Karaman Taşkale Tahıl Ambarları Hakkında Bilgi

Karaman’da gezilecek yerlerden biri Taşkale tahıl ambarlarıdır. Turistik açıdan önemli bir konuma sahip olan Taşkale’de Taştan Oyma Tahıl Ambarları’yla birlikte Manazan Mağaraları ve İncesu Mağarası gibi gezilecek yerler de bulunmaktadır.

Killi kireç taşından yüksek bir kayanın oyulmasıyla oluşturulan mağara ve odalar, yüzyıllardan beri tahıl ambarı olarak kullanılıyor. Günümüzde hala kullanılmakta olan bu tarihi ambarlar, tamamen insan eliyle inşa edilmiş. Bu ambarların buraya inşa ediliş nedeni ise killi kireç taşının nemi ve ısıyı sabit tutma özelliği. Bu özellik sayesinde bu ambarlardaki tahıllar, bozulmadan uzun süre muhafaza edilebiliyor.

Erken Hıristiyanlık döneminde kullanılmaya başlayan kaya ambarların, en yenisinin 150 yıl önce yapıldığı belirtiliyor. Tahıllar, makara sistemiyle yukarıdaki mağaralara çıkartılıyor. Kayadan 250’den fazla tek veya iki odalı ambarlar bulunuyor. Bölgedeki taş ambarların içerisine koyulan buğdaylar, özelliğini kaybetmeden 50 yıl dayanabiliyor. Nohut, buğday, arpa, mercimek ve ceviz gibi ürünler, yıllar boyunca burada saklanmış ve saklanmaya devam ediyor.

Taşkale Tahıl Ambarları
Taşkale Tahıl Ambarları

Karaman Taşkale Camii

Taşkale Doğal Tahıl Ambarları’ndaki en dikkat çekici yapılardan biri, Taşkale Cami’dir. Hıristiyanların bölgede bulunduğu dönemde Şapel (Kilise) olarak kullanılan yapı, daha sonrasında Müslümanların bölgeye hakim olmasıyla beraber camiye dönüştürülmüştür.

Günümüzde halan Kuran kursu, mescit ve cami olarak kullanılan yapı, 300 kişi kapasitesine sahiptir. Yapılış tarihine ilişkin herhangi bir bilgi bulunmaya yapıya, taş merdivenler ile çıkılmaktadır. Taşa oyulmuş bir mihrabı ve dışarıya bakan üç penceresi olan yapı, iki katlıdır ve içeriden merdivenlidir. Bu yapı, Taş Camii ve Taşmescit Camii isimleriyle de anılmaktadır.

Karaman Taşkale Camii
Karaman Taşkale Camii

Karaman Taşkale Tahıl Ambarları Nerede? Nasıl Gidilir?

Taşkale Tahıl Ambarları, yeni adıyla Taşkale eski adıyla Kızıllar beldesinde yer almaktadır. Karaman şehir merkezine 46 kilometre uzaklıkta olan Taşkale, Ereğli devlet karayolunun 21 kilometre kadar iç tarafındadır. Karaman-Ereğli karayolunu takip ederek Taşkale tabelasından döndükten sonra 21 kilometrelik asfalt yolu takip ederek Taşkale’ye ulaşabilirsiniz. Tahıl ambarlarının tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz. Bölgedeki diğer bir turistik nokta için Karaman Yunus Emre Camii ve Türbesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir