Yalova Yürüyen Köşk Hakkında Bilgi

Yalova’da gezilecek yerlerden bir tanesi, hikayesi ile oldukça meşhur olan Yalova Yürüyen Köşk’tür. 1929 yılında inşa edilen ve Yalova Millet Çiftliği’nde yer alan bu tarihi köşk, Atatürk ile ilgili olan hikayesi sebebiyle günümüzde bir hayli ünlüdür.

Yalova’ya gelen ziyaretçiler, ilk olarak Yalova Yürüyen Köşk hakkında bilgi almak ve bu tarihi yapıyı görmek istiyorlar. Bu tarihi olay, bugün çevreye verilmesi gereken önem açısından ders nitelikte. Yalova’nın turizm değerini arttıran Yürüyen Köşk, uzun süre bakımsız kaldıktan sonra Yalova Belediyesi tarafından 2016 yılında onarılmış ve müze olarak ziyarete açılmıştır.

Yalova sahilinde şehir merkezine çok da uzak olmayan bir konumda yer alan Yürüyen Köşk’ün bulunduğu nokta yemek yiyip, bir şeyler içebileceğiniz bir kafe bulunmaktadır. Bu kafe genellikle kahvaltı yapmak için de tercih edilmektedir.

Yalova Yürüyen Köşk
Yalova Yürüyen Köşk

Yalova Yürüyen Köşk Hikayesi ve Tarihi

Tarihi köşkün adı ve günümüzdeki ünü, Atatürk’ün burada yaşadığı bir olaydan kaynaklanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk, Yalova’ya ilk defa 1927 yılında gelmiştir. Öncesinde satın aldığı Baltacı Çiftliği’nde bulunan çadırda konaklıyordu. Atatürk’ün Yalova ile ilgili çeşitli anıları bulunmaktadır ve Yalova’yı özel olarak gördüğü, sevdiği bilinmektedir.

21 Ağustos 1929 tarihinde Bursa’yı ziyaret etmek için Yalova’dan geçen Mustafa Kemal Atatürk, Ertuğrul Yatı ile seyahat ederken Millet Çiftliği’nde bulunan büyük bir çınar ağacını dikkatle izler. Daha sonra bu noktaya bir köşk yapılmasını emrini verir. Buraya inşa edilmeye başlanan köşk, 12 Eylül 1929 tarihinde tamamlanır.

1930 yılının yazında, Atatürk köşke gittiği sırada orada çalışmakta olanlar Atatürk’ten bir durum için izin isterler. Bu izin; köşkün yanındaki çınar ağacının dallarının köşkün çatısına vurduğu için hem çatıya hem de duvara zarar vermesinden dolayı çınar ağacının kesilmesidir. Atatürk, bu durum üzerine ağacın dalının kesilmesine karşı çıkmış ve köşkün yerinin değiştirilmesini istemiştir.

Köşkün yerini değiştirilme görevi, Yalova’nın da o dönemde bağlı olduğu İstanbul Belediyesi’nin Fen İşleri Müdürü olan Yusuf Ziya Erdem’e verilmiştir. Başmühendis Ali Galip Alnar ve teknik ekibi, Yalova’ya gelerek köşkte çalışmalara başlamıştır. Köşkün temelinin kazılmasıyla başlayan çalışmada, İstanbul’dan getirilmiş olan tramvay raylarının temele yerleştirilmesi tamamlandı.

8 Ağustos 1930 tarihinde ise yürütme çalışmaları başlamıştır, bu tarihte Mustafa Kemal, Makbule Atadan, Vali Vekili Muhittin Üstündağ, İstanbul Belediyesi Fen İşleri Müdürü Yusuf Ziya Erdem, İstanbul’dan gelen mühendisler ve gazeteciler birlikte izlemişlerdir. İki aşamada tamamlanan yürütme işleminin ilk aşamasında köşkün teras bölümü, sonraki iki günde ise ana bina taşınmıştır. Köşk, toplamda 5 metre kadar doğu yönüne taşınmıştır. Bu olay sonunda köşk yıkılmaktan, çınar ağacı ise kesilmekten kurtulmuştur. Ayrıca bu olayla birlikte yapı, Yürüyen Köşk olarak adlandırılmaya başlamıştır.

Yalova Yürüyen Köşk Tarihi
Yalova Yürüyen Köşk Tarihi

Yalova Yürüyen Köşk Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Yalova Yürüyen Köşk, Yalova şehir merkezinin biraz dışındaki İsmet Paşa Mahallesi’nde yer almaktadır. Sahilde bulunan köşk, Yalova Adliyesi’nin arka tarafındadır. Köşkün tam konumuna Google Maps bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yalova Otogarı’ndan Yürüyen Köşk’e Nasıl Gidilir: Yalova Otogar ile Yürüyen Köşk arasındaki 6 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır. Otogar’dan Samanlı Köyü’ne giden dolmuşlara bindikten sonra İDO İskelesi’nde iniyorsunuz. İDO’dan Yalova Adliye dolmuşlarına binerek Adliyenin bulunduğu yere ulaşabilir ve hemen arkasındaki köşke gidebilirsiniz.

Yalova İDO İskelesi’nden Yürüyen Köşk’e Nasıl Gidilir: İDO İskelesi’nden sahil yolunu kullanarak 2.1 kilometre yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu sahil yolunda banklar, mangal alanları gibi yerler bulunmaktadır. Arabayla gidecek olanlar ise ana yolu kullanarak Atatürk Bulvarı’na, buradan da Yalova Devlet Hastanesi’nin bulunduğu yerden sahile saparak 3.1 kilometrelik yol ile ulaşabilirler. Ayrıca İDO’dan Yalova Adliye dolmuşlarına binerek Adliyenin bulunduğu yere ulaşabilir ve hemen arkasındaki köşke gidebilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum