Sinop Müzesi Hakkında Bilgi

Müzeciliğin ilk başladığı yerlerden biri olan Sinop’ta bulunan Sinop Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır ve ulaşımı oldukça kolaydır. Sinop’a gelen her ziyaretçinin mutlaka gezip görmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

1941 senesinde ziyarete açılan Sinop Müzesi 1945’te memurluk, 1947’de müdürlük olmuştur ve 1970 yılında, yeni binasına taşınmıştır.

Sinop Müzesi

Sinop Müzesi’nin bahçesinde kalıntıları bulunan Serapis Mabedi, 1945 senesinde bölgede yapılan kazı işlemleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Güney kısmında altarı olan dikdörtgen planlı bir mabettir. Kazı esnasında pişmiş toprak malzeme, mimari parçaları ve sırası ile Serapis, Dionysos, Herakles, İsis ve Kore figürleri ortaya çıkmıştır.

Mabedin hangi tanrı için yapıldığı tam olarak bilinmemekle beraber bir yazıta göre, bu mabedin Serapis’e ait olduğunu düşünülmektedir.

Sinop Müzesi
Sinop Müzesi

İç Teşhir Salonu ve Zemin Kat Galerisi

Tarih öncesi bulunan eserler, Sinop çevresinden derlenen ve 1953 yılında da Sinop’a 16 km. mesafede yer alan Demirci Köyü Kocagöz Höyük kazısından çıkan, Eski Tunç dönemine ait buluntular arasında pişmiş topraktan elde edilmiş kulplu, kulpsuz, ayaklı, ayaksız vazo, kupa, tas, tabak, testi, kolyeler, değişik yapıda kaplar, kemikli aletler, cilalı taştan yapılmış baltalar, bronz iğne ve mızrak uçları yer almaktadır.

1. Salon: Klasik Eserler bölümü kronolojik sıra ile Hitit (M.Ö.2000-1200), Frig (M.Ö.1200-695) Arkaik (650-480) 5-3. yüzyıl eserleri, Hellenistik, Roma, Bizans dönemlerine (M.Ö.330-M.S. 1453) ait pişmiş topraktan yapılmış testi, tabak, süzgeçli kaplar, askı kulplu, yonca ağızlı, boyalı testiler, 6. yüzyıl ait tabak, aryballos, kylix 5. ve 4. yüzyıl ait pişmiş topraktan yapılmış küçük mezar buluntuları, altın, kemik, bronz ziynet eşyaları, Serapis mabedi buluntuları, silindirik mühür, altın küpe, yüzük vb. ziynet eşyaları, çeşitli formda kaplar, her iki çağın cam eserleri, küpe bilezik, yüzük benzeri ziynet eşyaları ile Selçuk Osmanlı define (bu salonda sergilenmektedir. Öte yandan Hellenistik ve Roma dönemi heykeltıraşlık eserleri de klasik eserler bölümüne ayrı bir değer katmaktadır.

2. Salon: Etnografik Eserler bölümü Sinop yöresinin giyim kuşam, el işleme, dokuma., örmee örnekleri ile, çeşitli ziynet eşyaları, çini porselen, ateşli-delici silahlar, yazı takımları, fildişi sedef kakmalı çekmece ve mutfak eşyaları sergilenmektedir. Burada yer alan eserlerin, fotoğraflarını alabilirsiniz.

Sinop Müzesi Eserleri
Sinop Müzesi Eserleri

1. Kat Halı ve Yazma Eserleri: Müzenin bu bölümünde 17. ve 18. yüzyıllara ait Kula ve Gördes halı seccade örnekleri, çeşitli çatmalar, el yazması Kuran’lar, hat sanatına ait olan yazı çeşitleri, cilt kapakları, fildişi kakmalı nadide parçalar sergilenmektedir. Özellikle bayanların ilgisini çekecek olan bölümdür.

İkona Koleksiyonu: Burada Bizans sanat üslubunun özelliklerini barındıran zengin bir ikona koleksiyonu sergilenmektedir. Çeşitli boy ve ebattaki İsa, Melek, Meryem ve Azizler ile ilgili konuları barındıran, bol miktarda altın yaldız kullanarak yapılan, özellikle yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi gören ikonalar, müzenin birinci katındaki salonda bulunmaktadır. Açık Teşhir Revak ve Bahçede Arkaik, Klasik, Hellenistik, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait muhtelif mimarî parçalar, çeşitli steller, lâhit, lâhit kapakları, sunak, mil taşları, adak ve arslan heykelleri sergilenmektedir. Ayrıca çok sayıda İslâmî mezar taşı da, açık sergide bulunmaktadır. 1951 senesinde yapılan kazı anında ortaya çıkarılan Hellenistik Çağa ait Serapis mabedi kalıntısı ile 1853 Sinop Deniz Şehitleri anıtının müzenin bahçesinde bulunması bahçeye ayrı bir önem kazandırmaktadır.

Sinop Müzesi
Sinop Müzesi

Sinop Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Nisan Ekim ayları arasında açılış saatleri 08:00, kapanış saatleri: 19:00

Kasım Mart ayları arasında açılış saatleri 08:00, kapanış saatleri 17:00

Tatil günlerinde ise her zaman açıktır. Sadece Pazartesi günleri açık değildir. Giriş ücreti ise 15 TL’dir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sinop Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Sinop Müzesi Sinop’un merkezinde bulunuyor. Müze’nin hemen yanında itfaiye binası ve Serapis Tapınağı bulunmaktadır. Buraya ulaşım yürüyerek ya da merkezden kalkan dolmuş seferleri ile gerçekleşmektedir. Şehirdeki bütün turistik noktalar için Sinop Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir