartılan kafa kısımları, 1977 senesinde Paris’in 9.Bölgesi’nde bulunmuştur ve sergileme amacıyla müzeye koyulmuştur.

Yine batı cephesinde sırasıyla Meryem Ana Kapısı, Hz. İsa’nın Son Yargılama Kapısı ve Meryem Ana’nın annesi Azize Anne Kapısı yer almaktadır. Kapıların üzerleri bu kişilere ait hikayeler ile süslenmiştir.

Paris’te gezilecek yerler ile ilgili önceki yazılarımızdan olan Erotizm Müzesi ve Ünlüler Mezarlığı yerlerini de okumanızı ve görmenizi tavsiye ederiz.

Notre Dame Katedrali Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Paris Notre Dame Katedrali, haftanın her günü ziyarete açıktır. Katedral, her gün saat 07:45’te açılmaktadır. Hafta içi saat 18:45’de kapanan katedral, hafta sonlarında 19:30’a kadar ziyaret edilebilmektedir. Katedralin kule kısımları ise Nisan-Eylül döneminde 10:00-18:30 saatleri arasında, Eylül-Ekim döneminde ise 10:00-17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Notre Dame Katedrali’ni ücretsiz olarak ziyaret etmek için her ayın ilk pazar gününü tercih etmelisiniz. Bu günlerde katedrale giriş için ücret alınmamaktadır. Normal zamanlarda ise giriş için 8€ ücret ödemeniz gerekmektedir.

Paris Notre Dame Katedrali
Paris Notre Dame Katedrali

Paris Notre Dame Katedrali’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Notre Dame Katedrali’nin açık adresi; Notre Dame Cathedral, 6 Parvis Notre-Dame – place Jean-Paul-II, 75004 Paris, Fransa’dır. Bu turistik bölgenin yakının iki farklı metro istasyonu bulunmaktadır. Cité veya Saint-Michel metro duraklarını kullanarak katedrale ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir