Zengin Tarihi ve Eşsiz Doğasıyla Ünlü Karaman Gezilecek Yerler

İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Karaman, 1989 yılında Konya’dan ayrılarak şehir olma özelliğini kazanmıştır. Akdeniz’e yakın olduğu için ılıman bir iklime sahiptir. Bu nedenle bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. İlk yerleşimlerin MÖ 8. binyıl civarında yapıldığı bilinen Karaman, daima Anadolu’nun önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olmuştur. Birbirinden önemli tarihi alanlara ve etkileyici doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Karaman gezilecek yerler açısından yerli ve yabancı turistlere pek çok alternatif sunmaktadır.

Karaman Gezilecek Yerler
Karaman Gezilecek Yerler

Karaman Müzesi

Şehrin tarihine ışık tutan yerlerden biri olan Karaman Müzesi¸ merkez ilçesine bağlı İmaret Mahallesi’nde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müzede, Karaman ve çevresinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarılan eserler sergilenmektedir. Arkeolojik ve etnografik açıdan ilgi çekici eserlerin görülebileceği müzede pişmiş topraktan yapılmış araç gereçler, idoller, silahlar, gözyaşı şişeleri, takılar ve sikkelerden oluşan kalıntıların yanı sıra Türk – İslam tarihine ilişkin önemli detaylara yer verilmektedir. Girişlerin ücretsiz yapılabildiği Karaman Müzesi, yaz döneminde 08.00 – 19.00; kış sezonunda ise 08.00 ile 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Karaman Tanıtım Merkezi

Kent merkezinde yer alan Karaman Tanıtım Merkezi, özellikle turistlerin şehir hakkında kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi olmasına yönelik hizmet vermektedir. Karaman Belediyesi öncülüğünde hizmete açılmış olup bünyesinde yer alan sanal sesli ve görsel anlatımlarla birlikte Türkiye’nin ilk sanal gerçeklik tanıtım merkezlerinden biri olma özelliğine sahiptir. İçerisinde Karaman’ın tarihine ve kültürel detaylarına ilişkin objeler sergilenmektedir. Haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

İncesu Mağarası

İncesu Mağarası¸ Karaman’ın merkez ilçesine bağlı Taşkale köyünde yer almaktadır. Bin 365 metrelik uzunluğu ve bünyesindeki traverten havuzlarıyla ziyaretçilerini büyülemektedir. Çok sayıda sarkıt ve dikitin bulunduğu İncesu Mağarası’nın iç kısımları aydınlatılmış durumdadır. 2013 yılında turizme kazandırılan destinasyon, toplamda iki mağaranın birleşmesinden oluşmaktadır. İncesu Mağarası’na giriş ücreti 5 TL olup, haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açık durumdadır.

Zeyve Pazarı

Zeyve Pazarı, Karaman’da gezilecek yerler arasında öne çıkan destinasyonlardan biridir. Ermenek ilçesine bağlı Yaylapazarı’nda bulunan Zeyve Pazarı, Türkiye’de eşi benzeri olmayan yerlerdendir. Sayısız çınar ağacının çevrelediği doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Zeyve Pazarı’nda yöresel gıda ürünlerinin yanı sıra hediyelik eşya satışı yapan tezgahlar da bulunmaktadır. Çevresinde doğa yürüyüşü yapılacak uygun alanların yer aldığı Zeyve Pazarı, Karaman’da piknik yapılabilecek ideal yerler arasında öne çıkmaktadır.

Ermenek Turkuaz Barajı

Karaman’ın saklı cenneti olarak bilinen Ermenek Turkuaz Barajı, doğa tutkunlarının vazgeçilmez yerlerindendir. Nadire Kanyonu çevresinde yer alan baraj adını, turkuaz renkli sularından almaktadır. Çam ağaçlarıyla süslenmiş sarp kayalıkların çevrelediği destinasyon, kano, tekne, yelken ve dalış gibi su sporları için oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. Karaman’da yeşil ağaçların, turkuaz sularla buluştuğu nadide yerlerden biridir. Çevresinde doğa yürüyüşü ve piknik yapılabilecek pek çok uygun alan bulunmaktadır.

Gökçe Çamlığı

Gökçe Çamlığı, Karaman’ın şehir merkezine ortalama 20 kilometre uzaklıktadır. Adını, çevresini sarmalayan çam ağaçlarından alan destinasyon, mesire yeri olarak hizmet vermektedir. Şehrin kalabalığından uzakta piknik yapmak, bolca oksijen depolamak ve doğa ile iç içe vakit geçirebilmek için sıklıkla ziyaret edilmektedir. Bünyesinde zengin yiyecek ve içecek menüsüne sahip bir restoran bulunmaktadır. Girişlerin ücretsiz yapılabildiği Gökçe Çamlığı, haftanın her günü 24 saat boyunca ziyarete açıktır.

Çeşmeli Kilise

Karaman’ın gezilecek yerleri arasında öne çıkan Çeşmeli Kilise, eski bir Rum köyü olarak bilinen Topucak Mahallesinde bulunmaktadır. Asıl ismi Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi’dir. Bizans Dönemi yapılarından olan Çeşmeli Kilise, günümüze ulaşana dek sırasıyla cezaevi ve müze olarak kullanılmıştır. Günümüzde yılın farklı dönemlerinde düzenlenen sergi, müzik dinletisi ve çeşitli sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin tarihi yapılarını yakından görmek isteyenlerin ziyaret edebileceği Çeşmeli Kilise, pazartesi dışında haftanın her günü ücretsiz gezilebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir